VEHABIJSKO KRALJEVSTVO – Princ Mohamad bin Salman „zbog izdaje“ dao uhititi tri najmoćnija princa u obitelji

Bin Salman - sastanak
19 komentara

Saudijske vlasti uhitile su tri člana kraljevske obitelji, izvještava The Wall Street Journal pozivajući se na anonimne izvore.

Princ Ahmed bin Abdelaziz al Saud, brat kralja Salmana, kao i monarhov nećak, princ Mohamed bin Nayef, uhapšeni su u njihovim rezidencijama pod optužbama za izdaju, javlja AFP.

Dvojica muškaraca, ranije potencijalnih kandidata za prijestolje, optuženi su da su “najavili udarac kako bi svrgnuli kralja i prestolonasljednika”, piše The Wall Street Journal. S ovim se optužbama, ako budu dokazane, suočavaju s doživotnom zatvorskom ili čak smrtnom  kaznom, rekao je izvor za AFP.

The New York Times je također izvijestio o uhićenjima, dodajući da je uhićen i mlađi brat princa Mohameda bin Nayefa. Saudijske vlasti još nisu reagirale na ove informacije.

Međutim, lako je prepoznati da se radi o  novim mjerama prestolonasljednika Mohamada bin Salmana, sina staroga kralja i de facto vladara vehabijske monarhije, koji svoju moć učvršćuje zatvaranjem vjerskih i vojnih vođa, ali i knezova i važnih poduzetnika.

Podsjetimo da je uhićeni princ Mohamad bin Nayef bio prvi u nasljednom redu za krunu nakon kralja Salmana, ali je stari monarh sve iznenadio kada mu je oduzeo titulu i za prestolonasljednika proglasio svog sina, Mohamada bin Salmana. Ovaj je događaj na dvoru i unutar obitelji Al-Saud uzrokovao pravi potres i stvorio dva suprotstavljena tabora u velikoj kraljevskoj obitelji, jer je Mohamad bin Nayef glasio za izvrsnog diplomata i čelnika sigurnosnih snaga unutar kraljevstva, koji je dozvoljavao financiranje i djelovanje islamističkih terorističkih organizacija izvan granica vehabijskog kraljevstva, ali je unutar Saudijske Arabije hapsio i po kratkom postupku likvidirao sve pripadnike Al-Qaide i krila ove terorističke organizacije iz kojeg će kasnije nastati Islamska država. Zbog toga je dobivao priznanja za borbu protiv terorizma od Washingtona i brojnih zapadnih prijestolnica, iako je, naglašavamo, politiku „željezne šake protiv terorizma“ provodio samo ako bi se terorističke organizacije usudile djelovati na teritoriju Saudijske Arabije, dok za njihove inozemne aktivnosti i tko ih pomaže i financira nije pretjerano mario.

Sada se Mohamad bin Nayef našao na udaru sina kralja Salmana, prestolonasljednika Mohamada bin Salmana, poznatog po masovnom uhićenju korumpiranih prinčeva i poduzetnika, koji su se, kako bi kupili slobodu, morali odreći dijela bogatstva u korist „državne riznice“, odnosno privatnog računa kraljevske obitelji, a još veću je „slavu“ postigao likvidacijom, komadanjem i uništavanjem zemaljskih ostataka saudijskog novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu u listopadu 2018. godine.

Drugi uhićeni, princ Ahmed bin Abdelaziz Al-Saud (70), nakon što je izbio skandal s Khashoggijem, vratio se u kraljevstvo iz Londona, što je bila odluka koju su neki tumačili kao želju da pokaže svoju podršku monarhiji.

Neposredno prije povratka u listopadu 2018., princ Ahmed je, prema videozapisu koji je široko rasprostranjen na internetu, organizirao prosvjednike koji su skandirali protiv sudjelovanja Saudijske Arabije u sukobu u Jemenu:

“Što ima naša obitelj s tim? Za to su odgovorni određeni pojedinci, kralj i prestolonasljednik“, rekao je tada princ Ahmed Al-Saud.

Neki su komentar ovaj vidjeli kao jednu od rijetkih kritika najviših vođa u kraljevstvu, ali je princ takvo tumačenje odbacio kao “netočno”.

U lipnju 2017., kada je princ Mohamed bin Salman imenovan za prestolonasljednika, princ Nayef, kojem je po tradiciji pripadala ta titula,  bio je ministar unutarnjih poslova.

Tada su saudijski televizijski kanali prikazali mladog princa Mohameda kako u znak poštovanja kleči pred princem Nayefom i ljubi ga u ruku. No pokazalo se da je taj čin bio samo dio dvorskih spletki i igrokaza vehabijskih prinčeva, od kojih bi najvažnije trojica u nasljednom redu vjerojatno završiti s teškim kaznama takozvanog „saudijskog pravosuđa“.

„Neprijateljska“ Al-Jazeera, koju u Saudijskoj Arabiji smatraju terorističkom televizijom, javlja da je ovo očiti znak sve veće paranoje mladog princa i ovakve vrste čistki se neće zaustaviti na ovim važnim uhićenjima, već će ići „prema dolje“ u vojsci, institucijama i među poduzetničkom elitom, što bi otprilike bio model s kojim se Recep Tayyip Erdogan obračunava u Turskoj s „gulenistima“, pristašama klerika Fetullaha Gülena, koji živi u Sjedinjenim Državama, koje turski vođa smatra odgovornim za organiziranje propalog državnog udara u ljeto 2016.

saudijska arabijauhićenje
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
JumpingJackFlash
4 godine prije

Nek’ se oni lijepo pokolju između sebe, i to temeljito… Nikom neće biti žao… Svi su gamad…

Mlata
4 godine prije

Dok je fosilnih goriva bićemo prinuđeni slušati ove….kada istih nestane pašće u zaborav, prekriće polovinu pesak

cro crv
4 godine prije

a pitanje svih pitanja je li bilo pokusaja drzavnog udara u TURSKOJ jer je odmah ni 24 sata nisu prosle pocelo veliko ciscenje kadrova za koje se prethodno izgleda znalo da nisu pretjerano sklone vladajucoj strukturi moci u turskoj i da jos nesto evidentno a frapantno da tada niko da reagira stvarnom pretnjom mrkve i batine ako me pamcenje sluzi bila su neka blaga reagiranja od centara svih svemoci koja izgleda odlucuju o svemu

tuf
4 godine prije

Mohammed bin Nayef je bio američki čovjek, isprepleten obavještajnim službama. Teško bi bilo za povjerovati da Ameri nemaju prste u ovome, odnosno da nisu akcija koja je uzrokovala reakciju.

Alex
4 godine prije

Do kada će još Južna plemena podržavati dekadentnu kraljevsku obitelj? SA tone u recesiju,rasipaju novac na oružje,a nisu sposobni pobjediti izgladnjeli jemenski puk. Građanski rat je neminovan.

Zagor
4 godine prije

Šuška se da se Kralj preselio u vječna lovišta, pa se sin rješava konkurencije prije objave.

Max
4 godine prije

NIsu dovoljni svi ndeužni ljudi koje je dosad ubio pa se okomio i na rodbinu.

Juxel
4 godine prije

Bravo sine Selmanov . U corku ta gamad vehabijska pa na vjesala . Ako ti ” veliki prince ” ne unistis neprijatelje ove ” zdrave ” dinastije , niko nece. Zato , hapsi brate , hapsi i tamani !!!

Epiktet
4 godine prije

„Neprijateljska“ Al-Jazeera, koju u Saudijskoj Arabiji smatraju terorističkom televizijom, —–Kao u onom vicu; što jest, jest.

Kan Horde
4 godine prije

ovi su fakat još u onom stoljeću u kojem je bio i Cesare Borgia. On se tako ponašao oko 1500., ova saudijska ekipa je mentalno u 1500-oj.

Djina
4 godine prije

Ko ce ovog sotonu skinuti sa vlasti.Otelovljenje djavola i likom i postupcima

Pi-zdro
4 godine prije

Joj tamo je jos gore nego u Evropi za vrijeme inkvizicije. Tamo trovanje konkurenata ,
namjstanje ubistava u vladajucim krugovima i familiama, je ko dobar dan reći. Interesantno tamo ameri i cia ne prave nikakve revolucije, pizdarije, promjene. To su im frendovi.. fuj.

politicki nekorektan
4 godine prije

…sve je pocelo kada je sandala pogodila njegov auto ….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI