Poljske vlasti zbog špijunaže uhitile direktora prodaje kineskog diva Huawei

Huawei - expo
42 komentara

Zbog sumnje u špijunažu su poljske vlasti uhitile direktora prodaje kineskog diva Huawei, kao i bivšeg visokog poljskog dužnosnika, piše The Wall Street Journal. Američki list navodi kako je svaki čin špijunaže u Poljskoj posebno osjetljiv za Sjedinjene Države i njihove saveznike, budući da kao članice NATO pakta međusobno dijele informacije. Međutim, Varšava nije pojasnila je li ukradena bilo koja informacija.

Poljske vlasti uhitile su Huaweijevog direktora prodaje, optužujući ga da je  špijunirao za Kinu, čime se pojačala sumnja zapadnih vlada da je ta tvrtka špijunski alat u rukama Pekinga, piše The Wall Street Journal.

Pritvor jednog kineskog državljanina u Poljskoj dogodio se u vrijeme uhićenja financijske direktorice Huaweija u Kanadi na zahtjev Sjedinjenih Država, jer se vjeruje da je tvrtka prekršila američke sankcije protiv Irana.

Međutim, ovaj put optužbe poljske strane su izravno povezane sa sumnjama Washingtona i drugih zapadnih vlada, koji vjeruju da Kina može koristiti proizvode ili zaposlenike Huaweija da špijuniraju strane vlade i tvrtke.

Poljski dužnosnici nisu podnijeli nikakvu  optužbu protiv same kineske tvrtke. Osim toga, Varšava nije navela nikakve pojedinosti o predmetu, a nije precizirala ni jesu li osumnjičeni uspjeli ukrasti bilo kakve osjetljive informacije. Osim toga, u vezi ovim slučajem je Poljska uhitila i jednog svog državljanina.

Washington je godinama ukazivao na Huawei kao prijetnju za nacionalnu sigurnost, vjerujući da bi Peking mogao prisiliti ovu tvrtku da pokuša pristupiti ili onemogućiti strane komunikacijske mreže. Kineska tvrtka kategorički poriče sve optužbe, podsjećajući da se njeno ime nikada nije spominjalo u kontekstu bilo kakvih slučajeva špijunaže.

Međutim, ono što se dogodilo u Poljskoj moglo bi promijeniti dosadašnje rezultate tvrtke, vjeruje The Wall Street Journal.

Incident s novim pritvaranjem se odvija usred pogoršanja odnosa između Sjedinjenih Država i Kine. Trumpova uprava pozorno prati Huaweijeve postupke, istodobno provodeći širu strategiju za promjenu kineskog trgovinskog i proizvodnog ponašanja.

Washington je protiv Pekinga pokrenuo trgovinski rat, koji je zbog odgovora kineske vlade šokirao globalno tržište.

Za Sjedinjene Države je Poljska posebno važna zemlja, budući da je Varšava ključni saveznik Washingtona u NATO paktu. Predsjednik Trump razvija posebno bliske odnose s poljskom vladom, koja je ponudila Americi plaćanje vojne baze u vlastitoj zemlji. Osim toga, u Poljskoj se nalazi nekoliko tisuća američkih vojnika koji su tamo poslani kao dio odgovora Zapada na “aneksiju” Krima od strane Rusije.

U tom kontekstu, svaki čin špijunaže u Poljskoj je posebno osjetljiv i za Sjedinjene Države i njihove saveznike, budući da kao članovi NATO pakta međusobno dijele obavještajne podatke. Međutim, The Wall Street Journal podsjeća da nisu primljene nikakve informacije o krađi bilo kakvih informacija.

Tijekom godina su kontraobavještajne službe u mnogim zemljama javno upozorile vlade o opasnostima Huaweija, što je samo po sebi neobično. Takve su izjave su dio šire kampanje nekih država kako bi se pronašle kibernetičke ranjivosti na istočnom krilu NATO pakta.

Konkretno, Češka sigurnosna i obavještajna služba je još 2013. predložila da se kineska tvrtka ukloni iz sudjelovanja na otvorenim natječajima iz straha da neće moći modificirati svoju opremu i da će bi se treće strane mogle povezati s državnim računalima.

Međutim, Huawei tvrdi da tvrtka poštuje sve lokalne zakone i isto zahtijeva od svojih zaposlenika. Istodobno, kinesko ministarstvo vanjskih poslova primijetilo je kako je Peking “izrazito zabrinut” ovim uhićenjem.

Ovog tjedna su poljski kontraobavještajni službenici pretražili lokalni ured Huaweija, zaplijenili dokumentaciju i elektroničke podatke tvrtke. Osim toga, pretražili su dom uhićenog kineskog državljanina. Ime potonjeg nije objavljeno, ali izvori upoznati sa situacijom ga identificiraju kao Wang Weijing.

Prema njegovim poznanicima, on je nadaleko poznat u lokalnim poslovnim krugovima i često je posjećivao događaje koje je Huawei organizirao u Poljskoj.

“Savršeno je govorio poljski”, rekao je jedan poljski poduzetnik.

Osim toga, njegova stranica LinkedIn navodi da je Wang, prije nego što je došao u Huawei 2011. godine, radio više od četiri godine u kineskom konzulatu u Gdanjsku. Kada se zaposlio u Huaweiju, Wang je počeo prodavati komunikacijsku opremu vladama. Ovo se područje poduzetništva obično nadzire u većoj mjeri od drugih.

U istom slučaju je poljska agencija za unutarnju sigurnost privela jednog od svojih bivših zaposlenika, poljskog državljanina koji je prethodno radio kao zamjenik voditelja odjela informacijske tehnologije. Obojici prijeti kazna do 10 godina zatvora.

Prema poljskim izvorima, zatvoren je Peter Durbaylo, koji je prethodno bio na višim položajima u poljskoj vladi.

“Imao je pristup iznimno osjetljivim informacijama. On je vrlo inteligentan, ali ne i James Bond. Više izgleda kao tipični IT direktor”, rekao je jedan bivši kolega Durbayla.

Prošlog mjeseca su na zahtjev američkih vlasti kanadske vlasti zadržale glavnu financijsku direktoricu Huaweija, Meng Wangzhou, optužujući je da je dala bankama lažne informacije o poslovanju tvrtke s Iranom. Nekoliko dana kasnije je Peking uhitio bivšeg kanadskog diplomata, što mnogi njegovi prijatelji i bivše kolege smatraju osvetom kineskih vlasti, podsjeća The Wall Street Journal.

WSJ

Huaweiuhićenje
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čitalac
5 godine prije

“Međutim, ono što se dogodilo u Poljskoj moglo bi promijeniti dosadašnje rezultate tvrtke, vjeruje The Wall Street Journal.”
Da, na bolje, jer će sada raditi iz inata.

Koča Popović
5 godine prije

Poljaci se prostituiraju od 1990. godine. Igraju ulogu američkog podrepaša i psa čuvara koji za svoju nečasnu rabotu dobiva mrvice sa gazdinog stola. Bit će gadno kad ih gazda pusti niz vodu. Morat će moliti za milost one na koje su donedavno režali.

spartak
5 godine prije

Naredio im gazda preko bare.
Prva tri mjesta politički najglupljih država (režima) svijeta:
1 Ukrajina;
2. Poljska;
3. Hrvatska

shumadinac
5 godine prije

Da se ne lažemo: špijuniraju svi oni koji imaju priliku a na neki način su vezani za državu.
Malo koje kinesko preduzeće nije nastalo pod pokroviteljstvom države.
U SAD je nešto drugačije, kompanije se “vrbuju” tek kad razviju potencijal za špijuniranje (Google, Facebook…)
BlackWater privatna kompanija – ma da, kako da ne. Jeste po nazivu, jeste pravno… Završava puno posla i u privatnom sekturu ali formiranu su prvenstveno da rade tamo gde američka vojska ne može /iz bilo kojih razloga). Isto je i sa Wagner-om.

Svi su kao fini, “na note” a “ispod stola” šutiraju iz sve snage. Sada se to radi sve više i otvorenije (posebno Tramp) i vrlo brzo će se kriti samo u meri da se ne otkrivaju kapaciteti.

Святослав
5 godine prije

A redu je to ali sta u ustvari ovi mogli kraduckati iz Poljske, koji oni to imaju naprednu tehnologiju sa kojm bi Kina slozila svoj mozaik.Pa kina bijezi Amerima .

Slovenac
5 godine prije

nisam ni pročitao celi članak…. sad mi je jasno zašto ne želim apple i zašto je doživijo takvu ekspaniziju za kratak čas… svi smo više ali manje isti i svi sudimo po sebi, jedni više drugi manje a očigledno amerikanci najviše

Duki
5 godine prije

Čudi me takvo paranoično ponašanje jedne od najkulturnijih nacija na svijetu,koje su dale najveće svjetske umove i umjetnike pa i najpopularnijeg PAPU ,AL,jbg stigao yenkiee da im za šaku dolara iskroji sudbinu i budućnost.A oni idu tako daleko da na prestižnom sveučilištu otvaraju katedri za mržnju !! Da da _kako mrziti Ruse !!
A to j e Što…???
Pa ludilo u nemoći ..????

mars
5 godine prije

Kanada uhapsila ….Poljska uhapsila….. Huawei….. pa da, i majmun radi što majmun vidi.

U prolazu
5 godine prije

Pa naravno, globalni gazda je ljut, jer se neko drznuo i njega da špijunira.

Ivo Lola
5 godine prije

FAŠIZAM u svom osnovnom pojavnom obliku!!!

korisnik_postoji
5 godine prije

Juniper, Cisco, Fortinet i mnogi drugi imaju dokazane tvorničke “stražnje ulaze” koji omogućavaju kompletan pristup uređajima i mreži na koju su spojeni. Huawei nije među njima!
Mnogi od tih stražnjih ulaza nikad nisu zatvoreni unatoč tome što su istraživači i javno objavili svoje nalaze.

Ogroman je broj dokumentiranih pokušaja ubacivanja stražnjih ulaza u razni software, uključujući i Linux kernel od strane nekih troslovnih agencija. Dominiraju američke troslovne agencije! Kineza nema ni u promilima.

Zašto se onda bune? Zbog novca i kontrole. Tj. gubitka istih.

Zen
5 godine prije

Ako bi nešto volio onda bi volio da Apple i Microsoft propadnu. Očigledno 2 alata za špijuniranje cijelog svijeta. Zašto baš svaki poslovni subjekt mora ali mora imati original Windows koji godišnje košta XY., te za nedostatak istog se plaća kazna. I tako u svakoj državi na svijetu. O Iphonu neću ni pričati. Imam puno iskustva rada u telekomunikacijama i mogu samo reći jedno, Iphone je precijenjen. Primjer, novi Iphone XS košta od 8 do 12 000kn, ovisi gdje ga kupuješ, na njuškalu ili kod teleoperatera. Uzmimo situaciju koju većina ljudi koristi, mala jednokratna uplata + ostatak na rate 24 ili sad 36mj kod HT. Na kraju isti plate cca 12000kn. Ajmo vidit šta se može za 12 000kn. Evo recimo ja sam sada prije Božića kupio si Huawei Honor 10 u HG SPOT za 2900kn za keš. Smatram da sam i dalje dao previše novca za uređaj, ali kako… Čitaj više »

avatar
5 godine prije

@ Bob
Ti to ne razumiješ,svi špiuniraju amere i to je nedopustivo, kad ameri prisluškuju Merkelicu to je radi zaštite nacionalnih interesa i to je OK.

Emiliano Zapata
5 godine prije

Kina je stoljece ispred Poljske. Bas me zanima sto bi to Kinezi krali ili spijunirali od Poljaka?

IVE iz pecalbe
5 godine prije

Dakle Poljaci su od Hrvata veci dupelisci usranih amerikenjatorskih guzica.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI