Zviždač NSA Edward Snowden tražit će rusko državljanstvo poslije 7 godina u zakonskom limbu

Edward Snowden
33 komentara

Prognani američki zviždač Edward Snowden objavio je odluku da se prijavi za rusko državljanstvo, tako da njegov sin ne mora dijeliti njegovu sudbinu, živeći odvojeno od porodice i bez mjesta koje može zvati dom.

“Nakon godina razdvojenosti od naših roditelja, supruga i ja ne želimo da se odvojimo od sina”, napisao je bivši radnik CIA i NSA i uzbunjivač, u seriji tvitova u subotu.

„Zbog ove ere pandemija i zatvorenih granica podnosimo zahtjev za dvojno američko-rusko državljanstvo.“

„Lindsay i ja ćemo ostati Amerikanci, odgajajući svog sina sa svim vrijednostima Amerike koje volimo – uključujući slobodu da govori ono što misli“, dodao je Snowden. “Naša najveća želja je da se, gdje god da živi naš sin, osjeća kao kod kuće.”

„I radujem se danu kada se mogu vratiti u Sjedinjene Države, tako da se cijela porodica može ponovo okupiti.“

Iznenađujuća najava, koja će spriječiti kritičare da traže da mu se sudi za “izdaju”, dolazi nekoliko dana nakon što su Edward Snowden i njegova supruga Lindsay otkrili da očekuju svoje prvo dijete – koje će rusko državljanstvo dobiti po rođenju.

Prošle nedjelje – sedam godina nakon što je stigao u Moskvu i na kraju dobio utočište od pokušaja Washingtona da bude ućutkan – Snowden je dobio rusku dozvolu stalnog boravka.

Živi u izbjeglištvu otkako je otvorio kutiju sa neviđenim operacijama masovnog nadzora koje su sprovodile američke obavještajne službe i njeni saveznici – uključujući i objavljivanje ogromne gomile dokumenata koji dokazuju bespravnu kolekciju američkih telefonskih zapisa.

Sedam godina kasnije, savezni apelacioni sud konačno je presudio da je masovno prikupljanje podataka za špijuniranje Amerikanaca zaista nezakonito.

Amerikanci su tražili njegovo izručenje kako bi se suočio sa optužbama za kršenje Zakona o špijunaži, a 37-godišnji uzbunjivač suočava se sa mogućnošću zatvora do 30 godina ako bude osuđen.

Snowden je više puta izrazio želju da se vrati u Sjedinjene Države ako bude pomilovan ili bar ako postoje bilo kakve šanse za pravično suđenje. Predsjednik Trump, koji je zviždača jednom nazvao „izdajnikom“, izgleda da je nedavno ublažio svoj stav. Ali dok je napor za pomilovanjem Snowdena dobio zamah, ishod američkih izbora je nepredvidljiv i u američkom javnom i političkom establišmentu o tom pitanju nema konsenzusa.

edward snowdenrusijarusko državljanstvo
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
qints
3 godine prije

Ja bih ga odavno supirao iz Rusije, nek ide na zapad, tamo gdje se “govori slobodno”…
Ali nitko nije htio to g*.
Rusija ga je primila radi humanitarnih razloga, da mu nije bilo Rusije dobio bi zatvorsku kaznu od 300 godina u zemlji “slobode” i nikad ne bi imao dijete, tamo u zatvoru bi po podu prolivao spermu do duboke starosti.
Da je pobjegao u taj njegov omiljeni zapad, svaka zemlja, svaki americki vazal bi ga izrucio odmah.
A one zemlje koje nisu americki vazali bi uslijed straha od americkih prijetnji postupili isto.
Sto nije ostao raditi za CIA i ucestovati u zlocinima, zivio bi u zemlji slobodnih kao bubreg u loju.

Dani
3 godine prije

Koji bi motiv bio bilo kome od Snowdena pa do tih tajnih službi i duboke države da Snowden objavi da oni imaju tehnologiju i da špijuniraju i snimaju SVE ljude na cijelom svijetu u SVAKOM trenutku i SPREMAJU te podatke u arhive da bi po potrebi mogli izvući i upotrijebiti to protiv bilo koga? To što ti spominješ su prave “teorije zavjere” kojih je puno na netu i koje su namjerno plasirane da mute vodu. I o Assangeu ćeš naći sličnih gluposti ali treba razlučiti što od toga ima smisla a što su dezinformacije. Snowden je pravi, uvjeren sam u to.

nekoime
3 godine prije

Još jedan novičok kandidat.

Dani
3 godine prije

👍

qints
3 godine prije

Ne blebetaj ti.
Nabroji nam ti te pozitivne posljedice koje se uzrokovale njegovo “otkrice”.
Moras znati da je ruska CIA sve to znala, znale su i engleske MI5 & MI6, znala je i njemacka vlada i odobravala i odobrava i dan danas, i hrvatska vlada je to znala.
Cekam da nam nabrojis…….

qints
3 godine prije

Sto se tice njegovog dijeteta, nema onog zakona koji ga moze lisiti americkog drzavljanstva.
Inace ovo
zahtjev za dvojno američko-rusko državljanstvo
gdje on moze podniti taj zahtijev?
On je i dalje americki drzavljanin i bit ce.
Amerika mu je ponistila putovnicu.

Po ruskom zakonu moze imati i strano i rusko, po holandskom NE.

qints
3 godine prije

Ovi izdajnici iz Rusije kad dodju u Englesku bi se slikali s engleskom zastavom.
Pogledaj fotografiju.
Ovaj Snowden je dosao u sukob s americkim zakonom zato jer krse americki ustav, to je glavni njegov motiv, budite sigurni procitao sam njegovu biografiju ali ovaj te isti Snowden mrzi Rusiju i to ne krije i ja bi ga radi toga izbacio vanka.

tongo
3 godine prije

Mr. E. Snowden pokusava / pokusavao je godinama otici iz Rusije u neku NATO zemlju, u slobodnu [ LOL ] zemlju ali niti jedna zemlja ga ne zeli primiti.

Nek usuti, ili ako vec tako voli Ameriku nek se prida americkoj vladi.

On misli kao oni zatucani hrvati-srbi iz emigracije odgojeni na BBC da je bolje biti u Americi u zatvoru nego u Rusiji na slobodi.

qints
3 godine prije

Buduci da sam citao njegovu autobiografiju
Snowden se pobunio zato jer CIA spijunira americke gradjane a to je protiv ustava iako to kongres i senat presutno podrzavaju.

Dakle Snowden se nije pobunio protiv spijuniranja sirom svijeta TO JE PO ZAKONU.
Nista on nije rekao novog, npr. talijanska vlada skuplja sve telefonske podatke i slicno o svojim gradjanima i dostavlja CIA i nitko iz Italije nista ne mijenja.

zeus
3 godine prije

Nikad nije dobro niti pošteno sjediti na dvije stolice . Ne razumijem kako može još uvjek voliti Ameriku , koja bi mu , samo da može odmah zavrnula šiju . To je sve u svemu njegov problem ali i dobra informacija Putinu sa kome ima posla …

zeus
3 godine prije

ako se neko priključi CIA-ji in SNA – ju onda bi trebao znati da je to prljava igra i nikakvo poštenje, nikakav moral ili nesto slično . Snowden bi trebao znati , da su ZDA decenijama radile ,,gangsterski ,, posao in da nikad niso bile ,,majke Tereze ,, . Šta sad . Odjednom postao je pošten , pobegao i na njegovu sreču spasila ga Rusija . Njemu još nije dosta – čovjek je nesrečan i želeo bi sjediti na dvije stolice . Ne znam što ga muči , ali da sam na njegovom mjestu ne bi previše hvalio svoju zemlju koja bi ga odmah srtpala u čuzu …

enkol
3 godine prije

Bio je neki Rus po imenu Vladimir Bogdanovich Rezun, pobjegao je u Englesku za vrijeme SSSR i poceo je raditi za britansku obavjestajnu sluzbu, pored toga da bi povecao zaradu je pisao i knjige, odrzavao kursove i sve tome slicno, ako se moglo zaraditi. Uzeo je pseudonim Suvorov. Inace pravi Suvorov je bio ruski general zivio od 1730-1800. Za njega kazu vojni strucnjaci da nikad nije izgubio niti jednu bitku. Ovaj engleski Suvorov je napisao knjigu da je Hitler preduhtirio Sovjetski Savez. To jest, SSSR je htio napasati Europu i porobiti je. Knjiga nije rekla nista novog, ponovila je Hitlerovu izjavu odmah nakon napada SSSR. Knjiga je zahvaljujuci podrski engleske obavjestajne sluzbe, to jest njihovoj reklami postala best seller. Tu je bio i neki Litvinenko, jednom kad je dosao u Englesku sve sto je znao ispricao je svojim novim gazdama, nakon toga je postao bezkoristan u jednom formatu pa se… Čitaj više »

Alex
3 godine prije

Lik je čak i za Kineze bio prevruć krumpir. Inače,nije mu loše ni u Rusiji… Gotovo da ima status nacionalnog heroja… među rajom…

nessy
3 godine prije

Bogami, psihicke bolesti djeluju u velikom rasponu. Nikad ne znas sto ce se dogodititi. U USA ga ceka min. 30 g. robije, a ti ga proglasis za USA agenta. Otkrio je sranja obavjestajnih agencija, a ti ga proglasis za provokatora. Sa kojim motivom? Da sebi sjebe zivot? Blago tebi, tebi je vjerojatno, i kad poskupi kruh i jogurt zidovska zavjera.

Hornet 68
3 godine prije

Bravo Koser !

Ha,ha,ha

medo
3 godine prije

Nov 3, 2020-
EXCLUSIVE! How Russia Catches NATO Planes-
Just give them a last warning if they keep on going in Russia’s airspace shoot them down and it will be all of America’s fault for flying in Russian airspace
https://www.youtube.com/watch?v=j_u6SdSxa4o

3 godine prije zadnji put uredio medo
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI