Poznati britanski novinar s vezama u Scotland Yardu pristao raditi za Sputnik

policija
4 komentara

Ruska međunarodna novinska agencija Sputnik je unajmila poznatog britanskog novinara Chrisa Summersa. Ova vijest je uvelike uznemirila The Times i neke članove parlamenta, jer je Summers član  udruge novinara koji prati kaznene istrage i koja je aktivno u kontaktu sa Scotland Yardom.

“Ruska vladina agencija Sputnik, koju mnogi optužuju za širenje dezinformacija, ima priliku da se infiltrira u naše dvorište. Naime, unajmila je poznatog novinara Chrisa Summersa koji ima veze s visokim dužnosnicima britanske policijske agencije”, javlja The Times.

Britanski parlamentarac Tom Brake je rekao da namjerava obavijestiti resornog ministra o “vezi” Sputnika sa Scotland Yardom.

Ozbiljno smo zabrinuti zbog mogućeg položaja djelatnika agencije kao što je Sputnik, koja je, po mom mišljenju, stvorena za rad protiv liberalnih demokracija”, rekao je Brake.

Stručnjak za informacijsko ratovanje Chatham Housea, Keir Giles, kaže “kako  Sputnik nije novinarska organizacija, nego instrument ruske vlade”.

Kako piše The Times, Chris Summers je “zvijezda u usponu  laburista, koji sebe naziva odanim sljedbenikom Corbyna, ali da nikada nije primijetio širenje lažnih informacija”.

Summers je u udruzi novinara koja prati kaznene istrage i piše za britanske novine iz izvora iz Scotland Yarda, gdje povremeno sudjeluje u povjerljivim brifinzima o osjetljivim pitanjima, navodi britanski list.

Ova udruga je osnovana 1945. godine kako bi se uspostavio bolji odnos između novinara i Scotland Yarda, dodaje The Times, a Summers se u udrugu učlanio  2007. godine, kada je radio za BBC.

Prema novinaru, članstvo u ovoj organizaciji on duguje britanskoj televiziji.

Londonska policija je također naglasila da članstvo u udruzi određuju nacionalni mediji, a ne policija.

Predstavnici Sputnika su osudili “pokušaje negativne kampanje koja je napad na integritet i etiku zaposlenika agencije”.

Podsjetimo da se nešto slično dogodilo kada je poznati američki novinar Larry King 2013. prešao u televiziju RT America. Iako tada nije bilo antiruske histerije ove razine, vijest da je dugogodišnja zvijezda CNN-a prešla na rusku televiziju je odjeknula poput bombe.

Larry King je u vrijeme krize zbog bijega Edwarda Snowdena izjavio “kako bi, da mu je prije nekoliko desetljeća netko rekao da će se zbog slobode govora iz Amerike bježati u Rusiju, rekao da je lud”.

U rujnu 2017. je Larry King izjavio kako se nema namjeru povući i očekuje da će voditi svoj programa dok ne umre. S obzirom na to da mu je sad 84 godine, to bi značilo da bi karijeru mogao završiti u kući RT America.

edward snowdenLarry KingScotland YardSnowdenSputnikSputnik News
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mars
6 godine prije

Ne znam čemu dižu toliku graju oko Summersa i Kinga. Pa menadžeri i radnici promjene kompaniju, fudbalske zvijezde klub i to nereijetko odu u onaj najomražrniji protivnički, doktori promjene bolnice….pa tako bi valjda i trebalo u sistemu gdje vlada slobodno tržište, slobodan protok radne snage i kapitala u svemu i svačemu – bolja ponuda, bolji uslovi i to je to. Ili možda ne? Ili je to mižda samo dobra izvozna mantra za prijemčive budale i naivce, a kod kuće u bitnim stvarima ipak važe neka druga pravila.

Crni žutokljunac
6 godine prije

Upravo to.Novinarska zvijezda prešla u omraženi protivnički klub kojeg oni pokušavaju izolirati i ugušiti.Al se ovaj neda.Te im je svaki ovakav prelazak ko prst u oko.

rodoljub
6 godine prije

Kaze: “Sputnik je instrument ruske vlade” . Pitanje: Ciji je instrument CNN , BBC , Slobodna Evropa , VOA , DW , … ?

dalmata
6 godine prije

“Istrunent Ruske vlade” je ukopa samo zato sta su oni lazovi,toliko ogrezli u lazi da vise nisu u stanju ni sitit se pojma sta je novinarstvo,a kamo li istinito novinarstvo

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI