„Slobodni govor u Evropi više nema vrijednost“ – Vyshinsky o odgovoru UNESCO-a u vezi sa Sputnik Estonija

Slobodni govor u Evropi nema vrijednosti
5 komentara

“Zakašnjeli odgovor UNESCO-a na pismo iz januara, u kojem se traži zaštita zaposlenih u Sputnik Estoniji, pokazuje da se sloboda govora u Evropi više ne smatra vrijednošću za koju se treba boriti”, izjavio je izvršni direktor novinske agencije Rossiya Segodnya, Kirill Vyshinsky.

U petak, Rossiya Segodnya, matična agencija Sputnika iz Moskve, dobila je odgovor na svoje januarsko pismo UNESCO-u u vezi sa situacijom oko novinara Sputnik Estonie, koji su bili prisiljeni da zatvore svoju kancelariju u baltičkoj zemlji.

Specijalizovana agencija UN rekla je da će i dalje braniti prava štampe u dobijanju i distribuciji informacija.

U komentaru za Sputnik Vyshinsky je rekao da je ovo pismo Moeza Chakchouka, pomoćnika generalnog direktora UNESCO-a za komunikacije i informacije, “nas iskreno iznenadilo i, donekle, čak i iznerviralo”.

„Stvar je u tome što nismo očekivali oštre reakcije UNESCO-a, jer smo dobro svjesni prirode ove organizacije i diplomatskog stila njenih predstavnika. Ali sa druge strane, ono što uopšte nismo očekivali jeste da primimo odgovor pun nejasnih riječi o posvećenosti slobodi govora skoro šest mjeseci nakon našeg sastanka i razgovora u UNESCO-u“, rekao je novinar.

Prema Vyshynskom, pismo daje razloge da se ukaže na dvostruke standarde koji se primjenjuju na novinare koji rade i sarađuju sa ruskim medijima.

“Pismo koje smo dobili od UNESCO-a postalo je još jedna potvrda da se sloboda govora u Evropi više ne smatra vrijednošću za koju se čovjek može boriti i braniti, a da se odnosi na sve novinare, bez obzira na njihovu medijsku pripadnost i zemlju porijekla medija “, Dodao je Vyshynski.

Službenici Sputnika iz Estonije bili su primorani da raskinu ugovore počevši od 1. januara, nakon što su od estonske policije primili prijetnje zatvorskom kaznom do pet godina. Policija se pozvala na EU sankcije iz 2014. godine, izrečene Dmitriju Kiselevu – šefu Međunarodne agencije za informisanje Rossiya Segodnya – kao osnovu za krivično gonjenje zaposlenih u podružnici. Međutim, sam prodajni kanal nije prikazan ni na jednoj listi sankcija.

U vezi sa situacijom, Rossiya Segodnya uputila je apel UNESCO-u i Organizaciji za bezbjednost i saradnju u Evropi, kao i grupama za zaštitu prava novinara. Predstavnik OEBS-a za slobodu medija, Harlem Desir, posebno je pozvao Tallinn da se „uzdrži od nepotrebnih ograničenja rada stranih medija koja mogu uticati na slobodan protok informacija“. Desir je takođe izjavio da pojedinačne sankcije EU prema Kiselevu ne mogu biti proširene na novinare Sputnika iz Estonije.

estonijaeuropasloboda govoraSputnik
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
petrus
3 godine prije

Što se čude i ljute na američke podguzne muhe, ne treba se ljutiti na te jadnike.

MatijaVZHR
3 godine prije

Uh, pravima su se obratili…Bilo bi dobro kada bi svi već do sada shvatili da je UN sve njene institucije vlasništvo Rockefeller fondacije koja tom organizacijom (uz par izuzetnih situacija) upravlja iz sjene od osnutka. UN je globalistički alat koji je pravo lice pokazao još sa Jeffryjem Feltmanom, promotorom kolor revolucija i ratova na Bliskom istoku i sjevernoj Africi u zadnjih 15 godina. WHO je također agencija tog istog UN-a. Ili OPCW koji je unatoč protivljenju vlastitih stručnjaka za kemijsko naoružanje, optužio Siriju za uporabu kemijskog oružja protiv vlastitog civilnog stanovništva. Ili Svjetska agencija za nuklearnu energiju čiji stručnjaci utvrdili da Iran ne razvija nuklearnu bombu a UN izglasao sankcije Iranu. Toliko o tom “UN-u”. Čim si neka organizacija stavi u nazivu “svjetska” ili “globalna” odmah posumnjam da se ne radi o čistim poslima. Ako ŽELITE: – još COVID-1984 farse – vladavinu neustavnih “stožera” – TV prijetnje dražesne Alemke Markotić… Čitaj više »

Max
3 godine prije

Zaista za nijh sloboda nema nikakvu vrijednost…

piždro
3 godine prije

Nit ima slobode govora nit slobode..
Sve je to fatamorgana.. Da ima slobode svi bi pisali sa svojim stvarnim imenima a ne pseudo imenima!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI