Snowden otkrio “najvažniji video godine”

Edward Snowden
71 komentar

Zviždač Američke agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) Edward Snowden kaže da je intervju iz 1983. s bivšim oficirom CIA-e Frankom Sneppom, u kojem se detaljno opisuje kako je agencija koristila glavne novine u SAD-u za distribuciju dezinformacija, i dalje “najvažniji video godine”.

Snouden, koji trenutno živi u Rusiji nakon što je dobio državljanstvo u toj zemlji, objavio je u ponedjeljak kratak snimak iz Sneppovog intervjua. U videu, bivši obavještajac je objasnio kako je radio kao isljednik, agent za ispitivanje i glavni analitičar strategije dok je radio u američkoj ambasadi u Sajgonu tokom Vijetnamskog rata.

Snepp je rekao da je jedna od njegovih dužnosti bila da informiše novinare kada CIA želi da “proširi dezinformacije o određenom pitanju”, napominjući da ove informacije nisu nužno laž i mogu biti poluistina.

“Odabrali bismo novinara, ja bih išao na brifing i nadao se da će on objaviti informaciju u štampi”, rekao je Snepp, napominjući da novinari obično ne bi imali načina da stvarno provjere bilo koju informaciju koju su im dali.

Snepp je dalje imenovao nekoliko novinara koje je CIA posebno ciljala zbog njihovog “strašnog utjecaja” i imenovao nekoliko “uvaženih novinara” koji su u to vrijeme radili u Sajgonu, kao što je Robert Chaplin iz New Yorkera, Kies Beach iz Los Angeles Timesa, Malcolm Brown iz New York Timesa i Maynard Parker iz Newsweek magazina, između ostalih.

Zviždač je čak otkrio kako je CIA uspjela ubaciti priču u New Yorker o navodnim ratnim planovima Sjevernog Vijetnama. Agencija je kasnije iskoristila ovu priču da ubijedi američki Kongres da pruži veću pomoć Sajgonu i označi Sjeverni Vijetnam kao “glavnog prekršioca primirja”.

Snowden je istakao da je, ubrzo nakon ovog intervjua, Sneppa tužila CIA na suđenju koje je dospjelo do Vrhovnog suda, koji je presudio da se sve objave obavještajnih radnika prvo moraju dostaviti agenciji na odobrenje.

Zviždač NSA posebno je zahvalio drugom korisniku Twittera što je pokrenuo poruku „Mislite li da CIA još uvijek to radi?“ serija postova, u kojima se detaljno opisuje unutrašnji rad agencije kao što su podijelili i drugi uzbunjivači koji su bili „tuženi na šutnju. ”

CIASADSnowden
Pretplatiti se
Obavijesti o
71 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ico
1 godina prije

papa Franjo je protuljudski smrad!

Zorule
1 godina prije

mogli ste i staviti taj video

1 godina prije

Kako rece ona kokoska iz americke administracije “Rusi zloupotrebljavaju istinu” – SVI koriste propagandu a ona se moze sprovoditi na razlicite nacine, i istina moze biti propaganda ako se precute bitni delovi ili ako se stavi u takav kontekst da slusalac-citalac donese zeljeni zakljucak (ovaj portal je postao skolski primer poslednjeg).

Max
1 godina prije

Rade sad i gore stvari Jer je tehnologija napredovala.

Alex
1 godina prije

Ruska državna TV voditeljica Olga Skabejeva: Recite nam koja sva sela namjeravamo zauzeti !
Ratni dopisnik Dmitry Steshin (koji se
javio “negdje s prve linije fronte u Donbasu” : Olga, napredujemo 3cm dnevno…

Schwarze Hunderte
1 godina prije

A i Snowdenovich 😀 – jeli odlucio biti Rus – molim – jasno je da Amerike , uzivo , vise vidjet nece ! Sto ga onda vise boli uho za tu zemlju i narod ?! Ima svoje sada i o njima valja brinut ! Toliko !

tihobl
1 godina prije

Evo jedan primjer dezinformisanja – jedan hrvatski medij je objavio sledece: “Putinov kuvar” priznao da se miješa u američke izbore Ruski tajkun Jevgenij Prigožin priznao je danas da se miješao u američke izbore i poručio da će to činiti i ubuduće, što je prvo takvo priznanje čovjeka kojeg Washington za to i formalno optužuje. (vijest je prenesena sa Glasa Amerike). Gena se samo zezao jer je sad sezona sprdanja na racun americkih izbora. Npr. na stare sovjetske plakate dopisu: СВИ НА ИЗБОРЕ! Немој да си лењ, руски хакеру, Одмах иди свом компјутеру, И помози американцима Да дају глас републиканцима! Gena je napisao sledece: „Господо, ми смо се мешали, мешамо се и мешаћемо се. Пажљиво, прецизно, хируршки и на свој начин. Како ми знамо и умемо. Током наших циљаних операција, уклањамо оба бубрега и јетру одједном“. Svi zapadni mediji su se propeli na zadnje noge: evo imamo dokaz ruskog mijesanja, evo… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Након што је Зеленски одбио да преговара са Кремљом, уследила је чудна реакција ЕУ.
Европска унија неће моћи да издвоји Украјини 3 милијарде евра, обећано у оквиру програмске помоћи још у мају, рекао је потпредседник Европске комисије.

tihobl
1 godina prije

61% становништва Велике Британије штеди топлоту:

Носите више слојева и користите више ћебади – 45%
Чекање да се охлади пре укључивања грејања – 32%
Смањена температура на термостату – 29%
Смањено време укључивања грејања – 27%
Затворите врата у целој кући да се загрејете – 26%
Уопште не користите грејање – 25%
Користите мање соба у кући – 14%
Користите јастучић за грејање – 13%

46% Британаца штеди на осветљењу:

Угасите светла када напусте просторију – 41%
Сачекајте да падне мрак пре него што упалите светла – 25%
Седе у мраку и не користе светло – 19%
Прешли смо на штедљиве сијалице – 18%
Користе свеће (8%) и батеријске лампе (4%).

tihobl
1 godina prije

Popravka krimskom mosta – danas je postavljena prva tabla sa kolovozom od tri ostecene.

tihobl
1 godina prije

“Имам осећај да се у америчке изборе меша не Русија, него Трамп”, изјавила је Марија Захарова кроз смех у свом данашњем интервјуу.

Ico
1 godina prije

EU je “mali miš”, znači nema potencijala utjecati na Putina po pitanju Ukrajine. A zašto bi netko i trebao sa strane utjecati na Putina?!? Pa nije netko sa strane izabrao Zelenskog koji je Ukrajince odveo u glib i govna. E, pa Ukrajinci, želim Vam dobar tek!

Alex
1 godina prije

Nakon što su temeljito razorili stotine Ukrajinskih sela i gradova (inače na tome se i temelji ruska vojna doktrina) Kremaljska agitprop mašina ima novi naputak :
Lokalnim propagandistima se savjetuje da naglase da su urbane borbe u Hersonu “neprimjerene”, jer su “uvijek najteže i najrazornije”, a ukrajinske oružane snage “mogu jednostavno sravniti Herson sa zemljom”…….

tihobl
1 godina prije

Снимак из Аризоне: Бирачи стоје 40 минута на бирачким местима због проблема са гласачким машинама.

Према Њујорк Тајмсу, око 20% машина за бројање гласова у округу Марицопа не ради и не прихвата неке попуњене гласачке листиће.

Надлежни су рекли да решавају проблем и понудили да оставе проблематичне гласачке листиће у посебним кутијама – обећано је да ће бити пребројани касније.

tihobl
1 godina prije

„Проценат странаца у јединицама Оружаних снага Украјине које делују у Запорошкој области можда већ премашује половину од укупног броја војске“, изјавио је на радију „Комсомолска правда“ Владимир Рогов, члан главног савета управе Запорошке области.

tihobl
1 godina prije

Трамп млађи наводи огромну изборну превару у Детроиту.

„Ситуација са гласањем у одсуству у Детроиту је ЗАИСТА ЛОША. Људи долазе да гласају само да им се каже: „Извините, већ сте гласали“. То се дешава у великом броју и на другим местима. Протест, протест, протест!“ Доналд Трамп млађи

Lucija, prva
1 godina prije

“obavještajac je objasnio kako je radio kao isljednik, agent za ispitivanje i glavni analitičar strategije dok je radio u američkoj ambasadi u Sajgonu”

Laže. U to vrijeme su i Ameri imali prave analitičare. Danas se oslanjaju na računala i prikupljanja podataka.

To uopće nije i ne može biti isti tip ljudi: isljednik i agent za ispitivanje su potpuno drugačiji “soj” ljudi.

Priča o plasiranju dezinformacija je potpuno točna.
Samo…što se ne “očekuje” da neki novinar to objavi, nego mu se donesu papiri i izdaju direktna naređenja.

tihobl
1 godina prije

Kineske vlasti su zabranile emitovanje govora predsednika Saveta EU Šarla Mišela tokom ceremonije otvaranja međunarodnog sajma u Šangaju, prenose danas belgijski mediji i dodaju da je vest potvrdio i portparol Mišela Barend Lejts.
Mišel je snimio video poruku koja je trebalo da bude emitovana zajedno s porukama drugih svetskih lidera na otvaranju sajma Čajna Internešenel Import Ekspo u petak.

Mislio da moze pametovati i kritikovati Rusiju i Kinu u sred Sangaja i govor mu zavrsio u kanti za smece.

Alex
1 godina prije

Dva izbora bliska Kremlju rekla su da ruske vlasti predaju Hersona vide kao “nepoželjan”, ali “vjerojatan” scenarij. Dodali su kako će konačnu odluku o povlačenju iz Hersona morati donijeti osobno Putin, uz sudjelovanje ljudi iz svog “užeg kruga”. Sve do nedavno, ruski su dužnosnici tvrdili da se Rusija nikada neće povući sa “svojih” teritorija. Pa Kadirov kada ovo čuje ima da se osobno pojavi u Moskvi.

Antivax
1 godina prije

Tamo na onom leglu kriminala tzv.cop27 neće ni jedan samoubica da napravi dar mar!?

Sardelino
1 godina prije

Zapad se hvali kako je dobio propagandni rat protiv Rusije.
Tko je pobjednik u propagandnom ratu?
Dali je to onaj koji koji laže više ili laže manje.

Buničar
1 godina prije

Ma zamisli ti to, ameri lazu? Pa SVI lazu, svatko gura verziju koja se uklapa u njegove interese i stavove. Povijest je hrpetina lazi, hrpa poluistina sa po gdje kojom cinjenicom. Ne kaze se uzalud da povijest pisu pobjednici, price porazenih i onako ineteresiraju samo njih. Dovoljno je poslusati sto o proteklom “balkanskom” ratu pisu/pricaju sukobljene strane. Svatko svoju stranu price ukrasava bajkama a protivnicku hororima, iako se NITKO ne moze pohvaliti da je iz rata izasao cist. Naravno svatko ima opravdanja za svoja djela bez obzira kao “neopravdiva” bila

Samuraj
1 godina prije

Hvala na tekstu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI