Snowden reagira nakon što su francuski obavještajci potvrdili da su trojica novinara meta izraelskog špijunskog programa Pegasus

Edward Snowden
6 komentara

Francuska nacionalna agencija za sigurnost informacijskih sustava (ANSSI) potvrdila je da su trojica francuskih novinara zarazili svoje uređaje izraelskim špijunskim softverom Pegasus.

Poznati zviždač Edward Snowden nazvao je razvoj događaja “ogromnim”.

Tragove špijunskog softvera izraelske NSO grupe pronašao je ANSSI na telefonima suosnivača i predsjednika Mediaparta EdwyjaPlenela, istraživačke novinarke Mediaparta Lénaïg Bredoux i novinarke na francuskom državnom informativnom kanalu France 24, prema Le Mondeu.

To je prvi put da je službeno državno tijelo potvrdilo nalaze novinskih kuća koje su prijavile špijunski softver prošlog mjeseca. ANSSI je navodno obavijestio pariškog javnog tužitelja o svom otkriću.

Snowden, čije je otkrivanje iz 2013. otkrilo opseg američkih programa nadzora, opisao je izvješće kao “ogromno” na Twitteru, tvrdeći: “Ako to učine u Francuskoj, učinit će to bilo gdje. Zatvorite ih – zabranite zloupotrebu trgovine.”

Neimenovani izvor u France 24 rekao je za The Guardian da je tvrtka “izuzetno šokirana” viješću te da je “zaprepaštena i ljuta što bi novinari mogli biti predmet špijuniranja”.

“Nećemo ovo uzeti zdravo za gotovo. Bit će pokrenute pravne radnje”, dodao je izvor.

Bredoux je također razgovarao s The Guardianom, rekavši da potvrda ANSSI-a “okončava ideju da su sve ovo laži i lažne vijesti”, te da je to “dokaz koji nam je potreban”.

Velika istraga 17 medija utvrdila je prošlog mjeseca da je Pegasus korišten za špijuniranje nekoliko stranih vlada, predsjednika, aktivista za ljudska prava, novinara i drugih.

Le Monde je izvijestio da je Maroko upotrijebio špijunski softver za špijuniranje telefonskih poziva francuskog predsjednika Emmanuela Macrona; tvrdnju koju je Maroko demantirao, dok je francuski ministar financija Bruno LeMaire u petak objavio da su državna tijela istraživala jesu li on i drugi vladini dužnosnici također bili špijunirani.

Macronov telefonski broj navodno su otkrili Amnesty International i francuska novinska kuća Zabranjene priče u bazi podataka s više od 50.000 telefonskih brojeva koji su navodno bili “lista želja” ljudi koje treba špijunirati koristeći Pegasus.

Nakon bombastičnog otkrića, ured izraelskog ministra obrane Bennyja Gantza izjavio je da njegova zemlja “ozbiljno shvaća optužbe” i da “Izrael odobrava kibernetičke dozvole samo nacionalnim državama i samo da se koristi za potrebe suočavanja s terorizmom i kriminalom”.

ANSSIedward snowdenfrancuska
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sho
2 godine prije

Moje subjektivno razmisljanje: Dalo bi se zaključiti da je špijuniranjem svih glavnih aktera pandemije pronađeno prljavo rublje kod svih te ih se ucjenjuje; npr. potpiši ugovor ili prljavo rublje ide u javnost, ili npr tako drze u svim drzavama za muda beroše i takve, plenkovica i takve. Nije tesko zamisliti takvo organizirano špijuniranje i ucjenjivanje jer neizmjerno puno love u igri. A svako ukljucen u politiku ima prljavog rublja

dimiter
2 godine prije

Bivsi ambasador, novinar, Craig Robbers je zavrsio u zatvor na osam mjeseci u Englesku.
Pro Nato-Eu medija sutu.

ledeno doba
2 godine prije

ovo postaje već dosadno, otrcani igrokaz, u kojem su svi akteri u službi kabale i svi glume neke uloge.. za naivnu javnost stvaranje stalnih kazališnih predstava da se odvrati pažnja od vakcinocida.. to je isto, ono, kada roditelji odvedu malom dijete kod zubara i dijete se jako se boji, i onda mu dadnu neku slikovnicu ili diznijeve crtiće, da mu odvrate pažnju svi ovdje spomenuti akteri: ANSSI, Pegazus, Le Monde, France 24, Gvardijan, Amnesty Internacional, Forbiden Stories… svi rade za kabalu… ovaj loši igrokaz je sličan onome prije desetak i više godina. Ono kada su “hrabri i nezavisni” (ustvari kabalini mediji): Spiegel i Sueddeutsche Zeitung “otkrili” da je američka obavještajna agencija NSA špijunirala Merkelicu i druge njemačke političare i direktore nekih firmi.. I onda su Merkelica i političari i mediji, bili kofol mnog ljuti… što si umišljaju ti amerikanci!! ha, ha, ha… oni isti “amerikanci” (ustvari kabala), koji još uvijek imaju vojne… Čitaj više »

Max
2 godine prije

Snowden zna što piše.

Mali Ivica
2 godine prije

Izrael je naci fašistički režim države koju treba razmontirati na proste faktore.
.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI