Američki špijuni izvršili su pritisak na Britance da cenzurišu Snowdenova curenja informacija

Edward Snowden
4 komentara

Američka agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) lobirala je kod svog britanskog kolege GCHQ (državni komunikacioni štab) da spriječi The Guardian u namjeri da objavi otkrića Edwarda Snowdena o svojim programima masovnog nadzora 2013. godine, navodi se u knjizi objavljenoj u britanskim novinama.

Zvaničnik NSA nazvao je šefa vladinog štaba za komunikacije (GCHQ) Sir Iaina Lobbana u ranim satima 6. juna 2013, tvrdi knjiga. Prema njegovom autoru, istraživačkom novinaru Richardu Kerbaju, od Lobbana je zatraženo da interveniše i spriječi The Guardian da objavi Snowdenovu priču – koja je otkrila postojanje ilegalnog špijunskog programa NSA u američkoj javnosti.

Lobban je, međutim, navodno smatrao da se “prijedlog pozivanja novina da prošire članak zbog NSA čini korakom predalekim” i da “nije svrha njegove ni njegove vlasti da se nosi s NSA-inim javni odnosi.”

Kasnije tog dana, Washington Post i The Guardian objavili su svoje prve priče zasnovane na povjerljivim dokumentima koje je procurio Snowden. Prvi članci detaljno su govorili o tome kako je NSA koristila strogo tajni sudski nalog za prikupljanje telefonskih zapisa miliona korisnika Verizona, a kasnije su priče otkrile da je agencija prikupljala podatke preko ”skrinjih vrata” u američke kompanije kao što su Google i Facebook, te da je prikupljao je telefonske pozive i mejlove građana Njemačke, Brazila i desetina zemalja Latinske Amerike, Evrope i Bliskog istoka.

Snowdenovi dokumenti također otkrivaju da je tadašnji predsjednik Barack Obama naredio sajber napade na strane mete i da je njegova administracija prisluškivala urede stranih ambasada i vlada, među bezbrojnim drugim nedjelima.

Dok je GCHQ u početku imao pristup bez ruku, tadašnji premijer Velike Britanije, David Cameron, upozorio je The Guardian u oktobru da će koristiti pravne mehanizme ili druge oštrije mjere” kako bi spriječio objavljivanje više Snowdenovih curenja. Ovo upozorenje je uslijedilo nakon što je niz priča optužio GCHQ da se bavi istim široko rasprostranjenim praksama prikupljanja podataka i otkrilo da je britanska agencija radila s NSA na špijuniranju stranih državljana i vlada, uključujući i one njihovih saveznika.

Američko ministarstvo pravde je 21. juna otpečatilo optužbe za špijunažu protiv Snowdena, nakon čega mu je američki State Department oduzeo pasoš. Dva dana kasnije stigao je u Moskvu, gde mu je mjesec dana kasnije ponuđen azil. Snowdenu je odobren stalni boravak u Rusiji 2020.

CenzuraSADSnowdenUK
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Ovo je kao u SSSR kad su sa fotografija brisali ljude.

Max
1 godina prije

Snowden je mnogima tn u oku.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI