“Ovo je kraj postupka protiv Juliana Assangea”, nakon što su novine otkrile laži ključnog FBI doušnika plaćenog samo 5.000 dolara

Julian Assange
17 komentara

Ključne optužbe u slučaju protiv suosnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, kome prijeti do 175 godina zatvora ako bude izručen SAD, navodno se zasnivaju na svjedočenju osuđenog prevaranta koji je medijima priznao da laže.

Sigurdur Ingi Thordarson, islandski državljanin i bivši volonter WikiLeaksa, koji je postao doušnik FBI za 5.000 dolara, priznao je islandskom listu Stundin da je izmislio važne dijelove  u optužnici.

U članku objavljenom u subotu, Stundin iznosi nekoliko dijelova svog svjedočenja koje sada negira, tvrdeći da mu Assange nikada nije naložio da izvrši bilo kakvo hakovanje.

Novine ističu da, iako je sud u Londonu odbio da izruči Assangea u SAD iz humanitarnih razloga, i dalje je stao na stranu SAD kada su u pitanju tvrdnje zasnovane na Thordarsonovom sada negiranom svjedočenju. Na primjer, presuda kaže da „g. Assange i Teenager nisu uspjeli u zajedničkom pokušaju dešifrovanja datoteke ukradene iz banke „NATO zemlje 1“, gdje se vjeruje da se „zemlja NATO 1“ odnosi na Island, dok se „Teenager“ odnosi na samog Thordarsona.

Međutim, on sada navodno tvrdi da se predmetni spis ne može tačno smatrati „ukradenim“, jer se pretpostavlja da su ga zviždači u banci distribuirali, a mnogi ljudi na mreži su u to vrijeme pokušavali da ga dešifruju. Razlog je taj što je spis navodno sadržavao informacije o zaostalim zajmovima koje je obezbjedila Icelandic Landsbanki, a čiji je pad 2008. godine doveo do velike ekonomske krize u zemlji.

Thordarson je novinama takođe dostavio zapise ćaskanja iz njegovog vremena volontiranja za WikiLeaks 2010. i 2011. godine, pokazujući njegove česte zahtjeve da hakeri ili napadnu ili dobiju informacije od islandskih entiteta i veb lokacija. Ali, prema Stundinu, nijedan zapis ne pokazuje da je od Thordarsona to zatražio bilo ko u WikiLeaksu. Prema novinama, ono što zapisi pokazuju su stalni pokušaji volontera organizacije da naduva svoj položaj, opisujući sebe kao šefa osoblja ili šefa komunikacija.

2012. WikiLeaks je podnio krivičnu prijavu protiv Thordarsona zbog pronevjere i finansijske prevare. Kasnije je osuđen za oboje na Islandu. Stundin se takođe poziva na Ogmundura Jonassona, tada islandskog ministra unutrašnjih poslova, koji kaže da su američke vlasti činile sve da nađu Assangea.

„Pokušavali su da koriste stvari ovdje na Islandu i koriste ljude u našoj zemlji da pletu mrežu, mrežu koja bi uhvatila Julian Assangea.“

Novine tvrde da je Thordarsonovo svjedočenje ključno za dio tužilaštva koja Assangea prikazuje kao zločinca, a ne kao novinara koji objavljuje materijal zaštićen Prvim amandmanom, poput New York Timesa ili drugih medija koji su dijelili iste dokumente kao i WikiLeaks.

Reagujući na Stundinov bmbastični članak, uzbunjivač NSA Edward Snowden tvitovao je: “Ovo je kraj slučaja protiv Julian Assangea.” Novinar istrage Glenn Greenwald složio se rekavši: “Trebalo bi.”

Assange je proveo više od dvije godine iza rešetaka u zatvoru Belmarsh u Velikoj Britaniji. Američka vlada optužila je australijskog novinara prema Zakonu o špijunaži, optužujući ga za curenje povjerljivih podataka 2010. U to vrijeme WikiLeaks je objavio dokumente u kojima se detaljno opisuju zloupotrebe, uključujući moguće ratne zločine, koje je izvršila američka vojska u Avganistanu i Iraku. Washington trenutno traži njegovo izručenje, a Assange bi mogao biti zatvoren do 175 godina ako bude proglašen krivim.

Početkom juna, specijalni izvjestilac UN o mučenjima Nils Melzer pozvao je vladu Velike Britanije da pusti novinara, osuđujući njegovo zatvaranje kao „jedan od najvećih pravosudnih skandala u istoriji“.

edward snowdenjulian assange
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ne mogu šutjeti
2 godine prije

Ni prije nije bilo osnova da bude zatvoren. Daj Bože, ali mislim da ni ovo neće ništa promijeniti. Prije će napravit “samoubo.jstvo” nego biti pušten.

goran
2 godine prije

Nista ne koristi u njegovu obranu, ni tona dokaza da je to sve namjesteno ne moze mu pomoci. Niti jedan zapadni kapitalista, industrijalac, drzavnik… nije stupio u njegovu obranu.
Sjetimo se kako iskacu, ili kako su iskakale za vrijeme Jugoslavije, na tuce kojekakvih organizacija, kao zatvorenik savjesti, kao saharova nagrada, kao pen klub…itd

Spacevoodoo
2 godine prije

Samo 5000 USD, koliko se dolara proizvodi moglo bi se u milisekundi proizvesti “dokaza” za najmanje miljun godina zatvora.

2 godine prije zadnji put uredio Spacevoodoo
Emiliano Zapata
2 godine prije

Drzat ce ga za svaki slucaj jos jedno ili dva stoljeca u tamnici
..

Spacevoodoo
2 godine prije

Meni je jedna od najdražih političkih floskula ona o “poštenom suđenju”. Epstein i McAfee kad su čuli kako će im biti “pošteno suđeno” odmah su se samoubili.

RENEW
2 godine prije

V mestu je ogromno tipov, ki bi mene (ali Assangeja) ubili že za dva sto evrov.

Perun
2 godine prije

U lazi su kratke noge …moja malenkost podrzava Julian Assangea….Imam rodbinu u Australiji i otprilike mogu pretpostaviti da nije svejedno niti jednom Australijancu to sto je ,,mali” u buksi radi laznog svjedocenja debila sa Islanda…njegovo zatvaranje je okarakterizirano kao „jedan od najvećih pravosudnih skandala u istoriji“….molim vas obratite paznju na desavanja u Kanadi i ako netko ima info iz prve ruke o desavanjima u vezi zlocina katolicke crkve nad djecom starosjedilaca u internatima za prevaspitavanja pisite i informirajte …

Max
2 godine prije

Postupak i jest montiran.

Kalle balle
2 godine prije

Assange truli u zatvoru a stoki je dao istinu. Svijet vodi sotona a sotona novcem gojime kupi. Nema pomoci kada ni jedna novina kolegu ne spominje. Trulez duse i morala je kompletna. Svijet je masonska septicka jama.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI