Ogromni mural u čast Julian Assangea otkriven na zgradi Berlina

Mural posvecen Julianu Assangeu
10 komentara

U Berlinu je predstavljen novi mural u čast suosnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, nazvan Collateral Crucifixion (kolateralno raspeće), koji grafički prikazuje progon uzbunjivača od strane američke i britanske vlade.

WikiLeaks je u utorak preko Twittera podijelio sliku berlinskog murala visokog 20 metara, koji „skreće pažnju“ na nevolje svog osnivača, umjetničko djelo na kojem je Assange razapet kao branilac sloboda štampe protiv neprijateljskog vojno-industrijskog kompleksa pod hibridnom SAD-Britanskom zastavom.

Tri umjetnika murala rade pod imenom „Captain Borderline“ od 1999. godine, stvarajući uličnu umjetnost koja kritikuje društvo i politiku. U Berlinu se takođe nalazi bronzana statua Assangea podignuta 2015. godine.

 

Novinaru, koji je trenutno zatvoren u zatvoru Belmarsh u Londonu, prijeti zatvorska kazna do 175 godina ako bude izručen SAD i osuđen za krivična djela prema Zakonu o špijunaži.

Slučaj Washington protiv Assangea sastoji se od 18 optužbi, uključujući špijunažu i zloupotrebu računara u vezi sa otkrivanjem više od 250.000 povjerljivih dokumenata na WikiLeaksu o operacijama SAD u Iraku i Avganistanu.

Otkrivanje murala dolazi usred izliva međunarodne solidarnosti za Australijanca u njegovoj pravnoj borbi protiv izručenja SAD. Assange je primio poruku podrške od pape Franje 28. marta, na Cvjetnu nedjelju u Rimokatoličkoj crkvi.

Nedjelju dana ranije, tri australijska poslanika sastala su se sa visokim zvaničnikom u američkoj ambasadi u Canberryi da se založe za puštanje Assangea. Andrew Wilkie, jedan od poslanika u višestranačkoj delegaciji koji je sjedio sa otpravnikom poslova ambasade Michael Goldmanom, rekao je da kampanja Washingtona protiv Assangea „očigledno nije u javnom interesu i da mora prestati“.

Assange je pronašao azil u ekvadorskoj ambasadi u Londonu 2012. godine, ali je zaštita ukinuta u aprilu 2019. Ubrzo nakon toga britanske vlasti su ga uhapsile i zatvorile, u potezu koji je glavni urednik WikiLeaksa Kristinn Hrafnsson opisala kao stavljanje u “položaj na kojem se nije mogao pravilno pripremiti za odbranu u slučaju izručenja“.

Britanski sudija je u januaru 2021. godine odbio zahtjev Washingtona za izručenje Assangea, navodeći zabrinutost zbog njegovog mentalnog zdravlja koje bi se moglo dodatno pogoršati u američkom zatvoru.

Specijalni izvjestilac UN Nils Melzer, čiji je tim zaključio da je novinar pokazivao simptome psihološke torture nakon što ga je posjetio u zatvoru, pozdravio je presudu suda i rekao da bi, ako bude izručen SAD, Assange mogao da se suoči sa “zatvorom pod nehumanim uslovima gotovo potpune izolacije”. Iako je ekstradicija odbijena, Assangeu je odbijena kaucija, dok se očekuje ishod američke žalbe na presudu suda.

berlinjulian assangemural
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Malimali
2 godine prije

Po mom mišljenju Englezi ga neće ni izručivati nego ga budu držali u zatvoru do smrti – pod svakojakim izlikama

Jednostavno receno
2 godine prije

To progonjen od demokrackih vlada koje su svoje društvo zasnovale na kriminalu i otimačini od drugih pa to preumenovali u demokraciju i slobodu govora.

tabula
2 godine prije

Je’ to onaj Rus što su ga trovali novičokom, zbog kojeg je zapad uveo sankcije Rusiji?

Max
2 godine prije

Neka zaslužio je.

Emiliano Zapata
2 godine prije

Zahvaljujuci primjeru koji su napravili od njega, danas 95% novinara gura PLANdemiju!
Nije ni cudo da se sve vise pise o farmi i parovima te koje sta povecao na tijelu ili koja starleta koje gace nosi kad te ceka ovakva kazna za objektivno novinarstvo!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI