Berlinski miting protiv naoružavanja Ukrajine okuplja desetine hiljada ljudi

Protest u Berlinu
15 komentara

Desetine hiljada Nijemaca hrabro se borilo da prisustvuje Ustanku za mir, masovnom skupu koji su u subotu organizirale političarka Die Linke (Ljevica) Sahra Wagenknecht i spisateljica Alice Schwarzer. 

Demonstranti su se okupili kod Brandenburške kapije, pozivajući na mirovne pregovore za okončanje sukoba u Ukrajini i zahtijevajući od Berlina da prestane da isporučuje Kijev oružjem.

Wagenknecht je osudio njemačku vladu zbog pokušaja da “upropasti Rusiju”, pozivajući lidere da Moskvi daju “ponudu” kako bi mirovni pregovori mogli započeti. Skup je, kako je rekla, predstavljao “početak građanske inicijative” i pokretanje “novog, snažnog mirovnog pokreta u Njemačkoj”.

Skup je dočekao demonstrante iz cijelog političkog spektra, proglašavajući da je svako ko želi mir “iskrenim srcem” dobrodošao, iako neonacistički provokatori koji se bore za medijsku pažnju nisu. 

Organizatori su izbrojali oko 50.000 učesnika, dok je policija navela nisku cifru od 13.000.

Wagenknecht i Schwarzer su ranije ovog mjeseca objavili Manifest za mir pozivajući kancelara Olafa Scholza da “zaustavi eskalaciju u isporuci oružja”. Od tada ga je potpisalo više od pola miliona ljudi, uključujući poznate javne intelektualce i političke ličnosti.

Šolc je više puta proglašavao mirovne pregovore izvan domena mogućnosti, insistirajući da je Rusija ta koja ne želi da dođe za sto, uprkos brojnim pokušajima Moskve od početka sukoba da stvari reši mirnim putem.

 

Antiratni protestiberlinnjemačkaprotestukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
1 godina prije

Pod hitno nuzno je ubiti ovu krmacu Ursulu i svu njezinu bagru.. Na zalost nema druge adekvatne kazne za to smece..

Ivan
1 godina prije

Njemcima ce biti jednostavnije ubiti Sholtza ako zele zaustavi ukrajinski fazsizam..

hiber
1 godina prije

Mitingaši se očigledno zalažu da se povijesne češke i poljske zemlje prepuste Českoj i Poljskoj do istočne obale Rajne, a Francuskoj do zapadne obale Rajne. Oni se slobodno mogu iseliti u neko od njemačkih naselja u Sibiru gdje dan, danas živi 400.000 Nijemaca. Tako bi, svojim primjerom, dali neporeciv doprinos miru u Ukraini.

Eto
1 godina prije

DDR nostalgičari

Max
1 godina prije

Otpora ima i raste.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Najnovija video izvješća iz Bakhmuta … Nema izvješća jer BAKHMUT VIŠE NE POSTOJI !!! Po uobičajenoj ” proceduri ” tu gdje se Wagner pojavi ……!!!!! ” Kevin Rothrock
@KevinRothrock
Drone footage published by the Russian state media showing the current state of Bakhmut. There’s nothing left to fight over but ruins.😱 ——–>>>> twitter.com/KevinRothrock/status/1629721382790524929?cxt=HHwWgsCzgdG9950tAAAA

Schwarze Hunderte
1 godina prije

U medjuvremenu .. Prvi puta bombardiran teritorij Belarus !!! Očekuje se — ŽESTOK odgovor !!!

goran
1 godina prije

olaf mora slušati šta mu gospodar govori,a ne što mu njegov narod govori da to ne radi.

Ivan
1 godina prije

Jednom kada se onaj majmun Sholtz dokopao vlasti, demokracija vise nije bitna i majmun ne cuje svoj narod. Ocito dok mu bijesan narod ne naprave propuh izmedu usiju. Jer direktive mu daje Davoso, a narod tretiraju kao ovce. Na zalost svuda je ta stoka izigrala demokraciju i otela se kontroli samo je pitanje koliko ce ih jos dugo sluziti sreca?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI