Assangeovi advokati i novinari tuže CIA-u

Julian Assange
7 komentara

Grupa američkih novinara i advokata tužila je CIA-u i njenog bivšeg direktora Mikea Pompea jer su ih navodno špijunirali, kršeći njihova ustavna prava, tijekom njihovih posjeta suosnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu kada se skrivao u ambasadi Ekvadora u London.

Tužba, koja je u ponedjeljak podnesena američkom Okružnom sudu u New Yorku, optužila je CIA-u za kršenje prava na privatnost više od 100 američkih državljana koji su se sastali s Assangeom 2017. i 2018. godine. Agencija kojoj je zakonski zabranjeno prikupljanje obavještajnih podataka o američkim državljanima, špijunirala je novinare, advokate, pa čak i doktore koji su posjećivali urednika i aktivistu porijeklom iz Australije dok je bio u skloništu u ambasadi Ekvadora, tvrdi se u tužbi.

Tužitelji u predmetu su novinari John Goetz i Charles Glass, kao i dva advokata koji su zastupali Assangea, Deborah Hrbek i Margaret Künstler.

Assange je ostao u ambasadi sedam godina, a zatim ga je britanska policija izvukla i zatvorila nakon što mu je ekvadorska vlada ukinula zaštitu azila 2019. godine. U tužbi se navodi da su ljudi koji su ga posjećivali morali predati svoje mobilne telefone i druge elektronske uređaje Undercover Globalu SL, privatno osiguranje ambasade, pre sastanka sa Assangeom. Bez znanja ekvadorske vlade, sigurnosna firma je navodno kopirala podatke s uređaja i predala ih CIA-i.

Pompeo, tada direktor agencije, ovlastio je i odobrio krađu podataka – kršenjem prava tužitelja iz Četvrtog amandmana na nerazumno pretresanje i zapljenu, tvrdi se u tužbi. U tužbi se navodi da je Pompeo obećao da će krenuti na WikiLeaks, nazivajući ga “nedržavnom neprijateljskom obavještajnom službom”, dok je Assangea proglasio “narcisom”, “prevarantom” i “kukavicom”.

UC Global je također snimio razgovore između Assangea i njegovih posjetitelja u ime CIA-e, navodi se u tužbi. Ilegalno špijuniranje je prisluškivalo privatne podatke ne samo tužitelja, već i njihovih prijatelja, članova porodice i poslovnih suradnika, navodi se u tužbi.

Assange se trenutno suočava s optužnicom saveznog suda u SAD-u od 18 tačaka za optužbe vezane za špijunažu, za koju njegovi advokati tvrde da je odmazda za objavljivanje “istinitih informacija vrijednih vijesti” o američkim vojnim zločinima u Iraku i Afganistanu. Izdavač ostaje u zatvoru u Velikoj Britaniji, bori se protiv ekstradicije u SAD.

Nova tužba citira nekoliko ključnih dokumenata koje je WikiLeaks razotkrio, uključujući priručnik američke vojske koji otkriva zlostavljanje zatvorenika u zaljevu Guantanamo, video snimak iz helikoptera Apache koji pokazuje kako američke trupe ubijaju iračke civile i izvještaj američkog ratnog zrakoplovstva koji opisuje jame za toksične opekotine u vojnim bazama.

CIAjulian assangeSADUKWikileaks
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Neka tuže.

Primat
1 godina prije

baba-roge, babo-ubojice, babe-narikace, a onda… tuzi-babe (Deborah Hrbek i Margaret Künstler).. ..bit ce dugo bablje-ljeto

Trsje
1 godina prije

Svijetu kojem živimo je izokrenut, čuvari vrijednosti koje proklamiramo, ruše ih, oni koji govore istinu postaju neprijatelji poretka, poslušnost i pokornost premeću se u poželjnost, politika je postala umijeće manipuliranja, a pravo i pravda sprdačina.
Ipak, za vrijednosti koje proklamirano vrijedi se boriti, istina će pobijediti, sloboda nadvladati, politika raditi na dobro čovjeka, pravo i pravda skinuti povoje preko òčiju i izvaditi čepiće iz ušiju, ne postoji Zlo koje ne može biti svladano!
Sloboda Assangeu, podrška novinarima i odvjetnicima koji se bore za istinu!

nessy
1 godina prije

Inace, prison Belmarsh, je zatvor visoke sigurnosti, namjenjen najgorima od najgorih, prijetnji za nacionalnu sigurnost, serijskim ubojicama, teroristima, pedofilima i sl. Zanima me po kojem kriteriju je novinar zavrsio tamo, osim zlocinacke namjere da ga uniste psihicki i fizicki. Inace taj zatvor zovu ‘britanski Guantanamo’, valjda to govori dovoljno o tretmanu sticenika.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Asange je gotov . On jest politicki zatvorenik no sile , koje su contra njega su prejake , stoga , moze se zakljucit da je njegov zivot – okoncan . Pogrijesio je a PORUKA SVIMA da su — unutar zona — koje oni kontroliraju — lovina ! Ed Snowden je to shvatio NA VRIJEME — u second do 12 i izbjegao — u slobodu 😉 ! Sada u Russiji u ******* uziva u slobodi sa svojom Americkom suprugom i sinom , rodjenim u Russiji – dakako , sada svi troje- Ruski drzavljani . Dakako Ed Americe vise vidjet nece no vlastiti principi i sloboda — NEMAJU CJENU ! Zivjeli !

makks
1 godina prije

Sve to što se dešava Assangeu, a napose razlog zbog kojeg mu se to dešava zajedno s intenzitetom kojim se prionulo na Assangeovo čerečenje poraz je zdravog razuma, pameti, logike, istine, a s njom i novinarstva, želje, potrebe i potrage za istinom i pravdom. Ostali smo samo na brizi za svoju guzicu i ne vidimo niti želimo vidjeti išta što se ne tiče direktno nas i naših potreba, a koje su trenutno, ruku na srce, najprizemniji i najjadniji oblik egzistencije i razloga za istu.
Assange je, htjeli-nehtjeli, simbol i svjetionik stanja duha zapadnog čovjeka i njegove civilizacije. Kako on završi znat će te kako ćemo završiti svi mi jednog dana. Svi mi koji imamo ispod par milja dolara na računu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI