Assangeova partnerica Stella Moris kaže da se planira udati za suosnivača WikiLeaksa u zatvoru Belmarsh

Assange i Stella Moris
7 komentara

Stella Moris, partnerica Juliana Assangea, rekla je da će ona i suosnivač WikiLeaksa vjenčati iako je on u zatvoru u Belmarshu te je izrazila nadu da će uskoro biti pušten kako bi mogla biti prigodna proslava.

Moris, odvjetnica koja je vezu započela s Assangeom tijekom godina koje je proveo tražeći politički azil u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu, rekla je njemačkoj novinskoj agenciji DPA da je par zaručen od 2016. godine i da će nastaviti sa svojim planovima vjenčanja, čak i ako to znači da će se vjenčati u strogo zaštićenom londonskom zatvoru. Moris i Assange imaju dva sina, stara četiri i dvije i pol godine.

Međutim, priznala je da će “birokratski postupak” za dobivanje dozvole za ceremoniju potrajati i da je ceremonija dodatno zakomplicirana ograničenjima Covid-19. Osim što je potrebno pribaviti relevantne dokumente od svojih matičnih zemalja, postoji zabrinutost da bi brak mogao biti ometan činjenicom da je Assangeu viza za Ujedinjeno Kraljevstvo istekla. Također je nejasno bi li bilo kojem gostu bilo dozvoljeno prisustvovati zatvorskoj ceremoniji zbog zdravstvene krize. U teoriji, Assangea bi mogli pustiti iz Belmarsha na jedan dan kako bi se mogao oženiti, ali već postoji veliki zaostatak odgođenih vjenčanja zbog zaključavanja zemlje.

“[Ako] se vjenčamo u zatvoru, onda mislim da to neće biti jedina proslava”, rekla je Moris agenciji. “Najvjerojatnije je da ćemo se vjenčati u zatvoru i onda ćemo imati drugu vrstu vjenčanja s prijateljima i obitelji nakon njegovog oslobođenja.”

Assange je proveo više od dvije godine iza rešetaka u Belmarshu. Američka vlada optužila je australskog novinara prema Zakonu o špijunaži, optužujući ga za odgovornost za curenje povjerljivih podataka 2010. U to je vrijeme WikiLeaks objavio dokumente u kojima su detaljno opisane zlouporabe, uključujući moguće ratne zločine, koje je počinila američka vojska u Afganistanu i Iraku. Washington trenutno traži njegovo izručenje, a Assange bi mogao biti zatvoren do 175 godina ako bude proglašen krivim.

Međutim, britanski je sud nedavno odbio zahtjev za izručenje SAD-a, pozivajući se na zabrinutost zbog njegovog mentalnog zdravlja i dobrobiti.

Prije toga, Moris je pozvao američkog predsjednika Joea Bidena neka pusti njenog zaručnika, tvrdeći da će njegovo puštanje signalizirati jasan prekid naslijeđa Donalda Trumpa. Također je izjavila da Sjedinjene Države ne mogu nastaviti progon protiv Assangea, istodobno tvrdeći da brane globalnu slobodu tiska.

Početkom lipnja, specijalni izvjestitelj UN-a u vezi s neljudskim odnosima Nils Melzer pozvao je vladu Ujedinjenog Kraljevstva neka pusti novinara, osuđujući njegovo zatvaranje kao “jedan od najvećih pravosudnih skandala u povijesti”.

julian assangeStella Moris
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Драгогост 屋
2 godine prije

Samo letimično pogledam tekstove o Asanžu i idem dalje. Čoveku se stvara neprijatan osećaj kada gleda u oči nekoga kome je dužan, a ne može da mu vrati.

2 godine prije zadnji put uredio Гавран
Max
2 godine prije

Oni žele da on pati kao prrimjer drrugima.

ŠumUm
2 godine prije

Asnče je prevara ko trump i snowden I putin. Jeli se cijepio?

Kmet
2 godine prije

I Isusa bi danas isto.

Abe 04
2 godine prije

Stelllaaaa! Stellaaaaaaa!

piždro
2 godine prije

Julijan je svetac novog doba !! pokazao je svjetu, kako se zapad pretvorio u totalitarno neljudsko društvo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI