Britanski sudija odlučit će u ponedeljak o izručenju Assangea SAD

Julian_Assange
12 komentara

Julian Assange, osnivač WikiLeaks-a, suočio se sa optužbama za špijunažu zbog izlaganja tajnih američkih vojnih dokumenata. Mnogi se nadaju da će mu Trump dati pomilovanje, budući da je odlazeći američki predsjednik već pomilovao mnoge ljude u posljednjim danima svoje administracije.

Okružni sudija Velike Britanije Vanessa Baraitser treba da odluči o sudbini Juliana Assangea u ponedeljak, 4. januara, jer se naziru izgledi da osnivač WikiLeaks-a bude izručen SAD, gdje će se suočiti sa optužbama za špijunažu.

Sudija će objaviti svoju odluku u vezi sa mogućom ekstradicijom u ponedeljak,u 10 sati po lokalnom vremenu, u londonskoj sudnici Old Bailey.

Assangeov pravni tim kontinuirano tvrdi da je američko gonjenje osnivača WikiLeaks-a „izvanredno, bez presedana i politizovano“ i predstavlja „flagrantno negiranje njegovog prava na slobodu izražavanja i predstavlja osnovnu prijetnju slobodi štampe širom svijeta. . “

Prema riječima njegovih branilaca, Assange pati od širokog spektra mentalnih problema, posebno sklonosti ka samoubistvu, koje će se pogoršati ako bude smješten u američki zatvor. Njegovi advokati tvrde da će vjerovatno biti smješten u ozloglašeni zatvor ADX Supermax u Koloradu – objekat u kojem su smješteni kriminalci poput Unabombera Teda Kaczinskog i meksičkog trgovca drogom Joakuina ‘El Chapo’ Guzmana.

Američka vlada tvrdi da su pitanja koja je pokrenuo Assangeov tim “nepravomoćna” u postupku.

„Dosljedno, odbrana traži od ovog suda da donese zaključke ili postupi po podnesku da su Sjedinjene Države krive za mučenje, ratne zločine, ubistva, kršenje diplomatskog i međunarodnog prava i da su Sjedinjene Države„ bezakonita državu “, rekli su. „Ovi argumenti nisu samo nepravomoćni u ovom postupku, već nikada nisu ni trebali biti podnijeti.“

Nekoliko istaknutih ličnosti, poput kineske umjetnice Ai Weiwei, glumice Pamele Anderson i bivše republikanske kandidatkinje za potpredsjednicu Sarah Palin, pozvale su Trumpa da pomiluje Assangea, pošto je odlazeći predsjednik nedavno odobrio mnoga pomilovanja.

Međutim, Trumpova pomilovanja podvrgnuta su oštrim kritikama, jer su među pomilovanima republikanski saveznici koji bi se mogli suočiti sa optužbama nakon što Trump napusti funkciju, kao i vojni plaćenici kompanije Blackwater koji su osuđeni za pucanje na nenaoružane iračke civile u Bagdadu 2007. godine.

Nakon talasa Trumpovih predsjedničkih pomilovanja, pojavili su se pozivi da se ne pomiluje samo osnivač WikiLeaks-a, već i Edwarda Snowdena, bivšeg radnika NSA koji se, poput Assangea, suočava sa optužbama za špijunažu zbog curenja povjerljivih dokumenata koji dokumentuju nezakonite aktivnosti bezbjednosne infrastrukture SAD.

Assangeov slučaj

Osnivaču WikiLeaks-a prijeti potencijalna 175-godišnja zatvorska kazna, jer Washington traži njegovo izručenje po 17 optužbi za špijunažu i jednoj tački zloupotrebe računara, nakon što je WikiLeaks prije deset godina objavio mnoštvo povjerljivih američkih vojnih dokumenata.

Curenje, nazvano najvećim u istoriji, sadržalo je stotine hiljada diplomatskih dokumenata i dosijea koji otkrivaju ratne zločine koje su američke trupe počinile tokom vojnih operacija u Avganistanu i Iraku.

Osnivač WikiLeaks-a trenutno čeka suđenje u Velikoj Britaniji, nakon što ga je policija Londona uhapsila 2019. godine nakon što mu je Ekuador opozvao politički azil koji je dobio 2012. godine.

Ujedinjene nacije osudile su Assangeovo zatvaranje, a specijalni izvještač UN za mučenje i druge surove, nehumane ili ponižavajuće postupke ili kazne Nils Melzer pridružio se pozivima za pomilovanje Assangea.

Izručenje Assangea SAD-ujulian assange
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dupla kamilica
3 godine prije

Sretno

Đek
3 godine prije

Pitam se kako će odlučiti …… a ništa budi nam dobro Asanage pozz Ameriku !!😕😕

davor3
3 godine prije

Novinar Pilger S njim se postupa gore od ubojice, izoliran je, ne liječi se i uskraćuje mu alate za borbu protiv lažnih optužbi za izručenje SAD-a.  Sada se bojim za njega. Ne zaboravi ga. ” Na pitanje zašto su SAD toliko očajnički željeli izručiti Assangea, Pilger je rekao da prijeti Washingtonu jer su on i njegova organizacija “podigli američku fasadu”. “Otkrio je američke rutinske ratne zločine, laži kreatora politike i orvelovski nadzor”, rekao je. “Štoviše, otkrića WikiLeaksa bila su 100 posto autentična.  Javna služba koju predstavlja bez presedana; u najboljem je slučaju istraživačko novinarstvo. ” Među događajima kojima je WikiLeaks pomogao u razotkrivanju bio je napad u Bagdadu 2007. godine od strane dva američka helikoptera AH-64 Apache koji su gađali zgrade i potom srušili grupu ljudi. Ubijeno je više od desetak, uključujući dva novinara Reutersa. Ispostavilo se da nitko od njih nije naoružan. “Oh, da, pogledajte te mrtve gadove”, moglo se čuti kako govori… Čitaj više »

Blablablu
3 godine prije

Cini mi se da je on naivno pao.

nessy
3 godine prije

Sada ga mogu slobodno i pomilovati. Potrudili su se, do sada su ga unistili i psihicki, i fizicki. Nakon dugih godina u ambasadi, u Londonskoj tamnici je imao tretman kao najgori dokazani terorista i ubojica male djece. USA zlocinci nisu stedili stedstava da ga dotuku, a da ne stave ruku na njega. Zivjela demokratska USA i, ljudska prava, naravno. Fuj, sram ih bilo. Njega i da pomiluju, i puste na “slobodu”, veliko je pitanje hoce li se ikada u potpunosti oporaviti od tretmana koji su mu priustile dvije drzave, predvodnice “slobodnog svijeta”, i td., i td., USA i GB.

Karma
3 godine prije

Borio se za dati istinu kome? Blesavom ljudskom rodu koje istina ne zanima. Ovcama je dovoljna trava na livadi. Sretno mali Isuse.

3 godine prije

Proganjanje novinara je – cisti zlocin – koji je i doveo Trumpa u ovu situaciju danas… (Ako se ikad ista i pitao…) Naime, tzv “novinari” iz svih cionistickih MSM su dobili Obaminim zakonom odrjesene ruke – da lazu, izmisljaju i manipuliraju – bez ikakvog straha od posljedica… A klovn i psihopatski zlocinac Obama je cak prevazisao svakog ranijeg americkog “predsjednika” klovna – po broju proganjanih zvizdaca… Trump nicim nije pokazao da ce prekinuti to ZLO. Sta vise, uporno je prijetio zvizdacima i Assanageu… Vidjecemo sutra, da li to bio samo igrokaz kako su cini mi se oni iz Q-anon filmova formulirali sav taj zlocin… Ipak zanimljivo je da je cionisticka “nevladina organizacija” Aleph stajala iza velikog broja cionista koji su oslobodjeni Trumpovim ukazima… (Naravno u svim slucajevima se radi o ogromnim financijskim prevarama)… Trump je oslobodio i svog “prijatelja” Charles Kushnera – oca od Trumpovog zeta. https://www.middleeasteye.net/news/jewish-non-profit-pushed-trump-pardons-report Sve Habad Lubawitsch… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio Žx
Antun Tun
3 godine prije

Uaaaaaaa,sudija.

Perun
3 godine prije

Ako Britanci izruče Juliana Assanga, osnivača WikiLeaks-a onda se trebaju zapitati imaju li suverenitet i da li kod njih funkcionira tzv.pravni sistem na koji su toliko ponosni. ..Ujedinjene nacije osudile su Assangeovo zatvaranje….P.S..Kralj je gologuz a kraljica je ostala bez krune i odjeće u svilenim kineskim papučama iz Hong Konga…

Kile
3 godine prije

Moš mislit kaj će odlučit, gotov je

Max
3 godine prije

Siroti čovjek proživljava agoniju . Nadam se da će biti slobodan

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI