SAD-u je dopušteno osporiti ključne psihijatrijske dokaze u pokušaju poništavanja britanskog odbijanja izručenja Assangea

Julian Assange
3 komentara

Visoki sud u Londonu dopustio je SAD-u osporavanje psihijatrijske procjene Juliana Assangea, koja je bila ključna u ranijoj sudskoj presudi kojom se odbija zahtjev Washingtona u pogledu njegovog izručenja.

Žalbeni postupak u srijedu najnoviji je napredak u kontinuiranim naporima Sjedinjenih Država u smjeru izručenja Assangea, kako bi mu se sudilo na američkom tlu zbog navodnih zločina povezanih s odavanjima povjerljivih informacija.

Britanski sudac odbio je zahtjev u siječnju iz humanitarnih razloga, zaključivši da postoji veliki rizik da si Assange oduzme život ako pristanu na njegovo izručenje. Svjedočenja psihijatra Michaela Kopelmana o lošem stanju mentalnog zdravlja Australca bila su ključna u ovom slučaju.

SAD-u je bilo dopušteno osporiti presudu Okružnog suda po tri točke, nakon čega su nastavili s dva dodatna argumenta. Jedna od njihovih dodatnih linija napada, koju je odobrio lord sudac Tim Holroyde, bila je tražiti odbacivanje Kopelmanovih svjedočenja, zbog činjenice da je u početku skrivao Assangeov odnos sa Stellom Moris i činjenicom da su zajedno imali dvoje djece.

Clair Dobbin, koja zastupa američku stranu, tvrdila je da je profesor prevario sud i da je njegovo mišljenje o Assangeovom stanju trebala odbaciti sutkinja Vanessa Baraitser.

Ime partnerice Assangea nije bilo javno u vrijeme prvog svjedočenja Kopelmana, ali je postalo poznato prije donošenja presude. Vještak obrane je ipak prijavio Assangeovo očinstvo, a na pritisak američke strane tijekom rasprave o izručenju rekao je da nije otkrio identitet Assangeove partnerice, kao izraz poštovanja njezine privatnosti. Sudac Baraitser odlučio je prilikom odbijanja zahtjeva za izručenje da, iako je Kopelman doveo sud u zabludu, nije pogriješio u ulozi nepristranog svjedoka.

Edward Fitzgerald, koji zastupa Assangea, protivio se zahtjevima, rekavši da je briga za sigurnost obitelji prirodna u njegovoj situaciji. Podsjetio je da je jedna španjolska privatna zaštitarska firma, angažirana kako bi špijunirala Assangea, navodno ukrala pelenu njegovom djetetu kako bi testirala njegovu DNK i identificirala roditelje djeteta. Dječaka je Assangeov suradnik redovito dovodio u posjet u veleposlanstvo Ekvadora u Londonu, gdje je boravio sedam godina kako bi izbjegao postupak izručenja. Sumnja se da je tvrtka radila u ime američke vlade, a njezine navodne aktivnosti opširno su citirane pred sucem Baraitserom.

Prema nekim izvještajima, Dobbin je odgovorio Fitzgeraldu rekavši da je Assangeova briga za obitelj pala u drugi plan kada je objavio tajne podatke koji su procurili. Optužbe SAD-a protiv suosnivača WikiLeaksa datiraju prije više od deset godina, kada je njegova organizacija otkrila detalje o neslanim akcijama američkih postrojbi u Iraku i Afganistanu, na temelju materijala koji je dostavila zviždačica Chelsea Manning. Njegov romantični odnos s Moris navodno se razvio tek nakon što je 2012. zatražio azil u veleposlanstvu Ekvadora. WikiLeaks nastavlja s izdavačkim radom čak i tijekom Assangeovog boravka u britanskom pritvoru.

Američko pravosuđe optužilo je Assangea za zločine povezane s hakiranjem, ali njegovi pristaše kažu da nije učinio ništa osim onoga što bi svaki odgovorni izdavač učinio, kako bi zaštitio svoje izvore. Budući da je zahtjev za njegovo izručenje odbijen, ključni svjedok s američke strane oglasio se i priznao da je izmislio svoje svjedočenje protiv Assangea.

Assange je i dalje zatvoren u britanskom zatvoru Belmarsh s najvećom zaštitom, koji je inače rezerviran za opasne nasilne kriminalce. Ročište o žalbi SAD-a protiv britanskog odbijanja izručivanja zakazano je za listopad.

AssangeIzručenje Assangea SAD-uMichael KopelmanSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 godine prije

Igre jakih

nessy
2 godine prije

Svakome koga ovaj slucaj dovoljno zanima, odavno je jasno, da su njegovi progonitelji, Assangea odlucili potpuno razoriti psihicki i fizicki. Drzati novinara u britanskom zatvoru visoke sigurnosti, zajedno sa ubojicama, pedofilima i kriminalcima najgore vrste, nema nikakvog opravdanja. Nakon sedam dugih godina, kucnog pritvora, provedenih u Ekvadorskoj ambasadi, odakle je doslovno otet, 2019.g. uz dozvolu, tada novog predsjednika Morena (USA pudlice), odveden je u zatvor Belmarsh, koji ima najstrozi moguci rezim, a dodatno je udaljen geografski, da bi se otezale posjete i savjetovanje sa pravnim timom. Uvjeren sam, da mu se na kraju price, nece ni suditi, bit ce pokazana ‘humanost’, ali tek u momentu, kada banda koja ga proganja, zakljuci da je nepopravljivo unisten psihicki i fizicki. A sve to za primjer, onima koji bi pokusali nesto slicno.
Snowden bi vjerojatno prosao vrlo slicno, da nije na vrijeme reagirao, i da nije imao puuuno srece, dobivsi od Rusije azil.

Mali Ivica
2 godine prije

Svi dobri američki političari su na Arlingtonu, a živi su ovi od zla oca i još gore matere.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI