Assangeove pristaše okupljaju se u Londonu, dok SAD pripremaju novi pokušaj izručenja

Prosvjedi protiv izrucenja Assangea
14 komentara

Pristaše Juliana Assangea okupile su se u Londonu tražeći slobodu za zatvorenog osnivača WikiLeaksa. U međuvremenu, SAD priprema novu pravnu borbu za izručenje Assangea i suđenje za špijunažu.

Mnoštvo Assangeovih pristaša marširalo je u subotu do Visokog suda u Londonu, zahtijevajući neka američka vlada odustane od optužbi protiv izdavača.

Dok su kolone prosvjednika držale transparente, kamion s Assangeovim likom i porukom “Novinarstvo nije zločin” vozio se rutom prosvjeda.

Počevši od sljedećeg tjedna, američki tužitelji žalit će se na odluku britanskog suca u siječnju da blokira Assangeovo izručenje SAD-u s obrazloženjem da bi njegovo opadanje mentalnog zdravlja, sa strogim uvjetima u američkom zatvoru, dovelo osnivača WikiLeaksa u opasnost od samoubojstva. Amerikanci su dobili dopuštenje za žalbu u kolovozu, nakon što je Visoki sud presudio da je psihijatrijsko izvješće o Assangeu – korišteno za opravdavanje blokiranja njegova izručenja – bilo obmanjujuće.

Daljnji prosvjedi očekuju se ispred Visokog suda kada žalba počne u srijedu, a dok su Assangeove pristaše marširali Londonom u subotu, manji prosvjedi održani su diljem Ujedinjenog Kraljevstva i Irske.

Iako je njegovo izručenje SAD-u blokirano, Assange ostaje iza rešetaka u londonskom zatvoru Belmarsh. Ako ga američki sud izruči i proglasi krivim, prijeti mu kazna do 175 godina.

Međutim, iako se Assange suočava s optužbama za špijunažu, on nije optužen za krađu ili curenje povjerljivih dokumenata, već samo za njihovo objavljivanje. Jedan svjedok protiv Assangea, islandskog volontera WikiLeaksa koji je postao doušnik FBI -a po imenu Sigurdur Ingi Thordarson, priznao je ovog ljeta da mu Assange nikada nije naložio da izvrši bilo kakvo hakiranje računala, unatoč ranijim svjedočenjima o suprotnom.

Takve optužbe prije nisu bile testirane na sudu, a Assangeov pravni tim tvrdi da se ono što je učinio nije razlikovalo od onoga što su radile novine koje su objavljivale iste priče o navodnim američkim ratnim zločinima u Iraku i Afganistanu. Ova pravna siva zona bila je razlog zašto je Obamina administracija odlučila ne optužiti Assangea, jer bi to otvorilo i ove druge novine za iste optužbe.

Unatoč Obaminoj nesklonosti u pogledu podizanja optužnice protiv Assangea, slučaj protiv bivšeg šefa WikiLeaksa otvoren je pod Trumpovom administracijom i nastavlja se pod vodstvom Joea Bidena. Sve to vrijeme, Assangeove slavne pristaše, uključujući frontmena Pink Floyda Rogera Watersa, molile su američke vlasti da odustanu od slučaja.

Assangeovom izručenju protive se gotovo svi veliki aktivisti za slobodu govora i ljudska prava, kao i novinarske organizacije.

AssangeIzručenje Assangea SAD-uLondonSADWikileaks
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
NeBudiOvca
2 godine prije

Jučer je Joe Biden produljio za godinu dana tajnost dokumentacije vezano za ubojstvo JFK. Naravno prema očekivanju, a bio je pred nekoliko dana i članak o tome na ovom portalu.
Doduše ne bi me čudilo da su i objavili nešto, sto naravno ne bi imalo veze s istinom. Izvrsnu uredbu o vraćanju tiskanja novca u okvire ministarstva financija kao razlog sigurno ne bi spomenuli.
Možda bi stvarno isli do kraja pa napisali da je ubijen od strane ekstremista jer je želio poceti provoditi politiku smanjenja CO2 , ili sličnu nebulozu.
Na kraju krajeva ako novinar cnbc televizije izvještava ispred goreće zgrade policije u Mineapollisu tvrdeći da se radi o mirnom BLM prosvjedu, zašto ne i ovo baciti pred ovcoide. Let’s go Brandon da i ne spominjem…

Legendarni Grk
2 godine prije

Ne traže “amerikanci” izručenje Assangea, nego bankarska oligarhija kojoj smetaju njegove objave.
Ovaj portal isto tako smeta dežurnim obmanjivačima i vjerojatno je već bilo pokušaja da se Logično “disciplnira” ili ugasi.

Trsje
2 godine prije

Suvremeni svijet je svijet “adio zdrava pameti”, novinari ne smiju objavljivati istinu, pravnici služiti pravednosti, učitelji štititi djecu, svećenici imati Boga za vrhovnu istinu, borci za ljudska prava i humanitarne organizacije premetnuti su u ispostave raznih službi… Tko će obraniti Assangea kad ne znamo obraniti istinu, rade nam što se njihovim bolesnima umovima prohtje!?! Ljudi, probudite se, ne bojte se istine, ne bojte se!

Karma
2 godine prije

SOTONA VLADA SVIJETOM. NE BOJTE SE PAST CE SILA NECISTA.
ZLO JE TOLIKO NARASLO DA SE MORA RUSITI.

Dupla Kamilica
2 godine prije

Taj svjedok i FBI doušnik je osuđeni kriminalac.

Krle
2 godine prije

Po kojem osnovu ga uopšte GB drži u zatvoru? Ako se ne varam, sve optužbe protiv njega su pale u vodu. Jedino SAD traže njegovo izručenje zbog “zločina” za koji neke druge uzdižu na pijedestal heroja, boraca za demokratiju i ljudska prava te dijele nobelovu nagradu za mir i razne druge.

Max
2 godine prije

Patnik za istinu

Bonbon
2 godine prije

Čovjek je legenda, bar po tom pitanju. Hrabar kakvi bi i mi trebali biti. A većina nas ko stvrdnuta govna šutimo.

Karma
2 godine prije

ODGOVOR BAN OVAN
SVE SI REKAO. 10 KOMENTARA SAMO, OSTALI SU ANUSI

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI