Priti Patel odobrila je izručenje Juliana Assangea SAD-u

Julian Assange
19 komentara

Priti Patel odobrila je izručenje suosnivača WikiLeaksa Juliana Assangea SAD-u.

Slučaj je proslijeđen ministru unutrašnjih poslova prošlog mjeseca nakon što je Vrhovni sud presudio da nema pravnih pitanja o uvjeravanjima američkih vlasti o tome kako će se prema njemu postupati.

Iako je Patel dala zeleno svjetlo, očekivana unakrsna žalba od strane Assangeovog pravnog tima bi ponovo pokrenula sat u obnovljenoj pravnoj borbi na sudovima.

Vjerovatno će se fokusirati na osnove kao što su pravo na slobodu izražavanja i da li je zahtjev za izručenje politički motiviran. Patel je razmatrala da li zahtjev za izručenje SAD ispunjava preostale pravne testove, uključujući obećanje da ga neće pogubiti.

Glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova rekao je: “Prema Zakonu o ekstradiciji iz 2003., državni sekretar mora potpisati nalog za ekstradiciju ako nema osnova da se zabrani izdavanje naloga.

Zahtjevi za izručenje šalju se ministru unutrašnjih poslova tek kada sudija odluči da se može nastaviti nakon razmatranja različitih aspekata slučaja.

Dana 17. juna, nakon razmatranja i suda za prekršaje i visokog suda, naloženo je izručenje gospodina Juliana Assangea u SAD. Assange zadržava normalno 14-dnevno pravo žalbe.

U ovom slučaju, sudovi Ujedinjenog Kraljevstva nisu utvrdili da bi izručenje gospodina Assangea bilo opresivno, nepravedno ili zloupotreba postupka.

Niti su otkrili da bi izručenje bilo nespojivo s njegovim ljudskim pravima, uključujući njegovo pravo na pravično suđenje i slobodu izražavanja, te da će dok je u SAD prema njemu biti postupano na odgovarajući način, uključujući i njegovo zdravlje.”

AssangeIzručenje Assangea SAD-uodlukaPriti PatelSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ico
1 godina prije

Guantanamo je americki gulag, po uzoru na gulage Josipa Visarionoviča-Staljina

Ico
1 godina prije

Emanule Makaron je najobičniji SERONJA, nakon što ga je Mislav Kolakušić “ obrijao na sarajevski”!

Tupko Glupko
1 godina prije

Trebao je pobjeći u Rusiju kao Snowden 2013. godine.
Žena mu se pridružila 2014. godine
Dobio je dozvolu trajnog boravka u Rusiji sa krajem 2020. godine, a krajem prosinca iste godine rodilo im se dijete koje ima rusko državljanstvo.

Za to vrijeme, na demokratskom Zapadu, Assange nije mogao od 2012. izaći iz ekvadorske ambasade u Londonu.
2019. godine Ekvador ga je ipak predao Velikoj Britaniji, i od tada je u zatvoru, a sada ga misle isporučiti izuzetnima.

Grdi
1 godina prije

Jos jedan cavao u lijes zapada …. u buducnosti ce novinare dobivati nagradau *Julian Assange* za iskreno i moralno novinarstvo …………

dmz
1 godina prije

predstava za one koji se eventualno spremaju nešto reći ili napraviti…. da ih se podsjeti na cijenu dobrih djela i morala

držnedaj
1 godina prije

Ovaj mučenik je odraz sloboda Zapadnog društva !! On sve govori gdje se nalazi Zapadna civilizacija..!! Samo je dirno u “nedodirljive ” i sad životom plaća…

Partizan
1 godina prije

Jadan čovjek, istinoljubivi čovjek, zgažen, izmrcvaren, iscjeđen, od strane slobodnog demokratskog liberalnog i vladavinom prava osvjedočenog kolektivnog Zapada!

Partizan
1 godina prije

Ja stvarno ništa ne bi zamjerio Rusiji, Rusima i Putinu da roknu par Sarmata na Berlin, Pariz, London i Varšavu. Ništa. Ovo je bitka svih nas istinoljubljivih.

BTK
1 godina prije

Dobit ćete sto ste trazili, istrošene patele.

Max
1 godina prije

Nemu spasa kao ni meni.

ogo
1 godina prije

Zamjenite ga za Anglosaksonske placenike zarobljene u Ukrajini pokazite da vam je stalo do vasih bojovnika.
To bi bila lijepa gesta od onog rascupanog Engleskog premjera

Zolja
1 godina prije

Stoka bez srama.

ANTIFAŠISTA
1 godina prije

Koji paradoks Britanske ministrice, preziva se u prevodu Zgodna, a u stvarnosti je fizički, mentalno i moralno rugoba.

Lucija, prva
1 godina prije

Ova dolazi, njena familija iz najniže kaste u Indiji.
I dokazuje poznato: nemogu se.ljaci upravljati.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI