”Julian Assange ‘slobodno’ će se moći vratiti u Australiju u slučaju blokiranja njegovog izručenja u SAD.”

Posteri podrske za Juliana Assangea
2 komentara

Australski premijer Scott Morrison najavio je da će suosnivač WikiLeaksa Julian Assange biti “slobodan vratiti se u Australiju nakon što završi njegov pravni postupak u Ujedinjenom Kraljevstvu.”

Morrisonove primjedbe dolaze usred pritiska australskih političara, koji su pozvali vladu zemlje neka zatraži od Trumpove administracije pomilovanje Assangea i okončavanje svoje pravne kampanje protiv njega. Dok su koalicijski zastupnik George Christensen i neovisni senator iz Južne Australije Rex Patrick izravno tražili pomilovanje od strane predsjednika, suprotstavljena Laburistička stranka rekla je da bi vlada trebala “učiniti sve što je u njenoj moći kako bi podvukla crtu o tom pitanju.”

Govoreći za lokalnu radio-postaju 2GB, Morrison je izjavio da bi se Assange, “ako žalba ne uspije, očito mogao vratiti u Australiju kao i svaki drugi Australac.” Međutim, čini se da se premijer odmaknuo od izravnog miješanja u proces ili izricanja molbe američkom predsjedniku, rekavši: “Pravosudni sustav se probija, a mi nismo stranka u tome.”

U ponedjeljak je londonski sud presudio da Velika Britanija ne može izručiti Assangea SAD-u zbog zabrinutosti da će ondje trpjeti ”nasilno ponašanje, koje će biti opasno i po njegovo mentalno zdravlje” što bi moglo rezultirati pokušajem njegovog samoubojstva. Američko Ministarstvo pravosuđa ima 14 dana za ulaganje žalbe na presudu i izrazilo je namjeru za to.

Assange se traži zbog optužnice u 18 točaka koja proizlazi iz objavljivanja tisuća povjerljivih dokumenata na WikiLeaksu u 2010. i 2011. Ako ga SAD osudi po svim optužbama, prema njegovim odvjetnicima, mogao bi dobiti do 175 godina zatvora, premda je Washington tvrdio da će kazna vjerojatnije biti između četiri i šest godina.

Suđenje je privuklo međunarodnu pozornost, jer su Assangeovi odvjetnici tvrdili da je slučaj politički motiviran protiv novinara zbog otkrivanja dokaza o ratnim zločinima i kršenjima ljudskih prava koje je američka vlada počinila u inozemstvu. Sjedinjene Države nisu pokušale umanjiti tu optužbu, u više navrata tvrdeći da su curenja podataka kriminalne radnje i da su načinima kako su informacije dospjele u javnost ugroženi životi. Ipak, simpatizeri zviždača tvrde da se Washington jednostavno želi osvetiti za objavljivanje tih dokaza.

julian assangeScott MorrisonWikileaks
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
3 godine prije

Zelim mu srecu, zasluzio je!

hrvat
3 godine prije

bravo
covijek je yavrijedio nagradu,a ne da ga strpaju u zatvor
samo hrabro juliane

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI