Assange će postati počasni građanin glavnoga grada jedne države EU

Assange pocasni gradjanin Rima
9 komentara

Rim će dodijeliti priznanje zatvorenom osnivaču WikiLeaksa, izjavila je zastupnica gradskog vijeća

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange dobit će počasno građanstvo Rima, izjavila je u utorak gradska vijećnica Antonella Melito. Dodala je da će proces biti okončan nakon što se obavi sva potrebna papirologija. Assange (52) je zatvoren u dobro čuvanom zatvoru Belmarsh u Londonu od 2019. godine, dok se bori protiv izručenja u SAD, gdje bi se mogao suočiti s doživotnom kaznom zatvora zbog objavljivanja vrlo osjetljivih obavještajnih informacija američke vojske 2010. povezanih s ratovima u Afganistanu. i Iraku.

Prema riječima Melito, dodjeljivanjem državljanstva Assangeu Rim namjerava poslati poruku “solidarnosti i podrške svima onima koji su nepravedno pritvoreni i osuđeni čime se krše njihova prava”.

Prijedlog za dodjelu počasnog državljanstva australskoj aktivistici iznijela je bivša gradonačelnica Rima Virginia Raggi. Raggi je u srijedu na društvenim mrežama objavila o tome da je “poduzet važan korak u zaštiti Juliana Assangea, kao osobe i kao simbola”. Dodala je da slučaj osnivača Wikileaksa pokazuje da se “sloboda tiska uvijek mora braniti”.

U lipnju je Assangeova supruga Stella posjetila Vatikan i sastala se s papom Franjom. Kasnije je u intervjuu za časopis Catholic Herald rekla da je Franjo poslao pismo njezinom suprugu u ožujku 2021., što je za njega bio ”značajan događaj”, kada stvari nisu izgledale nimalo dobro . U to je vrijeme niži sud u Britaniji presudio da Assangeov tretman u SAD-u “ne bi bio human”, ali je odlučio odobravanje jamčevine.

Australski premijer Anthony Albanese rekao je u kolovozu da je frustriran nedostatkom diplomatskog rješenja za okončanje Assangeovog slučaja pritvora. Rekao je da će nastaviti vršiti pritisak na SAD kako bi prestale s progonom osnivača WikiLeaksa, unatoč tome što je američki državni tajnik Antony Blinken odbio sve prethodne zahtjeve Canberre.

”Ovo traje predugo. Dosta je bilo”, rekao je tada Albanese novinarima. ”Ostajemo vrlo čvrsti u svom stajalištu i u našim izjavama američkoj vladi i nastavit ćemo to činiti”.

AssangeItalijaRimWikileaks
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nastran
6 mjeseci prije

nek si ga dovedu u RIM za početak…ostajo je talabasanje po praznom!

Nekoime
6 mjeseci prije

Naše vrijednosti, pravo na slobodu govora, dok god si za…

eks
6 mjeseci prije

Zaista je smešno-bljutavo sve ovo što rade sa Asanžom. Šta im znači to “počasni gradjanin” ? Neka ga oslobode iz zatvora i neka ga dovedu u Rim, onda neka mu dodele priznanje i neka mu daju utočište i azil , neka spreče američke i engleske zločince da ga uhapse i zatvore. Bez toga je sve ovo morbidna farsa . “Zapadne vrednosti” , “demokratija” , “ljudska prava” , “sloboda govora” – odvratne laži .

Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

Ta njega , jadnika , sutra da puste taj nakon ovolike robije , neće više znat nit sa mobitelom , posebice što niti on sam niti itko zna , zašto uopće i robija a sada ga smjestili još i od najgorih – među najgore … Eno ga u ćeliji sa još dvojicom , ne znaš koji luđi sa Stephen Port i Delroy Grant … Taj neće izić normalan odatle …

Max
6 mjeseci prije

Neka ga spase ako mogu.

R M
6 mjeseci prije

Mogu reći-predivno. Počasni gradjanin Rima!? Gde god ga ima? Da nije žalosno bilo bi smešno. Ali bitno da je za komentare uglavnom 0:0, Lazio-Roma

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI