Amnesty tvrdi da se SAD zavjetuju kako neće mučiti Assangea, ”nisu vrijedni papira na kojem su napisani” zbog sumornog stanja ljudskih prava Washingtona

Slucaj Assange
6 komentara

Pravni savjetnik Amnesty Internationala Simon Crowther osudio je uvjeravanja američke vlade da osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea neće držati u samici, rekavši da “nisu vrijedni papira na kojem su napisani”.

Tijekom drugog dana žalbe Washingtona na Visokom sudu u Londonu za izručenje Assangea, Crowther je upozorio da se ne treba vjerovati uvjeravanjima odvjetnika koji predstavljaju SAD, ističući da zemlja ima problem s poštivanjem osnovnih ljudskih prava.

Napominjući da Amnesty International smatra produljenu samicu oblikom “mučenja ili drugog zlostavljanja”, Crowther je rekao: “Ova jamstva nisu vrijedna papira na kojem su napisana, jer tamo gdje država mora dati takvo jamstvo, stvarno je pokazatelj da postoji problem s poštovanjem ljudskih prava u toj zemlji.“

”Ne biste morali davati jamstvo da nećete nekoga držati u samici da dugotrajno zadržavanje u samici nije tako rašireno u SAD-u.”

Crowther je također upozorio da uvjeravanja američke vlade “imaju velike rupe u sebi” i istaknuo da to nisu pravno obvezujuća obećanja. Izrazio je strah da će SAD pronaći izgovor da im se povuku ako Assange bude izručen.

“Iz Amnestyja stvarno zabrinuti zbog bilo kakvog diplomatskog jamstva, jer ono nije pravno obvezujuće i dugotrajno zadržavanje u samici često predstavlja mučenje ili drugo zlostavljanje”, zaključio je.

Zahtjev američke vlade za izručenje odbijen je u siječnju kada je britanska sutkinja Vanessa Baraitser presudila da će Assange, čije se mentalno zdravlje brzo pogoršava, biti u opasnosti od samoubojstva u američkom zatvoru.

Međunarodna federacija novinara objavila je u srijedu oglas na cijeloj stranici u novinama The Times pozivajući na hitno oslobađanje Assangea i osuđujući prošlomjesečna otkrića da je CIA planirala otmicu ili ubojstvo.

Assange bi se mogao suočiti s do 175 godina zatvora ako bude izručen SAD-u i proglašen krivim za kršenje Zakona o špijunaži. Od travnja 2019. nalazi se u londonskom, strogom zatvoru Belmarsh.

U srijedu su SAD dale svoja “uvjeravanja” da, ako bude izručen, Assange neće biti poslan u američki “super-strogi” zatvor, da će dobiti bilo kakav psihološki ili klinički tretman za koji bude imao potrebe i da će imati pravo služiti kaznu u Australiji.

Amnesty InternationalAssangeSADSimon CrpwtherWikileaks
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Spacevoodoo
2 godine prije

Ovo je najbolji primjer načina kako globalizam u stvarnosti djeluje. Amnesty International je zbog “papira” za zatvaranje Assangea u zatvor, ali eto nije za to da Assange bude u samici.
Ovo je vrhunac relativizacije i licemjerja.
Ultra hiper turbo demokratski 🙃🙃🙃

Japanac
2 godine prije

Goveda

2 godine prije
Perun
2 godine prije

Moja podrska za osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea….P.S….Ovo je moja molitva za njega ….
Fifteen men on a dead man’s chest
Yo ho ho and a bottle of rum
Drink and the devil had done for the rest
Yo ho ho and a bottle of rum….P..S..Oni koji ga zlostavljaju nisu svjesni posljedica svog zlodjela ….Ja im ne bih bio u kozi…neka im gospod sudi….

Jomla
2 godine prije

Ameri obećavaju?
E to će biti tako, ma 100%… 😀

Branka Hreljanovic
2 godine prije

Ha, ha, tko vjeruje Americi???
Sve zlo svijeta dolazilo je i dolazi iz Amerike.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI