Trump bombu od 16 milijuna dolara bacio na bivši podzemni kompleks Bin Ladena i CIA-e u Afganistanu

Eksplozija bombe
55 komentara

Vijest dana je “kako je američka vojska u Afganistanu na objekte i pripadnike terorista Islamske države bacila najveću nenuklearnu bombu i ubila 35 terorista”.

Nevjerojatno zaista!? Donald Trump se pohvalio ovom akcijom i za uništenje koga ili čega koristio eksplozivnu napravu imena GBU-43/B (MOAB), poznatiju pod nadimkom “majka svih bombi”. Bomba teži skoro 10 tona i bačena je na okrug Achin u provinciji Nangarhar koja se nalazi u blizini granice s Pakistanom, rekao je glasnogovornik Pentagona Adam Stump.

Ovo je prvi put da je ovaj tip bombe korišten u borbi, a bačena je iz zrakoplova MC-130. Bomba je dizajnirana 2002. godine, dok je u službi od 2003. godine. Dugačka je preko devet metara, teška je preko 10 000 kilograma i sadrži 8 500 kilograma TNT eksploziva.

MOAB - Bomba
MOAB – Bomba

U vrijeme proizvodnje je nazvana najmoćnijim nenuklearnim oružjem na svijetu.

U jučerašnjem napadu je američka vojska uništila sve u krugu od 300 metara i likvidirala 35 militanata. Naravno, Trump je za ovu akciju mogao koristiti i borbene zrakoplova ili jurišne helikoptere, pa čak i strateške bombardere, ali je poruka jasna. Američki predsjednik se ranije u Siriji zaigrao projektilima “Tomahawk”, nakon toga s Pacifičkom flotom i sada demonstrira moć američke vojske bacanjem bombe od preko 10 tona navodno na mrežu podzemnih tunela i skloništa “Islamske države” u Afganistanu.

General John Nicholson, zapovjednik američkih i međunarodnih snaga u Afganistanu, istaknuo je kako je bomba bačena na sustav špilja i bunkera u kojima su smješteni borci “Islamske države” u Afganistanu, koji su teroristima omogućavali da se slobodno kreću, te im olakšavali napade na  američke vojne savjetnike i afganistansku vojsku u tom području, ali da se ne zna koliku je štetu proizvela.

Mediji govore o velikoj Trumpovoj ofenzivi u borbi protiv međunarodnog terorizma, ali broj ubijenih terorista ne govori o znatnom učinku ove akcije.

Edward Snowden: Trump je bacio “majku svih bombi” na tunele koje je CIA gradila u Afganistanu

Osim toga, igrokaz s bombardiranjem u Afganistanu komentira Edward Snowden, bivši američki obavještajac koji živi u egzilu u Rusiji, koji tvrdi da je ovaj napad obična glupost.

Edward Snowden tvrdi kako su tuneli i podzemni bunkeri, za koje Pentagon tvrdi da ih je uništio u ovom bombardiranju, sagrađeni novcem i uz pomoć Sjedinjenih Država.

“Ove mreže tunela su koristili mudžahedini u Afganistanu i jesmo li ih mi platili?”, napisao je Snowden na Twitteru, podsjećajući na članak kojeg je o tim skloništima napisao The New York Times 2005.

Bacili su bombu koja košta 16 milijuna dolara, a njen razvoj je koštao 314 milijuna dolara, u Afganistanu u sred ničega“, piše Snowden.

Na svom je Twitteru objavio dio članka u kojem stoji da su tu mrežu tunela i podzemnih bunkera financirali američki porezni obveznici i da su dio kompleksa kojeg je CIA financirala u podršci Bin Ladenu u borbi protiv Sovjeta.

Tada je Osama bin Laden dobio desetine buldožera i druge teške građevinske opreme od kompanije svog oca, Saudi Binladin Group, kojima je izgradio tisuće kilometara tunela, podzemnih bunkera i skladišta oružja u području Tora Bore i mjesta kojeg je bombardirala američka vojska.

Izvješće ističe da je izgradnju podzemnog kompleksa u pećinama Tora Bore u pokrajini Nangarhar na istoku Afganistana financirala CIA još 1980. godine, kada je Washington Bin Ladenove “borce za slobodu” pomogao u borbi protiv sovjetskih trupa u Afganistanu.

Iz onoga što otkriva Snowden se da zaključiti da je baciti bombu od 10 tona i vrijednu 16 milijuna dolara u sred ničega u Afganistanu, kako bi ubili 35 terorista “Islamske države” i navodno uništili sve u krugu od 300 metara, obična glupost, jer prema potvrđenim izvješćima, samo o onome što su izgradili Osama bin Laden i CIA tijekom ’80-ih, nije uništeno ni tisućiti dio podzemnih kompleksa na jugu Afganistana.

edward snowdenGBU-43/BMOAB
Pretplatiti se
Obavijesti o
55 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
subaru
7 godine prije

Zazivam ruse da udare sa 4x jačim foab-om kad ono zazva sotocioboja riđoslavog. Ovdje sigurno nisu gađali isisboginju več talibanerose jer im oni razvlače ciokaubojski mozak po gudurama Avganistana. Nosferatu nije dobio mandat od tame da foab upotrijebi u Siriji, šteta, daleko bi odjeknulo jer kažu da se ova čula i u Rusiji.

Podravec
7 godine prije

Ameri su totalno popizdili…..gotovo je…..više nema pomoći…..

Tomica
7 godine prije

Kao što napisah u drugoj temi, ovo mi najviše liči na generalnu probu za nastup u S. Koreji.
Pretpostavljam da im je sve što vrijedi od naoružanja ukopano kao i zapovjedna mjesta. Ovakva bomba je SAD svakako neophodna za prvi udar.

subaru
7 godine prije

Uvijek je cilj produkcija budučih neprijatelja koje da bi nahranili stvora moraju uništavati u ratu. Jahači apokalipse su stvorili muđahedine da bi istjerali ruse zatim talibane a poslije alciaidu da bi ih zbombao Buš i Obmana, onda se rode sisilovci koje sada lovi riđokosi za iste gazde. Smejnili Šaha jer je nešto lano protiv tame a čuvali su u Parizu Homeinija da ga ustoliče kao novu metu. General uanprijed rekao kojih 6 država su za odstrel. Sadama ustoličili isti oni koji su ga nahuškali na rat sa Iranom a i objesili ga. Stvorili današnju svjetsku tvornicu Kinu da im bude mega cilj za buduči rat. Ustoličili Nosferatua da da nadu rusima i slobodomislečima i osječaj za pravdu koji treba biti uništen ko Njemačka.

Paulo
7 godine prije

Amerikanci vole druge bombardirati – Hirosima, Nagasaki, Drezdsn, Nis, Beograd…zato jer njih nitko nije bombardirao.

Weteran
7 godine prije

“A što smo je pravili” ?
Skuplje je održavanje u hangaru od bacanja u Nangarharu !

PERO
7 godine prije

Pisati koliko nešto košta Amerikance je potpuno besmisleno jer oni tog “papira” naštampaju svaki dan u “vrijednosti” između dvije do tri milijarde.Kad jednog dana možda klekne dolar odnosno “petrodolar” a novac če imati pokriče u novo stvorenoj vrijednosti ili zlatu onda se o tim troškovima može pisati,jer to če morat platit svaki Amerikanac na uštrb svog standarda.Sada svu vojnu mašineriju Amerikanaca idirekto preko “petrodolara” plačaju svi stanovnici na zemlji koji troše naftu ili bilo koji proizvod koji moraju platit dolarom.

Undertaker
7 godine prije

Ova bomba je bačena isključivo zato da je markiraju kao “combat ready”(borbeno spreman). I ništa više. A na USA MIC je da odluči hoće li izdvajati toliko novca za takvo beskorisno smeće.

VeBi
7 godine prije

Za 400’000 USD svaki od tih 35 bi sam sebe kastrirao i upisao se u casne sestre, a ustedjeli bi i 2’000’000.

Brane
7 godine prije

Totalna glupost. Bomba nije nista novo, englezi su jos 1943 gađali njemačke podmorničke baze u francuskoj sa 10-tonskim bombama,čak I izgledaju slično. Obična propaganda,kao I AlShayrat. Ameri muljaju nešto,ovo su sve PR bombardiranja,bez stvarnog učinka.

Padania
7 godine prije

Nije tema sto cu napisati ali je od interesa. Engleske novine Observer pisu sto se dogodilo prije nekih 15 dana u Moskvi kad je Navalni organizirao demonstracije. Ja cu prepricati ukratko a opsirno je data prica na engleski. Zalosno je da o ovome ruske novine ne pisu, zar moramo medju redovima saznati istinu od engleskih novina? Navalni jae javno objavio preko Tweeter – Dodjite na demonstracije ako nekoga policija uhapsi, vi cete od toga napraviti mnogo novaca, ja cu se za to postarati. Ja cu svaki slucaj pojedinacno uzeti na Europski Sud i traziti tisuce i tisuce Eura odstete za svakoga. Ako policija uhapsi na stotine ili na tisuce od vas, ja cu napraviti da svatko dobije od vas 10 tisuca dolara…..Tko ne bi? On March 22, Navalny tweeted: “Some will say what if I am detained? And my answer is: if you are detained, you will make money. You… Čitaj više »

Guest
7 godine prije

Pa zar je netko ocekivao neki miroljubivi potez?

Padania
7 godine prije

Izvinite Ne mogu prevesti, ako ne govorite engleski, Yandex ili Gooogle ce vam dati dobar prevod. In the TV program he hosts, Mikhalkov presented a video filmed inside a police bus in which a detained boy, who looked no more than 15 years-old, explained with happy enthusiasm his reasons for being inside the police bus on his way to the detention center: “Navalny will support us, he writes that everyone will get 10,000 Euros. So everything is cool, because they give you always 10,000 Euros—the European Court for Human Rights always makes a decision to give 10,000 Euros for unlawful detention, and the Anti-Corruption Fund promised, to everyone who will be detained today, to defend them [in court] and to file claims to ECHR. So, it’s cool.” “10,000 Euros each?” a suspicious—and older—voice asked the boy on the video. “Yes! You can start planning what you are going to spend… Čitaj više »

Baba Vanga
7 godine prije

Ja koliko se sjecam da je Tramp rekao da ce povecati vojni budzet i mora sad da isprazni magacine da bi se pokrenula proizvodnja oruzja to je cist racun.

krivA
7 godine prije

…ali Rusi imaju nesto sto se zove “otac svih bombi”…i testirana je ne dugo nakon ove “majcice”

Zvrk
7 godine prije

kao što netko napisa, sve kao posljedica dogovora u moskvi

Danijel
7 godine prije

Nemate pojma o pojmu, istina ne mješam se u politiku, ali opet kažem, nemate vi pojma iz kojeg izvora sve ovo dolazi i to više od 100godina. Žalosno, imate uvid u povjest ali ne razumijete povjest. Vi više volite laž kao i oni s one strane. I laž na laž čini politiku. Mislite da politiku vodite “VI”, …. nitko od Vas ne vodi politiku, vi to sebi umišljate…. Da bi sve to objasnio trebalo bi knjige napisati, a vi to nebi čitali – vama je važnije imati mišljenje. Dobro je rekao Clint E. – mišljenje ja kao šupak ,a ima ga svatko

eee
7 godine prije

Inersantno kako ne bacaju bombe po marsu vise bi ih kostala a ucinak bi bija spektakularnij. Ko ono ameriknaci mirotvorci bombardirali planet mars zbog njegove ratnucke simbolike

Wrag
6 godine prije

Moze netko odgovorit od kuda je ekipa iz Logicno ? Hvala

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI