Od američkog predsjednika Obame zatraženo pomilovanje za Edwarda Showdena

Edward Snowden
0
0

Od američkog predsjednika Baracka Obame je zatraženo da pomiluje bivšeg uposlenika Agencije za državnu bezbjednost (NSA) Edwarda Snowdena i tako okonča njegov „neodrživi egzil“. Ovo su od njega zatražili bivši članovi Churchove komisije koja je sprovela istragu u Kongresu o CIA-inim ilegalnim aktivnostima 70-ih godina prošloga vijeka.

Petnaest članova je napisalo oštro pismo Obami i glavnoj državnoj tužiteljici Loretti Lynch u kojem ih pozivaju da omoguće Snowdenu pravičan tretman.

U pismu je navedeno da su Snowdenova otkrića „inspirisala“ važnu raspravu o legalnosti i opasnostima špijuniranja američkih građana bez naloga i dovela do rijetke reforme nadzora koju su podržale dvije najveće američke političke partije.

Ova grupa je podsjetila predsjednika da je Churchova komisija ustanovila da su šestorica američkih predsjednika zloupotrebljavali svoje tajne ovlasti te naglasili činjenicu da je i sam Obama „oslobodio odgovornosti“ zvaničnike koji su sprovodili torturu pod Georgeom W. Bushom.

Bivši direktori CIA-e David Petraeus i John Deutch navedeni su kao primjeri pokazane blagosti prema najvišim zvaničnicima koji su protivzakonito otkrili neke strogo povjerljive činjenice, a niti jedan od njih to nije uradio kako bi probudio svijesti o nekoj zloupotrebi, dok je to slučaj sa Edwardom Snowdenom.

Churchova komisija je ustanovljena 1975. godine radi američkih obavještajnih službi i njihovog uticaja na prava Amerikanaca nakon afere „Watergate“. Rezultati istrage su doveli do reformi koje su „obavještajne agencije učinile jačima“.

Komisija je otkrila zloupotrebe moći i razotkrila mnoge pokušaje atentata na strane lidere od strane CIA-e.

CIAdavid petraeusedward snowdenjohn deutchlorett lynchobama
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI