Snowdenovi dokumenti: Britanski špijuni pratili izraelske diplomate

Israel NSA
1 komentar

Britanske obavještajne službe su, sudeći prema dokumentima koje je objavio najpoznatiji američki „zviždač“ Edward Snowden, špijunirale izraelske diplomate, odbrambene kompanije i vojsku. Francuski list Le Monde je analizirao ove dokumente i objavio intrigantnu priču o špijuniranju na međunarodnom nivou.

Dokumenti koji su procurjeli 2013. godine iz američke Državne bezbjednosne agencije (NSA), sadrže indicije na osnovu kojih se može zaključiti da je Služba britanske vlade za komunikacije (GCHQ) prikupljala obavještajne podatke o osobi koja je označena u dokumentima kao „drugopozicionirana u izraelskom ministarstvu inostranih poslova“ i „ambasadorima u Najrobiju, Kenija i Abudži, Nigerija.“ Francuski Le Monde, koji je objavio ovo otkriće, nije imenovao diplomate.

Raniji medijski izvještaji razotkrili su da su američki špijuni nadzirali komunikacije izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i njegovog prethodnika Ehuda Olmerta.

Čini se da su NSA i GCHQ prikupljale podatke o komunikaciji izraelskih vojnih dronova i borbenih aviona sa vojnim bazama. Operacije Odbrambenih snaga Izraela (IDF) u pojasu Gaze su vrlo pažljivo praćene u vrijeme sumnji da bi Izrael mogao izvršiti napad na Iran.

Britanski špijuni, piše Le Monde, nisu pratili samo izraelske komunikacije. Komunikacije između generalnog sekretara Organizacije palestinskog oslobođenja (PLO) i palestinskih delegacija širom svijeta također su bile predmet prismotre između 2008. i 2009. godine.

Le Monde otkriva da su britanske „krtice“ izvukle informacije od palestinskih vlasti uz pomoć jordanske elektronske obavještajne službe EWD.

Ipak ni sami Jordanci nisu bili sigurni od ispitujućih očiju britanskih i američkih službi. Koordinate jordanskog kraljevskog dvora, kralja Abdullaha II, jordanskog šefa protokola i jordanske ambasade u Washingtonu su takođe pronađene među dokumentima.

edward snowdengchqizrealle mondensaŠpijunaža
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
subaru
7 godine prije

I London i Pariz pod ciočizmom i gusari sad ko fol špijuniraju svoje gospodare i mentore. Kao gali otkrili nešto kod gusara to isto kad sis otkrije povjerljiv-podmetnut dokument o vehabijama u BiH a Zagrebom, Sarajevom i vehabijama upravljaju isti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI