Špijuniranje saveznika „neprihvatljivo“, poručuje Norveška Sjedinjenim Državama dok Oslo navodno poziva na odgovornost najvišeg američkog zvaničnika ambasade

Spijuniranje
4 komentara

Norveški službenici odbrane sastali su se sa osobljem američke ambasade kako bi izrazili zabrinutost nakon što su SAD optužene za špijuniranje NATO savezničkih političara, uključujući njemačku kancelarku Angelu Merkel i zvaničnike u Norveškoj.

“Ministarstvo odbrane imalo je danas sastanak sa američkom ambasadom u Oslu, gdje smo jasno stavili do znanja da su obavještajni podaci protiv saveznika neprihvatljivi i nepotrebni”, rekao je ministar odbrane Frank Bakke-Jensen u četvrtak.

Norveška je takođe navodno pozvala na odgovornost najvišeg zvaničnika američke ambasade u Oslu, prema novinskoj agenciji NTB, koja je rekla da je premijerka Erna Solberg potvrdila taj potez.

Diplomatske akcije u četvrtak uslijedile su nakon što je danski javni emiter DR u nedjelju objavio istragu tvrdeći da je Državna odbrambena obavještajna služba (FE) sarađivala sa američkom Agencijom za nacionalnu bezbjednost (NSA) u špijunskoj kampanji protiv evropskih država.

U izvještaju se navodi da su između 2012. i 2014. dvije obavještajne organizacije prikupljale informacije o političarima i zvaničnicima u Švedskoj, Norveškoj, Francuskoj i Njemačkoj, uključujući Merkelovu i njenog ministra spoljnih poslova Frank-Waltera Steinmeiera.

Sve, od SMS poruka političara do telefonskih poziva, presretala je NSA dok je prisluškivala danske internet kablove, kaže se u priči DR pozivajući se na anonimne izvore koji su očigledno vidjeli izvještaj FE o američkim aktivnostima.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, francuski predsjednik Emmanuel Macron i Merkel tražili su odgovore od Washingtona i Kopenhagena zbog skandala.

Danska premijerka Mette Frederiksen izjavila je u srijedu da je postojao “dobar dijalog” sa evropskim saveznicima te zemlje i da “nema potrebe za popravljanjem veza” nakon špijunskih tvrdnji.

Upitana o izvještajima u srijedu, sekretar za štampu Bijele kuće Jen Psaki samo je odgovorila da su SAD 2014. godine sprovele „potpunu reviziju“ nadzora u inostranstvu.

„Sarađivat ćemo sa našim evropskim saveznicima i partnerima na rješavanju bilo kojih pitanja putem odgovarajućih kanala nacionalne bezbjednosti“, dodala je ona.

američki špijunnorveškansašpijuniranje
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Malomorgen
2 godine prije

čudno da nisu rusi krivi?….. 😂😂😂

Zagor
2 godine prije

Tresla se brda, rodio se miš.

Hjuyg
2 godine prije

To sta su se oni zabrinuli i rekli odlucno mozda, ce jako pogoditi amere i majkemi nikad vise nece spijunirati:))))

smug
2 godine prije

Iz ovog je razvidno da je nemoguće zaštititi se od prisluškivanja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI