Bivši NSA John Bolton tvrdi da je odbijanje slanja američkih trupa u Ukrajinu “velika greška”

John Bolton
33 komentara

„Da Biden nije rekao ništa o mogućem raspoređivanju zapadnih trupa u posljednjih nekoliko mjeseci, bilo bi bolje, za bezbjednost Ukrajine i za mir u svijetu“, rekao je Bolton za Redaktions Netzwerk Deutschland.

Bivši američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost John Bolton izazvao je pažnju ove nedjelje rekavši njemačkoj publikaciji da su NATO i SAD – pod predsjednikom Joeom Bidenom – napravili „veliku grešku“ kada su „više puta isticali da neće biti nikakve intervencije zapadnih trupa u Ukrajini”.

Bolton je bio američki ambasador u Ujedinjenim nacijama za vrijeme predsjednika George W. Busha i bio je savjetnik za nacionalnu bezbjednost bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

On se vratio u oči javnosti u posljednjih nekoliko sedmica nizom jastrebskih TV nastupa i uvodnikom u New York Postu koji je Bidenovu „odluku da uskrati Ukrajini borbene avione“ označio kao „neodbranjivu“.

Njegov mandat savjetnika za nacionalnu bezbjednost prekinut je u septembru 2019. kada je bez ceremonije otpušten u objavi na Twitteru u kojoj je Trump napisao da je „sinoć obavjestio Johna Boltona da njegove usluge više nisu potrebne u Bijeloj kući“.

Nekoliko mjeseci, Bolton se pojavljivao u političkim tok emisijama u kojima je najavljivao svoju tada predstojeću knjigu „Reci sve“ u kojoj je optužio predsjednika Trumpa da želi da „nastavi da zamrzne 391 milion dolara bezbjednosne pomoći Ukrajini dok tamošnji zvaničnici ne pomognu u istragama o demokratama, uključujući Bidene“.

Tvrdnja je odigrala ključnu ulogu u prvom od dva opoziva predsjednika Trumpa, jer se činilo da potvrđuje neke od još uvijek nedokazanih tvrdnji o neprikladnosti u vezi sa pošiljkama oružja koje su demokrate u Kongresu željele da predsjednik pošalje ukrajinskom režimu.

„Axios je tada insistirao na tome da su Boltonove tvrdnje „izgleda uticale na više senatora iz GOP posljednjih dana, sa nekim signalom da je veća vjerovatnoća da će glasati za svjedoke nego ranije“.

Odgovor predsjednika Trumpa bio je trenutan. Tadašnji predsjednik je odmah na Twitteru naveo da ga je Bolton „molio“ za posao i da bi „iskreno“, da je „slušao Boltona, do sada bismo bili u Šestom svjetskom ratu“.

„Tip koji nije mogao da dobije odobrenje za ambasadora pri UN prije mnogo godina, nije mogao da dobije odobrenje za bilo šta od tada ‘molio’ me je za posao koji nije odobren od Senata, koji sam mu dao uprkos tome što su mnogi govorili ‘Nemoj uraditi to, gospodine’, preuzima posao, greškom kaže „Libijski model“ na TV-u i još mnogo grešaka u procjeni, dobija otkaz jer iskreno, da sam ga slušao, mi bismo do sada bili u Šestom svjetskom ratu, i odlazi i ODMAH napiše gadnu i neistinitu knjigu. Sve o povjerljivoj nacionalnoj bezbjednosti. Ko bi to uradio?”

Boltonova dugogodišnja antipatija prema navodnim neprijateljskim vladama nije bila ograničena samo na rusko rukovodstvo. „Predsjednika je naljutilo Boltonovo protivljenje“ mirovnom sporazumu o Avganistanu koji je predložio predsjednik Trump, pisao je PBS u vrijeme Boltonove smjene, a navodno to nije bio prvi put da su se dvojica muškaraca sukobila zbog Boltonovog očiglednog odbijanja da sarađuje sa geopolitičkim vizijama Bijele kuće.

Bolton je „postao glasan unutrašnji kritičar potencijalnih pregovora između Trumpa i lidera Irana“, rekli su, a 2018. je „vodio tihu kampanju unutar administracije i sa saveznicima u inostranstvu kako bi ubijedio Trumpa da zadrži američke snage u Siriji“.

Nije to bila samo Trumpova družina – Boltonova ratoborna reputacija donijela mu je bijes i konzervativaca koji su bili protiv intervencije i liberala.

Američke trupeJohn BoltonnsaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Hik!
2 godine prije

Boltonov tata je naj veči grešnik. Napravio je sina bolesnika.

gigi pinna
2 godine prije

Srećom, ne pita se vas ideologe ni političare. Zadnju riječ imaju ovi iz Pentagona. Ovo što naoružavate neo-nazije, džihadiste i ostale “dobre” “ljude”, to ionako radite u talu sa vojno-industrijskim lobijem.

Detektor
2 godine prije

Tog ratnohuškačkog degeneričnog psihopata su već davno sami amerikanci, kad bi zaista bili ozbiljna i pravna država trebali strpati iza rešetaka i to doživotno bez mogućnosti pomilovanja. Jer ako postoji danas primjer ratnog huškača i ratnog zločinca, onda je to sigurno metiljavi John Bolton – lažni konzervativac i visokopozicionirani sluga globalaističke kabale.. Trump ga je brzo pročitao i riješio ga se.

tihobl
2 godine prije

Brkica je genije. Dvije godine je pripremao invaziju na Venecuelu koja je propala prije nego sto je pocela. Sad hoce invaziju na Rusiju.

ime
2 godine prije

ne postoji “bivsi” nsa.

tihobl
2 godine prije

Evo jedne jos blesavije ideje:

Washington predlaže da Turska prebaci proturaketne sustave ruske proizvodnje S-400 u Ukrajinu
Sultan nije htio da vrati S-400 ni kad su mu prijetili sankcijama. Sad kad vode neuspjesan monetarni rat protiv Turske predlazu mu da se rijesi PVO.

tihobl
2 godine prije

Rusi redovno objavljuju sta je sve unisteno od kijevske opreme u toku 24h. Ti izvjestaji su nalik na izvjestaje vodostaja rijeka.
Ali juce je izaslo nesto zanimljivo: objavili su da su kalibre ispucavali sa Kaspijskog mora, a kindzal iznad Crnog mora. Ovo ispaljivanje je bilo demonstracija moci i diplomatska poruka zapadnim partnerima. Kalibre nose mali rijecni brodici koji iz Kaspijskog mora zacas predju u Crno ili Balticko more. Tesko ih je otkriti, a jos teze unistiti, a imaju veliki domet i dobru preciznost. A Kindzal je posebna prica: domet 4.500 km, nezaustavljiv, a preciznost pokazana na skladistu u Ivano-Frankovskoj oblasti. FVrijeme je za crtanje kruznica.

nekoime
2 godine prije

Bit će ti velika greška kada Rusi i Kinezi među sobom podijele USA.

Jednostavno receno
2 godine prije

Zašto slati u ukrajinu? Pa imaš granicu na alasci pa tamo napadni ruse i tamo se porokajte i tko pobjedi neka se pohvali i da je naj jači i onda izazove kinu na megdan. Pisti te nas da živimo bez vas.

Mali zloco
2 godine prije

Matoroj sotoni se vidi u ocima zlo.

abc
2 godine prije

Taj zli starac misli, da ako bi USA poslala u Ukrajinu svoju vojsku, da Rusi nebi udarili.
Dida moj, Rusi bi udari još jače. I to tako jako, da bi ti pregorjeli brkovi. Mrtve Amerikance bi brojali u hiljadama.

abc
2 godine prije

Vjerujem da imaju Rusi još aduta, za koje zapad nije čuo. Ne žele sve pokazati. Treba nešto ostati i za zapadne fašiste.

Max
2 godine prije

Bolton je opasan ratohuškač.

Red Dog
2 godine prije

Ovaj je dobio otkaz od Trumpa posto je bie suvise lud i za Trumpa.

Miroslav
2 godine prije

Jebe te se kad si stari pedofil bez porodice vjerojatno.

cling
2 godine prije

Za Rusiju je izuzetno važno osloboditi ne samo Donbas od okupatorskih snaga kijevskog režima, već i cijelu lijevu obalu Ukrajine, kao i njene crnomorske regije. Dnjepar, Zaporožje, Mariupolj, Odesa, Očakov, Nikolajev , Herson i drugi gradovi koji imaju industrijska i obrambena poduzeća bitna za Rusku Federaciju. Ako ih kontrolira Moskva, to znači da je Rusija pobijedila Zapad i izvela svog slavenskog partnera iz sfere utjecaja SAD-a i NATO-a

Гавран
2 godine prije

Evo i promotivnog spota za TOS 1a koji je počeo aktivno da se koristi.
youtube.com/watch?v=q91yFP9E9Yg

Lucija, prva
2 godine prije

A evo još jednog mišljenja iz USA.
Svjesnog da su poskupljenja počela prije Ulaska Rusa u Ukrajinu…14 mjeseci neuspješne Bidenove politike (a i EU pandana), pokušava se opravdati sa zadnja tri tjedna!!!

“Мич Меконел – оптужио је Бајдена води крајње неспособну политику и да нема право  да криви за неуспехе свих 14 месеци своје владавине криви догађаје у последње три недеље у свету:

       „Нико неће прихватити настојање демократа да кривицу за 14 месеци своје неуспешне политике пребаце на тронедељну кризу у Европи.

Инфлација и цене гаса су скочиле у небо и нанеле штету породицама МНОГО ПРЕ КРАЈА ПРОШЛОГ МЕСЕЦА.
Бела кућа треба да престане да негира сопствене грешке и почне да их исправља“.”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI