Američka agencija Intel poziva vojno osoblje da isključe podatke o lokaciji mobitela zbog bezbjednosnih problema

Telefon - lokacija
5 komentara

Američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) izdala je u utorak nove smjernice savjetujući vojno i osoblje obavještajne zajednice da isključe usluge dijeljenja lokacije na svojim mobilnim telefonima kako bi se spriječila narušavanja sigurnosti.

„Podaci o lokaciji mogu biti izuzetno vrijedni i moraju biti zaštićeni. Mogu otkriti detalje o broju korisnika na lokaciji, kretanju korisnika i snabdijevanja, dnevnoj rutini (korisničkoj i organizacionoj), i može razotkriti nepoznate asocijacije između korisnika i lokacija “, upozorava Bilten NSA.

U upozorenju, NSA je takođe primijetila da čak i ako je mobilna usluga isključena za mobilni uređaj, Wi-Fi i Bluetooth se još uvijek mogu koristiti za identifikaciju lokacije korisnika. Tehničke kompanije mogu zatim prodati dijelove tih podataka trgovcima, oglašivačima ili drugim kupcima.

„Neprimjetna oprema (npr. Wireless sniffers) može odrediti jačinu signala i izračunati lokaciju, čak i kada korisnik ne koristi aktivno bežične usluge. Čak i ako su svi bežični radio uređaji onemogućeni, brojni senzori na uređaju pružaju dovoljno podataka za izračunavanje lokacije “, prenose agencije.

Agencija je takođe upozorila da i drugi uređaji koji se povezuju na internet, uključujući fitnes praćenje, pametne satove, neke medicinske uređaje i druge pametne uređaje za domaćinstvo mogu biti podložni kršenjima bezbjednosti i mogu otkriti osjetljive podatke o lokaciji.

„Iako postoji bezbroj koristi od upotrebe mobilnih uređaja, izlaganje podataka o lokaciji može biti rizik za korisnike“, kaže Neal Ziring, tehnički direktor za kibernetičku sigurnost u NSA.

„NSA objavljuje tehničke analize i analize prijetnji na osnovu naših vlasti i potreba kupaca. Kako se povezani mobilni uređaji i dalje šire u više mreža, od naših kupaca iz nacionalne bezbjednosti dobijali smo više upita o njihovoj sigurnoj upotrebi. “

Upozorenje dolazi kako raste napetost između Washingtona i Pekinga zbog kineske aplikacije za dijeljenje videozapisa TikTok, a američki predsjednik Donald Trump je prošle sedmice rekao da planira zabraniti aplikaciju u SAD zbog zabrinutosti da će je Kina koristiti za prikupljanje podataka o američkim državljanima i preduzećima.

Nedavno je američki državni sekretar Mike Pompeo rekao novinarima da Zemlja slobodnih želi da “nepouzdane kineske aplikacije ukloni iz prodavnica aplikacija”, primjećujući da aplikacije TikTok i platforma za razmjenu poruka WeChat predstavljaju značajne prijetnje ličnim podacima Amerikanaca.

Microsoft je u nedjelju otkrio da je u pregovorima o kupovini nekih operacija TikToka. Trump je ove sedmice rekao da će dozvoliti američkim kompanijama poput Microsofta da kupe aplikaciju, uz upozorenje da će američka blagajna dobiti „vrlo veliki procenat“ prodajne cijene.

“Bilo da se radi o Microsoftu ili nekom drugom, ili ako su to Kinezi – koja je cijena, Sjedinjene Države mogle bi – trebale bi, dobiti vrlo veliki procenat te cijene. Jer mi to omogućavamo”, rekao je.

IntelnsaSigurnost podataka
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mnc
3 godine prije

Zao im je sto ne mogu vise da imaju monopol na spijunazu.

Max
3 godine prije

Boje se praćenja frka im je jer i oni prate tako.

Dokurčilomi
3 godine prije

Ne mogu vjerovati. Rusi se uvukli i u Intel. Gdje god kreneš samo Rusi gledaju nešto da ukradu. Bit će da tih Rusa ima kao Rusa.

Stara kuka
3 godine prije

Agencija koja je izdala ovo upozorenje je Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA). Intel je pak kompanija, proizvođač mirkoprocesora, namjenskih integriranih krugova i drugih računalnih komponenata i ne znam zašto se spominje u naslovu. “Neprimjetna oprema (npr. Wireless sniffers) može odrediti jačinu signala i izračunati lokaciju, čak i kada korisnik ne koristi aktivno bežične usluge. Čak i ako su svi bežični radio uređaji onemogućeni, brojni senzori na uređaju pružaju dovoljno podataka za izračunavanje lokacije “, prenose agencije.” Wireless sniffers su prije svega alati za presretanje podatakai dekodiranje u obkik razumljiv ljudima. I nisu naročito efikasni niti opasni osim na potpuno nezaštićenim javnim mrežama. Ovo sa određivanjem lokacije na osnovi mjerenja jačine signala prvi puta čujem a nešto o toj temi znam. “Agencija je takođe upozorila da i drugi uređaji koji se povezuju na internet, uključujući fitnes praćenje, pametne satove, neke medicinske uređaje i druge pametne uređaje za domaćinstvo mogu biti podložni… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI