Oxford upozorava na globalnu „Osovinu zla“ koja se u propagandne svrhe služi društvenim medijima

haker
9 komentara

Novo izvješće „Globalne dezinformacije 2019. – Globalna inventura organizirane manipulacije društvenim medijima“, čiji su autori profesor Philip Howard, direktor Instituta za Internet Oxford, te Samantha Bradshaw, istraživačica na istom odjelu, jedini je redovan popis takve vrste koji daje pregled upotrebe algoritama, automatizacije i velikih podataka u oblikovanju javnog mijenja, stoji na stranici instituta, a kompletno izvješće možete pročitati u poveznici u dnu teksta.

Izvještaj istražuje alate, kapacitete, strategije i resurse koje koriste globalne „cyber trupe“, obično vladine agencije i političke stranke kako bi utjecale na javno mnijenje u 70 zemalja.

Ključni nalazi uključuju:

 • Organizirana manipulacija društvenim medijima od 2017. godine više se nego udvostručila, a 70 zemalja koristi računalnu propagandu za manipuliranje javnim mišljenjem.
 • U 45 demokracija političari i političke stranke koristili su se računalnim propagandnim alatima za prikupljanje lažnih sljedbenika ili širenjem manipulacija u medijima kako bi pridobili podršku birača.

Ovdje je zanimljivo da Institut za Internet Oxford tvrdi kako su se demokratske zemlje služile ovom praksom, ali nisu izlazile zvan svojih granica, već su se procesi odvijali isključivo na njihovom nacionalnom teritoriju za stjecanje veće podrške u biračkom tijelu. Zato imamo Osovinu zla čije su „cyber-brigade“ napadale na vlastitom teritoriju i posvuda po svijetu.

 •  U 26 autoritarnih država, vladini subjekti su se koristili računalnom propagandom kao alatom za kontrolu informacija kako bi suzbili javno mišljenje i slobodu tiska, diskreditirali kritike i oporbene glasove i ugušili političko negodovanje.
 •  Operacije stranog utjecaja, prije svega preko Facebooka i Twittera, pripisane su aktivnostima „cyber trupa“ u sedam zemalja: Kini, Rusiji, Indiji, Iranu, Pakistanu, Saudijskoj Arabiji i Venezueli.
 • Kina se sada nametnula kao glavni igrač u globalnom dezinformiranju, koristeći platforme društvenih medija za ciljanje međunarodne publike s dezinformacijama.
 •  25 zemalja surađuje s privatnim tvrtkama ili strateškim komunikacijskim tvrtkama koje nude računalnu propagandu kao uslugu.
 • Facebook ostaje platforma izbora za manipulaciju društvenim medijima, s dokazima o formalno organiziranim kampanjama koje se odvijaju u 56 zemalja.

Profesor Philip Howard, direktor Internet instituta u Oxfordu, Sveučilište u Oxfordu, rekao je: „Manipulacija javnim mišljenjem preko društvenih medija ostaje kritična prijetnja demokraciji, jer računalna propaganda postaje rašireni dio svakodnevnog života. Vladine agencije i političke stranke širom svijeta koriste društvene medije za širenje dezinformacija i drugih oblika manipulacije medijima. Iako je propaganda oduvijek bila dio politike, široki opseg ovih kampanja izaziva kritičnu brigu za modernu demokraciju. ”

Samantha Bradshaw, vodeća autorica izvještaja i istraživačica, Internet Institut Oxford, Sveučilište u Oxfordu, izjavila je: „Prednosti tehnologija društvenih mreža – algoritmi, automatizacija i veliki podaci – uvelike mijenjaju razmjere, opseg i preciznost prijenosa informacija u digitalno doba. Iako su društveni mediji nekoć proglašavani snagom slobode i demokracije, oni se sve više stavljaju pod nadzor zbog njihove uloge u pojačavanju dezinformacija, poticanju na nasilje i smanjenju povjerenja u medije i demokratske institucije.”

Izvještaj istražuje alate i tehnike računalne propagande, uključujući upotrebu lažnih računa – botova, ljudi, kiborga i hakiranih računa – za širenje dezinformacija.

Tako izvještaj utvrđuje:

 •  87% zemalja koristilo je ljudske račune.
 •  80% zemalja koristilo je botove.
 • 11% zemalja koristilo je kiborg račune.
 • 7% zemalja koristilo je hakirane ili ukradene račune.

Osim toga, istraživači iz Oxforda ispituju kako „cyber trupe“ koriste različite komunikacijske strategije za manipuliranje javnim mišljenjem, poput stvaranja dezinformacija, masovnog izvještavanja o sadržaju ili računima, te korištenjem uvredljivih strategija kao što su trolling, doxing ili uznemiravanje.

Izvještaj utvrđuje:

 •  52 zemlje su koristile dezinformacije i medijske manipulacije kako bi dovele korisnike u zabludu.
 • 47 zemalja koristi državno sponzorirane trolove za napad na političke protivnike ili aktiviste u 2019. godini, u odnosu na 27 zemalja u 2018.

Profesor Howard dodaje: „Jaka demokracija zahtijeva pristup visokokvalitetnim informacijama i mogućnost građanima da se okupe kako bi raspravljali, razmatrali, suosjećali i činili ustupke. Iako je sve veći broj vladinih aktera koji se okreću društvenim medijima kako bi utjecali na stav javnosti i poremetili izbore, i dalje smo optimisti da društveni mediji mogu biti snaga stvaranja dobrog prostora za javnu raspravu i demokraciju. ”

Izvještaj za 2019. godinu temelji se na metodologiji u četiri koraka koju su koristili istraživači s Oxforda kako bi identificirali dokaze o globalno organiziranim kampanjama manipulacije. To uključuje sustavnu analizu sadržaja vijesti o aktivnostima „cyber trupa“, sekundarni pregled literature javnih arhiva i znanstvenih izvješća, generiranje studija slučaja za pojedine zemlje i stručna savjetovanja. Istraživački rad su proveli istraživači iz Oxforda između 2018. i 2019. godine i saznali su ono što je bila praksa američkih tajnih službi u vrijeme „Arapskog proljeća“, kada je CIA regrutirala, obučila i poslala na teren skupine „cyber-kolaboracionista“, kako su ih nazvali urednici portala Tunisie Secret, koji su u početku podržavali promjene, ali su zbog dolaska Muslimanskog bratstva razočarani ishodom „revolucije“.

O toj praksi, koja se provodila davno prije 2017. godine, profesor Philip Howard s Instituta za Internet Oxford, te istraživačica Samantha Bradshaw, čudno, nisu uspjeli saznati ništa, iako je o tome opširno u svojoj knjizi o Arapskom proljeću pisao Ahmed Bensada. Ali to je druga priča i ne uklapa se u aktualni diskurs o „Osovini zla“ u bespućima interneta koju čine Kina, Rusija, Indija, Iran, Pakistan, Saudijska Arabija i Venezuela.

Izvještaj možete preuzeti ovdje

Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lurker
3 godine prije

Pa sto su mislili da ce se dogoditi kad je glavni izvor vijesti postao Facebook feed? Plus toga nastanak infotaimenta je unistio istrazivacko novinarstvo pa sad nemas sidra, samo medije koje guraju ova ili onu placenu poruku.

Mateja
3 godine prije

Kaj je Baba Vanga rekla o Siriji?

Mateja
3 godine prije

Baidu in Tencent sta močnejša od Facebooka in CIE. Konec zahodnega imperija je mnogo bližje kot si mislite.

Čoban
3 godine prije

Blago onima koji nisu na popisu.Glavno krivci isti stalno.Prodavači Demokracije ili nametanje iste bombama i Dolarom nisu krivi nikada.

eu kolonija
3 godine prije

nije to propaganda već istina. rusi kada kažu imamo hiperzvučne rakete I imamo rakete koje svojim elektromagnetnim talasom mogu ostaviti svu vašu tehniku slijepom vi to smatrate propagandom. znam da je to za vas horor ali ne možete se tješiti tako što će te to nazvati propagandom

i "x" su zlo
3 godine prije

Zlo su koji?

– zlokaki
– zlovaski
– zlovenski
– zlovaki
i
– ” x “

Stribor Panov
3 godine prije

Tipična “pila naopako”.
Osnovno pravilo: Optuži druge za ono što sam radiš.
Ogledni primjer je ovo što “demokrati” rade D.Trumpu u”aferama Russiagate i Ukrainagate”. Takva praksa SAD i UK licemjerna do povraćanja traje već soljećima.
Što se tiče š*paka iz Instituta za Internet Oxford za relevantne podatke su trebali pogledati u svom susjedstvu- Cambridge Anayitica.

Lovac Luka
3 godine prije

Svi navijački a ideološkom isključivošću zaslijepljeni mediji dio su OSOVINE ZLA. E, sad me blokirajte. Ma da i ovo znate sve što ste moje blokirali sve je slikano i sve se objavljuje . Neka ljudi vide čime se bave osovinaši raznih boja i strategija. OD DESNIH do LIJEVIH .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI