Vojni stručnjak otkriva “cyber’’ sposobnosti Velike Britanije

Cyber
2 komentara

Vlada Velike Britanije poznata je po svojoj ”sramežljivosti” u vezi s otkrivanjem podataka o svojim moćima u pogledu ”cyber” ratovanja. Zbog toga su ovi komentari vojnog dužnosnika bez presedana. Jedina priznata cyber kampanja, koju su do danas provodile britanske snage, bila je usmjerena na zaustavljanje Daeshove internetske prisutnosti.

Velika Britanija razvila je napadačke sposobnosti za kibernetsko ratovanje, koje imaju moć uništavanja nacionalnih elektroenergetskih mreža i druge slične kritične infrastrukture, rekao je vojni šef.

General Sir Patrick Sanders, koji sjedi na vrhu britanskog Strateškog zapovjedništva, otkrio je kako britansko vojno osoblje usko surađuje sa svojim kolegama iz civilne obavještajne agencije GCHQ i na ofenzivnom i na obrambenom cyber oružju.

“Da se razumijemo, nisam ovdje kako bih vam rekao da možemo pobijediti u ratovima unutar cyber prostora ili da cyber učinci mogu zamijeniti brodove, tenkove ili borbene zrakoplove, ali dobro stojimo u takvom vidu ratovanja”, rekao je general Sanders ovog tjedna u vojnoj bazi koja se nalazi u blizini grada Bath, koji je navodno dom većine britanskih, vojnih, cyber stručnjaka.

General je pojasnio kako “nacionalne ofenzivne cyber sposobnosti mogu degradirati, poremetiti, pa čak i uništiti kritične sposobnosti i infrastrukturu onih koji bi nam mogli nanijeti štetu, u rasponu od strateških do taktičkih ciljeva”.

“Takvi učinci mogu pojačati naše snage na moru, u zraku ili na kopnu te svakako pridonose odvraćanju”, dodao je.

General je razgovarao u nuklearnom bunkeru iz doba Hladnog rata Ministarstva obrane prije toliko očekivanog integriranog pregleda obrane i sigurnosti koje se treba dogoditi ove jeseni, za koji mnogi očekuju da će imati prednost ulaganja u nove tehnologije, poput umjetne inteligencije, iznad tradicionalnog vojnog hardvera.

Vojni čelnik rekao je da se Velika Britanija suočava s otprilike 60 ozbiljnih cyber napada dnevno, s kojima se često suočava tim za cyber obranu oružanih snaga.

General Sanders brzo je rekao kako Ujedinjeno Kraljevstvo nije upleteno u kibernetski sukob s protivnikom, ali je povukao usporedbu između cyber prijetnji s kojima se navodno suočavala Velika Britanija i bitke za Britaniju prije 80 godina, kada su se britanski i njemački zrakoplovi izravno borili ”prsa u prsa”, često u zračnom prostoru Velike Britanije.

“Da je ovo zračni rat, to bi bio Blitzkrieg, ali za razliku od Blitza, nema fizičkog uništenja, pa je srećom bez krvi, ali intenzitet i učestalost napada su na istoj razini i ako dopustimo aktivnost tzv. bombardera, oni će brzo posijati sjeme poraza. Ne odmah, već polako, podmuklo, nagrizajuće i neizbježno. To znači da je obrana u cyber prostoru najmanje toliko važna koliko i Typhooni upozorenja iz Kraljevskog zrakoplovstva, podmornice spremne za pratnju pri Kraljevskoj mornarici. Naše obrambene aktivnosti u cyber prostoru možda su još i važnije, jer je cyber prostor najaktivnija domena na kojoj će se protivnici i saveznici sastajati tijekom sljedećeg desetljeća”.

Ova je vijest došla nedugo nakon što jeBelfer Center sa sveučilišta Harvard objavio indeks globalnih cyber sila, koji je Ujedinjeno Kraljevstvo svrstao na treće mjesto, nakon SAD-a i Kine.

Velika Britanija je javno najavila upotrebu svojih sposobnosti za kibernetsko ratovanje u travnju 2018. godine, kada je šef GCHQ-a Jeremy Fleming rekao kako je obavještajna organizacija “dala značajan doprinos” ratu protiv terorističke skupine Daesh* u Iraku i Siriji.

“Ovo je prvi put da je Velika Britanija sustavno i ustrajno ometala protivnikove mrežne napore u sklopu šire vojne kampanje. Bilo je trenutaka kada je Daeshu bilo gotovo nemoguće širiti svoju mržnju putem mreže, kao i korištenje njihovih uobičajenih kanala za širenje njihovih retorika”, rekao je gospodin Fleming u govoru te godine.

cyber oružjegchq
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Stric
3 godine prije

Velika Britanija protiv isis-a 🤔🤔 malo vjerojatno ali …. moguće valjda!!!!

Max
3 godine prije

Britanci nisu bezopasni nikad A Isis su pomagali a ne razbijali.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI