Microsoft Office 365 je zabranjen u njemačkim školama, zbog straha za privatnost

učionica

Njemačka savezna država, Hesse kaže da su informacije o učenicima i nastavnicima mogle biti “dostupne” američkim špijunskim agencijama. Školama u toj državi rečeno je da je sada nezakonito koristiti Microsoft Office 365.

Državni povjerenik za zaštitu podataka donio je odluku u kojoj stoji kako se upotrebom standardne konfiguracije Microsoft Office 365 izlažu osobni podaci o učenicima i nastavnicima. Navodno, američki dužnosnici mogu imati pristup tim podacima.

Odluka Hessenskog ureda za zaštitu podataka i slobodu informacija rezultat je višegodišnje domaće rasprave o tome trebaju li njemačke škole i druge državne institucije uopće koristiti Microsoftov softver.
Osim pojedinosti koje njemački korisnici pružaju kada rade s platformom, Microsoft Office 365 također šalje telemetrijske podatke natrag u SAD.

Prošle godine, istražitelji u Nizozemskoj otkrili su da bi ti podaci mogli uključivati sve, od standardne softverske dijagnostike do korisničkog sadržaja iz aplikacija, kao što su rečenice iz dokumenata i naslovi e-pošte. Sve je to u suprotnosti s Općom uredbom EU-a o zaštiti podataka (GDRP), rekao je Nizozemac.

Kako bi se u Njemačkoj ublažio strah zbog privatnosti Microsoft je uložio milijune u njemački Cloud servis. Stoga su 2017. godine vlasti u Hessenu donijele odluku da lokalne škole mogu koristiti Office 365.

“Sve je uredu dok podaci o Njemačkoj ostaju u zemlji”, rekao je Hessin povjerenik za zaštitu podataka, Michael Ronellenfitsch.

No, u kolovozu 2018. Microsoft je odlučio ugasiti njemački servis. Dakle ponovno, podatci se lokalnih korisnika Office 365 prenose preko Atlantika.

Razlog zbog kojeg u Njemačkoj vjeruju da su ti podatci dostupni američkim dužnosnicima su upravo američki zakoni.  Nekoliko zakona u SAD-u, uključujući Zakon CLOUD iz 2018. i Zakon o slobodi SAD-a iz 2015. godine, daju vladi SAD-a više prava u traženju podataka od tehnoloških tvrtki.

„To je zapravo jednostavno“ tvrdi Max Schrems, austrijski zastupnik za digitalna prava, koji je ovog tjedna na najvišem europskom sudu uzeo slučaj o prijenosu podataka između EU-a i SAD-a.
“Učenici obično ne mogu dati pristanak”, ističe on. “A ako se podaci šalju Microsoftu u SAD, to je podložno zakonima SAD-a o masovnom nadzoru. Prema zakonima EU to je nezakonito.”

Čak i da nije riječ o javnim institucijama, kao što su škole, sve institucije imaju posebnu odgovornost za ono što rade s osobnim podacima i koliko su transparentne u vezi s tim, objasnio je Hessenov Ronellenfitsch u izjavi.

Ranije ove godine Vitako, njemačka savezna udruga općinskih pružatelja IT usluga požalila se kako su njihovi podatci potencijalno izloženi vladi SAD-a. Budući da je riječ o privatnim informacijama njemačkih državljana koji su, primjerice, podnijeli zahtjev za vozačke dozvole ili vjenčane listove, razumljiva je želja za zaštitu privatnosti.

Za novac koji trošimo na softverske licence, mogli bi očekivati proizvod koji zahtijeva manje upravljanja i nudi više sigurnosti, jedan je viši IT administrator iz grada Kölna promrmljao: “Umjesto toga, to je skup rizik za općine.”

Njemačka nije jedina EU zemlja koja je zabrinuta za privatnost

U utorak je pred Europskim sudom pravde saslušan slučaj austrijskog aktivista Schremsa. Schrems je već imao jedan uspjeh u borbi za zaštitu podataka. U 2015. godini poništio je takozvani sporazum Safe Harbor, koji je odlučivao o prijenosu podataka između EU-a i SAD-a.

Schremesov novi slučaj mogao bi dovesti u pitanje pravila o zaštiti podataka (Privacy Shield) koja su zamijenila Safe Harbor u 2016. godini. Zahvaljujući načinu na koji se slučaj odvijao u zemlji podrijetla, Irskoj, mogao bi sada i osporiti takozvane „standardne ugovorne klauzule“ koje uređuju trans-Atlantsko kretanje podataka.

Odluka  u ovom slučaju se ne očekuje prije sredine prosinca.

Tako će se u međuvremenu učenici iz središnje Njemačke morati snaći. Povjerenik za privatnost iz Hessena predložio im je da koriste slične uredske proizvode s lokalnim licencama, no svi čekaju da im se Microsoft vrati.

6
Ostavite komentar

avatar
10000
 
5 Grupirani komentari
1 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
6 Komentatori
Emiliano ZapataLucijaAlan FordZaxtuf Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Sporkecun
Gost
Sporkecun

O365 ima servere u europi, i rasporedjuje korisnika prema drzavi koja je izabrana u trenutku otvaranja korianickog racuna. Ako izaberete bilo koju europaku drzavu vasi podaci bit ce pohranjivani u europskim serverima. Ne radi se ovdje o podacima koji odlaze “preko atlantika” vec o kazni za zatvaranje servera u njemackoj, odnosno o neizlasku njemackog novca, a ne podataka, iz njemacke.

tuf
Gost
tuf

Informatizacija školstva općenito pokazuje svoje drugo lice – sada već dugogodišnja praksa pokazala je da implementacija računala u nastavi uopće nije kvalitativno povećala apsorpciju znanja od strane učenika – nego već suprotno. Pa su tako neke škole poput Reddam House u Berkshire-u (Velika Britanija) počele isključivati iPad-e iz nastave te vraćati se na bilježnice i knjige.

Lucija
Gost
Lucija

Nekidan je Zorule konstatirao da se nezna – trigonometrija…vidi se da je mlad.
Stanje je puuunoo gore. Na maturi iz hrvatskog su predavali – prazne papire! Neznaju što bi napisali? Ja sam osim svoje obično stigla bar još jednu napisati…
Zatim, pogledali su pismenost studentske populacije…katastrofa.
Neznaju ni gramatiku osnovne škole!
Što će nam te mature bez kazni i nagrada za profesore?

Zax
Gost
Zax

Da samo sto uopce nije toliki problem sto amerikanci imaju pristup nasim osobnim podacima. Veci je problem sto americki tehnoloski divovi dijele te informacije s nasim vladama. Facebook npr. je klasicni primjer

Alan Ford
Gost
Alan Ford

Trebalo bi da mi biramo NAŠE vlade kako bi one štitile NAŠE interese. Ovo je očit primjer da to nije slučaj, a to je zapravo NAJVEĆI problem.
Kada bi NAŠE vlade zaista štitile NAŠE interese, bilo bi nam svejedno tko pokušava doći do NAŠIH podataka, jer bi to onda bilo gotovo nemoguće. Tehnički gledano je taj problem jednostavno rješiv, ali mi nemamo zakone koji štite NAS, niti se sprovode oni koji već postoje (npr. GPDR).
Svaka čast austrijskom borcu za NAŠA prava Schremsu i Hessenskom uredu za zaštitu podataka i slobodu informacija. Oni zaslužuju podršku svih nas, oni se bore za NAŠE interese.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata

bitno da Trampavi pokusava zaratit s Kinezima zbog toboznje spijunaze Huaweia

POVEZANE VIJESTI

Izbornik