fbpx

„Veliki brat“ je već operativan – Sudionik u zločinu Google upozorava: „NSA će razbiti svu enkripciju“

Mykotronx MYK-78T ("Clipper") Escrowed Encryption Chip čip

Googleovi znanstvenici nedavno su najavili kako će NSA u iduće tri godine, zahvaljujući brzom napretku visoke tehnologije, moći retroaktivno razbiti šifriranu elektroničku poštu, datoteke i tvrde diskove koji se trenutno oslanjaju na 256-bitnu enkripciju, poput AES ili RSA.

Sve što ste putem interneta poslali u šifriranom obliku, uključujući detalje o vašim kupnjama s web lokacija zaštićenih šifriranjem i HTTPS / SSL komunikacijom, bit će otvorena knjiga za američku Nacionalnu sigurnosnu agenciju za samo nekoliko godina. S vremenom će kvantna računala postati jeftinija, što znači da će NSA moći retroaktivno razbiti sve veći broj šifriranih datoteka. Jedina sigurna pretpostavka ovdje je pretpostaviti da će sve šifrirane datoteke koje posjeduje NSA na kraju biti razbijene, vrlo vjerojatno u sljedećem desetljeću, ako ne i prije.

NSA će, naravno, ovu tehnologiju koristiti je za uništavanje svojih političkih protivnika, uz brzo širenje vlastite moći i dosega. Kvantno računanje će se koristiti ne za oslobađanje čovječanstva, već za porobljavanje čovječanstva centraliziranom, digitaliziranom autoritarnom vladavinom. Zakoni fizike, drugim riječima, bit će okrenuti protiv čovječanstva kako bi se stvorio hiperopasan, autoritarni tehnofašistički režim koji vlada svijetom.

Google nas „upozorava“, a sudionik je procesa prikupljanja podataka

U ovoj vijesti je zanimljivo što nas na ovo upozorava Google, koji zajedno s američkom sigurnosnom agencijom godinama sudjeluje u prikupljanju svih podataka na internetu i njihovom „skladištenju“ u Utah Data Centru koji je dozvolu za gradnju dobio 2011. i postao je operativan 2013.

Kada je u pustinji u Utahu, u Sjedinjenim Državama, Nacionalna agencija za sigurnost (NSA) napokon započela izgradnju divovskog kompleksa koji je od rujna 2013. na globalnoj razini trebao početi prikupljati i obrađivati elektroničku poštu, telefonske razgovore, SMS poruke, novčane transakcije, upite i pretrage na Googleu, korištene rute putem GPS sustava, životopise, sve osobne podatke s kućnih i prijenosnih računala i ostale komunikacije, to nitko nije ni krio. Google je, bez sumnje, dao pristanak za pohranu podataka koji idu preko njegovih aplikacija i platformi. Službeno je kompleks dovršen  u svibnju 2014. godine po cijeni od 1,5 milijardi dolara.

Iz američkih sigurnosnih službi je „procurilo“ nekoliko šturih informacija o cijelom ovom projektu, koje su ranije objavljene na portalu „Wired.com“. Serveri će zauzimati prostor od 8000 kvadratnih metara, a na ostalih 2 750 000 kvadratnih metara će se pohranjivati arhiva podataka. Količina informacija koja će se moći pohraniti skoro da je nepojmljiva. Usporedbe radi, jedan terabajt podataka je moguće pohraniti u čip veličine ljudskog nokta.

Količina podataka koju želi prikupiti Nacionalna agencija za sigurnost je enormna. Bivši čelnik Googlea, Eric Schmidt, drži kako se svi podaci u povijesti čovječanstva do 2003. godine mogu pohraniti u približno 5 eksabajta memorije. Forbes je početni kapacitet za spremanje Utah Data Centra procijenio na između 3 i 12 eksabajta, ali je odmah napomenuo na vjerojatni progresivni rast „skladišnih kapaciteta“.

Internetska tvrtka Cisco je tada navela da će globalni promet na internetu od 2010. do 2015. godišnje bilježiti rast od 400%.

Pentagon realizacijom ovog projekta u realnom vremenu može obrađivati sve osobne podatke, ali i one koje dobiva putem satelita i njima se neometano koristiti, čime će praktički nadzirati internet na globalnoj razini. Utah Data Centar će imati kapacitet koji će se mjeriti u jotabajtima, što je na milijune eksabajta. Naime, jedan milijun eksabajta odgovara jednom jotabajtu.

Tako će NSA pohranjivati i obrađivati više jotabajta podataka o korisnicima interneta u cijelom svijetu, ali će moći pohraniti podatke koji su na internetu objavljivani godinama unatrag. Kroz ovaj projekt, za kojega je do početka izgradnje odobreno 2 milijarde dolara, moći će se u djelo provesti zamisao o totalnoj obradi svih informacija, kao što je to najavio George W. Bush.

Bivši operativac Nacionalne sigurnosne agencije (NSA), William Binney, situaciju je slikovito opisao dodirujući kažiprst i palac: „Još nas toliko dijeli od trenutka kada ćemo imati ključeve totalitarne države.“

U ovom projektu je značajnu ulogu odigrao i američki predsjednik i nobelovac Barack Obama, koji je u svom drugom mandatu dao naglasak na „cyber-sigurnost“ Sjedinjenih Država. Izgovor je bio bombaški napad u Bostonu u SAD-u, nakon kojeg se rasplamsala polemika oko pitanja što je važnije – sigurnost ili privatnost? Mnogi su si postavili pitanje: “Bi li bilo napada da je centar u Utahu bio operativan?”, što je Obaminoj administraciji, naravno, uvelike olakšalo posao.

Podaci se prikupljaju putem NSA globalne mreže za nadzor koja je već operativna, ali će se u ovom slučaju „skladištiti“ i naknadno obrađivati kroz projekt „Program za obračunske sustave visoke učinkovitosti“ (HPCS) koji je odobren još 2004. Cilj ovog projekta je ubrzati mogućnost obrade podataka za tisuću puta. Nova računala „Patflop“, koja su dio tog projekta, mogu obraditi tisuću milijardi izračuna u sekundi.

Kao što je svojevremeno bio slučaj i s tajnim projektom „Manhattan“, projektom o razvoju nuklearnog naoružanja, tako se i ovoga puta odlučilo da program za novo super-računalo u objektu „Oak Ridge National Laboratory Department of Energy“ sadrži dio koji je dostupan javnosti, a paralelno je na projektu radila i NSA koja je usavršila računalo za svoje potrebe o kojemu se zna tek onoliko koliko Bijela kuća dozvoli da se smije znati.

Vladin istraživački tim je uspio proizvesti tada najbrže računalo na svijetu, nazvano XT-5, koje je u to vrijeme imalo mogućnost obrade 1,75 petaflopa. Potencijal kojim raspolaže novi centar u Utahu je neusporediv s onim iz 2004. Između ostalog, iste godine je i Kina počela s izgradnjom super-računala kapaciteta 100 petaflopa.

Bitno je reći krajnji cilj projekta, a to je u 2 do 5 godina prikupiti podatke o svakom stanovniku zemaljske kugle o kojemu postoji bilo kakav zapis. Jednostavnim pritiskom na tipkovnicu se dobiva kompletan profil „tražene osobe“. Sustav u manje od jedne minute proizvede oko 500 stranica informacija koje, ovisno o odabranom profilu, sadrže sve podatke od rođenja pa do danas. Od sada će sve ocjene u školi, sve što su o nama napisali učitelji, poslodavci, sva putovanja, itd., biti zabilježeni i arhivirani. Potom se može u trenutku doznati sve o financijskim transakcijama, spisak prijatelja i poznanika zahvaljujući društvenim mrežama, pa sve o ukusima u prehrani i oblačenju. Potom postoji profil „slabosti“ na kojem stoje podaci o našim „skrivenim“ i javnim sklonostima koje su „u suprotnosti s društvenim normama ponašanja“. U „zdravstvenom profilu” stoji sve što smo obavljali kod liječnika, u bolnicama, itd.

Interesantno je da su ovi podaci već pohranjeni i na raspolaganju državnim agencijama. Budući da NSA već posjeduje veliku banku podataka koju bez ikakvog problema može koristiti kad poželi, postavlja se pitanje koja je svrha svega ovoga?

Bivši operativac William Binney daje odgovor i na ovo pitanje: „Većina podataka koji se odnose na strane vlade i državljane, kodificirani su najvišom razinom dostupne enkripcije, a to je  256-bitna i 128-bitna, a ti podaci do danas još nisu dekodificirani. Što prije računala postignu određenu brzinu, koja mora i progresivno rasti, bit će lakše „razbiti kodove“ tih podataka i tada više ništa neće biti tajna.“

Sada nas Google, sudionik u zločinu američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA), upozorava kako „ulazimo u doba u kojem će se zakoni fizike okrenuti protiv čovječanstva kako bi se stvorio hiper opasan, autoritarni tehnofašistički režim koji vlada svijetom“.

NSA arhivira sve šifrirane poruke e-pošte i transakcije, znajući da bi ih u skoroj budućnosti mogli razbiti

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
8 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments

POVEZANE VIJESTI

Izbornik