Skandal PRISM i Crypto AG su dio dokaza da u svijetu nitko nema privatnosti

Crypto_SVZ-B kriptografija
44 komentara

Iako smo objavili vijest o aferi švicarske kompanije Crypto AG, vodećeg svjetskog proizvođača uređaja za šifriranje, čiji su tajni vlasnici desetljećima bili američka CIA i zapadnonjemački BND, nakon Sigurnosne konferencije u Münchenu, gdje su Pompeo i Esper proglasili „pobjedu Zapada, ali nedostje samo da se obuzdaju Rusija i Kina, prije svega Gazprom i Huawei“, ova informacioja ponovo dobiva na značaju.

Imamo još jednu manifestaciju dvostrukih standarda američke politike. Sjedinjene Države odavno odbijaju kupiti opremu od najvećeg svjetskog proizvođača telekomunikacija, kineske korporacije Huawei, a zatim su na to prisilile i svoje anglosaksonske saveznike i Japan. Kako kažu, „možda na uređajima kineske mreže postoje skrivene sheme za špijunska prisluškivanja“. Sada se pokazalo da su Amerikanci pola stoljeća špijunirali na potpuno isti način i to u 120 država svijeta, uključujući i njihove najbliže satelite.

Kobnom nesrećom, a možda i ciničnim obračunom, Washington Post, koji prema gospodinu Trumpu nikada nije dobro postupao, objavio je razornu istragu čiji je glavni zaključak bio da su američke vlasti čitale i slušale šifrirane komunikacije više od 50 godina zaredom u više od 120 zemalja širom svijeta koristeći istu metodu za koju sada bez dokaza optužuju Huawei.

Podsjetimo, prema dokumentima, čiju autentičnost nije osporio nijedan službeni ured, CIA je u partnerstvu s njemačkom tajnom službon BND od kraja Drugog svjetskog rata do 2018. godine tajno posjedovala švicarsku tvrtku Crypto AG, koja je bila lider u proizvodnji “ultra sigurne” komunikacijske opreme. Ta je oprema prodavana širom svijeta, posebno za pružanje sigurnosti za kritične državne i diplomatske kanale komunikacije i nije izazvala nikakve sumnje zato što su to bili proizvodi  države koju i svijetu poštuju i koja pažljivo čuva svoj neutralni imidž.

Zbog činjenice da je Crypto AG oprema prvobitno imala ugrađene “špijunske programe”, takozvani „backdoor“, analitičari američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) su tijekom radnog dana dešifrirali najmanje 40 posto svih tajnih komunikacija stranih zemalja, uključujući i osobne kanale komunikacija većine svjetskih vođa, čak i rimskog pape.

Prema Edwardu Snowdenu, koji je otkrio materijale o američkom nadzoru diljem svijeta, NSA je slušala svaki razgovor i špijunirala svaku prepisku sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada, njemačke kancelarke Angele Merkel, predsjednika Somalije i malezijskog premijera. Na popisu preslušavanja nalazi se i predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko, bivša premijerka Ukrajine Julije Timošenko.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ipak nije prisluškivan jer je koristio šifrirane posebne komunikacijske kanale.

Zahvaljujući WikiLeaksu postalo je poznato da ni francuski predsjednici Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy i Francois Hollande nisu izbjegli nadzor NSA-e. BFMTV je izvijestio kako se centar za prisluškivanje vjerojatno se nalazio u američkoj ambasadi, nedaleko od Elizejskih poljana.

2015. godine WikiLeaks i novine Libération govorili su o komercijalnom špijunaži NSA-e protiv vlasti Francuske i francuskih kompanija. Amerikanci su prikupljali informacije o odnosima Pariza i međunarodnih financijskih institucija, o politici u vezi s pitanjima koja su kasnije otvarana na konferencijama skupina G8 i G20, kao i o velikim međunarodnim ugovorima.

Od 2006. godine, barem prema podacima koje je objavio WikiLeaks, nadzor se vrši nad vladom i tvrtkama u Japanu.

NSA je pomogla i Saudijskoj Arabiji da špijunira „disidente“, zanemarujući činjenicu na kršenja ljudskih prava od strane Rijada i da su razotkriveni „disidenti“ često završavali odrubljene glave. Na kraju 2015. pokazalo se da američke obavještajne službe nisu prestale pratiti izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i turskog predsjednika Erdogana, čak i nakon što je američki predsjednik Barack Obama obećao da će odustati od ove metode prikupljanja podataka.

U 2014. je Julian Assange objavio da je Googleov osnovni cilj prikupljanje podataka, što kompaniji donosi 80% svog profita, vrlo sličan onome američke i britanske obavještajne službe. Početkom 2012. Assange je izjavio da je Facebook informativni resurs o kojem bi mogla sanjati bilo koja obavještajna služba na svijetu. Godine 2016., zbog curenja elektroničke pošte Hillary Clinton, postalo je poznato da Google koristi NSA za identifikaciju ljudi koji su u Siriji u takozvanoj „opoziciji“i da koordinira rad na njihovoj podršci.

Tijekom otkrivanja afere PRISM od strane Edwarda Snowdena je potvrđeno i da je NSA prisluškivala bivšeg meksičkog predsjednika Nieta, bivšu predsjednicu Brazila Dilmu Rousseff i mnoge druge latinoameričke vođe.

I sada, na Sigurnosnoj konferenciji u Münchenu, čelnik Pentagona mark Esper se usuđuje rećI: „Ako Europljani dopuste Huaweiju da sudjeluje u stvaranju 5G mreže u Europi, time se može okončati suradnja na polju obavještajnih podataka između Sjedinjenih Država i NATO-a i eliminira se temeljni stup saveza. Iako su Sjedinjene Države Kinu dugo smatrale glavnim protivnikom, takvih agresivnih napada dugo nije bilo.“

Ministar vanjskih poslova Wang Yi je sve optužbe protiv Kine nazvao lažima, primjećujući da će, ako u svojim izjavama zamijenite Kinu za SAD, “onda ta laž postati istina temeljena na činjenicama”.

CIA je desetljećima bila tajni vlasnik najvećeg svjetskog proizvođača uređaja za šifriranje

Kina: Sjedinjene Države su “hakerska imperija” koja špijunira cijeli svijet

AG CryptokriptografijaŠpijunaža
Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
politicki nekorektan
4 godine prije

…..svicarska ,respektabilna i neutralna zemlja !? ..ha,ha,ha….taj vam je dobar…sve je to neki “fini” svijet…tko god kupuje takvu opremu ko nekog drugog taj “skida gace” …

BSA
4 godine prije

Zašto Amerikanci ne smiju sumnjati u mogućnost špijuniranja Huaweijevom tehnologijom kada se i sami služe sličnom .

Savonarola
4 godine prije

Poznato je da amerikanci godinama viču *držte lopova* ali izgleda da nemogu prisluškivati onog koji ih najviše interesira,Rusiju i Kinu.

Svemir
4 godine prije

Pa cela poenta američke histerije prema Huawei opremi je ta što NSA, DoD, CIA nemaju exploit u njihovu upremu i ne mogu da prate korisnike Huawei opreme (uglavnom za telekom infrastrukturu, ali i mobiteli).

Ako se razume američka operacija PRISM onda je jasno da njihova duboka država za cilj ima praćenje i kontrolu nad bilo kim, bilo gde. U toj njihovoj tzv igri, infrastrukturni proizvodjači tipa Ericsson, Nokia, Samsung, daju amerima backdoor access u njihovu infrastrukturu, što oni koriste kad god hoće, bez ikakvog zakonskog procesa.

E Kinezi ne igraju sa njima tu igru, i zbog toga su Ameri zapenili pa se bave ekonomskim terorizmom protiv Huawei i ZTE.

Spacevoodoo
4 godine prije

Švicarska je glavna jazbina globalne mafije koja pljačka svijet i tamo je završavala većina zlata opljačkana i od naroda i od aristokracije iz oba svijetska rata i oktobarske revolucije.
Pa nije tek tako Švicarska “neutralna” tako da se i špijunska oprema nije slučajno proizvodila u Švicarskoj, a mi mislili kako Švicarska živi od proizvodnje čokolade, sireva, satova i noževa.

Glas razuma
4 godine prije

Kineska kapitalisticko komunisticka partija,instalirala je u kini vise od milijardu kamera,cilj joj je do 2022.godine postaviti jos milijardu,posebno kamere koje sluze za prepoznavanje lica,odnosno identiteta gradjana kine.Eto vam ideje za jedan tekst na temu, tehnologije u sluzbi diktature i jednoumlja.

Slavonac
4 godine prije

Imamo imi masone na ovim prostorima,samo mediji nemaju muda objavit.Zanimljo je bilo u Hrvatskoj,sad ce jos masone mediji proglasati svecem.Samo cekam nerede,onda ce masoni drugcije pjevati.Soros i njegov sin jos placaju,cak seje i Plinki snjim sasto.Nece siska ispod masline pasti.Joj,kako nam mozak ispiruju.

Slavonac
4 godine prije

Stojanovi,malo istine nebi ni tebi skodilo.Srpski i Hrvatski masoni,su stvorili obadve juge.

edi
4 godine prije

Sve je to ljubi te tvoj voljeni Cion…

Mickey
4 godine prije

Odma’ pohapsiti sva ta govna izdajnicka is WP kao ,Asange’a,Menning’a,…….kako se usudjuju da dovode u pitanje cestite namere Amerike i njihovog NATO ceda. UFFFF , jedva napisah a da sebi nisam slomio ruku.

Max
4 godine prije

nadziru oni sve nitko nema privatnost, naročito ne važni ljud ali me čudi da nemaju bolju zaštitu i enkripciju.

gulfstream
4 godine prije
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI