Izvoz naftnih derivata Venezuele najniži u posljednjih 17 godina zbog američkih sankcija

Venezuela - nafta
7 komentara

Opskrba sirovinama iz Venezuele u svibnju je dostiglo najnižu razinu od 2003., nakon što su dvije meksičke tvrtke koje su bile posrednici u prodaji prestale primati naftu, zbog toga što su ih Sjedinjene Države stavile na crnu listu.

Podaci RefinitivEikon i interni brodski dokumenti venecuelske državne energetske tvrtke PDVSA pokazali su da je izvoz u svibnju opao za 50 posto u odnosu na prosjek tijekom siječnja do travnja. Raspored PDVSA za lipanj pokazuje male promjene od svibnja, s tim da su dosad kupcima dodijeljena samo tri sirova tereta i još tri čekaju nominacije.

PDVSA i njene sestrinske tvrtke su prošlog mjeseca izvozile 451.935 barela dnevno (bpd) sirove nafte i goriva u 18 tereta, prema dokumentima koje je dobio Reuters.

Dvije meksičke kompanije koje su od kraja 2019. na tržište isporučivale venecuelsku sirovu naftu (razmjenom oko 30 milijuna barela za vodene kamione sporazumom o nafti i hrani) u izjavi su navele da su meta međunarodne političke kampanje, vođene od strane Washingtona.

Statistički podaci pokazali su da je meksička kompanija Libre Abordo i s njom povezana tvrtka Schlager Business Group primila više od četvrtine izvoza od Venezuele u svibnju, to jest 3,9 milijuna barela, što je pad od skoro 40 posto ili 9,9 milijuna barela u travnju.

Ured američke državne riznice za kontrolu devizne imovine (OFAC) dodao je u utorak četiri plovila koja su ove godine zakupili Libre Abordo, Schlager Business Group i ruske jedinice Rosneft-a za prijevoz venecuelske nafte na popis sankcioniranih subjekata.

Meksičke tvrtke preuzele su veći udio izvoza u Venezueli, jer su se dvije jedinice Rosnefta povukle iz trgovine ranije ove godine, nakon što su američke sankcije pooštrile.

Caracas, koji gotovo u potpunosti ovisi o prihodima od nafte, osudio je sankcije, nazivajući ih ekonomskim ratom i pokušajem američke vlade da preuzme kontrolu nad globalnim naftnim tržištem. Državni ministar vanjskih poslova Jorge Arreaza optužio je Washington za kršenje ljudskih prava i slobode trgovine i rekao da je pritisak na meksičke firme dokaz “nezakonitog” karaktera američkih, režimskih sankcija.

NaftaOFACPDVSA
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ringo10
3 godine prije

Americka politika je medjunarodni banditizam i razbojnistvo

Kako bi bilo divno da se sad pokolju izmedju sebe i da sjasu svima na svijetu sa grbace

Max
3 godine prije

Venezueli treba pomoći; A to mogu učiniti Rusija Kina Iran (koji je to i učinio) a I Europska Unija ako počne voditi samostalnu politiku.

sobravia
3 godine prije

Venecueli ne treba pomoć !!! Venecueli predstoji krvavi građanski rat i onda uz pomoć amerikanaca, postavljena proamerička instalirana vlada. Koliko se god nama to ne sviđalo, socijalizam je propala furka. Osim u Skandinavskom modelu. Narod Venecuele je gladan i žedan. Koliko moraš biti konj, da podržavaš režim u zemlji koja je najbogatija naftom, a na crpkama goriva nema. I da, američke sankcije su teret ali Venecuela je skroz promašila put.

sobravia
3 godine prije

Za redakciju Logičnoga, dosta sam truda uložio u komentar, mmmmmolim vas da ga objavite.

Kaj ti
3 godine prije

Tako to dođe kada podobni a nesposobni “stručnjaci” vode kolo.

roki
3 godine prije

Barel je pao i nikom ne treba nafta , kartel pokušava snižavanjem proizvodnje da digne cene , nikakve sankcije ne utiče na Venecuelu namaju kome prodat naftu plus imaju diktatora na vlasti a pre njega je bio Čavez teški retard koji je upropastio jednu od najbogatijih zemalja sveta !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI