”Sumnjivi venecuelski fondovi vrijedni 10 milijardi dolara otkriveni u švicarskim bankama.”

venecuelski fondovi otkriveni u svicarskim bankama
10 komentara

Prošle su godine švicarske vlasti nametnule sankcije prema nekoliko visokih venecuelskih dužnosnika, koje predviđaju zabranu ulaska i tranzita u Švicarsku i zamrzavanje imovine koja se nalazi u bankama te europske zemlje.

Javni tužitelji iz Züricha identificirali su bankovne račune u Švicarskoj vrijedne oko 9 milijardi franaka (10,1 milijarde dolara), koji su navodno došli iz pronevjerenih javnih fondova u Venezueli, tvrdi švicarski list Le Matin Dimanche.

Prema vijestima, ovo je jedan od “najvećih izvora sumnjivih sredstava u švicarskim bankama” koji pripadaju Venezueli.

Novine su također citirale neimenovani izvor iz policije u Zürichu, koji je izjavio da je novac raspodijeljen na stotine računa u oko 30 banaka.

Državno tužiteljstvo u Zürichu još nije komentiralo stvar.

Izvještaji su nastali usred zategnutih odnosa Venezuele sa Švicarskom, koja se pridružila EU sankcijama protiv južnoameričke zemlje prošle godine, namećući tako restriktivne mjere protiv niza venecuelskih dužnosnika.

Mjere su uslijedile nakon što je predsjednik Nicolas Maduro zapovjedio izaslanici EU Isabel Brilhante Pedrosa neka napusti Caracas u roku od 72 sata, nakon što je EU sankcionirala skupinu venecuelskih političkih osoba krajem lipnja 2020.

Ranije te godine Vijeće Europske unije optužilo ih je za “stvaranje prepreka političkom i demokratskom rješenju krize u Venezueli”.

Venezuela je također bila pod ekstremnim sankcijama koje su joj nametnule SAD. Zbog tih sankcija Washington je oduzeo inozemnu imovinu u vrijednosti od nekoliko milijardi dolara, koja pripada državnom naftnom divu PDVSA i zaprijetio ograničenjima protiv zemalja koje kupuju sirovu naftu latinoameričke države, u pokušaju svrgavanja Madurove vlade.

2019. venecuelska oporbeni političar Juan Guaido, koji se proglasio privremenim predsjednikom, nakon što ga je Trumpova administracija prepoznala u siječnju te godine, poveo je neuspješni pokušaj puča u zemlji.

Maduro je u više navrata optuživao Washington da pokušava srušiti njegovu vladu u pokušaju dolaska do ogromnih zaliha energije i mineralnih sirovina Venezuele.

Juan GuaidoPDVSAŠvicarskaVenecuela
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Amazon
3 godine prije

Baš me zanima jel lova od Madura i njegovih fiškala ili kako on kaže “od naroda” te zašto stalno svi ti diktatori obožavaju prokletu američku-švicarsku za držanje NARODNOG NOVCA

Max
3 godine prije

Svi skrivaju novac u Švicarskoj tome i služi.

Bosanac
3 godine prije

“Neutralna” Švicarska zamrzava račune, Braća Grim i H.C. Andersen su bili realisti ako bi se poredili sa ovim bajkama koje su nam plasirane u životnoj svakodnevnici godinama unazad.

kojot
3 godine prije

Mogli bi ovi iz Venecuele naučiti nešto od prijatelja Rusa. Oni sve svoje pare čuvaju na Kipru bez ikakvih uslova.

kika
3 godine prije

jos bolje u Hrvatsku, Plenkijevim majstorima !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI