Pence upozorava Kinu: Imate zadnju priliku da se promijenite i izbjegnete sukob sa SAD-om

Mike Pence
110 komentara

Predstojeći sastanak Donalda Trumpa s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom u Buenos Airesu će najvjerojatnije biti posljednja prilika za normalizaciju odnosa Kine sa Sjedinjenim Državama, rekao je američki potpredsjednik Mike Pence. Ako Peking ne ispuni brojne zahtjeve američke strane, mogao bi se razbuktati Hladni rat između dviju supersila, a Washington sigurno neće odustati.

Ubrzo će se Donald Trump i Xi Jinping sastati u Argentini, javlja The Washington Post. Ovaj događaj je od posebne važnosti zbog rastućih napetosti u odnosima dviju supersila.

Američki potpredsjednik Mike Pence je rekao da Kina mora radikalno promijeniti svoje ponašanje, ako Peking želi izbjeći Hladni rat s Washingtonom i njegovim saveznicima.

Prošle nedjelje je u Singapuru otvoren summit skupine ASEAN, na kojem Mike Pence predstavlja Sjedinjene Države. Sudionici sastanka se najviše brinu o tome hoće li dugoročno trajati sukob između Kine i Sjedinjenih Država, piše američki list.

Mike Pence: Kina dramatično mora promijeniti svoj gospodarski, vojni i politički kurs

The Washington Post podsjeća da će američki potpredsjednik dalje ići na sastanak skupine APEC u Papui Novoj Gvineji, gdje će također nazočiti i kineski predsjednik, ali bilateralni susret na marginama skupa između Xi Jinpinga i američkog potpredsjednika nije zakazan.

Mike Pence je izjavio “kako je američka strana spremna za dogovor sa Xi Jinpingom u Argentini, ali samo pod uvjetom da Peking dramatično promijeni svoj gospodarski, vojni i politički kurs”.

Prema američkom potpredsjedniku, Kina će u Buenos Airesu imati najbolju, vjerojatno i posljednju, priliku za izbjegavanje Hladnog rata sa Sjedinjenim Državama.

Donald Trump - XI Jingpin
FOTO: ilustracija, Donald Trump i XI Jingpin

“Želimo biti sigurni da će Kina razumjeti naš stav i spremnost za djelovanje i doći ćemo u Argentinu s konkretnim prijedlozima”, rekao je američki potpredsjednik i potvrdio popis zahtjeva koji  će biti uručen Pekingu, koji uključuje prestanak ilegalnog prijenosa tehnologije, otvaranje punog pristupa kineskom tržištu, poštivanje međunarodnih pravila i normi, te neuplitanje Komunističke partije Kine u politiku zapadnih zemalja.

Pence je siguran da je američko gospodarstvo bolje pripremljeno za potencijalnu eskalaciju napetosti, dok Kinezi za takvo što nemaju dovoljno sigurnosnih granica, piše The Washington Post.

Prije posjete Singapuru, američki je potpredsjednik posjetio Tokio, gdje se sastao s premijerom Shinzom Abeom, koji se ranije u Pekingu sastao sa Xi Jinpingom. Nakon razgovora, Pence je rekao da je novi pristup Kine u odnosima s Japanom znak da je Kina čula američka upozorenja.

“Napuštam Japan, više nego ikada siguran da nas je Kina čula. Svjesni su stava naše uprave”, izjavio je Pence.

The Washington Post napominje da je glavni cilj azijske turneje američkog potpredsjednika uvjeriti zemlje regije da im Sjedinjene Države mogu ponuditi profitabilnu alternativu kineskom megaprojektu “Jedan pojas – Jedan put”.

Pence se istovremeno u svojoj retorici nije usredotočio na kritiziranje nedostataka kineskog projekta, već je pokušavao uvjeriti azijske partnere da Sjedinjene Države imaju bolje razumijevanje o onome što je potrebno za regije.

Američki list prenosi kako su se Sjedinjene Države i Japan već  dogovorili o suradnji u području civilne nuklearne energije i oko projekata za prirodni ukapljeni plin.

Mike Pence je u svojoj izjavi zajamčio kako se SAD neće povući i neće izbjeći sukobe, čak i ako Kina ne ispuni američke zahtjeve i dođe do takve situacije.

The Washington Post

APECASEANJedan pojas - jedan putMike Pence
Pretplatiti se
Obavijesti o
110 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kajzer Soze
5 godine prije

Što bi naš narod rekao ,,budalu niti jebi niti kući vodi” ,mnogo zaboli Kineze neka stvar za time šta im Amerika poručuje !

opančar
5 godine prije

hebeš amere, dopizdili su više svima

shumadinac
5 godine prije

“Kina mora radikalno promijeniti svoje ponašanje, ako Peking želi izbjeći Hladni rat s Washingtonom i njegovim saveznicima”

… inače će pokvariti sadašnje idilične odnose :))))) Slika gore gde se rukuju govori više od romana.
“… i njegovim saveznicima”?!? Brzo sastavljaj tu listu saveznika jer se ona brže smanjuije nego što im budžetski deficit raste.

shumadinac
5 godine prije

A ovo je apsolutni vrh: “Sjedinjene Države i Japan već dogovorili o suradnji u području civilne nuklearne energije i oko projekata za prirodni ukapljeni plin”

U prevodu: “Mi vam nećemo odrati kožu sa leđa zbog Fukušime ako kupite naš tečni gas”.
A oni koji imaju iskustva sa američkim “projektima” će pročitati: “Odraćemo vas kasnije kad nam više ne budete trebali”.

nije bitno tko
5 godine prije

Amerikanci opet blefiraju. Nemaju oni snage da napadnu Kinu i da je pobijede.

Baba Vanga
5 godine prije

Cuj hladni rat pa prosla su ta vremena a stari foliranti su procitani tako da se nalaze u bezizlajnoj situaciji?

Trubadur
5 godine prije

Hladni rat, u današnjem globariziranom svijetu, nije više moguč…..USrA ide dole a Kina gore, i tu ne pomaže ništa…. U biti su Penceove riječi jedna velika glupost, koja sa realnošču nema blage veze….

Ivi tz
5 godine prije

Sjedinjene Države mogu ponuditi profitabilnu alternativu kineskom megaprojektu “Jedan pojas- jedan put. Aaa u tom grmu leži zeko.hehe. Kinezi će prije zaratiti sa ovim bolesnicima prije nego bilo ko.živila KINA

Ivi tz
5 godine prije

Ovaj pen-i-s je skroz prolupao. Ima jedna pjesma a počinje sa— kasno jeeee. To ste mogli prije jedno 20 g.

spartak
5 godine prije

Ma Pence je zapravo htio reći da USA mora radikalno promijeniti svoje ponašanje, ako Washington želi izbjeći Hladni rat s Kinom, ali se zabunio u riječima. Lapsus linguae.

Mikojan
5 godine prije

Vrijeme je da se promjenite inače ćete najebati ko Vijetnamci, kaže ljutiti kravar, valjda se nada podrške i australijskih čobana.

Fatih
5 godine prije

KOJA BUDALETINA!!!!

Splitexpress
5 godine prije

Nekadašnji belgijski ministar vanjskih poslova Henry Spaak(prije pola stoljeća)imao je tzv teoriju štapova od metle,mislim da bi je Ameri trebali proučiti?Teorija kaže,ako bi sve kineske žene naoružali štapovima od metle i da krenu na Evropu,klasičnim oružjem ih nebi bilo moguće zaustaviti?Ako ima 1,5 milijardi ljudi,pola su žene,ako su pola premlade ili prestare,ostaje 375 milijuna sposobnih da se kreće i nosi naoružanje štap od metle,naravno imaju i atom i rakete?

Son of Alerik
5 godine prije

Prije nekih petnaestak godina, nešto ozbiljno se počelo događati na ex YU tržištu mramora. Dotad se kamen vukao iz Verone, Carrare, Luce. Kamen u blokovima ili gotovi za spomenike, za podove. Onda je srpska firma Šumadija exp.imp počela s uvozom mramora iz Kine. Kineski kamen je skoro jednako koštao obrađen, neobrađen, poliran, nepoliran, u pločama ili već izrezan u obliku pločica. Cijena? Višestruko niža s uključenim prijevozom do Rijeke, iz Rijeke, carinom, porezom. Uskoro su i kamenoresci iz HR počeli uvoziti kamen iz Kine. Kinezi su radili kao mravi, činili sve što su morali, naviknuti na diktaturu i na skidanje glave s ramena za neposluh.Kako su radili s kamenom, tako su i sa svim drugim proizvodima. I tako 20 godina. Tijekom tog vremena su akumulirali enormne količine dolara.Unutar Kine im dolari nisu trebali, sve su podmirivali sa šakom riže i juanima. Onda se dogodio preokret! Podno Dinare je umjetno Perućko… Čitaj više »

Zadranin
5 godine prije

Uf, što ga nase*re ovaj amerokenjac.. zamisli ti licemjera: on govori Kini da počne poštivati međunarodna pravila.. a vi sami svako međunarodno pravilo (ili dogovor!) također poštivate!

A s druge strane, kad vam je protivnik zemlja koja vam može dati šaketinu u zube ako krenete vojno na nju, e onda počnete pričati o međunarodnim pravilima i kmečati kako ih ta zemlja ne poštiva bla bla.

Licemjeri jedni.

Pljuc!

Dopizdilomi
5 godine prije

Nemojte se samo s Kinom zajebavati. Ne samo vi nego nitko.

bbbb
5 godine prije

Kinezi pređite na ratnu industriju, trebat će vam. Kao onu tvornicu što ste napravili koja izbaci dvije atomske podmornice odjednom…………..sve duplirajte ako želite zadržati to što su vam dozvolili da napravite……………..isto vrijedi i za Rusiju………….

Fatih
5 godine prije

RAT SA KINOM BIT CE ZANJI RAT USRANACA KOJI CE VODITI.TO CE BITI PUT BEZ POVRATKA!!!

Tupko Glupko
5 godine prije

Hladni rat? A tko ce biti na strani Amera za 5-10 godina? Ma to samo glupavi svijet ne razumije njihovu genijalnu vanjsku politiku sankcija, carina, ratova, ucjena i prijetnji.

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

Kissinger, kao i mnogi drugi bivši zapadni političari, (kako mirovina pozitivno utječe na ljude, pa dođu do naknadne pameti) analizira promjene u današnjem svijetu, moglo bi se reći da zastupa neku vrstu ”pragmatičnog globalizma”, uvažavajući sve veću snagu Rusije i Kine. Čovjek koji je u svojoj knjizi ”Svjetski poredak” pisao i kako SAD, u očuvanju svoje strategije i koncepta globalnog ustroja svijeta, pod američkom dominacijom, u krajnjem slučaju trebaju upotrijebiti i vojnu silu u odnosu na rastuće države, konkurente. Poznata je i njegova jednadžba: ”zbroj odnosa Rusije i Kine nikada ne smije biti veći od pojedinačnog zbroja odnosa SAD s Kinom i Rusijom”. Nadalje, ”američka vojna moć bila je sigurnosni štit za ostatak svijeta bez obzira na to jesu li korisnici tog štita to tražili ili ne. Pod kišobranom praktički jednostranog američkog vojnog jamstva… zemlje u razvoju bile su zaštićene od prijetnje koju katkad nisu prepoznavale, a kamoli priznavale”. A… Čitaj više »

Mia
5 godine prije

U 5godina prestici ce SAD a u 10ameriku I europu zajedno. Zasto? Pa stvar je u tome sto su ogromna drzava I jk i veliki dio trgovine mogu obavljati I unutar drzave, uz to krwniti ce kapati silne pare novci iz mega projekata u svijetu koji s u pod koncesijama na 50godina. Iskreno USA nema proizvodnog kapaciteta da konkurira kini, jaca je bila 1969sad jw.li la.

nekoime
5 godine prije

Dvije Koreje su dokaz američkog razumijevanja. Srećom, ni to ne bu još dugo.

Maksim
5 godine prije

Bas me zanima kako Australija kao US saveznik profitira u svemu tome posto izvozi oko 75% svog rudnog bogatstva bas u Kinu. Rececesija !

Zvrk
5 godine prije

neće od toga biti ništa. obične dezinformacije da se javnost ima s nečim zabaviti.

Ime amatera
5 godine prije

Kamatari divljaju.

IVE iz pecalbe
5 godine prije

Mike Peny ili si Cent, SAD je rezim koji svakoga nastoji iskoristiti prevariti opljackati, digli ste rogove kada vam kinezi nedaju da im popujete u njihovoj drzavi, mnogo vise razloga za upozorenje imaju kinezi nego amerikenjatori, prema tome treba popusi lulu mira u Kini i kinezima.

barba tonći
5 godine prije

A je mu ćinez da milostivo ruku, navuka ga na ješku. Ono ka evo ja ću bit doli a ti gori ako ti je to gušt . Ma kad je cipal zagriza kasno je bilo. Shvatija je da se podložena ruka more okrenit kad to god ćinez poželi pa će” jakiša” ostat donji. Je,je puno govor tila kaziva. Judi su ka ribe, jema nas svakih vrst. Ma ribarčina za svaku zna fintu. Vaja ić neki qurac i radit ! Zdravi bili !

Miskin
5 godine prije

Americki utilitarizam uopste nema tako jako uporiste, situacija na terenu je sklona promjenama, oni ka’ da nisu na to racunali, svako vrijeme diktira svoje potrebe, u ovom slucaju GLOBALNE ARISTOKRATIJE, zele da uvedu cjelokupno svjetsko stanovnistvo u robnu proizvodnju – razmjenu, kaubojsko ponasanje je proslost, KINA favorit, AMERI ono sto mogu jeste da pokusaju uvesti sto vece poreze TEHNOLOSKIM GIGANTIMA, koji pretenduju da nadziru ukupnu MREZNU PROIZVODNJU, u sustini to je jednostavno, Ameri moraju da imaju u vidu svojstva mnostva svijeta, i da iste pokusaju da inkoporiraju u svoju viziju GLOBALIZACIJE u protivnom ciao bella, p.s. jos je Makijaveli oznacio vojnu vladavinu ka’ najbeskorisniju, kruta, fleksibilnost na nuli, uz to centar se izdize strci, samim tim postaje vidljiva meta, itd, itd

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI