Peking potiče azijske zemlje u ujedinjavanje protiv američkog ”zastarjelog hladnoratovskog mentaliteta”

Peking
5 komentara

Kineski čelni diplomat pozvao je susjedne države na pažnju i oprez zbog geopolitičkih ambicija Washingtona u Aziji te je pozvao na regionalnu suradnju, kako bi se spriječile inozemne provokacije u Južnokineskom moru.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi rekao je, tijekom zajedničke konferencije za tisak sa svojim malezijskim kolegom, da bi članovi Udruženja država jugoistočne Azije (ASEAN) trebali zajedno raditi na poboljšanju sigurnosti na tom području.

Čelni diplomat ustvrdio je da “Južnokinesko more ne bi trebalo biti podloga za hrvanje velikih sila, koje posjeduju mnoštvo ratnih brodova”, dodajući da “Kina i ASEAN imaju puni kapacitet i mudrost, kao i odgovornost za održavanje mira”.

Ranije u utorak, Wang, koji posjećuje Maleziju u sklopu turneje po jugoistočnoj Aziji, pozvao je na suradnju država ASEAN-a, kako bi se uklonili “vanjski poremećaji” u Južnokineskom moru.

Pozvao je kineske regionalne partnere da ostanu “na oprezu” u vezi s Washingtonovom “indo-pacifičkom” strategijom, za koju je rekao da predstavlja jasan “sigurnosni rizik” za istočnu Aziju.

”Ono što SAD nastoje je raširiti svoj staromodni mentalitet Hladnog rata; žele započeti sukobe između različitih skupina i saveza te poticati geopolitičku konkurenciju”.

Napetosti između Pekinga i Washingtona rastu već mjesecima, a američke pomorske patrole Južnokineskim morem nastavljaju dodatno zatezati bilateralne odnose. Washington je često provodio takozvane misije “slobode plovidbe”, kao i misije zračnog nadzora tog područja, tvrdeći da takve operacije štite tamošnji morski promet. Peking je američku vojnu nazočnost osudio kao provokaciju koja ugrožava njezin teritorijalni suverenitet. Kina je optužila Washington za “militarizaciju” Južnokineskog mora, upozoravajući da bi neželjena pomorska aktivnost mogla dovesti do nesreća. SAD su u međuvremenu tvrdile da Peking želi stvoriti “pomorsko carstvo” na tom području.

ASEANJužno Kinesko morekina
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
xda
3 godine prije

Zemlje ce ici na onu stranu tko im vise zapriti.

Kažun d.d.
3 godine prije

Ni Tajvan Amerima ?

Max
3 godine prije

Hvale vrijedna inicijativa ali svi su susjedi protivnici Kine Vijetna Filipini Tajland itd pa neće uspjeti

brusli
3 godine prije

Džaba ti nama Balkanezima objašnjavaš i crtaš. Ono što sliči narativima koje smo naslijedili iz srednjeg vijeka pa i zločinima “naših”protiv “onih”, mi usvajamo kao normativ vertikalno i horizontalno, navijamo, skandiramo, hvalospjeve izričemo. A onima kao ti, koji , pa i pokuša, sa nama racionalno, lupamo minuse nesvjesni svoje besvijesti. Još ćemo ti navesti “neporecive argumente” sa protupitanjima “kako si se samo drznuo!?”

3 godine prije zadnji put uredio brusli
ad astra
3 godine prije

Pazi priče, mi vam ulazimo u Južnokinesko more, a vi se borite protiv US jer nam oni to brane. Pa tko je tu lud. Kinezi se pokušavaju proširiti na račun zemalja u okružju i onda još traže njihovu potporu. Dobro da ne traže potporu u krađi intelektualnog vlasništva.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI