Povjerljivi dokumenti pronađeni u kući drugog američkog političara

Mike Pence
6 komentara

Ako kontroverza voli društvo, predsjednik Joe Biden mogao bi se utješiti činjenicom da su povjerljivi dokumenti pronađeni u kući još jednog američkog lidera – ovog puta, bivšeg potpredsjednika Mikea Pencea.

Advokat koji zastupa Pensa, Greg Jacob, prošle sedmice je prijavio Nacionalnu upravu za arhive i dokumente da je “mali broj” papira sa povjerljivim oznakama otkriven u kući bivšeg potpredsjednika u Indijani. Džejkob je u pismu agenciji napisao da je pronalazak pronađen tokom pretrage od strane pravne firme koju je Pence angažovao nakon ovomesečnog skandala oko Baidenova rukovanja državnim tajnama. CNN, koji je dobio kopiju pisma, prvi je objavio tu vijest u utorak.

Dotični dokumenti su “nehotice spakovani u kutiju i prevezeni u ličnu kuću bivšeg potpredsjednika na kraju prošle administracije”, rekao je Jacob u pismu. “Potpredsjednik Pens nije bio svjestan postojanja osjetljivih ili povjerljivih dokumenata u njegovoj ličnoj rezidenciji.” Dodao je da je Pens spreman da sarađuje sa “svakom odgovarajućom istragom” i da traži smernice od Nacionalnog arhiva o “brzom i sigurnom vraćanju” dokumenata.

FBI je prošlog četvrtka preuzeo dokumente iz sefa koji se nalazio u Pensovoj kući, gdje su bili smješteni nakon što su otkriveni. CNN je rekao da su FBI i Ministarstvo pravde pokrenuli pregled zapisa i kako su oni završili u Pencovoj kući. Jacob je u ponedjeljak isporučio četiri kutije koje sadrže uglavnom kopije Pensove potpredsjedničke evidencije u Nacionalni arhiv, kako bi agencija mogla izvršiti pregled kako bi se uvjerila da nema drugih povjerljivih dokumenata u njegovom posjedu.

Zvanična evidencija Bijele kuće trebala bi se predati Nacionalnom arhivu na kraju svake administracije. Biden je bio upleten u kontroverzu nakon što su ovog mjeseca izašle vijesti o četiri odvojena otkrića povjerljivih dokumenata u njegovom domu u Wilmingtonu, Delaware, i njegovom istoimenom think-tanku u Washingtonu. Ti papiri su bili iz dva Baidenova potpredsjednička mandata i njegovih godina rada u Senatu.

I Bidena i njegovog prethodnika Donalda Trampa istražuju specijalni advokati zbog njihovog rukovanja tajnim dokumentima. FBI je izvršio raciju u Trumpovom domu na Floridi prošlog augusta, pronalazeći papire za koje je predsjednik tvrdio da ih je povjerio prije nego što ih je odnio iz Bijele kuće 2021.

joe bidenMike Pencepovjerljivi dokumentSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Zamislite da ste na Pensovom mestu: kod Trampa našli dokumenta koja nije smeo da iznese, našli i kod Bajdena a njemu ne padne na pamet da je i sam mogao da iznese nešto što nije trebali ili čak da mu je namešteno pa ne proveri šta ima među dokumentima što ih je već imao?!?

Isto je i sa Gejtsom, Sorošem i sličnima koji misle da su nedodirljivi, nesvesni da si u oni “potrošna roba” kao ovi gore. Pa dobro, bahatost se plaća – ne uvek ali… sada malo češće nego obično.

Sardelino
1 godina prije

Biden je postavljen, ne izabran, za predsjednika jer ima osobine koje su potrebne dubokoj državi. Njegova najveća pogodnost je ta što je korumpiran, senilan i sa odsutnošću racionalne komponente. Kao takav, neće se puno dvoumiti stisnuti crveno dugme ako to od njega zatraže njegovi nalogodavci.

C.F.
1 godina prije

Zabraniti papir

Sve digitalno i sve se prati nista nemoze zalutati
Zakoni da se kazni svaki pokusaj da nesto povjerljivo zaluta…

Ne lutaju ovi povjerljivi papiri slucajno

onajnajglu...Dalton
1 godina prije

I u njega našli povjerljive papire…
Bože samo neki stres!
A za Trumpa, lik se iskazao besprijekornom energijom važnog sporednog karaktera…

P.S.
Povjerljivi papiri u Americi…
Ko i crne cipele.
Nikad ne izlazi iz mode…

милан
1 godina prije

Људи раде од куће, ваљда? Што се имат ко чудит- Америка је приватна својина.

Zvone
1 godina prije

Očito duboka država kod amera sada tako diskreditira politike koji ne rade kako oni hoče.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI