Vlada i oporba Venezuele potpisali sporazum, ali bez Juana Guaidoa

Maduro Venecuela
4 komentara

Vlada Venezuele i oporbeni čimbenici potpisali su u ponedjeljak niz djelomičnih sporazuma u okviru Nacionalnog plana dijaloga.

Provedba programa razmjene nafte za hranu i lijekove su dio sporazuma.

Ministar komunikacije i informiranja, Jorge Rodriguez, zajedno s nekoliko zastupnika oporbe, potvrdio je dogovor.  Rekao je da sporazum podržavaju “svi politički, socijalni i ekonomski čimbenici Venezuele”.

Ponovio je da se problemi Venezuele tiču samo njih samih.

“Donosimo vrlo konkretnu poruku predsjednika Nicolasa Madura i želimo da svi politički, socijalni, ekonomski faktori Venezuele i svijeta znaju za naše apsolutno raspoloženje da su otvorena sva vrata dijalogu, za pregovore, za dogovor, za mir, a mi inzistiramo da nismo zatvorili nijedna vrata, niti bilo kakvu inicijativu da se među Venezuelancima riješe pitanja koja se tiču samo nas Venezuelanaca”, rekao je Rodriguez.

S druge strane, oporbeni zastupnik Timoteo Zambrano iz Cambiemosa potvrdio je da se pridružio dijalogu kako bi iza sebe ostavio “političku konfrontaciju bez izlaza“.

Ovo znači da frakcija Voluntad Popular Leopolda Lopeza i Juana Guadioa ostaje bez važnih oporbenih koalicijskih partnera, kojima je jasno da sukob zemlju vodi u propast i da nasiljem neće svrgnuti vladu Nicolasa Madura.

Potpredsjednica Delcy Rodríguez i predstavnici oporbe Venezuele nakon potpisivanja Nacionalnog plana dijaloga
FOTO: Potpredsjednica Delcy Rodríguez i predstavnici oporbe Venezuele nakon potpisivanja Nacionalnog plana dijaloga

Slijede točke sporazuma:

1. Parlamentarna frakcija PSUV i savezničke frakcije Nacionalne vlade bit će uključene u Nacionalnu skupštinu.

2. Odgovarat će brzo i hitnošću slučaja, novom usklađenošću s Nacionalnom izbornom komisijom i izbornim jamstvima koja moraju pratiti procese glasanja.

3. Potaknut će se pravosudni sustav da se putem Komisije za istinu dogovori o mjerama za lišavanje slobode u onim slučajevima u kojima venezuelanski pravni sustav to dopušta.

4. U Nacionalnoj uniji ponovno potvrđujemo i branimo povijesno legitimna prava Venezuele nad Gvajanom Esequibom i političke pregovore, kako je zamišljeno u Ženevskom sporazumu iz 1966. godine, kao jedini pravni instrument koji vrijedi u sporazumima Ujedinjenih naroda.

5. Odbacujemo primjenu ekonomskih sankcija protiv zemlje koja krše međunarodno pravo i zahtijevamo njihovo neposredno uklanjanje.

6. Predlažemo da se program razmjene nafte za hranu, lijekove i zalihe osnovnih usluga provodi u skladu s postojećim tehničkim mehanizmima u sustavu Ujedinjenih naroda.

Rodriguez je naglasio da će pregovori s oporbom i dalje napredovati do ispunjenja tih uvjeta i zaključenja drugih sporazuma.

Ta najava dolazi nakon što je oporba u nedjelju završila za pregovaračkim stolom kojeg je sponzorirala Norveška, nakon što su zaključili da se izaslanstvo vladajuće stranke neće povući nakon vratiti nakon umirovljenja početkom kolovoza, te zbog nezadovoljstva predstavnika oporbe zbog pooštravanja američkih sankcija, zbog kojih gubitke snosi i privatni sektor u zemlji.

U ime vlade je dokument propisala potpredsjednica Delcy Rodríguez, a dokument su potpisali predstavnici venezuelanske opozicije kao Luis Romero, tajnik stranke  Avanzada Progresista (AP), Claudio Fermin iz stranke Soluciones Para Venezuel (SPV) i Felipe Mujica iz pokreta Movimiento al Socialismo (MAS).

Nakon potpisivanja sporazuma, oporbeni vođa Claudio Fermin  je rekao kako Venezuela zaslužuje da joj se da prilika, iako ne spori da postoje razlike u mišljenju između vlade i oporbe, ali se one moraju riješiti bez nasilja, a posebno ne inozemnom intervencijom.

VIDEO: Izjava Claudija Fermina 

Nacionalna ustavotvorna skupštinaOporba Venezuele
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
4 godine prije

Tiha voda brda nosi.

Laki Topalović
4 godine prije

Sad mi se ne da gledati sastav Nacionalne skupštine i koliko opozicije ove tri stranke predstavljaju, ali znam da Lopez i Guaido imaju 17 zastupnika, …. dakle ništa.

tuf
4 godine prije

Zato ameri zadnjih dana ubrzavaju bildanje “međunarodne koalicije” s regionalnim saveznicima koja bi se “oduprla opasnosti i agresivnosti Venezuele” . Kakva opasnost, kakva agresivnost? Venezuela nikoga ne misli napadati. Izgleda da amere više plaši mogućnost da Maduro pomiri oporbu i riješi unutrašnje konflikte, a njihov plaćenik izvisi. Jer mir je za amere najveća opasnost. Jednostavno se ne smije dogoditi.

Snicla
4 godine prije

Koga sljedećeg potkupiti i poslati na ulicu i s kim organizirati iduću turu demokratskih protesta je pitanje u Washingtonu ekipe zadužene za J.Ameriku

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI