Venezuela najavila rigorozne mjere u suzbijanju ekonomskog rata

Venezuela - zastava
12 komentara

Nakon što je izabrana Nacionalna ustavotvorna skupština, koja prema ustavu zemlje ima veće ovlasti od parlamenta kojeg kontrolira oporba, predsjednik Venezuele Nicolas Maduro je iznio plan od osam točaka za prevladavanje krize i uspostavu sustava plaćanja koji će zaobići američki dolar i temeljiti se na kineskom juanu, ruskoj rublji i euru.

”Poraziti i nadvladati sve oblike gospodarskog rata”, riječi su venezuelanskog predsjednika Nicolasa Madura, koji je pred Nacionalnom ustavotvornom skupštinom predstavio osam zakona i drugih mjera potrebnih da bi se zemlja nosila sa sankcijama nametnutih od strane Sjedinjenih Američkih Država.

”Danas sam došao s ciljem pokretanja nove borbe protiv gospodarskog i ekonomskog rata, te predstaviti model ”Plan de la Patria”, rekao je predsjednik Maduro pred zastupnicima Nacionalne ustavotvorne skupštine.

Donio sam neke vrlo važne materijale za ovu važnu četverogodišnju bitku, kao i niz prijedloga i osam zakona za rješavanje krize rasta cijena, inflacije, koji će nam pomoći da se nosimo s gospodarskim ratom, kaznimo špekulante i omogućimo Nacionalnoj ustavotvornoj skupštini i vladi da se zajedno suoče s ovom povijesnom bitkom za mir, stabilnost i ekonomski prosperitet naroda Venezuele”, rekao je Maduro.

Plan je usmjeren na borbu protiv ekonomskog rata i plana agresije ”Trump-Borges” protiv Venezuele.

S ove točke gledišta, Venezuela je možda jedina zemlja u svijetu u kojoj oporbeni čelnici otvoreno rade za stranu vlast,  SAD u ovom slučaju, jer traže nametanje još težih sankcija vlastitoj zemlji, koje bi trebale dovesti do kolapsa gospodarstva i oporbi osigurati dolazaka na vlast.

Najteže posljedice trpi stanovništvo, koje je već iscrpljeno od nasilja bez presedana koje traje više od četiri mjeseca i na kojeg neprestano poziva oporba, tvrdeći kako se bori ”protiv režima i za slobodu i demokraciju”.

Maduro je na raspravu Nacionalnoj ustavotvornoj skupštini dao plan sa sljedećim zakonima:

1. Zakon koji treba stvoriti novi sustav s ciljem uspostave maksimalnih maloprodajnih cijena za 50 proizvoda i usluga. Država će igrati ključnu ulogu u nadgledanju njegove provedbe.

2. Zakon o utvrđivanju potrebnog broja državnih odvjetnika za kontrolu cijena. Maduro je rekao kako oni trebaju biti “oči, uši i ruke Venezuele u gradovima, ulicama i susjedstvu”. Oni će biti imati pravne ovlasti i pravo na akciju, a pratit će ih državni odvjetnik i pravobranitelj.

3. Treći zakon će odobriti rad burzovnih kuća širom zemlje ”kako bi se porazili mehanizmi u određivanju cijene dolara iz Miamija”. Upravljanje burzovnim kućama povjerit će se Središnjoj banci Venezuele i Nacionalnoj ekonomskoj komisiji.

4. Planira se usvajanje zakona koji će poboljšati uvjete za strane tvrtke koje se odluče investirati u Venezueli.

5. Usvajanje novog režima za ulagače i novi porezni režim za suvereni razvoj područja ”Oreco’s Miner Archa”. Cilj je zaustaviti poslove u sektoru rudarstva preko trećih pravnih osoba s valutom koja je u stvari zarada zemlje od izvoza nafte.

6. Usvojiti zakon koji će biti usmjeren protiv onih koji su zgrnuli veliko bogatstvo iskorištavanjem uvjeta gospodarskog rata. “Time će plaćati za gospodarski razvoj zemlje”, rekao je Maduro. U tu svrhu, predsjednik je pozvao na posebnu istragu kako bi se utvrdilo tko se obogatio na ilegalan način tijekom ekonomskog rata. Osnovna Nacionalna ustavotvorna skupština je pozvana da preko svog istražnog odbora utvrditi podrijetlo i status takvog bogatstva.

7. Ustrojiti pravno-kaznenu jedinicu koja će progoniti sve zločine počinjene u gospodarstvu protiv naroda. Zakon će biti primijenjen protiv svakoga tko je špekulirao s ciljem osobnog bogaćenja.

8. Stvaranje velikog konzorcija ”AgroSur” koji će na nacionalnoj razini koordinirati proizvodne napore u 20 glavnih gospodarskih sektora zemlje.

Odustajanje od dolara

Što se tiče sankcija, Maduro je istaknuo kako će Venezuela uvesti novi međunarodni platni sustav i košaricu valuta u kojime će biti valute poput kineskog juana, ruske rublje i eura. Cilj je dovesti Venezuelu u prvi plan i otvoriti put za novi međunarodni sustav u kojem neće biti utjecaja Sjedinjenih Država kroz američku valutu.

Maduro je konačno najavio da će sustav ”Dicom” već sljedećeg tjedna početi poslovati u kineskim juanima. Posljednja izjava ne isključuje mogućnost da su mu u izradi plana pomogli kineski stručnjaci, koji su vrlo dobro poznaju učinkovite modele za funkcioniranje gospodarstva pod paskom države.

Osim toga, odmah nakon obraćanja Madura je ruski ministar financija Anton Siluanov priopćio kako Rusija pregovara o restrukturiranju duga Venezuele, kako u bilateralnim razgovorima, tako i u kontaktima unutar Pariškog kluba.

”Kolege iz Venezuele su zatražile restrukturiranje. Radimo po ovom pitanju i u okviru bilateralnih kontakata i u Pariškom klubu. Siguran sam da ćemo s Venezuelom doći do zadovoljavajućeg rješenja za obje strane”, rekao je Siluanov novinarima.

Rusija je Venezueli u 2011. godini odobrila kredit od 2,8 milijardi dolara,  koji prema posljednjem restrukturiranju ruske vlade od prošle godine Venezuela neće morati početi vraćati do 2019.

Osim toga, ruski državni naftni div Rosneft je za Caracas osigurao 6 milijardi dolara za poslove u naftnom sektoru u Venezueli do 2019. godine.

anton siluanovDolarEurogospodarski ratgospodarstvoJuanNacionalna ustavotvorna skupštinaPlan de la PatriarestrukturiranjerubljaSankcijezaobilazenje dolara
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ludiagresivan
6 godine prije

‘zaobici americki dolar’, to care 🙂 . Ali sad se pazi. Tek sad te ameri posebno imaju na piku…..

Sovoranola
6 godine prije

“Otpisana” Venecuela uz pomoc prijatelja se ponovo vraca u igru.Bas lipo.

Jim
6 godine prije

Jedan od čimbenika svjetskog mira je zabrana trgovine u dolaru, treba otvoreno pozivati na ovakove akcije.

bbbb
6 godine prije

Vojska na strani Madura (ono što fali Dodonu) je jedini garant da ovi kabalaštakori ne ukradu narodu zemlju. Dok ne nacionalizira medije slabo će to ići. Ruše Madura po istom principu kao što su nedavno u Makedoniji “legalno” srušili vladu i instalirali svog zajeba.

Moreno
6 godine prije

Državni odvjetnici će virit kroz ponistru o butige i gledat jeli se prodaje po zakonskim cjenama je jedan ekstrem a drugi primjer je sad na Floridi di je sve osnovno radi uragana krešilo jer je narasla potražnja . . .
Svi zagovaraju to slobodno tržište koje u stvari ne postoji jer sve šta se na tržištu kupuje i prodaje ide priko FIAT valute koju proizvode nepoznati i određuju joj količinu, vrijednost, kamatu i distribuciju po svome slobodnome nahođenju a ne tržišno šta znači tržište na dnu piramide ali ne i na vrhu. To je stvar koju priko 90% ljudi danas ne razumi.

Hari1
6 godine prije

1. Preporučene cijene imaju smisla, nametnute nemaju. Tko je preskup neće imati dovoljnu prodaju. Zašto samo 50 proizvoda, dok ostali mogu određivati cijene kako hoće?
2. Zar već nemaju inspektore?
3. Burzovne kuće omogućuju špekulaciju putem dionica.
4. Stiže državno potpomognuta/sufinancirana konkurencija domaćoj proizvodnji?
5. Zabrana korištenja dolara ili rada trećih pravnih osoba?
6. Vjerojatno lov na (niže) političke neistomišljenike ili klasični reket. Do sada nisu imali sustav kontrole?
7. Tko to ne špekulira s ciljem osobnog bogaćenja?
8. Planska umjesto poticane poljoprivredne proizvodnje?

trumpislav
6 godine prije

sadam i gadafi su smaknuti i njihove domovine uništene kad su pokušali odustat od dolara i pokojnoga francuskoga franka….znači li ono napad nelikvdnih imperijalista na venezuelu pošto kini nemože ništa a ona radi isto

Shumadinac
6 godine prije

Ne razumem: ako je jedna od najopasnijih stvari u tom ekonomskom ratu prodaja robe po “nelegalno visokim cenama” zašto ne osnuje (ako ga već nema) državni trgovinski lanac koji bi pokrio celu zemlju. I umesto da hrani armiju službenika-špijuna još bi i zaradio na trgovini – ili ne bi?
U principu imamo malo sigurnih podataka iz Venecuele ali na osnovu onoga što imamo ili su prilično nesposobni ili se mnogo toga krije.

Stjepan
6 godine prije

Biti će dobro ako narod i vlada Venecuele dobiju ovaj ekonomsko-obavještajni rat ! To bi dalo “krila” i svim drugim nacijama koje maltretiraju i iskorištavaju svjetske gazde! Nadam se da neće biti direktne vojno-terorističke intervencije od “divljih zapadnjaka”, ni od divljih iz BI pošto (valjda) nema ISIL-a u Latinskoj Americi!?
Treba pozdraviti svaki pokušaj pomoći Venecueli !

davor
6 godine prije

vamos…..y fuerza venezuela querida…..hasta la victoria–siempre…..abajo con los gringos…..buena suerte ,muy felizidades y los mejores deseos…..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI