Izbori za predsjednika parlamenta u Venezueli: Kaos iznutra i izvana, Guaido je optužen za provokaciju nakon što mu je “zabranjen” ulazak

Juan Guaido
29 komentara

Venecuelanski oporbeni čelnik Juan Guaido optužen je za povlačenje PR štosa nakon što je dramatični video pokazao kako se penje na ogradu kako bi ušao u parlament, jer je glasno za  njegovu smjenu na mjestu šefa zakonodavne vlasti.

Nacionalna skupština koju predvodi oporba promijenila je stražu u nedjelju, s tim da je većina zastupnika izabrala Luisa Parru, zastupnika iz centrističke organizacije Justice First, stranku koja je u suprostavljena Ujedinjenoj socijalističkoj partiji Venezuelanskog predsjednika Nicolasa Madura (PSUV).

Jedan od odsutnih bio je oporbeni čelnik Juan Guaido, kojeg podupire SAD, sada već bivši čelnik Nacionalne skupštine, koji je prije godinu dana proglasio sebe “privremenim predsjednikom”.

Guaido i skupina njegovih pristaša snimljeni su kako se pokušavaju popeti na ogradu koja okružuje parlament, a uniformirani zaštitari im to nisu dopustili. Video se proširio poput požara putem interneta, a snimili su ga zapadni mediji koji su to protumačili kao dokaz da je Guaidou zabranjeno sudjelovanje u ključnom parlamentarnom glasanju od strane navodno ‘zlosretnog’ Madurovog ‘režima.’

Ali, dolazi do preokreta. Ostali snimci prikazuju kako Guaido razgovara s pripadnicima Nacionalne garde i odbija ući u prostorije, osim ako njegovim kolegama, navodno, pet drugih zastupnika kojima je oduzet imunitet u parlamentu zbog kaznenog progona, ne bude dozvoljen ulazak. Nakon što je njegova molba odbijena, Guaido je navodno podigao paniku i pokušao ući na silu u zgradu.

Nakon što mu je kockanje propalo, Guaido je sazvao paralelnu skupštinu u uredu lista El Nacional. Njegove pristalice “ponovo su izabrale” Guaida za vođu parlamenta, proglašavajući nedavno glasovanje Narodne skupštine nezakonitim.

Neki kažu da je Guaido ured novina držao spremnim za ceremoniju čak i prije nego što se bacio na ogradu, sugerirajući da to nije ništa drugo nego PR štos.

 

To nije zaustavilo neke visoke političke ličnosti – poput američkog državnog tajnika i samoproglašenu privremenu predsjednicu Bolivije Jeanin Anez – da čestitaju Guaidu na njegovom “ponovnom izboru”, dok su prozivali Caracas jer  mu je navodno bio ometen pristup zgradi.

Venecuelanski ministar vanjskih poslova Jorge Arreaza demantirao je štos kao još jedan pokušaj SAD-a da „nametne lažnu vladu“ nakon „velikog neuspjeha“ svoje „strategije državnog udara“ 2019. godine.

Oporba Venezuele
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Cigo
4 godine prije

Ameri, prosla baka s kolacima!

Jack
4 godine prije

Guaido je 20 godina ispred venecuelanskog drustva, jos nisu spremni na njega!

Laki Topalović
4 godine prije

Ništa, sad i Nacionalna skupština ima predsjedniika legalno izabranog i mislim da je iz bloka , ne iz stranke, već iz bloka “čavista”

karma
4 godine prije

Izdajnik svoje zemlje.

American_dreams
4 godine prije

Jack ne ometaj rusofilsku idilu,sve oponente su blokirali,pocinjem sumnjati da si njihov igrac,pusti ih nek si tepaju i izmjenjuju plusice,ne rusi im svijet samoobmana i lazi.

Spacevoodoo
4 godine prije

Gdje si dr Ivo, Đeki i Sanjač su opet nestašni

Dopizdilomi
4 godine prije

Šta taj još nije u zatvoru.

Max
4 godine prije

Klaun opet pravi cirkus.

kremit
4 godine prije

Rotary false president za rusenje Venezuele . Gnjida i herpes po ustima.

slobodan
4 godine prije

ovaj k’o da je (polubrat) od onog stanivukovića iz banja luke!

eks
4 godine prije

Američki isprdak je toliko kompromitovan i izblamiran da će CIA morati pustiti novi prdež, iz kojeg bi izašao novi isprdak. Guaido je “izvetrio” .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI