Twitter zatvara desetine računa venecuelanske vlade

twitter
3 komentara

Deseci Twitter računa povezani s venecuelanskom vladom, uključujući vojne ogranke, političke vođe i novinare, u utorak su bez ikakvog objašnjenja suspendirani, dan nakon što je Washington osudio Nacionalnu skupštinu zbog propusta u ponovnom izboru Guaidoa za predsjednika Nacionalne skupštine.

Div društvenih medija obustavio je račune brojnih vladinih institucija, uključujući vojsku, mornaricu, nacionalnu gardu, zračne snage, središnju banku, ministarstvo financija, ministarstvo nafte, Nacionalni centar za informatičku tehnologiju (CNTI) i Nacionalnu komisiju za informacijsku tehnologiju.

Računi vladinih osoba poput Victora Clarka, venecuelanskog guvernera države Falcon; bivšeg zapovjednika snaga bolivijske nacionalne vojske Jeusa Suareza; i Freddya Bernala, koordinatora državnog programa subvencioniranja hrane, Lokalni komiteti za opskrbu i proizvodnju (CLAP), također su zatvoreni.

Ostali računi zatvoreni uključuju Crveni radio Venezuela, predsjednički ured za tisak i ured za tisak gradonačelnika Caracasa.

Prema TeleSur-u, za obustave nije dano nikakvo objašnjenje, već samo obavijest kako su računi navodno prekršili uvjete upotrebe Twittera.

Iako je nekoliko računa otključano, poput Bernalovog  i Ministarstva financija, većina je i dalje suspendirana.

Stali su na prste State Departmenta

TeleSur je napomenuo da prema Twitterovim pravilima račun može biti zatvoren ako se koristi za neželjenu poštu, ako je bio hakiran, sudjeluje u zloupotrebljivom ili bezobraznom ponašanju ili lažno predstavlja drugi račun – ali zatvoreni računi nisu prekršili nijedno od ovih pravila.

Ovaj događaj predstavlja pravi odraz jednog velikana društvenih medija koji je, u rujnu, ciljao brojne kubanske vijesti i novinare. Kako je Sputnik izvijestio, deseci kubanskih računa zatvoreni su samo nekoliko trenutaka prije nego što se kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel obratio naciji zbog kroničnog nedostatka goriva uzrokovanog američkim sankcijama i kolektivnim metodama rješavanja nestašica.

Twitter je posljednjih godina uporno koračao po direktivi američkog State Departmenta, zauzevši isti ratoboran stav prema računima povezanim s vladama koje je Washington ciljao, uključujući račune iz Venezuele, Irana, Rusije i Kine. Pod krinkom borbe protiv dezinformacija Twitter je zajedno s Facebookom i Googleom zatvorio račune koji šire informacije i vijesti koje su u suprotnosti sa službenom verzijom američke vlade o događajima poput Guaidove deklaracije o vlastitom privremenom predsjedništvu i prosvjedu protiv Pekinga, u Hong Kongu. Međutim, u nedavnim akcijama na kubanskim i venecuelanskim računima, Twitter nije ni pokušao ponuditi opravdanja.

Washington odbacuje Guaidoovu zbrku

U nedjelju Guaido nije uspio osigurati ponovni izbor na mjesto predsjednika Nacionalne skupštine Venezuele, mjesto koje je primio u siječnju 2019. usred rotirajućeg vodstva zakonodavnog tijela od strane oporbenih stranaka u zemlji. Umjesto toga, 81 od 150 zastupnika izabralo je Luisa Parru, neovisnog člana oporbe koji zastupa državu Yaracuy.

Parra je nedavno napustio centrističku oporbenu stranku Primero Justicia, stranku Henriquea Caprilesa, koji je na predsjedničkim izborima 2013. godine bio protukandidat venecuelanskog predsjednika Nicolasa Madura.

Nesiguran u hoće li pobijediti na ponovnim izborima, Guaido se ponašao kao da mu je zabranjen ulazak u zakonodavnu vlast, pokušavajući se u nedjelju popeti preko ograde. Međutim, nema dokaza da je Guaidu zapravo spriječen normalan ulazak u zgradu, pogotovo jer su Guaidovi lojalisti poput Williama Davila ušli bez problema.

Kasnije su se pojavili video snimci na kojima se vidi kako Guaido odbija ući osim ako ne bude u društvu nekolicine zastupnika čiji je parlamentarni imunitet oduzet zbog navodnih kaznenih djela, napominje Venezuelanalysis.

Nakon što članovi oporbe nisu uspjeli uvjeriti Guaida da uđe, on i oni su se kasnije sastali u sjedištu antivladinih novina El Nacional, proglasivši glasanje parlamenta nevaljanim i ponovo izabirući Guaida za predsjednika, a nekoliko je osoba stajalo za zakonodavce koji su napustili zemlju.

Washington je brzo demantirao događaje u Nacionalnoj skupštini, a američki  potpredsjednik Mike Pence proglasio je Guaidoa “jedinim legitimnim predsjednikom”, dok je specijalni izaslanik SAD-a u Venezueli, Elliot Abrams, obećao nove sankcije protiv Madura.

Guaidovu tvrdi da ga je kao privremenog predsjednika priznalo otprilike 50 zemalja, uglavnom europskih i američkih savezničkih država, dok je Maduro, koji je pobijedio na izborima 2018., i dalje priznat kao predsjednik Venezuele od strane otprilike 75% svjetskih nacija. Od 23. siječnja 2019. Guaido je pokrenuo četiri pokušaja državnog udara od kojih je svaki postigao manje efekta od prethodnog.

izbori VenezuelaOporba Venezuele
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Rolling Bluesman
4 godine prije

U Americi jedan Guaido bi vec bio osudjen na dozivotni zatvor ako ne na smrt.
Trump je predsjednik pa ga hoce maknui. Guaido je nula pa ga ostave na miru.
Maduro, kakav si ti diktator?
Bem ti demonkraciju.

ČOBAN
4 godine prije

Još malo pa će proraditi veze sa Kineskim satelitima ,pa Ruskim i tako neće Amerika znati što se dešava po svijetu.Eto i ovo pisanje ide preko njih i tako mi ga skladište ,nemam ništa protiv ,a ako sam im nepogodan neka se poprave pa ću ih hvaliti.Meni je svejedno tko me špijunira kada drugačije ne mogu se zabaviti

Max
4 godine prije

Demokracija na djelu. Čim kažu nešto što se gazdama ne sviđa obrišu ih.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI