SAD ponovno napale Rusiju zbog njezine potpore Venezueli

Nikolas Maduro i Vladimir Putin
6 komentara

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je na službenom proputovanju po Latinskoj Americi u četvrtak posjetio Meksiko, odakle je osudio američku politiku prema Venezueli, kritizirajući “američke provokacije” i pokušaje stvaranja “izgovora za vojnu intervenciju”.

Rusija je zauzela jasan osuđujući stav prema intervencionističkoj politici Washingtona u Venezueli, gdje su SAD priznale „uličarskog predsjednika“ Juana Guaidóa, koji više nije ni vođa oporbe, obzirom da je dio parlamentarne opozicije izrazio stav da protiv vlade Nicolasa Madura želi koristiti institucionalne oblike borbe. Podsjetimo Juan Guaidó je u travnju prošle godine pokušao izvršiti vojni udar i svrgnuti zakonitog predsjednika Nicolasa Madura, ali nije dobio podršku oružanih snaga.

Lavrov je tijekom posjete Meksiku rekao kako pokušaji uklanjanja Madura “nisu korisni”, te poručio da su prijetnje Washingtona Venezueli kontraproduktivne.

„Nitko ne može riješiti probleme građana Venezuele osim njih samih, a drugi ih pokušavaju spriječiti u pregovorima. Vidimo i pokušaje usmjerene na pronalaženje izgovora za vojnu intervenciju”, rekao je Lavrov, prenosi ruska agencija Tass.

“Rusija i Meksiko kategorički se slažu da je to neprihvatljivo”, istaknuo je Lavrov koji se u četvrtak sastao s meksičkim kolegom Marcelom Ebrardom.

Ruski ministar vanjskih poslova je pritom rekao da je američka vanjska politika zaglavila u prošlosti i optužio je State Department da koristi taktike maltretiranja.

“SAD smatraju da je sve dopušteno, pa prijete sugovornicima, uključujući kazne i sankcije”, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u Mexico Cityu.

Prozvao je i SAD zbog prijetnji da su u vezi Venezuele “sve opcije na stolu”, te optužio Amerikance da su umiješani u “provokacije” u Venezueli i okrivio Guaidóa za prekid prošlogodišnjih pregovora s venecuelanskom vladom u Oslu.

Na ove izjave je reagirao američki izaslanik za Venezuelu, Elliott Abrams, koji je ponovno upozorio Rusiju na podršku koju pruža predsjedniku Venezuele Nicolásu Maduru.

“Kao što nekoliko vladinih dužnosnika ističe, Rusi će uskoro znati da će zbog njihove podrške Maduru snositi posljedice”, rekao je u četvrtak Elliott Abrams novinarima.

Uz to, rekao je da će u narednim tjednima Rusi vidjeti mjere koje pokazuju ozbiljnost američkih ciljeva u Venezueli.

Ovo nije prvi put da SAD prijete Rusiji zato što podržava Madura. Savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Robert O’Brien rekao je da će, ako Rusija ne prestane surađivati s Venezuelom, SAD uskoro poduzeti  odlučne korake  protiv ruske naftne kompanije Rosneft, iste one od čijih podružnica mjesečno kupuju od 17 do 20 milijuna barela nafte i naftnih derivata, zbog čega se Rusija smjenjuje na drugom i trećem mjestu na popisu inozemnih američkih dobavljača „teške“ nafte i naftnih derivata, koje SAD i dalje uvoze, zato što laka WTI nafta iz škriljca ne zadovoljava sve potrebe američkog tržišta.

Abrams je izgovorio te riječi dok je ruski ministar vanjskih poslova  Sergej Lavrov davao gore citiranu izjavu u Meksiku. Lavrov je dodao i kako  “ne postoje mogućnosti za promjenu vlasti u latinoameričkoj zemlji“.

Politička kriza u Venezueli pojačala se otkako je u siječnju prošle godine Juan Guaidó u parku u istočnom Caracasu  protuzakonito sam sebe proglasio “predsjednikom zaduženim za zemlju”, odbacujući tako rezultate izbora održanih u svibnju 2018. na kojima je pobijedio Maduro.

Guaidó je 2019. inscenirao i neuspjeli državni udar protiv legitimne vlade Madura, a propao je zato što je Madurov ministar obrane cijelo vrijeme glumio da se priklonio prevratnicima i kada je saznao planove i imena urotnika, jednostavno ih je ostavio na ulicama Caracasa s jednim višim časnikom i nekoliko desetara i narednika venecuelanske vojske.

SAD od početka sukoba potvrđuju svoju podršku svim zavjerama kojim je cilj svrgavanje vlade u Venezueli, ali je jedini jači udarac bio zamrzavanje svih sredstava državne tvrtke Petroleos de Venezuela (PDVSA) zbog pritiska na zemlju.

izbori VenezuelaWTI
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Isto Ime
4 godine prije

“Nitko ne može riješiti probleme građana Venezuele osim njih samih” Jedino je problem u “saptacima” koji daju ljudima ideju kako doci na vlast! Vlast moze sluziti narodu. sluziti sebi ili glumiti sa sluzi narodu. Ideje postoje, za neke ideje kazu da su potrosene. Onda imamo jos gentlmenski sporazum da se nece mijesati u igre u tudjim dvoristima. I odjednom USA ide igrati u gostima (Georgija-Baltik-Ukrajina). Pocinje kmecati da se Rusi “bune”. Strah dobro prodaje “zastitnu” opremu (maske protiv virusa, oruzje u slucaju ljutog susjeda).

Siniša
4 godine prije

Ndam se da su Rusi uradili domaći zadatak u Venecueli.

Ive
4 godine prije

Bas su ti rusi neki naporan narod vjecito se suprostavljaju NAJVECEM ZLU NA PLANETU.

Z.A.
4 godine prije

Boli amerikance ona stvar za demokratijom, Venezuelom i Madurom i njegovom tiranijom ali kad pomisle na rezerve nafte koju ima Venezuela onda pocinju kolutati ocima . To ako uspiju oteti nestace i americkog unutarnjeg duga , to je i slijepcu jasno , oni su uvijek tamo gdje misle da ima nesto pod krinkom demokratije da njima pripada. Cini mi se da im ovaj put uvodjenja demokratije nece bas tako ici .Lije[po su njima Rusi , Kinezi a i Iranci objasnili sta se moze desiti ako i oni isti budu slijedili put demokratije . Prosto sumnjam da ce iko pokusati napasti Venezuelu vojno jer ako bi se to desilo puklo bi na sve strane , a uzdati se da oporba srusi Madura to je zasad utopija. Steta za Evu Moralesa nije imao nafte pa su ga i pustili niz vodu ali ni tu nije jos gotovo .

Max
4 godine prije

Nemaju oni prava prijetiti suverenoj zemlji zato što ne podupire teoriste i pobunjenike.

MedoMajka
4 godine prije

Kako tim Amerikancima nije dosta biti svijetski policajac? Meni nije jasno kako njima nije nikad ništa dosta i stalno traže sukob i rat.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI