Cijena nafte u porastu, američke zalihe se smanjuju najavljujući raspodjelu na tržištu

Cijena nafte
3 komentara

Glavne svjetske referentne vrijednosti sirove nafte, Brent i West Texas Intermediate (WTI), nastavile su svoju utrku u četvrtak, trgujući na najvišoj razini od ožujka, jer je pad zaliha sirove nafte u SAD-u ublažio brige.

Obje su ”sirove budućnosti” skočile gotovo tri posto, a Brent je dostigao cijenu od 36.79 USD po barelu, dok se WTI poravnao na 34.40 USD po barelu. Cijene sirove nafte napreduju ovog tjedna, produžujući prošlotjedni dobitak. Dosad je ovaj mjesec američka nafta dobila više od 80 posto, dok je Brent porastao oko 40 posto.

Do skupa je došlo nakon što je Uprava za informiranje o energiji (EIA) izvijestila o izvlačenju zaliha nafte od pet milijuna barela za tjedan, koji završava 15. svibnja, što je označilo pad američkih zaliha drugi tjedan zaredom. Agencija je također priopćila kako su zalihe sirove nafte u jednom od najvećih skladišta na svijetu, u Cushingu u Oklahomi, pale za 5.6 milijuna barela, ublažavajući ranija strahovanja da će postrojenju ponestati prostora.

“S obzirom na nivo smanjenja proizvodnje u ovom trenutku i poboljšane ekonomske izglede, nema razloga da se uspon ne nastavi”, rekao je Craig Erlam, viši tržišni analitičar brokerske kuće Oanda, kako navodi MarketWatch. Dodao je da bi cijene sirove energije u nekom trenutku mogle “izgubiti zamah”, ali i da bi se mogle popeti na 37.50 dolara, a zatim i na 40 dolara po barelu.

Potražnja za robom također se počinje oporavljati, jer zemlje ublažavaju blokade i ostala ograničenja, koja se odnose na koronavirus.

Izlazna ograničenja, koja je uvela Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i saveznički proizvođači nafte, na čelu s Rusijom, također su pridonijeli uravnotežavanju tržišta energije. U travnju su se saveznici dogovorili o rekordnim smanjenjima proizvodnje kako bi se potaknule naftne cijene, koje su pale nakon pada prethodnog sporazuma. Od 1. svibnja nacije, koje su podržale sporazuma trebale su smanjiti proizvodnju za 9.7 milijuna barela dnevno (bpd). Saudijska Arabija priopćila je kako će dodatno smanjiti proizvodnju u lipnju za milijun barela, dok su se neke druge zemlje izvan sporazuma OPEC+ također obvezale smanjiti proizvodnju.

NaftaOPECWTI
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
piždro
3 godine prije

Evo gdje se Globani planetari namiruju kad fali pokriće za svoje lazne zelene novcanice…A raja ga pusi… Zna se gdje se nalaze burze u Londonu i Nevijorku. Nas su u ono vrjeme učili kako je kolonizam izkorenjen.. hehe, a on jos jači nego sto je ikad bio!! Čak i balkanske zemljice je zadesio…

Janoš
3 godine prije

Poštovani čitatelji portala Logično! S veseljem vam prenosim vijest da sve video filmove od Davida Icke-a kojem su ukinuti svi komunikacijski kanali (YT, FB…itd.) sada možete naći na slijedećem linku:

https://archive.org/details/David-Icke-YouTube-Channel

Max
3 godine prije

Sad će tek uslijediti kriza.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI