Wall Street potpisao smrtnu kaznu američkim proizvođačima škriljca

45 komentara

Američke tvrtke koje se bave proizvodnjom nafte iz škriljca se suočavaju s velikim nedostatkom sredstava. Prošle godine su ulagači s Wall Streeta u odnosu na 2016. godinu u ovu industriju prepolovili investicije, a ako ulaganja usporedimo s onima iz 2012. godine, ona su pala za dvije trećine.

Američki proizvođači energenata iz škriljca zbog nedostatka novca smanjuju proračune i klade se rast cijena nafte na svjetskom tržištu. Međutim, kako je nedavno rekao direktor BP-a, Robert Dudley, sektoru škriljca ništa neće pomoći sektoru jer je to “bezumno tržište”. Što se događa na tržištu nafte iz škriljca i zašto investitori bježe od njega?

Između 2010. i 2014. su tehnološki razvoj i visoke cijene nafte doveli do povećanja ulaganja u proizvodnju naftu iz američkih ležišta škriljaca. No 2015. je cijena nafte naglo pala i proizvođači ovog sektora su se doslovno morali boriti da prežive.

Oko stotinu proizvođača s ukupnim dugom većim od 70 milijardi dolara je bankrotiralo. Suočene sa smanjenim ulaganjima, kako bi ostali na površini tvrtke su iskoristile vlastiti kapital uz smanjenje troškova. Zahvaljujući poboljšanoj učinkovitosti proizvodnih tehnologija, tržište se 2017. oporavilo, a ulaganja su porasla za 60%. No sektor je još uvijek daleko od profitabilnog.

“Tisuće depozita škriljaca koja se kopaju u posljednjih pet godina daju manje nafte i plina nego što su njihovi vlasnici obećali ulagačima. To otvara pitanje je li bušenje škriljca, koje je povezano s nadama Sjedinjenih Država u transformaciju zemlje u naftnu supersilu, doista obećavajuće i profitabilno”, kaže The Wall Street Journal.

Prema navodima norveške tvrtke Rystad Energy, velika većina američkih tvrtki škriljca bi mogla proizvesti 10% manje nafte i plina nego što se očekivalo, dok će u nekim regijama manjak u odnosu na predviđanja biti čak 50%.

Tijekom sljedećih trideset godina će proizvođači iz škriljca dobiti gotovo milijardu barela nafte i plina manje nego što se prvobitno očekivalo, što je manjak od oko 30 milijardi dolara prethodno predviđenog iznosa.

Među tvrtkama čija će stvarna razina proizvodnje biti niža od predviđanja su Pioneer Natural Resources i Parsley Energy, dva najveća proizvođača nafte i plina u Permskom bazenu zapadnog Teksasa i Novog Meksika.

Investitori su “izdani”

Opasnost od sloma burze

Trenutno su Sjedinjene Države dosegle rekordnu proizvodnju nafte od 11,5 milijuna barela dnevno, uglavnom zbog eksplozije industrije škriljca. Međutim, piše The Wall Street Journal, bit će vrlo teško održavati tako visoke pokazatelje. Kompanije će morati kopati sve više bunara, što znači ogromne dodatne troškove. Ali novca više nema. Od listopada su cijene sirove nafte pale za gotovo 40%. Stoga se izdaci moraju smanjiti, uz rezanje planiranih većih ulaganja.

Za investitore, tvrtke škriljca su “crna ovca”, kaže FactSet, međunarodna tvrtka specijalizirana za tržište financijskih podataka. Od 2007. godine je indeks dionica američkih proizvođača škriljca pao za 31%, dok je S&P 500 porastao za 80%.

Analitičari kažu da u deset godina ovaj sektor nije uspio opravdati pretjerana očekivanja i nade. Evercore ISI navodi da su tvrtke u tom razdoblju potrošile 280 milijardi dolara više nego što su zaradile na proizvodnji nafte i plina.

Prema izračunima Dealogica, prošle godine su američke tvrtke sektora škriljca na tržištima dionica i obveznica zaradile samo 22 milijarde dolara, što je polovica od rezultata iz 2016. i samo trećina bilance iz 2012.

“Umorni od gubitka novca”

nafta, bušotina, novac

“Ulagači su umorni od gubitka novca. Mnogi od njih već govore tvrtkama da ako se industrija ne disciplinira, da se neće vratiti”, kaže Todd Heltman, glavni energetski analitičar grupe Neuberger Berman, jedne od vodećih svjetskih tvrtki za upravljanje koja posjeduje udjele u kompanijama škriljca.

Prema riječima stručnjaka, proizvođači škriljca su ušli u začarani krug. Osobitost ovog sektora je brzo iscrpljivanje bušotina, jer ubrzo nakon završetka bušenja, proizvodnja na poljima naglo opada i više se ne može govoriti o početnim količinama proizvodnje.

“Da bi kompenzirale manjak, tvrtke moraju povećati broj novih bušotina, što je nemoguće bez dodatnih troškova. No, investitori ne žele kupovati imovinu tvrtki koje su povećale svoje proračune za bušenje, jer ne mogu računati na rast cijena nafte”, kaže Paal Kibsgaard, direktor tvrtke Schlumberger.

“Prije nekoliko godina su svi htjeli ulagati u obećavajuće projekte škriljca. Previše ih se opeklo, tako da danas nitko ne želi ulagati”, rekao je Scott Roberts iz tvrtke Invesco.

Smanjenje proračuna

Nafta

Snažan nedostatak ulaganja tjera tvrtke da revidiraju svoje planove proizvodnje. Već u prosincu su proizvođači škriljca rezanjem proračuna za tekuću godinu usvojili su režim štednje, po prvi put nakon nekoliko godina. Veliki proizvođači kao što su Centennial Resource Development, Diamondback Energy i Parsley Energy smanjili su planiranu potrošnju za oko 15%.

Ukupno je više od deset proizvođača najavilo smanjenje potrošnje, unatoč porastu cijena nafte za više od 20% u odnosu na minimalne cijene iz prosinca.

Apsolutna ovisnost o cijenama nafte je jedan od glavnih problema ovog sektora.

Direktor BP-a Robert Dudley žali što “za razliku od Saudijske Arabije i Rusije, koji reguliraju proizvodnju prema potražnji, američko tržište nafte iz škriljca reagira samo na cijene”.

“Sjedinjene Države su jedina zemlja koja reagira na signale tržišta, a to je tržište bez mozga”, kazao je Robert Dudley.

Uz cijenu barela WTI nafte od 57 dolara, čak i neznatno povećanje troškova kreditiranja bilo bi dovoljno da 2019. neke tvrtke ostanu bez svih potencijalnih  prihodima.

“Za pokretanje novih projekata barel WTI nafte mora koštati i zadržati se na oko 60 dolara”, izjavio je John Hess, čelnik kompanije Hess, jedne od najvećih američkih tvrtki iz sektora škriljca.

John Hess je tijekom Međunarodnog ekonomskog foruma u Davosu rekao da je upravo to cijena potrebna proizvođačima škriljaca.

Međutim, čak i pod povoljnim uvjetima u smislu cijena, potencijal za proizvodnju škriljca je vrlo ograničen. Prema Hessovim predviđanjima, narednih godina će proizvođači nafte i plina iz škriljca vjerojatno povećati svoj udio u svjetskoj opskrbi na 10%, ali će se rast tada zaustaviti zbog iscrpljivanja rezervi.

Frackingnafta iz škriljevcaškriljciWall streetWTI
Pretplatiti se
Obavijesti o
45 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nato bato otab otan
5 godine prije

zašto ameri ne okupiraju saudijsku arabiju umjesto da se hebu sa venecuelom i sirijom…grabi tamo i još će bit podrška sa svih strana

Riddick
5 godine prije

U Venecueli imaju rezerve nafte vise od 300 0000 miliona barela a u Americi buse skriljac da bi proizveli naftu.
Tu lezi odgovor na pitanje zasto je Maduro “diktator” a Guaido “demokrata” i “legitimni predsednik”

donn
5 godine prije

Svjedočimo sukobu dva ekonomska modela razvoja gospodarstva. Prvi je novoamerički od 90tih, slobodan i neplanski, kladioničarski, na “Nadu što može biti” i i drugi germanski model (koji su rusija i kina usvojili) da nema novca bez protuvrijednosti u nekom dobru, proizvodu. I vrijeme će to izbalansirati, šta koliko zaista vrijedi…

Laki Topalović
5 godine prije

Ima uvijek i taj dio, ali nije samo i isključivo nafta, ali gusta nafta Venezuele je savršena za američku laku WTI naftu.Tek zajedno daju ono što treba oboma. Sada Rusija izvozi gustu naftu Amerima, a laku naftu Venezueli da bi naftovodom mogla doći do terminala. Ajmo zbrojiti 2+2. Ruski izvoz bez povećanja proizvodnje je u SAD narastao na 1,2 milijun barela tjedno. ???????

Mat
5 godine prije

Robert Dudli,a ko je stvorio……trziste bez mozga.

Ivo Lola
5 godine prije

Ne znam, već čim sam čuo za ovo prije mnogo godina bilo mi je i više nego jasno da se ovo sa naftom iz škriljca ne može održati. Jednostavno, ne pije vodu na tržištu. Za vlastite potrebe, pogon teške mehanizacije, OK. Volio bih naći nekoga tko je mislio suprotno i s njim od A do Ž, argumentirano pretresti ovu temu, da vidim iz kojih je on knjiga i kada učio o ekonomiji i eksploataciji fosilnih goriva.

Serjoza
5 godine prije

Pisi propalo…

Alen
5 godine prije

Pritisak da se napadne Venecuela.. Ovo je na sve ili nista,,, Razumijem ih nekako , i ako vise nemaju kapacitet za to oni su takvi da jednostavno moraju nastaviti tako pa i po cijenu koju bi mogli svi da platimo… A oni ce je platiti sigurno…
Druga opcija je bankrot , gubitak statusa supersile , velesile , sile ,regionalne sile i dodjeljivanje statusa zemlje u ponovnom razvoju… Uz medjunarodnu kontrolu njihovog nuklearnog arsenala…

Son of Alerik
5 godine prije

Nezgodno za Amerikance – misle li imati profitabilnu proizvodnju nafte iz škriljevca, moraju odšutjeti porast cijena nafte u svijetu. Opet, rast cijena nafte jača njihove mete – Rusiju i Iran. Što god napravili, za njih je loše. Zašto su uopće išli u proizvodnju nafte iz škriljevca? Zašto nisu poticali Iran, Rusiju, Venezuelu na veću proizvodnju i tako kupovali po niskoj cijeni tuđu naftu, a svoju iz škriljevca ostavili za crne dane, kad ostali svoje rezerve iscrpe? Tko zna kako uopće stoje stvari s naftnim rezervama, jesmo li pri kraju pa pusti nek traje dok traje? Što se tiče američkih (i ostalih) ulagača u naftu iz škriljevca koji žale zbog gubitaka, barem mi nismo ti koji bih trebali žaliti. Svako ulaganje nosi sa sobom i rizik. Svoje eventualne gubitke će brzo nadoknaditi s porastom cijena nafte, dotad će već prepakirati gubitke, zamaskirati ih u kakve obveznice, ugurati u balon koji jedva… Čitaj više »

Sardelino
5 godine prije

Vađenjem nafte razaranjem škriljca zagadile su se ogromne količine pitke vode u prirodnim podzemnim rezervoarima.Osim te štete koja se u nikakvim računima ne odbija od profita jer šteta nije učinjena kapitalu već američkom narodu, prijeti šteta od urušavanja ogromnih područja ispod kojeg se vadila nafta tim predatorskim postupkom.
Koji drži vodu dok majstori ne odu.

Janoš
5 godine prije

Čekaj malo. Nešto tu ne štima. Piše u tekstu:
Od listopada su cijene sirove nafte pale za gotovo 40%.
Kako su pale kad na pumpi svakih par dana veća cijena goriva. Već je jedna litra skoro deset kuna.. Ko tu koga …

tedi
5 godine prije

Kada su Ameri vdjeli da se nafta ne isplati iz skriljaca W. Street je dolar preusmjerio na najbolji biznis rat u Venecueli,isprobana metoda,pljacka.

samo tako
5 godine prije

280 milijardi gubitka u 10 godina ??
Ne treba im nikakva pomoč za uspješan bankrot

tedi
5 godine prije

Uglavnom Venecueli spasa nema.Venecuela je americko dvoriste.Dok je Ametika velesila,male drzave ce jesti,kada potone pocet ce oslobadanje robova.
Rusja ima debelog posla oko svojh granca,a Venecuela je daleko,da ce biti nekog ndgornjavanja Nato-Venecuela biti ce,ali da ce se tu Rusi dati navuc nevjerujem.
A kada se pogleda potreba Evrope za naftom Rusja uvijek ima racuna da bude jeftiniji njen gas,jer je americki preko okeana.

2 mg mozga
5 godine prije

Eto ti razloga za forsiranje elektricnih automobila… Dalje vise ne ide.

nizzde
5 godine prije

Spuštali su bili namjerno cijenu nafte da unište Rusiju a uništili su svoje proizvođače nafte iz škriljca

Vlatko Dizaličar
5 godine prije

Kome nije jasno da je amerika samo židovska prčija taj nije normalan.
==============
Vječita borba između ljudi i mržnja među njima
potiče od strane određenih interesnih skupina židova.
To je jedna mala međunarodna klika bez korjena
koja okreće ljude jedne protiv drugih i
koja ne želi da vlada mir među ljudima.
To su ljudi čiji je dom svugdje i nigdje,
to su ljudi koji nemaju zemlju na kojoj su odrasli.
Već danas žive u Berlinu, u Briselu sutra zatim
u Parizu prekosutra, pa u Pragu, Beču ili Londonu
i svugdje se osijećaju kao kod kuće.
Oni su jedini koji se mogu okarakterizirati kao
međunarodni elementi, jer oni vode svoje poslove svugdje,
ali ih ljudi ne mogu pratiti.
Ali ljudi, ljudi su vezani za svoju zemlju i svoju domovinu,
vezani za životne mogućnosti koje im država i nacija pružaju.

nestrpljivi
5 godine prije

ista stvar samo većih razmjera od sovjetske greške pod palicom gorbačova da rusi proizvode jedan robusni oblik željeznih vijaka koje nitko nije htio kupiti…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI