fbpx

Wall Street potpisao smrtnu kaznu američkim proizvođačima škriljca

Wall Street potpisao smrtnu kaznu američkim proizvođačima škriljca 1

Američke tvrtke koje se bave proizvodnjom nafte iz škriljca se suočavaju s velikim nedostatkom sredstava. Prošle godine su ulagači s Wall Streeta u odnosu na 2016. godinu u ovu industriju prepolovili investicije, a ako ulaganja usporedimo s onima iz 2012. godine, ona su pala za dvije trećine.

Američki proizvođači energenata iz škriljca zbog nedostatka novca smanjuju proračune i klade se rast cijena nafte na svjetskom tržištu. Međutim, kako je nedavno rekao direktor BP-a, Robert Dudley, sektoru škriljca ništa neće pomoći sektoru jer je to “bezumno tržište”. Što se događa na tržištu nafte iz škriljca i zašto investitori bježe od njega?

Između 2010. i 2014. su tehnološki razvoj i visoke cijene nafte doveli do povećanja ulaganja u proizvodnju naftu iz američkih ležišta škriljaca. No 2015. je cijena nafte naglo pala i proizvođači ovog sektora su se doslovno morali boriti da prežive.

Oko stotinu proizvođača s ukupnim dugom većim od 70 milijardi dolara je bankrotiralo. Suočene sa smanjenim ulaganjima, kako bi ostali na površini tvrtke su iskoristile vlastiti kapital uz smanjenje troškova. Zahvaljujući poboljšanoj učinkovitosti proizvodnih tehnologija, tržište se 2017. oporavilo, a ulaganja su porasla za 60%. No sektor je još uvijek daleko od profitabilnog.

“Tisuće depozita škriljaca koja se kopaju u posljednjih pet godina daju manje nafte i plina nego što su njihovi vlasnici obećali ulagačima. To otvara pitanje je li bušenje škriljca, koje je povezano s nadama Sjedinjenih Država u transformaciju zemlje u naftnu supersilu, doista obećavajuće i profitabilno”, kaže The Wall Street Journal.

Prema navodima norveške tvrtke Rystad Energy, velika većina američkih tvrtki škriljca bi mogla proizvesti 10% manje nafte i plina nego što se očekivalo, dok će u nekim regijama manjak u odnosu na predviđanja biti čak 50%.

Tijekom sljedećih trideset godina će proizvođači iz škriljca dobiti gotovo milijardu barela nafte i plina manje nego što se prvobitno očekivalo, što je manjak od oko 30 milijardi dolara prethodno predviđenog iznosa.

Među tvrtkama čija će stvarna razina proizvodnje biti niža od predviđanja su Pioneer Natural Resources i Parsley Energy, dva najveća proizvođača nafte i plina u Permskom bazenu zapadnog Teksasa i Novog Meksika.

Investitori su “izdani”

Opasnost od sloma burze

Trenutno su Sjedinjene Države dosegle rekordnu proizvodnju nafte od 11,5 milijuna barela dnevno, uglavnom zbog eksplozije industrije škriljca. Međutim, piše The Wall Street Journal, bit će vrlo teško održavati tako visoke pokazatelje. Kompanije će morati kopati sve više bunara, što znači ogromne dodatne troškove. Ali novca više nema. Od listopada su cijene sirove nafte pale za gotovo 40%. Stoga se izdaci moraju smanjiti, uz rezanje planiranih većih ulaganja.

Za investitore, tvrtke škriljca su “crna ovca”, kaže FactSet, međunarodna tvrtka specijalizirana za tržište financijskih podataka. Od 2007. godine je indeks dionica američkih proizvođača škriljca pao za 31%, dok je S&P 500 porastao za 80%.

Analitičari kažu da u deset godina ovaj sektor nije uspio opravdati pretjerana očekivanja i nade. Evercore ISI navodi da su tvrtke u tom razdoblju potrošile 280 milijardi dolara više nego što su zaradile na proizvodnji nafte i plina.

Prema izračunima Dealogica, prošle godine su američke tvrtke sektora škriljca na tržištima dionica i obveznica zaradile samo 22 milijarde dolara, što je polovica od rezultata iz 2016. i samo trećina bilance iz 2012.

“Umorni od gubitka novca”

nafta, bušotina, novac

“Ulagači su umorni od gubitka novca. Mnogi od njih već govore tvrtkama da ako se industrija ne disciplinira, da se neće vratiti”, kaže Todd Heltman, glavni energetski analitičar grupe Neuberger Berman, jedne od vodećih svjetskih tvrtki za upravljanje koja posjeduje udjele u kompanijama škriljca.

Prema riječima stručnjaka, proizvođači škriljca su ušli u začarani krug. Osobitost ovog sektora je brzo iscrpljivanje bušotina, jer ubrzo nakon završetka bušenja, proizvodnja na poljima naglo opada i više se ne može govoriti o početnim količinama proizvodnje.

“Da bi kompenzirale manjak, tvrtke moraju povećati broj novih bušotina, što je nemoguće bez dodatnih troškova. No, investitori ne žele kupovati imovinu tvrtki koje su povećale svoje proračune za bušenje, jer ne mogu računati na rast cijena nafte”, kaže Paal Kibsgaard, direktor tvrtke Schlumberger.

“Prije nekoliko godina su svi htjeli ulagati u obećavajuće projekte škriljca. Previše ih se opeklo, tako da danas nitko ne želi ulagati”, rekao je Scott Roberts iz tvrtke Invesco.

Smanjenje proračuna

Nafta

Snažan nedostatak ulaganja tjera tvrtke da revidiraju svoje planove proizvodnje. Već u prosincu su proizvođači škriljca rezanjem proračuna za tekuću godinu usvojili su režim štednje, po prvi put nakon nekoliko godina. Veliki proizvođači kao što su Centennial Resource Development, Diamondback Energy i Parsley Energy smanjili su planiranu potrošnju za oko 15%.

Ukupno je više od deset proizvođača najavilo smanjenje potrošnje, unatoč porastu cijena nafte za više od 20% u odnosu na minimalne cijene iz prosinca.

Apsolutna ovisnost o cijenama nafte je jedan od glavnih problema ovog sektora.

Direktor BP-a Robert Dudley žali što “za razliku od Saudijske Arabije i Rusije, koji reguliraju proizvodnju prema potražnji, američko tržište nafte iz škriljca reagira samo na cijene”.

“Sjedinjene Države su jedina zemlja koja reagira na signale tržišta, a to je tržište bez mozga”, kazao je Robert Dudley.

Uz cijenu barela WTI nafte od 57 dolara, čak i neznatno povećanje troškova kreditiranja bilo bi dovoljno da 2019. neke tvrtke ostanu bez svih potencijalnih  prihodima.

“Za pokretanje novih projekata barel WTI nafte mora koštati i zadržati se na oko 60 dolara”, izjavio je John Hess, čelnik kompanije Hess, jedne od najvećih američkih tvrtki iz sektora škriljca.

John Hess je tijekom Međunarodnog ekonomskog foruma u Davosu rekao da je upravo to cijena potrebna proizvođačima škriljaca.

Međutim, čak i pod povoljnim uvjetima u smislu cijena, potencijal za proizvodnju škriljca je vrlo ograničen. Prema Hessovim predviđanjima, narednih godina će proizvođači nafte i plina iz škriljca vjerojatno povećati svoj udio u svjetskoj opskrbi na 10%, ali će se rast tada zaustaviti zbog iscrpljivanja rezervi.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
48 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
nato bato otab otan
Gost
nato bato otab otan
1 godina prije

zašto ameri ne okupiraju saudijsku arabiju umjesto da se hebu sa venecuelom i sirijom…grabi tamo i još će bit podrška sa svih strana

Malomorgen
Gost
Malomorgen
1 godina prije

Venecuela je bliže i ima ogromne zalihe nafte…?

Malomorgen
Gost
Malomorgen
1 godina prije

Nemam strpljenja…?

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Pa i jesu odavno, samo to nije tako vidljivo. Da nisu, bankrotirali bi odavno. Doduše, hazari iz kuće Saud se nešto puno bune u zadnje vrijeme. Test će biti u prihvaćanju ili neprihvaćanju trgovine s Kinom u juanima.

Što se škriljca tiče, to je od starta bila ponzi shema. Nitko pri zdravom razumu ne bi ulagao u to, kraj obilja raspoložive nafte iz standardnih bušotina.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

Povuci,potegni
i isčupaše škriljac?
I ne škrilji nanulama
kad silaziš sa čardaka.

Tko tebe škriljcem,
ti njega koktelom!
”Molotov”

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Možda su saudijske prirodne rezerve nafte pri kraju, pa moraju Ameri nači druge destinacije.

Sovonorola
Gost
Sovonorola
1 godina prije

ameri osim nafte iz škriljca imaju i druge visokosofisticirane proizvode.Tako naprimjer Trump moli Kineze da kupe GMO soju od divnih američkih farmera .

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Hahah, kakvi retardi…Ako ne folira, IQ mu je kao i broj cipele.

Tak
Gost
Tak
1 godina prije

Zašto? Kako se zove glavna saudijska naftna kompanija? Aramco! Arabian American company. 50/50%

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

U Venecueli imaju rezerve nafte vise od 300 0000 miliona barela a u Americi buse skriljac da bi proizveli naftu.
Tu lezi odgovor na pitanje zasto je Maduro “diktator” a Guaido “demokrata” i “legitimni predsednik”

tedi
Gost
tedi
1 godina prije

Admin mi je blokrao isto misljenje.

tedi
Gost
tedi
1 godina prije

Izvinjavam se,sada vidim da je pusten komentar.

donn
Gost
donn
1 godina prije

Svjedočimo sukobu dva ekonomska modela razvoja gospodarstva. Prvi je novoamerički od 90tih, slobodan i neplanski, kladioničarski, na “Nadu što može biti” i i drugi germanski model (koji su rusija i kina usvojili) da nema novca bez protuvrijednosti u nekom dobru, proizvodu. I vrijeme će to izbalansirati, šta koliko zaista vrijedi…

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Nisi bas precizno opisao americki model koji je sibicarski i gusarski.
Americka ekonomija su sibicarske seme medju kojima je i ova. Sibicari su zaigrali na skriljac, privukli papke koje ce oderati. Ispostavice se da su rezeve iznosile 10-30% od najavljenih (a ne brojevi iz gornjeg teksta), papcima ce ostati prazne busotine i ogromne ekoloske ostete, a sibicari ce sa parama preci na novu igru.
Sjetite se da je prije skriljca igra bila bio-dizel. I to je bila zesca prevara jer za jedan litar bio-dizela treba portositi 1,1 litar pravog dizela. Sjetite se da su izlobirali vlade da propisu koliki % bio-dizela se obavezuju da torose na nivou drzave.
I sve ostalo su sibicarske seme. A tu je i gusarenje, klasicno otimanje para i zlata, pocevsi od Sadama i Gadafija. Sad ce se sve vise oslanjati na klasicnu otimacinu, jer nemaju vremena za razvijanje prevarantskih sema. Ni rekerasenje i prodaja cigle vise im nije vazna. Nemaju potrebu nagovarati papke da kupe F-35 (ciglu), kad im mogu izvuci pare direktno.

donn
Gost
donn
1 godina prije

američki je spekulantski i gusarski, izmuzli su i zadnje novce od srednje klase, od bedaka koji još vjeruju u američki san a startupovi ih izjeli prevarama (zadnja bajka). bajke o dionicama i ulaganju u papire propale (slavenima ili kinezima neprodavljivo). Sve si rekao o sibicarima…, ali su se izgleda preračunali, iscrpili dolar i vjeru u silu. Rušili cijenu nafte Rusiji i pucali si u nogu,a proizvodnja otišla u kinu, zbog vrlih bogataša koji ne poznaju naciju i pripadnost, tu su se preračunali, i sad mogu plakati kad je znanje otišlo. Kako su sijali tako i žanju.. Još max 3-5god godina dajem imperiji dok ne zavapi za pomoć.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Cjenje nafte su im mac sa dvije ostrice, ali obe uperene protiv njih. Dignu cijenu da uspore rast Kine, pa Rusija ojaca. Spuste cijenu da uspore Rusiju, a Kina dobije jeftino energente.

mladen3x
Gost
mladen3x
1 godina prije

@tihobl-tu si u pravu,u početku su iskoristili Kinu za jeftinu radnu snagu i sad se vidi rezultat toga,da su razmišljali mogli su to isto raditi u drugim manjim državama koje bi kasnije mogli imati pod kontrolom,ovako,baš u nuklearnu silu i najmnogoljudniju zemlju svijeta,e pameti….

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Da su pametni iphone nikad nebi nosili na sklapanje u Kinu, vec bi ga sklapali u Cajevcu, konzole u EI Nis, a za slozenije stvari tu je Iskra. Napravili su gresku jer ne poznaju psihologiju. Mali zuti i kamen zagledaju sa svih strana i pokusavaju da otkriju kako je napravljen. Normalno je da ce im pokrasti sve patente. Nasi su drugaciji: natrpaju dijelova pune dzepove i zadju iz fabrike. Nije im vazno kako rade, bitno je da rade. Sto se zamarati kradjom patenata kad mozes svaki dan iznijeti cipova za kilu jagnjetine i turu piva za raju. A i to sto se iznese u dzepovima amerima nebi skodilo jer je manje od skartovanih cipova koji se zutima dese. Amerima bi bilo dobro: nema kradje patenata, manje skarta, radnici jeftini, a zadovoljni platom nizom od kineske.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Osim što je plan da se nas uništi i uništava na sve načine. Nama ni centa.

donn
Gost
donn
1 godina prije

Od Brazila i meksika, ili nas, genijalci odabrali baš Kinu za prenos tehnologija i proizvodnje, pa da se trudiš ne bi mogao bolje 🙂 Kinezima kapa dolje.
U Indiji (gdje je ona od Kine još, ali napreduje), ima novi vic; Brahma, Vishnu, Amerika. Shivu kao trećega u trojstvu (razaratelja i u konačnici dobročinitelja) zamijenili amerima. Samo ih dobro naljuti i napravit će sve da ti pomognu a sebi na štetu:)
Mijenjaju skoro himnu u evergreen od etno opanak punk banda RsM; “Sve sam pare spisko kod djoku u disko”

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Maksimalno dvije godine dok katastrofa ne postane vidljiva. Skriva se. Broj sirotinje i ekonomski pokazatelji. Procjenjeni životni vijek je već pao.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Ima uvijek i taj dio, ali nije samo i isključivo nafta, ali gusta nafta Venezuele je savršena za američku laku WTI naftu.Tek zajedno daju ono što treba oboma. Sada Rusija izvozi gustu naftu Amerima, a laku naftu Venezueli da bi naftovodom mogla doći do terminala. Ajmo zbrojiti 2+2. Ruski izvoz bez povećanja proizvodnje je u SAD narastao na 1,2 milijun barela tjedno. ???????

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

To neće spasiti sektor škriljca, naravnop. On bi se “spasio”, kada bi Gvido davao naftu gazdama gratis.

Mat
Gost
Mat
1 godina prije

Robert Dudli,a ko je stvorio……trziste bez mozga.

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola
1 godina prije

Ne znam, već čim sam čuo za ovo prije mnogo godina bilo mi je i više nego jasno da se ovo sa naftom iz škriljca ne može održati. Jednostavno, ne pije vodu na tržištu. Za vlastite potrebe, pogon teške mehanizacije, OK. Volio bih naći nekoga tko je mislio suprotno i s njim od A do Ž, argumentirano pretresti ovu temu, da vidim iz kojih je on knjiga i kada učio o ekonomiji i eksploataciji fosilnih goriva.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Nema puno argumenata. Dva naftna “šoka”. Cijena nafte. Devedesetih škriljci nisu izgledali kao loš biznis.
A i svi su bili uvjereni da su rezerve vrlo ograničene.

Serjoza
Gost
Serjoza
1 godina prije

Pisi propalo…

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Pritisak da se napadne Venecuela.. Ovo je na sve ili nista,,, Razumijem ih nekako , i ako vise nemaju kapacitet za to oni su takvi da jednostavno moraju nastaviti tako pa i po cijenu koju bi mogli svi da platimo… A oni ce je platiti sigurno…
Druga opcija je bankrot , gubitak statusa supersile , velesile , sile ,regionalne sile i dodjeljivanje statusa zemlje u ponovnom razvoju… Uz medjunarodnu kontrolu njihovog nuklearnog arsenala…

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Nezgodno za Amerikance – misle li imati profitabilnu proizvodnju nafte iz škriljevca, moraju odšutjeti porast cijena nafte u svijetu. Opet, rast cijena nafte jača njihove mete – Rusiju i Iran. Što god napravili, za njih je loše.
Zašto su uopće išli u proizvodnju nafte iz škriljevca? Zašto nisu poticali Iran, Rusiju, Venezuelu na veću proizvodnju i tako kupovali po niskoj cijeni tuđu naftu, a svoju iz škriljevca ostavili za crne dane, kad ostali svoje rezerve iscrpe?
Tko zna kako uopće stoje stvari s naftnim rezervama, jesmo li pri kraju pa pusti nek traje dok traje?
Što se tiče američkih (i ostalih) ulagača u naftu iz škriljevca koji žale zbog gubitaka, barem mi nismo ti koji bih trebali žaliti. Svako ulaganje nosi sa sobom i rizik. Svoje eventualne gubitke će brzo nadoknaditi s porastom cijena nafte, dotad će već prepakirati gubitke, zamaskirati ih u kakve obveznice, ugurati u balon koji jedva čeka puknuti.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Da bas tako , koji god potez da povuku ide matiranje , naqlaze se u totalnom sahu … Jedino mogu da prevrnu stol i ploču…

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije

@Alerik- Kažeš: “…kad ostali svoje rezerve iscrpe”.
Ne upuštam se u teorije urote ali sve više ozbiljnih insajdera tvrdi da nafta uopće nije fosilnog porijekla (dobra vijest za dinosaure) nego prirodni proces u zemljinoj unutrašnjosti te je obnovljiva. O tome je pisao dr. Jerome Corsi u knjizi “Velika Naftne Zavjera…” a Rusi su još za SSSR-a otkrili da se stara , davno napuštena, nalazišta vremenom obnavljaju.
Ako je to tako onda je nafta preskupa, a na drugoj strani možda baš to tom lobiju odgovara da vjerujemo u ograničene količine kako bi svoj proizvod prodavali po većoj cijeni. U svakom slučaju nafte bar za sada ima dovoljno i još će dugo ostati primarni energent u prometu (koliko se god to ne sviđalo “električarima”)

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Piretis
Immanuel Velikovsky u svojoj knjizi Svjetovi u sudaru govori o kometarnom podrijetlu nafte.
Nafta nije komplicirana, ugljik, vodik, dušik, kisik, sumpor. Može li Zemlja sama sa svojim procesima u podzemlju stvarati naftu, kao što to tvrde mnogi? možda. Je li nafta tamo u istoj količini od postanka Zemlje? Možda. Je li se sručila na Zemlju u nekom kometarnom udaru u dalekoj prošlosti? Možda.

Malomorgen
Gost
Malomorgen
1 godina prije

??????

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Možda smo u šumi.

brico
Gost
brico
1 godina prije

Ma da, štima ovo kako se nafta u procesu unutar Zemlje hemijski obnavlja, čitao sam ja ovo pre godinama. Proces koji ne prestaje. Logika kaže da toliko dinozavra, kitova i drugih velikih životinja nikada nije moglo živjeti na planetu koliko (tisuce millijardi tona) se nafte potrošilo samo do danas.
Ako će ova teorija dobiti krila cijena nafte će pasti na 10 € po barelu što bi i bila normalna cijena.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije

niti je uljni sloj na povrsini bare od uginulog jelena niti je nafta od uginulih dinosaura. od bakterija je.

Sardelino
Gost
Sardelino
1 godina prije

Vađenjem nafte razaranjem škriljca zagadile su se ogromne količine pitke vode u prirodnim podzemnim rezervoarima.Osim te štete koja se u nikakvim računima ne odbija od profita jer šteta nije učinjena kapitalu već američkom narodu, prijeti šteta od urušavanja ogromnih područja ispod kojeg se vadila nafta tim predatorskim postupkom.
Koji drži vodu dok majstori ne odu.

Janoš
Gost
Janoš
1 godina prije

Čekaj malo. Nešto tu ne štima. Piše u tekstu:
Od listopada su cijene sirove nafte pale za gotovo 40%.
Kako su pale kad na pumpi svakih par dana veća cijena goriva. Već je jedna litra skoro deset kuna.. Ko tu koga …

brico
Gost
brico
1 godina prije

Pa znaš političari trebaju puno love za održavanje svog carskog stila života, onda različite “Agrokor kompanije”, te gazda NATO pakta itd,…

tedi
Gost
tedi
1 godina prije

Kada su Ameri vdjeli da se nafta ne isplati iz skriljaca W. Street je dolar preusmjerio na najbolji biznis rat u Venecueli,isprobana metoda,pljacka.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

280 milijardi gubitka u 10 godina ??
Ne treba im nikakva pomoč za uspješan bankrot

tedi
Gost
tedi
1 godina prije

Uglavnom Venecueli spasa nema.Venecuela je americko dvoriste.Dok je Ametika velesila,male drzave ce jesti,kada potone pocet ce oslobadanje robova.
Rusja ima debelog posla oko svojh granca,a Venecuela je daleko,da ce biti nekog ndgornjavanja Nato-Venecuela biti ce,ali da ce se tu Rusi dati navuc nevjerujem.
A kada se pogleda potreba Evrope za naftom Rusja uvijek ima racuna da bude jeftiniji njen gas,jer je americki preko okeana.

2 mg mozga
Gost
2 mg mozga
1 godina prije

Eto ti razloga za forsiranje elektricnih automobila… Dalje vise ne ide.

citam
Gost
citam "logicno" , logicno razmisljam
1 godina prije

@2mg mozga Jos samo da nam kazete odakle struja za punjenje tolikih akumulatora? I sta da se radi sa iskoristenim akumulatorima?

tedi
Gost
tedi
1 godina prije

Iz nafte i AC.

nizzde
Gost
nizzde
1 godina prije

Spuštali su bili namjerno cijenu nafte da unište Rusiju a uništili su svoje proizvođače nafte iz škriljca

Vlatko Dizaličar
Gost
Vlatko Dizaličar
1 godina prije

Kome nije jasno da je amerika samo židovska prčija taj nije normalan.
==============
Vječita borba između ljudi i mržnja među njima
potiče od strane određenih interesnih skupina židova.
To je jedna mala međunarodna klika bez korjena
koja okreće ljude jedne protiv drugih i
koja ne želi da vlada mir među ljudima.
To su ljudi čiji je dom svugdje i nigdje,
to su ljudi koji nemaju zemlju na kojoj su odrasli.
Već danas žive u Berlinu, u Briselu sutra zatim
u Parizu prekosutra, pa u Pragu, Beču ili Londonu
i svugdje se osijećaju kao kod kuće.
Oni su jedini koji se mogu okarakterizirati kao
međunarodni elementi, jer oni vode svoje poslove svugdje,
ali ih ljudi ne mogu pratiti.
Ali ljudi, ljudi su vezani za svoju zemlju i svoju domovinu,
vezani za životne mogućnosti koje im država i nacija pružaju.

nestrpljivi
Gost
nestrpljivi
1 godina prije

ista stvar samo većih razmjera od sovjetske greške pod palicom gorbačova da rusi proizvode jedan robusni oblik željeznih vijaka koje nitko nije htio kupiti…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
48
0
()
x