Djeca koja žive u blizini mjesta za hidrauličko frakturiranje imaju do 7 puta veću vjerojatnost da će razviti limfom

7 komentara

Istraživači u Pennsylvaniji objavili su kasno u utorak niz studija koje pokazuju da djeca koja žive u blizini fracking operacija imaju otprilike pet do sedam puta veću vjerojatnost da će razviti limfom od djece čiji su domovi najmanje pet milja udaljeni od mjesta bušenja.

Studije koje su objavili Sveučilište u Pittsburghu i Ministarstvo zdravstva Pennsylvanije također su otkrile “snažnu vezu” između razvoja frakiranog plina i “teških egzacerbacija, posjeta hitnoj službi i hospitalizacija zbog astme kod ljudi koji žive unutar 10 milja od jednog ili više bunara ” proizvodeći plin.

Iako studije nisu bile osmišljene kako bi se utvrdila uzročna veza između frackinga i raka ili astme, one su dodatak velikoj i rastućoj literaturi koja ukazuje da naftni i plinski poslovi predstavljaju značajnu prijetnju javnom zdravlju.

Javno financirano istraživanje objavljeno u utorak sugerira da “nema povezanosti” između blizine fracking aktivnosti i dječje leukemije ili raka mozga i kostiju.

Ali rezultati su “pokazali da su djeca koja su živjela unutar jedne milje od bunara imala približno pet do sedam puta veću šansu za razvoj limfoma, relativno rijetke vrste raka, u usporedbi s djecom koja su živjela u mjestu bez bunara unutar pet milja,” napisali su istraživači. “Podaci sugeriraju da su oni koji su živjeli bliže, osobito u područjima s većim intenzitetom aktivnosti razvoja nekonvencionalnog prirodnog plina, bili u najvećem riziku.”

“Iz perspektive, učestalost limfoma je u prosjeku 0,0012% u djece u SAD-u mlađe od 20 godina”, dodali su. “Naša studija procjenjuje da bi ta stopa bila 0,006% do 0,0084% za djecu koja žive unutar jedne milje od bunara.”

Studije su također ispitivale veze između aktivnosti razvoja plina i nepovoljnih ishoda rođenja, otkrivši da su bebe rođene od majki koje su živjele blizu aktivnih bušotina za frakiranje tijekom faze proizvodnje bile oko uncu manje pri rođenju.

“Također smo otkrili da su majke koje su živjele u blizini aktivnih bunara imale veću vjerojatnost da će imati bebe koje su bile male za gestacijsku dob”, napisali su istraživači u sažetku svojih rezultata.

Edward Ketyer, predsjednik Liječnika za društvenu odgovornost, rekao je za Associated Press da su otkrića “bomba” koja dodatno pokazuje da “što ste bliže aktivnosti frackinga, to je veći rizik da ćete oboljeti od raznih bolesti.”

“Najveće pitanje je zašto je itko iznenađen zbog toga?” upitala je Ketyer, umirovljena pedijatrica koja je bila u savjetodavnom odboru za novo istraživanje.

Studije su objavljene nakon otprilike četiri godine istraživanja koja su se temeljila na povijesti bolesti tisuća stanovnika jugozapadne Pennsylvanije. Godine 2021. Pennsylvania je proizvela više plina iz škriljevca — proizvoda frackinga — nego bilo koja američka država osim Texasa.

Pittsburgh Post-Gazette izvijestio je kasno u utorak da je sastanak zajednice sa stanovnicima i aktivistima postao “intenzivan i ponekad emotivan” dok su istraživači i dužnosnici Ministarstva zdravlja Pennsylvanije (DOH) predstavljali rezultate svojih studija.

“Roditelji su govorili o tome kako gledaju svoju djecu kako boluju od raka ili astme, o nedostatku državnih smjernica je li njihova voda pitka i zrak dovoljno zdrav da se igraju vani”, izvještavaju novine. “Zamjenica izvršnog tajnika DOH-a Kristen Rodack pokušala ih je uvjeriti da su studije samo početak.”

“DOH je rekao da će ažurirati svoje studije o učestalosti raka, napraviti prostor na svojoj web stranici za podnošenje pritužbi na zdravlje okoliša i educirati liječnike i pružatelje zdravstvenih usluga kako ‘prepoznati i liječiti ljude izložene okolišu'”, dodao je Post-Gazette . “Također će surađivati s roditeljima i školama na podizanju svijesti o kvaliteti zraka i razmotriti potencijal za buduća istraživanja.”

Zagovornici klimatskih promjena i medicinski stručnjaci dugo su zahtijevali nacionalnu obustavu operacija frackinga, navodeći i rizike za javno zdravlje i prijetnje planetu. Predsjednik Joe Biden obećao je zabraniti nove operacije frackinga na javnim površinama tijekom svoje kampanje 2020., ali je to obećanje prekršio.

Matt Nemeth, član pokreta Sunrise Movement iz Pittsburgha, napisao je u odgovoru na novo istraživanje da “još jednom znanost potvrđuje da je fracking iznimno opasan za ljudski život.”

“Političari i veliki poduzetnici još uvijek zaostaju s gotovo neuzvraćenom podrškom za ovu destruktivnu praksu”, dodao je Nemeth.

U pregledu više od 2000 studija i istraživačkih izvješća iz 2022., Liječnici za društvenu odgovornost i Zabrinuti zdravstveni radnici iz New Yorka primijetili su da “nedavni nacionalni i globalni napori da se poveća proizvodnja nafte i plina i izvoz ukapljenog prirodnog plina (LNG) imaju strašne utjecaje na javno zdravlje i klima.”

Sandra Steingraber, suosnivačica Concerned Health Professionals of New York, rekla je da su “više od 10 godina pojedinačne studije pokazale utjecaje na više područja, uključujući toksično onečišćenje zraka, kontaminaciju vode, ispuštanje radioaktivnih tvari, potrese, emisije metana i još mnogo toga .”

Tijekom sastanka zajednice u utorak, Steingraber je kritizirao zdravstvene dužnosnike Pennsylvanije jer su samo obećali da će nastaviti pratiti stope raka u blizini fracking operacija.

“SAMO PRESTANI BUŠITI”, napisala je.

Iz Common Dreams: Naš rad je licenciran pod Creative Commons (CC BY-NC-ND 3.0). Slobodno ponovno objavite i podijelite s nama.

Autor: Jake Johnson

DjecaFrackinghidrauličko frakturiranjelimfom
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
6 mjeseci prije

Ne čudim se.

Emiliano Zapata
6 mjeseci prije

Preselis malo dalje oni izgrade 5g toranj pokraj kuce, preselis opet, dode ti RioTinto, preselis opet oni te spricaju iz zraka! Nema bjezanja, samo oko za oko zub za zub!

nepoželjni
6 mjeseci prije

Evo još jedne od “onih” studija …….(!) Svim diplomiranim džabalebarima (besplatno) dajem ideju kako da zarade svoj kruh svagdanji – sada je “IN” pisati kontra ugljikovodika, pa se obratite plenkovićevom uredu ako želi i on dignuti nogu i biti “avangarda” na način da mu napišete studije o pogubnosti nafte i plina na život spermatozoida u Hrvata 😉 Iako studije nisu bile osmišljene kako bi se utvrdila uzročna veza između frackinga i raka ili astme, one su dodatak velikoj i rastućoj literaturi koja ukazuje da naftni i plinski poslovi predstavljaju značajnu prijetnju javnom zdravlju. (a spominju se djeca jer će tako lakše (po)taknuti robovsku “svjest i savjest”…) a u nastavku je pojačivač mamca za lakomislene: Javno financirano istraživanje objavljeno u utorak sugerira da “nema povezanosti” između blizine fracking aktivnosti i dječje leukemije ili raka mozga i kostiju. …naravno, kada roblju ponudiš ove dvije alternative svi lakomisleni (a ima ih) će bez… Čitaj više »

nepoželjni
6 mjeseci prije

Evo danas je deseti dan da avioni ne ispuštaju nikakve tragove (vidiš ga kako leti a nema ni najmanjeg traga) iznad zapadne obale Istre !?
Kako je kod vas?

…24. august je prva četvrt mjeseca pa 25. i 26. postoji vrlo velika vjerojatnost za promjenu vremena i očekujem ponovnu pojavu tragova aviona. Ovisno o jačini promjene varirati će i intenzitet tragova.
Zahvaljujem se svakome koji će ovdje izvijestiti o tome. Svako praćenje i diskusija o tome pomoći će stvoriti jasniju sliku o istini u vezi sa tragovima aviona.

Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

To se već djesilo en masse u Groningenu 😪

Biti-ili-ne-biti
6 mjeseci prije

Još prije desetak godina su neki iz Amerike javljali kako im iz pipe istovremeno curi voda i plin, pa su upaljačem zapalili plin i onda su istovremeno iz pipe imali vodu i vatru.
Voda je bila promijenjene boje i nije više bila za piti.
U Engleskoj su prije više godina zabranili frakiranje, jer su se počeli događati potresi na tim područjima, ali se banda i dalje bori za svoje “pravo na istraživanje i vađenje nafte i plina”.
Kod nas u Hrvatskoj isto to rade i možda su neki potresi izazvani upravo frakiranjem.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI