Cijene nafte dosegle su desetomjesečni maksimum dok američki dolar slabi i dok se saudijski rezovi naziru na vidiku

Cijene nafte
4 komentara

Svjetske cijene sirove nafte gurnute su na nove višemjesečne maksimume, jer se činilo da je nedavni skok američkog dolara izgubio svoj polet, povećavajući tako privlačnost roba čija je cijena procijenjena u toj valuti.

Isporuke globalne referentne vrijednosti Brenta porasle su u ožujku za 1,2 posto, na 56,33 dolara po barelu u 14:16 po GMT. Sirova nafta zapadnog Teksasa (WTI) za veljaču je porasla 1,13 posto na 52,84 dolara po barelu.

ICE indeks američkih dolara, koji prati razinu vrijednosti novca prema košarici od šest glavnih valuta, nepromijenjen je i nalazi se na najnižoj razineu posljednje dvije i pol godine.

Najnoviji dobici potaknuti su i još jednim planiranim smanjenjem proizvodnje od dodatnih milijun barela od strane Saudijske Arabije. Očekuje se da će mjera, zakazana za veljaču i ožujak, zaustaviti nakupljanje zaliha. Štoviše, u najnovijim izvješćima o američkoj opskrbi očekuje se da će zalihe sirove nafte padati peti tjedan zaredom.

Nadolazeća proizvodnja u Rijadu nadoknadila je zabrinutost zbog porasta slučajeva koronavirusa na svjetskoj razini, što je povuklo cijene sirove nafte početkom ovog tjedna, budući da su prethodne blokade dramatično smanjile potražnju.

Saudijski rez dolazi kao dio dogovora koji su sklopili Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici, uključujući Rusiju. Prema sporazumu, većina proizvođača održat će stabilnu proizvodnju u veljači. Prošle su godine rekordi OPEC-a i savezničkih proizvođača pomogli da se nafta oporavi od povijesnih najnižih razina.

NaftaWTI
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
3 godine prije

Propade Rusija nacisto. Opet ce se nagomilati dolari u rezervnom fondu iako pokusavaju da ih se rijese.

Bosanac
3 godine prije

Kad si s’kešom ne igra ti neku ulogu je’l nafta 50 il’ 120 dolara po barelu, takođe kad si bez keša ne igra ti ulogu jel nafta 15 il’ 20 dolara po barelu jer si bez keša.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI