fbpx

Fracking može prouzrokovati zemljotrese, tvrde američki znanstvenici

Fracking i zemljotres

Decenijama naftni operateri u dolini Salinas “pucaju” vodom duboko u zemlju. Sada naučnici vjeruju da je aktivnost možda pokrenula zemljotrese.

Nedavna studija povezuje seizmičku aktivnost oko naftnog polja San Ardo sa upotrebom „ubrizgavanja otpadnih voda“. Kada naftne kompanije crpe sirovu naftu iz zemlje, prati je velika količina vode. Ova otpadna voda se zatim pumpa kroz bunare duboko u zemlju.

Istraživanje nije prvo koje zemljotrese vezuje za ubrizgavanje otpadnih voda. Više od hiljadu milja dalje u državi Sooner, veza je dobro prihvaćena. U 2016. godini najveći zemljotres u istoriji Oklahome, jačine 5,8, pogodio je grad Pawnee, oštetivši građevine udaljene 300 km i natjeravši Pawnee Nation da proglasi vanredno stanje. Naučnici vjeruju da je ovaj zemljotres i hiljade drugih u Oklahomi izazvan ubrizgavanjem otpadnih voda.

Ali u izjavi za Herald, Udruženje naftnih derivata zapadnih država reklo je da ne bi bilo na mjestu upoređivati seizmičke aktivnosti u Kaliforniji sa onim što se dešava u državama poput Oklahome, zbog razlika u geologiji i aktivnosti naftnih polja.

Odgovarajući na tvrdnju Asocijacije, vodeći autor studije Thomas Goebel rekao je da „greške nije briga da li su u Oklahomi ili Kaliforniji. Fizika zemljotresa i pokretanje procesa svuda su isti. “

Studija

Goebel, profesor seizmologije na Univerzitetu u Memphisu, i Manoochehr Shirzaei, profesor geofizike u Virginia Techu, pomno su pregledali više od 40 godina podataka o ubrizgavanju otpadnih voda i 1.735 lokalnih zemljotresa. Otkrili su da su zemljotresi u San Ardu imali tendenciju da se dešavaju u blizini bunara za odlaganje otpadnih voda i da su promjene brzine ubrizgavanja otpadnih voda bile zasjenjene promjenama u aktivnosti zemljotresa, sa zakašnjenjem od oko 13 do 17 mjeseci.

Kako to opisuje Goebel: „usponi i padovi stopa zemljotresa pratili su uspone i padove stopa ubrizgavanja“. Sličan odložen odgovor opisan je istraživanjima veze sa zemljotresom u Oklahomi.

Nedavna studija povezuje seizmičku aktivnost oko naftnog polja San Ardo sa upotrebom ubrizgavanja otpadnih voda. Prije 2008. godine, država Sooner bila je relativno mirna u pogledu seizmičke aktivnosti. Ali tokom posljednje decenije, naftne operacije su dramatično povećale upotrebu ubrizgavanja otpadnih voda. I u tom istom vremenskom periodu država je doživjela eksploziju zemljotresa.

Prema Američkom Geološkom zavodu, većina zemljotresa u Oklahomi prouzrokovana je ubrizgavanjem otpadnih voda u zemlju.

Kako se to dešava

Otpadne vode i tečnosti za fracking mogu da pokrenu ili „izazovu“ zemljotrese jer su prisilno pod zemljom pri vrlo visokim pritiscima. One se probijaju kroz pore i prelome u stijeni, koje su i sami već pod ogromnim tektonskim stresom.

Poput površine stola za vazdušni hokej, koji ispucava vazduh ispod paka kako bi smanjio trenje i pomogao mu da glatko klizi, pumpanje tečnosti visokog pritiska u podzemne rupe i prelome olakšava im klizanje i stvaranje zemljotresa.

Ali, kao što navodi USGS, mnogo je vjerovatnije da bi ubrizgavanje otpadne vode izazvalo zemljotrese zbog frackinga. To je zato što u poređenju sa operacijama frackinga, bunari za odvođenje otpadnih voda pumpaju veće količine tečnosti, tokom dužih vremenskih perioda.

Za svoju analizu, Goebel i Shirzaei su podatke o zemljotresima nabavili od Centra za podatke o zemljotresima u Sjevernoj Kaliforniji i podatke o ubrizgavanju otpadnih voda od Kalifornijskog odjeljenja za upravljanje geološkom energijom. Svi operateri nafte po zakonu moraju da prijave podatke ubrizgavanja otpadnih voda u CalGEM.

Goebel i Shirzaei su takođe pogledali satelitske snimke i otkrili da se dno doline diže, u nekim oblastima više od pola inča godišnje. Prema Gebelu, ovo je dokaz da pritisci pod zemljom nisu u ravnoteži, što primorava zemlju da se širi.

Naftne operacije u Kaliforniji tipično su povezane sa propadanjem tla, primjetio je Joern Kaven, geofizičar iz USGS. „Ovdje zapravo vidite inflaciju, tako da se ubrizgava puno otpadnih voda.“

Okriviti San Andreas

Udruženje nafte zapadnih država, koje više od jednog vijeka zastupa naftne operacije u Kaliforniji, ukorilo je zaključke Goebela i Shirzaeija, ukazujući da su zemljotresi u Kaliforniji uobičajeni i prirodni. Udruženje je dalje istaklo da se granica ploče San Andreas, tektonski aktivna karakteristika, nalazi 22 kilometra istočno od naftnog polja San Ardo.

Ali Kaven, koji nije bio uključen u istraživanje, rekao je da bi bilo čudno da San Andreas pokrene toliko zemljotresa na daljini na kojoj se nalazi naftno polje.

U svojoj studiji, Goebel i Shirzaei pokazuju da su ubrizgavanje otpadnih voda i brzine zemljotresa u snažnoj korelaciji, a ova veza obuhvatala je i zemljotrese udaljene 15 km od naftnog polja. Kada su pokušali da uračunaju zemljotrese duž San Andreasa u svoje proračune, korelacija je oslabila. Istraživači su takođe primjetili da su se zemljotresi gomilali u blizini naftnog polja, sa manje zemljotresa u zoni između San Arda i San Andreasa.

Prema Goebelu, ova zapažanja potkrepljuju zaključak da ubrizgavanje otpadne vode izaziva zemljotrese u području San Ardo.

Mjera Z i zabrane naftnih polja

Naftno polje San Ardo posjlednji put se našlo u centru pažnje 2016. godine, kada je 56% glasača okruga Monterey donijelo mjeru Z, kojom je zabranjen fracking, ubrizgavanje otpadnih voda i razvoj novih naftnih i gasnih bušotina u okrugu.

Ali nakon što su naftne kompanije pokrenule tužbu, veći dio Mjere Z je poništen – sačuvana je samo zabrana frackinga. Danas je upumpavanje otpadnih voda u zemlju još uvijek legalno.

Žalba za obnovu Mjere Z trenutno čeka na razmatranje u apelacionom sudu. Njene pristalice nadaju se oporavku zabrane ubrizgavanja otpadnih voda i razvoja novih bušotina za naftu i gas.

„Bilo je prilično nečuveno da sudija ukine glasanje ljudi“, kaže Andy Hsia-Coron, suosnivač Protect Monterey County, lokalne organizacije koja stoji iza Mjere Z. „Postoji presedan za suzbijanje ove vrste aktivnosti.“

U stvari, taj presedan se može naći odmah u susjedstvu. 2014. godine susjedni okrug San Benito ušao je u istoriju donevši prvu zabranu frackinga u državi. Pionirska inicijativa, nazvana Mjera J, takođe je zabranila druge naftne operacije „visokog intenziteta“ u okrugu, poput ubrizgavanja otpadnih voda.

Ali, bez predviđenog sudskog datuma za obnovu Mjere Z, čini se da će otpadne vode i dalje teći u zemlju.

O budućnosti zemljotresa na naftnom polju San Ardo, Goebel je rekao: „očekuje se da će ono što se dogodilo tokom prethodnih 40 godina, isto važiti i za budućnost ako se ubrizgavanje nastavi“.

Izvor: USGS.GOV | The Mercury News

4.3 30 votes
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
203 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Zagor
Gost
Zagor
21 dana prije

Molim vas, provjerite što ste napisali. Pogotovo onu p… ariju o državi Sooner.
Inače, dobar članak, naravno, fali lektor sa znanjem engleskog.

L. R.
Admin
Famed Member
21 dana prije
Reply to  Zagor

Poštovani,

Sooner state je ima za Oklahomu i tako je navedeno u originalnom članku.

https://en.wikipedia.org/wiki/Sooners

Lo

Zagor
Gost
Zagor
21 dana prije
Reply to  L. R.

Sve ok. Wiki je to lijepo objasnila, ali ja, koji sam na drugom kontinentu to ne trebam znati. Ionako znam nesrazmjerno više o njima nego oni o nama.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
21 dana prije
Reply to  Zagor

Pitanje je koliko je općenito ispravljanje i lektoriranje sitnih greškica efektivno jer za istu količinu uložene energije dobilo bi se znatno manje članaka za koje i sam kažeš kako su dobri s čim se i ja slažem.

Li'k
Gost
Li'k
21 dana prije
Reply to  Spacevoodoo

😉 efektivnost

Vendetta
Gost
Vendetta
21 dana prije

prvo sto sam pomislio je da je potres umjetno izazvan.
Kod Karlovca je vojarna i tamo je HAARP.

ovo nam je il kazna od Boga sto slavimo sotoniste pedofilw, kriminalce j slicno.
ili je kazna od zapada jer necemo vakcinu i zmaju da ce kod nas naletit na najveci otpor

ajd neka ako zna nest vise nema pise,

Toni
Gost
Toni
21 dana prije
Reply to  Vendetta

Sram vas bilo.

Vendetta
Gost
Vendetta
21 dana prije
Reply to  Toni

zasto? sta ne smijem izrazito svoje misljenje?
da li ja po icem umanjujem tragediju??? kako na vidim ne.
Ja sam samo dao teoriju koja može bit teska glupost ali i istina.
da sj citao i gledao stk sam ja i ti bi sumnjao n isto.

NamazTe
Gost
NamazTe
21 dana prije
Reply to  Vendetta

Pa naravno da su potresi umjetno izazvani ili u najmanju ruku potpomognuti i potencirani. Potresi siju nezamisliv strah, a rulja je pokoriva i ranjiva jedino u strahu. Malo nam odvratili pozornost, dok se iza kulisa odvijaju glavni događaji (cjepiva, vjerojatno i čipovi [otom potom], 5G, o ilegalnim migrantima više nitko ni ne priča, a sad ih ima više no ikad, zatim već uobičajene raznorazne političke muljaže itd.).

autor_itet
Gost
autor_itet
21 dana prije
Reply to  NamazTe
... ....
Gost
... ....
21 dana prije
Reply to  NamazTe

Zašto Hrvatska, zemlja od 4 mil. stanovnika?

Trt
Gost
Trt
21 dana prije
Reply to  Vendetta

Da…zar nije malo cudno da u godini dana imamo ovoliko potresa i da se desavaju bas u ”valovima” plandemije…na proljece i sad ovaj…i to bas kada je otpor cjepljenju prilicno velik tj. strah od virusa prilicno mali…a znamo da je konstantno izazivanje kriza najbolhe sto znaju Gadovi Zla..kao sto Vendetta kaze – moze biti teska paranoidno naivna zabluda…ali u ovom ludom svijetu vise nista se ne cini nemoguce..

Mikojan
Gost
Mikojan
21 dana prije
Reply to  Trt

Ja bi se cijepio protiv potresa, to osjetim vidim posljedice, čujem, a sve ovo će još više odbiti ljude od cijepljenja protiv tog virusa, kakvo zastrašivanje?

Vendetta
Gost
Vendetta
21 dana prije
Reply to  Trt

to je ono sto mene muci.
znaju dobro vladari gdje ce naletjeti na najveci otpor ovom svom novofašizmu,
žele nas muciti žele nas slomiti ali nece moci ove noci,bit ce to sve dobro, bit ce jako mracno al iducu NG slavimo kao nekada

Vendetta
Gost
Vendetta
21 dana prije
Reply to  Trt

upravo to

Mikojan
Gost
Mikojan
21 dana prije
Reply to  Vendetta

Kojeg Boga, čijeg boga, daj malo to detaljnije, ima ih ohohoooo

Vendetta
Gost
Vendetta
21 dana prije
Reply to  Mikojan

nema samo je jedan, ovisi kako interpretiras,a to ti opet ovisi gdje si se rodio na kugli zemaljskoj u vecini slucajeva, i u kojem vremenu.

Faust
Gost
Faust
21 dana prije

Tvrdnje,vjerovanja i očekivanja “znanstvenika” poput ovih iznesenih u tekstu nisu znanost.To je proizvoljno,tendenciozno i nepošteno korištenje znanosti u političke svrhe.Demokratima je “rusty belt” trn u oku.

kreso
Gost
kreso
21 dana prije

Hvala na clanku!

Mozart
Gost
Mozart
21 dana prije

Od amera i engleza mozete ocekivati samo ludilo

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
21 dana prije

Sve se odvija po istom obrascu, kako s cijepljenjem tako i s frackingom. Najprije se sve dogodi, a onda svi političari,
stručnjaci, nestručnjaci i svi mi ostali pričamo o atomima i molekulama otrova koji služe za fracking i za cijepljenje.

Što se frackinga tiče gdje god su korporacije od država dobile koncesije ugovori su rađeni daleko od očiju javnosti. Tako su svi ugovori rađeni po obrascu da korporacije nisu odgovorne za eventualne štete. U Kanadi su otrovi koji se koriste pri frackingu u nekim područjima prodrli u vodu za piće i Kanada je zabranila daljnje frackiranje, međutim korporacije po ugovoru imaju prava na obeštećenje od države u visini izgubljene dobiti za vrijeme trajanja koncesije. To je tako jer su sve te ugovore sastavljali odvjetnici korporacija koji kroz revolving door prelaze u i iz nadležnih sudova koji vrše arbitražu. Sve te bitke su izgubljene i prije nego su počele.
I sa aktualnim cijepljenjem nije išta drugačije. Cijepljenje se ucjenama pretvara u obavezno, a za posljedice ne odgovaraju proizvođaći, a dio troškova liječenja od posljedica cijepljenja plaćaju zdravstveni sustavi država odnosnp svi potezni obveznici i to samo za slučajeve koje zdravstveni sustavi priznaju što je samo mali dio.

I sad možemo mi do svetog Nigdarjeva raspravljati o atomima i molekulama i ništa se promjeniti neće dok većina ne promjeni svaki svoj sustav vjerovanja.

Mölltaler
Gost
Mölltaler
21 dana prije
Reply to  Spacevoodoo

“I sad možemo mi do svetog Nigdarjeva raspravljati o atomima i molekulama i ništa se promjeniti neće dok većina ne promjeni svaki svoj sustav vjerovanja.”

A to neće biti nikad.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
21 dana prije
Reply to  Mölltaler

Ja nikad ne govorim nikad kad je u pitanju magija.
Možda se nisu stekli uvjeti za promjene sustava vjerovanja.
Sad smo u fazi zbunjoze i straha.
U trenutku kad se pojavi glad sve se mjenja. Hoće li se glad pojaviti ili neće ja neznam. Osim toga neznam da li će se pojaviti nešto još gore nego što je čovječanstvo do danas iskusilo.

Mölltaler
Gost
Mölltaler
21 dana prije
Reply to  Spacevoodoo

I da se pojavi glad ljudi će za nju okrivljivati koronu ili one koji se ne budu cijepili.

Gladnim ljudima se manipulira još lakše zato i prave ekonomske krize prije svakog svjetskog rata.

KISIK
Gost
KISIK
21 dana prije
Reply to  Mölltaler

NEgacija NEgacije,nek’ti bude!

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
21 dana prije
Reply to  Spacevoodoo

Sve se odvija po istom obrascu, kako s cijepljenjem tako i s frackingom. Najprije se sve dogodi, a onda svi političari,
. . sručnjaci, nestručnjaci, mediji i svo ostali gataju o atomima i molekulama.

AlanisM
Gost
AlanisM
21 dana prije
Reply to  Spacevoodoo

😀
Istina.
Ali što naš narod kaže, svako zlo za neko dobro.

Da ne bi ove pandemije, blage veze ne bih imala ni o cjepivima ni o G-O-F “eksperimentima” ni o mRNK ni o CRISPR Cas 9 tehnologiji, ni koji q mu dođe “spike protein”, ni o zakonima protiv biloškog oružja, ni da postoje 3 vrste RNK, ni o zakonima o cjepivima, CDC, NIH, FDA, EUA (Emergency use authorisation), BSL 3 i 4, PCR testovima i protokolima testiranja, dosadašnjim istraživanjima cjepiva, što su ajuvanti u cjepivima i koji q će tamo, maskama, hipoksiji, etc. 😀

Nakon pandemije će dobar dio onih koji su čitali i iščitavali kojekakve studije da bi mogli pratiti sve laži gamadi na vlasti, moć upisat medicinu, kemiju, biologiju, farmaciju, pravo, statistiku – komotno. 😀

nonwo
Gost
nonwo
21 dana prije
Reply to  AlanisM

Sad znaš(i svi koji su radoznali) koje opasne alate u rukama imaju(mogućnost da naprave “krnjeg”gmo čovjeka) i tko su ti tipovi ,barem oni iz prvih redova(NIH,NIAID,FDA,CDC,… GAVI,WHO).
Da bi čovjek uopće nešto mogao poduzeti u svoju obranu,mora znati tko mu radi o glavi i kako funkcionira.
Tko nikad nije čuo za CRISPR Cas 9 misli da je gmo čovjek i GOF virus znanstvena fantastika a pojedinci koji ga upozoravaju”ravnozemljaši”.
Za obranu od genetske manipulacije mora se započeti s time što je gen.
Kad je modus operandi prepoznat ,svatko vidi gdje ga sve primjenjuju,jer obrazac postaje poznat.
Onaj tko savlada covid prevaru imati će “kvantni skok” u bio,tehno,farma,med znanju i pripremljen je da svaki pokušaj budućih manipulacija ,prepozna u začetku.To je definitivno dobro.Ne možeš se obraniti od nepoznatog.

piždro
Gost
piždro
21 dana prije
Reply to  nonwo

Sve je to $negativo$ škvadra. oni su davno planet zemlju preuzeli.. na veliku žalost i tugu!!!

Alanis
Gost
Alanis
21 dana prije
Reply to  nonwo

Istina.
Samo nepismen čovjek se nema čime i ne zna kako obraniti.

KISIK
Gost
KISIK
21 dana prije
Reply to  nonwo

Bravo opet.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
21 dana prije
Reply to  AlanisM

Da, sad bi za vrijeme potresa mogli učiti o HAARP-u, frackingu . . . mogli bi postati i apsolventi seizmologije . . . instant znanja definitivno nisu za odbacivanje kad vidimo koliko i znanstvenici koji su čitav život posvetili određenom segmentu znanosti neznaju . . . ono što sam želio reći je to kako s jednim okom gledamo što se sve izdogađalo, s drugim što se trenutno događa, ali kako treba osposobiti pa upotrijebiti i treće oko kako bi bili što manje zatečeni s budućim događanjima.
Evo na primjer Hrvatska je već dala u koncesiju prava za ispitivanje određenih površina kopna za eventualne eksploatacije ugljikovodika, već je cijepljenje počelo, tako da i znanja o seizmologiji i o medicini postaju ograničeno upotrebljiva. Kad se pojavi nešto treće trebali bi biti unaprijed spremni.
U mojem komentaru sam pisao o obrascu koji isti za sve što se pojavljivalo i osim pojedinačnih saznanja po segmentima potrebno je prepoznati obrasce po kojma se razna događanja događaju, a to je nemoguće bez sva tri oka.

mario
Gost
mario
21 dana prije
Reply to  Spacevoodoo

Točno

nonwo
Gost
nonwo
20 dana prije
Reply to  Spacevoodoo

Čekaj,nekima su se tek otvorila dva oka..:))

mario
Gost
mario
21 dana prije
Reply to  AlanisM

Poslije pandemije nema studija

KISIK
Gost
KISIK
21 dana prije
Reply to  mario

Sada nema poslije? Isto.

KISIK
Gost
KISIK
21 dana prije
Reply to  AlanisM

Kaao i dosad(a) samo će(mo) puuunoo
brže sagorijevati.

onaj najve... Dalton
Gost
onaj najve... Dalton
21 dana prije

Svaka američka savezna država ima svoj ”državni cvijet”.
Oklahoma ”Oklahoma Rose”
Alabama kameliju, Aljaska nezaboravak…
Washington DC ”American Beauty”.
Zagreb Bandića…
P.S.
Veliki pozdrav našoj frendici @Luciji…
Draga Luce, nadam se da si dobro…

Max
Member
Famed Member
Max
17 dana prije

@Lucija nadam se i ja.

onaj najve... Dalton
Gost
onaj najve... Dalton
21 dana prije

Koje olakšanje…
Negativan na testu.
Na IQ testu…
P.S.
Sad se bez kompleksa manje vrijednosti mogu družiti sa lumenima koji tamo žele napraviti odlagalište nuklearnog otpada iz Krškog.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
21 dana prije

A daj ti neki prijedlog lokacije za odlaganje nuklearnog otpada . . . i zašto bi promjena oblika energije preko fuzije atoma bila štetnija od ostalih načina promjene oblika energije kako bi mi u doma u utičnici imali 220V

onaj najve... Dalton
Gost
onaj najve... Dalton
21 dana prije
Reply to  Spacevoodoo

Alo, Lumen, jes to ti!?
Načekati ćeš se da tvojim utičnicama prođe el. energija dobijena fuzijom.
A ako nemaš gdje odlagati radioaktivni otpad, plati drugome da to učini… Točka!

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
21 dana prije

Hoću, a kad ti imaš novca onda ti plati drugome i everybody happy 🙃🙃🙃

onaj najve... Dalton
Gost
onaj najve... Dalton
21 dana prije
Reply to  Spacevoodoo

🙂

KISIK
Gost
KISIK
21 dana prije

Devastirajući potres jačine 9.0 koji se dogodio na pacifičkom rasjedu Tohoku tijekom 11.03.2011. je najjači potres na području Japana i peti najjači potres u modernoj povijesti svijeta. Njegova moć je bila tolika da je poremetila zemljinu gravitaciju, te je promijenio planetarnu os skraćujući dan za mikrosekundu uz klizanje kompletnog otoka Honshu 2,4 metra istočno. Uza sve stravične činjenice, Tohoku nam je ostavio jednu od najvećih nuklearnih havarija koja je zaslužna za kontaminiranje cijelog Pacifika i epidemiju kancerogenih oboljenja, ne samo među žiteljima Japana, već i među ribama, morskim sisavcima i pticama.

Cunami u neposrednoj okolici Sendaia, snimljen u ranim jutarnjim satima 11.03.2011

Nekoliko važnih informacija o potresu iz 2011.:

Zbog promjene distribucije mase pod Japanom nakon potresa i anomalije u zemljinoj gravitaciji, promijenila se i planetarna os između 4-10 centimetara, te je uvjetovala skraćenje planetarnog “dana” za mikrosekundu.

Nakon Tohokua Japan je pretrpio još 5000 naknadnih podrhtavanja, a najjači potres je imao jakost 7.9.

Oko 400 kilometara sjeverne obale otoka Honshu je propalo u more za 60 centimetara.

U nepune četiri minute tijekom samog potresa, otok Honshu je premješten istočno za 2,4 metra.

U samom epicentru potresa, na rasjedu Tohoku, pacifička ploča se približila Japanu za 24 metra.

Sam cunami je bio toliko snažan da je odvalio kompletni glečer na Sulzbergerovoj ledenoj ploči na Južnom polu.

Cunami je na japanskoj obali imao visinu od 40,5 metara.

Sam val cunamija je na nekim mjestima ušao preko 10 kilometara u japansko kopno.

Cunami je podigao ledenu koru na Antartici u dijelu Whillansove ledene ploče za 60 centimetara.

U Čileu je val japanskog cunamija imao visinu od tri metra.

Cunami je bio toliko snažan da je do otočja Midway imao visinu od 1,5 metara ubijajući pri tome preko 100.000 morskih ptica koje su se gnjezdile na okolnim atolima.

Zvučni valovi koji su nastali potresom i cunamijem su bili toliko snažni da su ih zabilježili neki sateliti u niskoj zemljinoj orbiti.

Energija oslobođena s potresom je bila tolika da je mogla napajati Los Angeles s električnom energijom punu godinu.

Cunami je uzrokovao topljenje nuklearnih jezgri u nuklearki Fukushima Daiichi uz istjecanje radijacije u Pacifik i nama nepoznati slučaj istjecanja radijacije iz obližnje nuklearke Fukushima Daini.

U samoj nuklearki Fukushima Daiichi radijacija je istekla u Pacifik iz sva četiri oštećena reaktora, dok je topljenje jezgre nastalo u tri reaktora, dok je Fukushima Daini omogućila istjecanje radijacije iz tri reaktora unatoč spriječavanju topljenja nuklearnih jezgri.

U najsjevernijim Norveškim fjordovima se more satima dizalo i spuštalo, takva neobična pojava je uzrokovana valovima stvorenima samim cunamijem i oscilacijama koje su nastale ispod sjeverne ledene polarne kape.

U travnju 2012. do zapadnih obala Aljaske i Kanade su počele pristizati velike plove sa smećem, krhotinama, brodovima i drugim objektima koje je cunami povukao s japanskog tla. Među drvenim materijalom su se nalazili gotovo netaknuti dijelovi kuća, cijele ribarske brodice, dijelovi automobila, kamiona, cijeli motocikli, telefonske govornice, rasvjetni stupovi, dijelovi dalekovoda, instalacije za skladištenje nafte i plina i naravno ostaci žrtava.

Još uvijek se traga za 3279 ljudi koji su nestali tijekom cunamija, dok je smrtno nastradalo
13135.

Zbog istjecanja radijacije, ispred kalifornijske obale umiru ribe, 98% priobalnog dna je prekrivenom mrtvim ribama, dok je uobičajena brojka 2%.

Zbog radijacije umiru i kalifornijski tuljani, a već godinama se uočavaju tumori na ribama i velikim morskim predatorima poput morskih pasa, za koje se do sada smatralo da ne mogu oboljeti od raka.

Polarni medvjedi na obali Aljaske i zapadnim obalama Kanade te tuljani i morževi maju sve veći broj raka kože i leukemije.

Broj oboljelih od raka je u okolici Fukushime narastao za stravičnih 6000%, ove brojke se očitavaju izvan zone zabrane stanovanja u takozvanim sigurnim zonama u kojima ne bi trebalo biti radijacije.

Bez obzira na grozne podatke koje smo vam predstavili oko obje oštećene nuklearke je uspostavljena minimalna zona zabrane stanovanja, u radijusu od 20 kilometara od Daiichija i 10 kilometara od Dainija.

Mediji smatraju da je to dovoljno, a japanska vlada se iznimno trudi da pokaže kako radi sve što je u njenoj moći da vrati ljude u zabranjeno područje unatoč velikoj radijaciji izvan same zone zabrane. Da stvar bude gora, japanske vlasti uopće ne žele preuzeti odgovornost za trovanje Pacifika iz kojega mi danas jedemo ribu, rakove i školjke i na kojemu se uzgaja najveća količina spiruline pacifice, zelene alge koji mnogi koriste za detoks.

Japanske vlasti pored jakog marketinga, žele pokazati kako se unutar zone zabrane priroda oporavlja te da guta kompletnu infrastrukturu, po njima to je odličan znak, no svakome tko zna išta od radijaciji je jasno kako biljke lakše podnose istu, no ipak predstavili smo vam galerije u kojima se jasno vidi kako same biljke imaju snažne mutacije. Kako li japanske vlasti misle vratiti ljude u takva područja kada se čak i na biljkama vide mutacije?

Radijacija se u našoj atmosferi akumulira od prvih atomskih testova, za to imamo znanstvene studije, ali psihopate na vlasti to ne interesira. Radijacija se najbolje prenosi zrakom i ona nema nikakvu boju ili miris da bi je mi mogli “prepoznati”, jedino što je može očitati su senzori za radijaciju i takozvani Gajgerovi uređaji. Koliko je radijacija narasla od Tohokua, najbolje pokazuju slučajevi da su mudre glave nekoliko puta povećavale ljestvicu dozvoljene radijacije u hrani, piću i zraku kako bi nas uvjerili da je sve u redu. Ispod same galerije smo Vam dostavili linkove na tekstove koji podrobno objašnjavaju sve najvažnije događaje vezane za Tohoku.

I na koncu važno je napomenuti kako je tijekom 2014. zabilježeno udvostručenje jakih potresa, na žalost cenzurirana znanost je na takve brojke ostala nijema. Samo Japan ima još 54 aktivne nuklearke (iako se negdje pokazuje 43 zbog gotovo identičnih imena poput slučaja u Fukushimi), a većina njih ima po tri do četiri nuklearna reaktora. Svi japanski nuklearni reaktori se nalaze u trusnom području, dok je oko polovica reaktora u relativnoj blizini vulkana (do 80 kilometara od vulkana).

Tužna stvarnost, kao da nam Chernobyl i Fukushima nisu dali dovoljno povoda za brigu, danas je na svijetu aktivno čak 442 nuklearke a 66 je u procesu izgradnje.

Na svijetu je trenutačno aktivno 442 nuklearke s minimalno jednim, a maksimalno četiri nuklearna reaktora, u procesu izgradnje su dodatnih 66.

onaj najve... Dalton
Gost
onaj najve... Dalton
21 dana prije
Reply to  Spacevoodoo

Danas sam se probudio prilično tolerantan, pa….

A gdje bi lumeni odlagali radioaktivni otpad iz nuklearne elektrane, nego na potresima trusnom području. Samo budalama tu nešto može biti čudno…

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
21 dana prije

Ja sam mislio kako se ti šališ, ali vidim kako ti veze s mozgom nemaš, ali zato misliš kako si popio svu pamet ovoga svijeta.
Samo tako pametni ljudi kao što si pametan ti znaju gdje su trusna područja i oni zato grade levitirajuće kuće kojima potres nemože naštetiti.
Samo tako pametni bi nuklearnom smeću predpodstavili ljudski život i koji bi brinuli o nuklearnom smeću više nego o ljudskim životima.
Takvi kao ti bi sigurno jučer poslije potresa najprije išli provjeriti da li je sa smećem sve u redu, a tek onda bi išli vidjeti da li ima ozlijeđenih i zatrpanih ljudi. Očito su te dobro plašili kad si bio mali pa još nisi došao k sebi, a mediji će se pobrinuti da nikad i ne dođeš.

onaj najve... Dalton
Gost
onaj najve... Dalton
21 dana prije
Reply to  Spacevoodoo

???
P.S.
A… skužio sam…
Sporno je ono: ”A gdje bi lumeni odlagali radioaktivni otpad iz nuklearne elektrane, nego na potresima trusnom području. Samo budalama tu nešto može biti čudno…”

Drugi komentari su prekinuli nit mojih komentara, pa se izgubila ironija.
Da, šalio sam se. U tome sam očito pretjerao.
Razumijem Tvoj gnjev pravednika…
Sad kad si me ovako pošteno izvrijeđao, nadam se da se sad osjećaš bolje…
Jer si svjetlosnu godinu daleko od mojih stavova o životima ljudi.
Evo 🙂 za cijeli ovaj nesporazum.

čudila se aman ja
Gost
čudila se aman ja
21 dana prije

šta ovo bi?

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
21 dana prije

Ne, sporno je to kako ljudi mogu živjeti na kako ti pišeš “trusnim” područjima pa kad im potres i kuće sruši i neki od njih poginu, oni opet obnavljaju i grade kuće na tom istom području i za te ljude tebe nije briga jer ti brineš o nuklearnom otpadu.
Da, tu se razlikijemo u svijetlosnim godinama.

Sad kad si najprije dopustio svom egu da pročita što sam napisao ja mogu samo poručiti tvom egu kako sam ga ohrabrivao kako je superpametan, znam kako nisi ti pisao ono o lumenima, to se meni učinilo.

onaj najve... Dalton
Gost
onaj najve... Dalton
21 dana prije
Reply to  Spacevoodoo

Danas sam se probudio prilično tolerantan, pa….
Ajmo iz početka!
Ti i ja se već izvjesno vrijeme smucamo ovim portalom pa činjenica da do sada nisi za neke ljude, barem ugrubo, uhvatio kakve stavove zastupaju, nije baš pohvalna za Tebe.
Dakle, pružio sam Ti ruku pomirnicu, ali Ti si danas baš nešto kurčevit.
Da skratim priču, ako ne razumiješ šta sam napisao, znači da nije napisano za Tebe!
Zaobiđi!
Od sada si na ignore!!
A šteta, dobar si čovjek…

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
21 dana prije

Sve okay. A ti to tvoje kurčenje možeš vratiti kući i tamo se kurčiti.
I to pružanje ruke i ignore odnosno zalijevanje vrućom pa mrzlom vodom možeš također onima s kojima si u osobnom odnosu.
I ja uopće ne mislim kako si ti dobar čovjek nego netko tko se kurči bez kurca.

Stock
Member
Famed Member
Stock
21 dana prije

Zajebani su forumi i portali.
Jedna mala pogreška u pravopisu, jedna nedorečena misao naprave gori karambol od litre viskija.
Kada se tome doda čajna kašika vegete i ega izmedju prstiju postane trakavica koja se može pobjediti jedino mirnoćom. Koju nemamo.
Jer smo sjebani u mozak.
Izvinite što se mješam.

KISIK
Gost
KISIK
21 dana prije

Nakupi se …pusti.. eto ja se izvinjavam obatrojici.

KISIK
Gost
KISIK
21 dana prije

Meleme ozdravi !!!

onaj najve... Dalton
Gost
onaj najve... Dalton
21 dana prije
Reply to  KISIK

Krenem sa idejom da nije baš puno pametno radioaktivni otpad skladištiti blizu ili na potresima trusnom području. Bez obzira što struka kaže. Jer kod nas struka uglavnom govori šta politici treba. A ako nemaš pogodnu lokaciju, platiš drugome da se skladišti kod njega. Tako se radi u svijetu. A čovjek ispali:
”Ne, sporno je to kako ljudi mogu živjeti na kako ti pišeš “trusnim” područjima pa kad im potres i kuće sruši i neki od njih poginu, oni opet obnavljaju i grade kuće na tom istom području i za te ljude tebe nije briga jer ti brineš o nuklearnom otpadu.”

Ne treba pričati o tome, to je normalna stvar, ali jučer sam do neko doba noći dao neki svoj skromni doprinos… A frajer mi uvali priču da sam bezdušni gad, složi konstrukciju i onda krene sa uvredama… A za mene je do sada bio pozitivan skroz.
Obećao sam mami da ću danas biti tolerantan…
Baš sam zadovoljan sobom.

KISIK
Gost
KISIK
21 dana prije

I to!
ALI,;)
Did je umoran,a i kurčevit.. i to je OK
(OK~ollkill’d,iliti na ranokaubojskom nekoć europionirskom jeziku nastalim pohodom na ameriku ~SVI MRTVI…voljeli su biti sigurno novopečeni amekikanci nekoć,da nitko ne preživi,nema svjedoka,nema pravde…
K tome je napravljen znak ,šakom/spojenog palca s kažiprstom,tvore O,a preostala 3 ispružena prsta K .sve OK …
Ne znamo se dugo,ali sam siguran da su oprečna mišljena ,meni odobno i osobno,poželjna za popppizzdit.
Čaj od….

s Rumom.

onaj najve... Dalton
Gost
onaj najve... Dalton
21 dana prije
Reply to  KISIK

U stvari greška je moja. Pokušao sam biti ”duhovit” tamo gdje tome nije bilo mjesta. Zalomi se ponekad. Meni nije problem nekome se ispričati, ali neke stvari su otišle predaleko. Ipak se treba znati kontrolirati.
Meni je recimo veći problem što nisam ostvario ozbiljniju konverzaciju sa @Tonijem, pažljivije ispratio šta čovjek ima reći, jer očito ima znanje. Izložio mu neki svoj opći stav po pitanju odlaganja radioaktivnog otpada i sa njim provjerio neka svoja razmišljanja. Ali, za prolivenim mlijekom sad ne treba žaliti. Nekom drugom prigodom ću biti pažljiviji.
Ispričavam se ostalim komentatorima, u onom dijelu gdje sam ih ja svojim činjenjem, doveo u situaciju da budu svjedoci jedne neprimjerene i mučne, a iznad svega nepotrebne rasprave.
Svima svako dobro u narednoj godini!

CAN
Gost
CAN
20 dana prije

I s tobom zajedno.

Uno
Gost
Uno
21 dana prije
Reply to  Spacevoodoo

Slovenci će svoj dio nuklearnog otpada odlagati u blizini NE Krško, što je sasvim logična odluka. Nude Hrvatskoj da skladište i njihov dio, naravno, uz naknadu.
Vlada to neće iz dva razloga. Prvi je da hoće kod sebe na jednom mjestu skladištiti i sav drugi opasni otpad, a drugi razlog je što će za to dobiti dobre novce iz EU, a ne plaćati skladištenje.
Usput, Darinko Dumbović, gradonačelnik Petrinje, je aktivno učestvovao u organizaciji protesta protiv odlagališta nuklearnog otpada.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
21 dana prije
Reply to  Uno

Znači i ti imaš novca za platiti Slovencima deponiranje nuklearnog odpada, a blizina Krškog gdje bi se taj otpad odlagao je kao nešto puno daleko od Hrvatske.
Krško je od Zagreba na 40km zračne linije, a Zagreb je na više od 60km udaljenosti od mjesta gdje bi se u Hrvatskoj eventualno odlagao taj otpad.
Osim te razlike razlika je kako bi to Hrvatska Sloveniji trebala još i platiti.

Uno
Gost
Uno
21 dana prije
Reply to  Spacevoodoo

Slovenci će i ovako i onako svoj dio nuklearnog otpada odlagati u blizini Krškog i velika je razlika u tome što Slovenci rade iznova odlagalište, a Hrvatska planira odlagati u stara vojna skladišta i maznuti lovu iz EU. I još to planira uraditi na mjestu koje je maksimalno zavučeno u BiH. To ti je na vrhu onog špica u donjem dijelu središnje Hrvatske. Ako ti misliš da je to slučajno, ja ne mislim.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
21 dana prije
Reply to  Uno

To nije slučajno nego logično, pa svatko želi smeće što dalje od svoje kuće. Ta lokacija je najbliža i Sloveniji i BiH. Zašto bi se po tom pitanju lagali. Akumulirana neiskrenost je rezultirala krvavim ratom na ovim područjima.
Nadalje po Hrvatskoj se na raznim lokacijama deponira razni opasni i radioaktivni otpad, ali kad toga u medijima nema, onda ni taj otpad ne postoji.
Meni je nevjerojatno kako bi smeće trebali isporučivati drugima isto tako i primati tuđe smeće. To je za mene iluzija isto kao živiti tako da ništa ne radiš, a sve imaš.
Način skladištenja otpada je potpuno druga tema i o tome se može raspravljati, ali i to se svodi na onu koliko para, toliko muzike.

Uno
Gost
Uno
21 dana prije
Reply to  Spacevoodoo

“To nije slučajno nego logično, pa svatko želi smeće što dalje od svoje kuće.”
Nemam ja sa tobom više šta raspravljati…

KISIK
Gost
KISIK
21 dana prije
Reply to  Uno

Tajna su vrata podzemnih vods…
Al sad bar donekle vidim šta se kroz njih slijeva…u krvotok lijepe Na$€

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
21 dana prije

Famozni hrvatski znanstvenik Đikić je na samom početku korone na HRT izjavio kako korona možda ima veze s klimatskim promjenama 🙃🙃🙃

nonwo
Gost
nonwo
21 dana prije
Reply to  Spacevoodoo

Toliko je famozan da mu je bliža poveznica corone i klimatskih promjena.To je u skladu s Greticom i službenim narativom klimatskog fašizma. Poveznica korone i biolaboratorija koji desetljeće ubacuju sekvence u prirodne viruse da bi bili virulentniji,patogeniji za čovjeka mu je strana,jer to nije politički korektno.Ako mu mišljenje nije plaćeno onda se stvarno pitam čemu mu služi mozak i škola.

AlanisM
Gost
AlanisM
21 dana prije
Reply to  Spacevoodoo

Sve se vrati, vratit će se i njemu i sličnoj gamadi “eminentnim znanstvenicima”, koji su zdravlje i živote naroda, starih i mladih i tek rođene djece, bili spremni prodati za 30 srebrenjaka.

... ....
Gost
... ....
21 dana prije
Reply to  Spacevoodoo

Nije đikan bilo to, slušajmo struku haha

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
21 dana prije

Jadni ljudi, neznam zbilja cime su to zasluzili?
Zasto nema milosti Bozje?
Zasto su toliko cudni putevi Njegovi?
Zasto ne uslisi molitve?
Zar nije dovoljno sto se ljudi bore protiv bjede, siromastva, nezaposlenosti, protiv porobljavanja, protiv lose hrane, protiv bankarske i farmaceutske mafije. Protiv lazljivih i kradljivih politicara? Zar nije dosta sto se djeca guse pod maskama?
Nije dosta sto javno ljude oce likvidirati otrovnim cjepivima?
Znaci trebaju jos biti ZIVI ZAKOPANI!

ali bog sve vidi, sve moze i voli nas???

No-one
Gost
No-one
21 dana prije

1) Prije par godina Francuska, Njemačka, Škotska, Irska, Bugarska itd. su zabranile ‘fracking’ između ostaloga zato što pojačava seizmičku aktivnost.
2) U Kolovozu 2019 Hr dodjeljuje još 6 dozvola za istraživanje i exploataciju plina.
‘Dozvola’ je višegodisnji ugovor izmedju države i privatne kompanije
https://www.worldoil.com/news/2019/8/29/croatia-awards-six-onshore-exploration-licenses-in-the-pannonian-basin
3) Petrinja je dio SA-7 plinskog bloka
https://www.change.org/p/vlada-republike-hrvatske-moratorij-na-fracking-hidrauličko-frakturiranje-u-republici-hrvatskoj/u/23661471
4) Prošli mjesec su kockoglavi šupljeglavci doživjeli EUREKA trenutak pa su probali zabraniti fracking:
https://www.croatiaweek.com/croatian-government-puts…/

Preuzeto s komentara imbex

Siniša
Member
Siniša
21 dana prije

Ljudi nadam se da ste svi živi i zdravi, nadam se da ste imali nikakvu ili minimalnu štetu….
Ono juče je zbilja bilo zlo i naopako.

nonwo
Gost
nonwo
20 dana prije
Reply to  Siniša

Srce me boli radi nastradalih(koje tragedije) i ljudi koji su ostali bez doma.Bijes me hvata kad se sjetim kako smo 40 miliona platili smeće od remdesivira (hranimo farma industriju),a bilo bi za možda cc 200 kuća obnoviti.Bitno je da ne zaboravimo na unesrećene i pomognemo koliko i tko može.A da se dobro drmalo,je…A što ćemo,idemo dalje.

Max
Member
Famed Member
Max
17 dana prije
Reply to  Siniša

Živ sam i zdrav štete ima.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
21 dana prije

istina da fracking uzrokuje slabije i lokalne zemljotrese. kod nas je fracking jedva poceo tako da to nije razlog. ovi kod nas su uzrokovani tektonskim pomicanjima.
ako cemo traziti antropoloske razloge onda misliti o pomicanju zemljine mase . polarni led se topi radi globalnog zagrijavanja. ravnoteza sila se mijenja kako masa vode ide ka ekvatorskim podrucjima.
haarp, ravna zemlja, ufo i gusteri davida ickea su budalastine namjerno ubacene sa ciljem da diskreditiraju one koji misle izvan tv kutije.

rimtu
Gost
rimtu
21 dana prije
Reply to  Brainstorm

Tako je, ti nam objasni u kaj trebamo vjerovat.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
21 dana prije
Reply to  rimtu

u medjuvremenu vjerujmo da ne znamo

Mikojan
Gost
Mikojan
21 dana prije
Reply to  Brainstorm

Istina, no zar se ne nalezi čudna građevina u obliku rakete u svakom većem selu i u tim građevinama ljudi vjeruju u budalaštine ?!
Rakete, došle iz svemira, nije ufo i tako to

Brainstorm
Gost
Brainstorm
21 dana prije
Reply to  Mikojan

ja onog njihovog glavnog lika nazivam pedo i razbojnik jer smatram da je to istina.
njihove gradjevine ne nazivam raketama jer je to ruganje i vrijedjanje.
kod mene samo istina a ne izmisljanje.
stvarno ne znam otkud ti poriv da se osines islama. bilo bi bolje da si utrpao religije opcenito. kod mene je to razina djeda mraza, davno prozvakano, pa nisam spomenuo.

mario
Gost
mario
21 dana prije
Reply to  Brainstorm

Možda zemlja usporava, to je razlog i svemirske promjene. Harp, ufo i Icke, misliš da je istina samo na dnevniku i ono što odobri vlada

Brainstorm
Gost
Brainstorm
21 dana prije
Reply to  mario

evo ti citat iz gornjega teksta: ” … sa ciljem da diskreditiraju one koji misle izvan tv kutije.”
pokusaj skuziti.

rimtu
Gost
rimtu
21 dana prije
Reply to  Brainstorm

Od stvari koje si nabrojao samo ravna zemlja je budalaština.
Ostale su istina.
Prozirno.

F.W.N.
Gost
F.W.N.
21 dana prije
Reply to  Brainstorm

Ne diraj im fantazije i šarene zablude, jer to predstavlja kičmu njihove osobnosti. Oni su ubjeđeni da su rijetki koji razumiju posvećene svemirske tajne i  da su na strani nekakve kozmičke istine i pravde i to im daje osjećaj moralne nadmoći nad nama bezjacima. Ako im to dirneš, postat ćeš njihov zakleti neprijatelj. Jer bez te moralne zablude, pretvorili bi se u fleku na podu.

mario
Gost
mario
20 dana prije
Reply to  F.W.N.

Ma ne, istina je u medijima

mario
Gost
mario
20 dana prije
Reply to  Brainstorm

Nemogu prekomplicirano mi je

fvniefnvwefvrwnofrwe
Gost
fvniefnvwefvrwnofrwe
21 dana prije

Sad će Tihobl reć da to nije istina. Proročki napis je bio prošle godine: “Frakiranje i potresi”, Igor Lasić, obratite pozornost na zadnji pasus.

tihobl
Gost
tihobl
21 dana prije

Nece. Fraking ako ne izaziva zemljotrese sigurno pojacava njihovu razornost.
Cuo si da BL lezi na toploj vodi, ali ne koristimo geotermalnu energiju zbog toga sto bi to pojacali zemljotrese. A kad smo kod prorockih natpisa najavio sam ovde da ce biti zemljotresa. Lako je to bilo proreci ako i da ce vise ljudi oboliti od vakcine nego od virusa, pa cu iduce godine moci da se hvalim kako sam i to najavio.

shumadinac
Gost
shumadinac
21 dana prije
Reply to  tihobl

Zašto Tiho?
Topla voda ne mora da se ispumpava – samo dole gurneš izmenjivač toplote i izoluješ cevi…

tihobl
Gost
tihobl
21 dana prije
Reply to  shumadinac

Kad jednom izbusis rupu topla voda siklja i vise je niko ne zaustavi kao sto u Seheru izbija iz prirodne pukotine (tamo su manje zalihe). Nije to busenje do 30m gdje je mali pritisak i temp.

shumadinac
Gost
shumadinac
21 dana prije
Reply to  tihobl

Sećaš li se filmova u kojima nalaze naftu – kako šikne pod pritiskom…

KISIK
Gost
KISIK
21 dana prije
Reply to  shumadinac

Gejzir

fvniefnvwefvrwnofrwe
Gost
fvniefnvwefvrwnofrwe
21 dana prije
Reply to  tihobl

Tetka mi veli da je i kod vas dolje u Banja Luci njihalo dosta. Ona je isto preživjela oba potresa u BL. Ima kuću koju je napravila pred drugi potres, veli da je sad u ovom vidjela koliko je jaka kuća. Pošto joj je muž bio glavni inspektor državna firma koja je gradila kuću je trtala da im on neće nju primiti pa su ko titine vile udarali dvije vreće specijalnog cementa (od koga se prave trezori da se ne može bušiti) gdje treba jedna ili dvije armature gdje treba jedna. Tip joj htio postaviti neke plafonjerke, veli da ne može sa Hilti izbušiti rupe za tiple.

shumadinac
Gost
shumadinac
21 dana prije

Čvrsta kuća nije obavezno i dobra u slučaju zemljotresa.
Tu su Japanci najdalje otišli, valja videti njihove propise.

fvniefnvwefvrwnofrwe
Gost
fvniefnvwefvrwnofrwe
21 dana prije
Reply to  shumadinac

U pravu si za čvrstinu i za japance al ova kuća preživjela onaj iz 71-e bez ikakovih oštečenja, dakle ima elasticitet uvijanja i posljedično njime pražnjenja energije potresa nakupljene u temeljima od pomicanja zemlje u kojoj su. Samuraji imaju stope na kojima su temelji i sva sila potresa se pretvori u pomicanje zgrade po tim stopama u kontra sili od potresa sa težinom zgrade kao balastom.

Stock
Member
Famed Member
Stock
21 dana prije

Zavisi kako trese. Jer, negdje trese lijevo-desno, najčešće.
A negdje gore-dole.
Ovaj lijevo-desno Japanci odradjuju, kažu i 8 Rihtera.
Ali ovaj gore-dole je zajeban. Izbaciva iz cipela.

KISIK
Gost
KISIK
21 dana prije
Reply to  Stock

Hehe sjećam se …
Skačeš ,a ležiš…

pera lozac
Gost
pera lozac
21 dana prije

Gledao sam davno neki dokumentarac o zgradama u Japani, ima ih i na amortizerima.

tihobl
Gost
tihobl
21 dana prije

Naravno da je dobro zdrmalo. Samo dva jaca pamtim.

Sovjetska akademija je proucavala zemljotrese od tokijskog do Skoplja. Sredinom 60-ih su izdali studiju o zemljotresnom projektovanju. Zakljuci su im prilicno korisni.

mario
Gost
mario
21 dana prije

Ljudi uvijek stvaraju, ako im ugušiš kreativnost i nametneš represiju, sve misli, emocije kao električni impulsi idu i u zemlju. Zemlja hoće da povrati ravnotežu a zemljotresi i priroda reagira. Prije jedno dvije godine u Meksiku na godišnjicu stradanja od potresa na taj isti datum opet potres…

cro crv
Gost
cro crv
21 dana prije

OVAKO ILI ONAKO POTRESI NEZAOBILAZNI U SVEMu naravno kad smo mi ljudi luda stvorenja koja gleda samo sebe zasebno prokletstvo tkz adamovog rebra ako me neki shvataju sto hocu da kazem .ovako ili onako nisam pametan no mogu da kazem da drzava soner ne postoji nisam siguran postoji li drzava Sonora za grad sam siguran da postoji sad dali u drzavi nevadi ili u teksasu svejedno no sve je kod njih usrano apsolutno sve itekako usrano na zalost mi se ugledali svi na njih a zaboravili sami sebe i gle sto se dogadja

Mateja
Gost
Mateja
21 dana prije

Ali to pomeni, da bo glavni svetovni terorist (ZDA) končno plačal svoje zločine?

Bobo
Gost
Bobo
21 dana prije

Danas mogu sve napraviti pa tako i potres i nikakvo čudo da nas zlotvori namjerno jebu u zdrav mozak

Legendarni Grk
Gost
Legendarni Grk
21 dana prije

Izgleda da je i ovaj potres nasilno izazvan elektromagnetskim valovima:

http://istinomprotivlazi.info/component/k2/2599-milanovic-i-plenkovic-su-najodgovorniji-i-za-ovaj-potres-u-petrinji-znaju-za-haarp-a-prave-se-blesavi

Milanović i Plenković na gornjoj slici izgledaju kao masončine koji znaju da su namjerno napravili ljudima štetu i sada glumataju da dolaze pomoći ljudima – jasno se vidi njihov perfidan pogled i izraz lica uz podli smješak.

Poznato je da su se još 1946. na pustim otocima oko Australije obavljali eksperimenti s elektromagnetskim valovima koji su izazivali poplave neprekidnom kišom, tsunamije, potrese i slične nasilne klimatske događaje.
Danas je to toliko razvijeno da se može pokrenuti oluja, pa se oluja pojača do snage orkana ili uragana i usmjeri se na neki grad, kao što to već nekoliko desetljeća rade kada klimatski napadaju obalne gradove u SAD.

Do prije tri godine je netko pod imenom WeatherWar101 pisao o takvim stvarima, objavljivao analize s tehničkim detaljima i pokazivao je video snimke kako su nastajali uragani i kako su usmjeravani prema raznim američkim gradovima.
Onda je dobio prijetnje, pa je prestao objavljivati video materijale.

https://www.youtube.com/user/WeatherWar101

WeatherWar101 je govorio na kojim lokacijama su smještena ta elektromagnetska postrojenja.
Tako je pokazao jedan skriveni centar u Africi koji neprekidno bombardira SAD jakim olujama i orkanima.
Gotovo svaki noviji orkan ili uragan koji je pogodio SAD je krenuo sa zapadne strane Afrike, a izvor signala je uvijek bio taj skriveni centar.
Ti tajni elektromagnetski centri postoje i na brojnim drugim mjestima u svijetu – WeatherWar101 je ukazao na neke od tih lokacija.

Uglavnom, on tvrdi da danas više nemamo normalno vrijeme i klimu zbog nasilnog utjecaja preko tih tajnih elektromagnetskih postrojenja i da je to uzrok klimatskih promjena, a ne mali čovjek koji izdiše CO2.

čudila se aman ja
Gost
čudila se aman ja
20 dana prije
Reply to  Legendarni Grk

Ima tome više godina kako “neobično” vrijeme nazivam ” američko”- to nam je donio natokišobran, i smatram kako oni čine eksperimente, ne sa lošim namjerama, ali sa poluznanjem, no, niko im ne kaže da stanu s tim, možda bi stali…

Sirius
Gost
Sirius
21 dana prije

Prije par mjeseci sam cuo dva slaba ali identicna potresa u razmaku od samo dva dana. Culo se kao jaca eksplozija. Cudi me sto ljudi od svuda pisu na internetu slicno. Prije sam cuo drugacije potrese, nikada sa ovakvim zvukom. Zvukovi su bili razlicitog zvuka i inteziteta. Kao grmljavina ili kao kad kamion u daljini istresa kamenje. Nikad tako kratki i nikad identicni u tako kratkom vremenu.

Stock
Member
Famed Member
Stock
21 dana prije
Reply to  Sirius

Jedno vrijeme je išla priča da Q minira pozemne autoputeve.
Koliko trese u Hrvatskoj izgleda da je dole dobra raskrsnica.

KISIK
Gost
KISIK
21 dana prije
Reply to  Stock

XY
AlanisM to  Spacevoodoo

Istina.
Ali što naš narod kaže, svako zlo za neko dobro.

Da ne bi ove pandemije, blage veze ne bih imala ni o cjepivima ni o G-O-F “eksperimentima” ni o mRNK ni o CRISPR Cas 9 tehnologiji, ni koji q mu dođe “spike protein”, ni o zakonima protiv biloškog oružja, ni da postoje 3 vrste RNK, ni o zakonima o cjepivima, CDC, NIH, FDA, EUA (Emergency use authorisation), BSL 3 i 4, PCR testovima i protokolima testiranja, dosadašnjim istraživanjima cjepiva, što su ajuvanti u cjepivima i koji q će tamo, maskama, hipoksiji, etc.

Nakon pandemije će dobar dio onih koji su čitali i iščitavali kojekakve studije da bi mogli pratiti sve laži gamadi na vlasti, moć upisat medicinu, kemiju, biologiju, farmaciju, pravo, 

Tako se nekako i sam osjećam…

A kako je čovjek društveno biće, samotni putevi ne djeluju mu baš privlačno – barem ne golemoj većini ljudi. Svi se bolje osjećaju – osim malobrojnih – u društvu. Misle da će im biti jednostavnije, da će put proći brže, i da će im biti zabavnije u društvu, ako ništa drugo, i da će lakše postići cilj udruženim snagama… misle da netko drugi možda zna nešto što oni ne znaju pa se često zakače na udicu na kojoj se nalazi sočni, debeli crv kolektivizma, poput gladne ribe… nesvjesni da će vrlo brzo oni sami postati nečiji obrok, baš poput te sirote gladne ribe. To je zamka kolektivizma…Na ovom putu – ako odlučite njime krenuti – najbolje je da odmah zaboravite kolektivizam, grupno pristupanje problemu i pripadajućoj potrazi.

Morate to obaviti sami – poput onog junaka iz Platonove alegorije o pećini, koji se odvažio izaći iz iste… o da – pisali smo i o tome u članku HERETICI ZVONA ISTINE… pročitajte.

Međutim – što se tom junaku dogodilo kada se vratio u pećinu? Njegovi drugovi s kojima je godinama dijelio istu sudbinu, nisu mogli povjerovati u njegove riječi o vanjskome svijetu. Znate… često se i sam tako osjećam, stoga i dalje tražim bolje načine KAKO određene, životno važne spoznaje, prenijeti na jasan, jednostavan i razumljiv način drugim ljudima.

To nas dovodi do prvog preduvjeta koji trebamo staviti u naprtnjaču koju spremamo za putovanje na kojem ćemo pronaći ključ za slobodu.

1. HRABROST

Jesmo li dovoljno hrabri za tako nešto? Trebalo bi pojasniti što to uistinu znači biti hrabar: hrabrost nije odsustvo straha, već sposobnost da unatoč strahu nastavimo dalje, bez obzira na posljedice.

Strahovi se mogu razbiti jedino na način da se s njima suočimo. Dakle – prije polaska na put, napravite mali test: čega se najviše bojite? Ma, ne mora to čak biti niti vaš najveći strah… odaberite lakši zalogaj – čisto da vidite jeste li se u stanju nositi s njime. Izvucite ga u svjesni dio uma, i pozabavite se tim strahom potpuno fokusirani i koncentrirani.

Mnogi će već tu pasti na ispitu i odustati, jer neće biti sposobni niti pet minuta baviti se vlastitim strahom i uraditi će sve da ga opet gurnu duboko u podsvjesni dio uma kako bi se vratili u prividnu sigurnost i relativnu ugodu onoga što jesu u tom trenutku.

“Jer čega se bojah dođe na mene, i čega se strašah zadesi me.” – Job 3:25

Ako tražite svjetlost, kako ćete je prepoznati ako ne znate što je to najcrnja tama – a ta se nalazi znate li gdje?

U nama samima.

KISIK
Gost
KISIK
21 dana prije
Reply to  KISIK

Što nam još treba?

2. ODLUČNOST

Naravno, nije dovoljno biti samo hrabar da bi se krenulo na ovakvo zahtjevno i nepredvidivo putovanje. Treba biti i ODLUČAN da se ono započne. Dakle, što je odlučnost?

Mogli bismo odlučnost definirati kao sposobnost donošenja odluka o poduzimanju određene akcije, ali jednako tako – odlučnost je i sposobnost donošenja odluka o nepoduzimanju određene akcije.

Recimo da ste malkice uposlili mozak uz pomoć srca i donijeli ste odluku da ćete nešto uraditi. Ili da nešto nećete uraditi. Pa onda to uradite, ili ne uradite.

I gdje je problem? Pa problem je u tome što ljudi u nevjerojatno visokom postotku navečer donesu odluku da će nešto uraditi, samo da bi se ujutro odlučili da neće… ili da će započeti sutra… ili drugi tjedan. Najčešće se u takvom slučaju događa da to neće uraditi nikada. Ili obrnuto – donesu odluku da neće nešto uraditi, samo da bi sutradan baš to uradili pa racionaliziraju “a jebiga… sutra je novi dan… ima vremena…”

Vrijeme je valuta od najviše vrijednosti. Vrijeme koje proćerdate danas, nikada nećete nadoknaditi. NIKADA. Prošlo svršeno vrijeme, otišlo u nepovrat… stoga budite rigorozni prema svemu što otima vaše vrijeme, a budite pošteni pa prestanite lagati sami sebe i priznajte da ga ponajviše otimate sami… od sebe. Osvijestite tu činjenicu. Jer jednog dana, svima nama će to dragocjeno vrijeme doći kraju. Zato je važno za što ga koristimo, i kako ga koristimo.

Zašto je tome tako? Zašto su ljudi takvi da su u stanju proćerdati GODINE na gluposti, na stvari koje im nanose štetu – i što je najgore – čak i znaju da im nanose štetu ali ipak ih i dalje čine?

Pa zato, što u svojoj naprtnjači nemaju nešto što se zove:

3. DISCIPLINA

Kako bismo definirali disciplinu? Vrlo jednostavno:

Disciplina je sposobnost izvršavanja vlastitih naredbi. Ako toga nemate, velika je mogućnost da ste apsolutni gubitnik i u svemu ostalome od čega se sastoji vaš život.

Najbolje je stvari objasniti primjerom ili alegorijom… a neke stvari najbolje je pojasniti iz perspektive okultnog znanja pa ćemo se jednom od najvažnijih inventurnih stavki naše naprtnjače pozabaviti upravo iz te perspektive.

Još jednom bih napomenuo da to zloglasno “okultno” ne znači da dolazi od onog rogatog tipa, poznatijeg kao Sotona, već znači da je riječ o nečemu što je skriveno (malo istražite etimologiju riječi pa ćete vidjeti da je okultno=skriveno i ništa više od toga) a skriveno je zbog jako dobrog razloga. Naime, vjerovali vi to ili ne – na pozicijama moći ustoličena je psihopatska banda tamnih okultista kojima se ideja slobode (osim za njih same) nikako ne dopada, pa je mnogo znanja sakriveno baš od strane te ekipe koja nam slobodu želi uskratiti. Budimo pošteni pa im čestitajmo na dobro vođenom projektu porobljavanja čovječanstva koji traje već priličan broj milenija.

Ne smijemo ih podcijeniti niti u jednom trenutku.

Zašto ih ne smijemo podcijeniti?

Zato što oni u svojoj do vrha punoj i dobro organiziranoj naprtnjači IMAJU sve i jednu potrebnu stvar koja je nužna za pronalazak ključa za slobodu, ali su odlučili da to što imaju neće iskoristiti za tu namjenu, već za OTEŽAVANJE potrage svima ostalima. Imaju i hrabrosti, odlučnosti im ne manjka, disciplinirani su, znaju što predstavlja primjerice Pitagorin poučak iz okultne perspektive i fantastično dobro barataju tim znanjem, a imaju i strpljenja da to što su naumili provedu u djelo.

Osvijestite tu činjenicu i shvatite da je riječ o neprijatelju kojeg – ako ga podcijenimo – ništa neće zaustaviti u namjeri da sve i jednog čovjeka na ovoj planeti baci u lance.
Razlika u ZNANJU može se iskoristiti i koristi se za stvaranje dramatične razlike u MOĆI što ta banda dobro zna i još bolje koristi, pa im je jedan od apsolutnih prioriteta držati raju u NEZNANJU – a to se čini kontrolom informacija što naravno znači da čine sve što mogu kako bi ljude napunili lažnim znanjem kako bi im lakše bilo ono znanje koje je nužno za oslobađanje čovjeka zadržati što je moguće dublje u okultnome… ilitiga – SKRIVENOM od svih ostalih koje ta psihopatska banda tamnih okultista pretendira kontrolirati.

Područje negativnog ili krivog “znanja” opasnije je negoli neznanje. Prikladno bi bilo ovdje ubaciti jedan mali isječak iz jednog starijeg članka još prikladnijeg naziva DEPRESIVNI PONOR NEZNANJA :

“Ako bismo ono što čovjek UISTINU zna opisali kao kapljicu vode, onda bismo mogli opisati ono što isti taj čovjek MISLI da zna kao nekakvo jezerce… a ono što isti taj čovjek zna da ne zna bilo bi u tom slučaju široko poput mora… dok bi mu ono što uopće ne zna da ne zna jer nema pojma da to nešto uopće postoji, bilo veliko poput oceana.

Upravo me zato već dulje vrijeme muče dvojbe o mojem javnom radu, jer sam uporno učeći godinama o skrivenim stvarima otkrio koliko je još uvijek mala moja kapljica znanja, otkrio sam koliko je ustajalo jezerce onoga što sam mislio da znam, otkrio sam koliko je široko more onoga što znam da ne znam… a ne usudim se niti pretpostaviti koliko je velik ocean onoga što niti ne znam da ne znam…”

Mene nije sramota priznati koliko malo znam, a malo znam jer sam danas daleko svjesniji koliko ima toga što ne znam… istovremeno s osvješćivanjem te spoznanje, dugogodišnja uporna i dosljedna zamjena krivog “znanja” onim pravim znanjem dovela me u poziciju odgovornosti da o tome nešto i kažem, da dam svoj doprinos razotkrivanju okultnih kategorija znanja pa zato radim ovo što radim preko Zvona Istine – u nadi da će danas-sutra to raditi više ljudi – jer to je prilično dobar način na koji možemo gorespomenutim pizdekima stati na kraj.

Jedna od tih stvari, rekao bih možda čak i najvažnija – MORA SE NALAZITI u našoj naprtnjači. I to tek kao podsjetnik, jer tom inventurnom stavkom moramo naučiti dobro baratati što znači da nam mora biti čvrsto usidrena između ušiju. A to je – iz okultne perspektive:

4. PITAGORIN POUČAK

Danas bih se iznenadio kada netko ne bi znao usred noći odrecitirati Pitagorin poučak.

E sad… da bismo shvatili što to znači iz okultne perspektive, trebali bismo ponešto naučiti i o samom Pitagori, ponajprije o njegovoj filozofiji. Za početak – Pitagora nije bio taj koji je otkrio kako je zbroj kvadrata nad katetama jednak broju kvadrata nad hipotenuzom… to je bilo poznato drugim matematičarima još milenij prije njegovog vremena, ali Pitagora je bio prvi koji ga je dokazao i zato se danas ta matematička ljepotica naziva Pitagorinim poučkom.

Što se tiče njegove filozofije, bio je duboko uronjen u hermetizam i poučavao je kako je čitav svijet sastavljen od suprotnih parova (vidi vidi… hermetički princip polariteta…)… ali dobro, da ne skrenem previše s teme pišući esej o Pitagori, vratimo se na okultno značenje njegovog poučka.
hvalanapažnji &
…nastavak u slj.broju…

slonica
Gost
slonica
21 dana prije
Reply to  KISIK

Odličan..
I koji je prosti primjer ili alegorija za inventuru naprtnjače. Ili iz koje perspektive gledati da naprtnjača bude potpuna??

KISIK
Gost
KISIK
20 dana prije
Reply to  slonica

Pitanja koja si postavljamo su dobar orijentir za daljnje kopanje preporučio bih članak ,
U SRCU BOSNA,U GLAVI FOSNA
Na
zvonoistine.org…traži…
Pozdrav

KISIK
Gost
KISIK
20 dana prije
Reply to  slonica

Šta ti ne treba u naprtnjači?

Slonica
Gost
Slonica
19 dana prije
Reply to  KISIK

Puno ne treba,malo treba
Al nikako smjestiti u naprtnjaču
Hvala!! Sretno novo ljeto

KISIK
Gost
KISIK
20 dana prije
Reply to  KISIK

.x.x.x.x
Kao što vidite, (predodžba trokuta)

Pitagorinim trokutom dominiraju tri broja: 3 – 4 – 5 i svaki od njih nešto predstavlja.

3 predstavlja nešto što se naziva TRIVIUM. O tome je bilo dosta riječi na ovoj edukativnoj platformi, a što mislite zašto se na prvom mjestu u biblioteci ove stranice nalazi upravo jedna početnica o TRIVIUM metodi učenja?

Zato što je od goleme važnosti da ljudi nauče, da razumiju i da primjenjuju TRIVIUM – o tome je bilo više riječi na jednom od predavanja serijala BRUŠENJE USTAVNOG PORETKA
.(obvezno štivo/zvonoistineorg)

Stoga prije nego nastavite s čitanjem, pogledajte i poslušajte gorespomenuto predavanje (××zvonoistineorg) jer nema smisla da sada opet pišem sve što je negdje drugdje vrlo dobro objašnjeno. U njemu se govori i o 1. Hermetičkom Principu što je također važno za kvalitetno razumijevanje ovog članka.

Gotovi?

Hermetički Principi & KVADRIVIUM.

KVADRIVIUM je predstavljen brojem 4 u Pitagorinom trokutu… jer alatki kojih ima u njemu, pogađate, također ima četiri, a ako opet zavirite u etimologiju, vidjet ćete i da sama riječ KVADRIVIUM ima velike veze s brojem četiri, koji, usput budi rečeno – predstavlja i fizičku manifestaciju. Znate ono, voda, vatra, zrak, zemlja… 4 elementa?

O kojim se alatkama radi i čemu služe?

Ovdje ću se tek u kratkim crtama dotaknuti ove teme… ali znajte da svatko tko želi, obilje informacija i knjiga o tome što ću nadalje napisati može pronaći čak i uz pomoć supercenzuriranog Google pretraživača. Taj posao ja ne mogu odraditi umjesto vas, ali mogu vam predložiti što da proučite i pojasniti zašto je važno to uraditi… a to i činim ovim putem.

Riječ je o alatkama koje se u najvećoj mjeri koriste baš u 2. koraku TRIVIUM-a gdje je nužno obaviti filtraciju prethodno sakupljenih informacija u 1. koraku TRIVIUM-a… valja odvojiti žito od kukolja, mogli bismo to i tako reći, kako bismo došli do odgovora ZAŠTO se nešto događa ili ne događa? Zapravo, želimo uz njihovu pomoć doći do odgovora na pitanja tko, što, gdje i kada kako bismo mogli dokučiti odgovor na Veliko Pitanje: ZAŠTO?

Prva od alatki KVADRIVIUMA je ARITMETIKA koja nam omogućava da jednostavnim matematičkim operacijama zbrajanja, oduzimanja, množenja i dijeljenja dođemo do spoznaje o kvantiteti nečega – ilitiga, koliko nečega na što smo usmjerili našu pozornost ima. Čiste brojke, ništa više od toga. Apstrakcija.

Druga po redu alatka je GEOMETRIJA. Ona se izravno nadograđuje na aritmetiku i pruža nam uvid u to kojeg je OBLIKA – VELIČINE – PROPORCIJE – POLOŽAJA ono na što smo usmjerili našu pozornost. Kako izgleda to što gledamo? Mogli bismo reći da je geometrija aritmetika prostora. Dakle krećemo od aritmetike, nastavljamo s geometrijom, a potom ćemo se poslužiti s:

GLAZBOM, koja je treća po redu alatka KVADRIVIUMA i nemojte sad pomisliti da morate upisati glazbenu školu, makar vam i to zasigurno ne bi nimalo škodilo u razumijevanju važnosti ove kategorije znanja. U ovom smislu, ona nam pruža uvid u strukturu oblika kojeg smo otkrili uz pomoć geometrije. Zapravo, nije ovdje toliko riječ o samim notama, koliko o nečemu što se naziva VIBRACIJA. Sve vibrira, kako je objašnjeno u predavanju Podudarnost, Vibracija i Ritam… vibracija je energija, i sve što postoji vibrira. Ništavilo bismo mogli opisati kao nešto što vibracije nema. Znanost glazbe u kvadriviumu nam ukazuje na dinamiku, ritam i vibraciju. Zapravo, ovaj alat možemo opisati kao aritmetiku vremena, jer vibraciju koju promatramo kroz nekakav vremenski period možemo pojmiti kao apstrakciju brojeva iz prve alatke kojoj smo dodali oblik pomoću druge alatke te sve to začinili vremenskom komponentom treće alatke koja i jest vibracija u svojem širem smislu…

Ufff kako da to bolje objasnim… vidite da mi nije lako, ali trudim se najbolje što znam i umijem ovoga trenutka. DAKLE – najprije smo smo čistu apstrakciju brojeva (aritmetika) izvukli prvo u prostor (geometrija) pa zatim u vrijeme (glazba/vibracija/ritam) u potrazi za nečim što bimo što bismo mogli nazvati prostorno-vremenski kontinuum.
To nas dovodi do četvrte alatke a ona je ASTRONOMIJA. Ona se naravno bavi proučavanjem makro-dinamike velikih nebeskih tijela poput zvijezda i planeta pa i galaksija samih… dakle, više sfere kreacije proučavamo kroz astronomiju i mogli bismo reći da je ona aritmetika prostora i vremena objedinjena u jedinstvenu, skladnu cjelinu. Astronomiju se u stara vremena nazivalo glazbom nebeskih tijela, i da bismo je čuli – moramo glazbu ozbiljno shvatiti kao važnu okultnu kategoriju znanja.

Došli smo i do broja 5 Pitagorinog trokuta.

Taj broj predstavlja naših pet osjetila koja u procesu sticanja pravog znanja idu ruku pod ruku s TRIVIUM-om i KVADRIVIUM-om. Ne možemo bez njih.

I tako, braćo i sestre, zaokružujemo priču velikog mislioca, glazbenika i učenjaka o njegovom trokutu.

Zašto je ovo važno?

Zato, što su ovi drevni alati (TRIVIUM i KVADRIVIUM) koji nas uče KAKO učiti da bismo došli do TOČNIH zaključaka nasilno uklonjeni iz obrazovnog sustava i posljedično (jer svaki uzrok ima posljedicu i svaka posljedica ima uzrok) danas imamo sustav INDOKTRINACIJE koji je orijentiran na memoriranje određenih informacija koje su, nimalo slučajno, informacije koje gorespomenuta banda psihopata želi da naša djeca dobiju ne bi li im u njihovim zrelim godinama otežali potragu za ključem slobode, pa čak je i potpuno osujetili… da nikada tim putem ne krenu. Time bi zacementirali svoj položaj za naredne milenije.

Razmislite malo – ako ljudi imaju znanje, ono će rezultirati razumijevanjem svijeta u kojem se nalaze i posljedično, pratit će ih i prikladan način na koji će se ponašati – TEMELJEM TOGA ŠTO ZNAJU I RAZUMIJU. Ako imaju ova znanja o tome kako se stiče znanje – ako imaju alat kojim sami mogu doći do TOČNIH odgovora na svoja pitanja, velika je vjerojatnost da će u akcijskoj fazi djelovanja izabrati onu akciju koja je ISPRAVNA

S druge strane, ako ljudi nemaju znanje, to će rezultirati nerazumijevanjem svijeta u kojem se nalaze, ili izvitoperenom percepcijom stvarnosti što će naravno pratiti drugačiji način na koji će se ponašati, čemu smo svjedoci danas. Jer opet će se ponašati temeljem TOGA ŠTO (misle) DA ZNAJU I (misle) DA RAZUMIJU.

I zato – braćo i sestre – danas živimo u robovlasničkom sustavu kontrole koji će postajati sve neugodniji i neugodniji ako se ljudi ne trgnu iz omaglice lažnog znanja i krenu UČITI ono pravo znanje, i potom ga kroz akcijsku fazu djelovanja počnu ugrađivati u našu kolektivnu stvarnost koju SAMI kreiramo upravo temeljem dostupnih nam INFORMACIJA. Prisjetite se 1. Hermetičkog Principa… sve kreće iz uma. Um je taj koji obrađuje informacije. I zato su informacije danas pod čeličnim stiskom kontrolora i cenzora, koji očajnički pokušavaju spriječiti da ljudi u većem broju krenu otkrivati laži kojima su nam isprogramirali umove kroz mnoge generacije.

Zato zagrijte stolac i krenite učiti. I nemojte se tu zaustaviti. Pravo znanje koje nije pretočeno u ispravnu akciju bezvrijedno je znanje – a znanje o tome što je ispravno a što krivo činiti, koji su to parametri prirodnog zakona koji su nam isporučili robovlasnički sustav kontrole u našu stvarnost, ali jednako tako će nam isporučiti slobodu u našu stvarnost, znanje je koje MORAMO prenijeti drugim ljudima kako znamo i umijemo ako želimo trenutnu stvarnost robovlasništva promijeniti u drugačiju – recimo stvarnost slobode – u nekom budućem sada-i-ovdje.

Gorka je istina da je tako… malo i premalo ljudi aktivno radi na prenošenju ovih informacija drugima. Ali koliko god gorka ta istina jest, koliko god nam bila odbojna… valja nam znati da ona naprosto jest, kao što je to lijepo rekao filozof Miyamoto Musashi;

“Istina nije ono što bi ti htio da jest. Ona jest ono što jest, i moraš se pokloniti njezinoj moći ili živjeti laž.” 

A kakav je to život u laži? Sramotan, bijedan i besmislen, rekao bih ja

Svatko, ali baš svatko tko je ikada krenuo u proučavanje okultnih kategorija znanja, spoznao je kako je sve oko nas INPUT-OUTPUT sustav. Ako upijate informacije koje su loše, kakvu će posljedicu one imati kroz vaše ponašanje?

Ili obrnuto? Ako upijate informacije koje su dobre, kakvu će posljedicu one imati kroz vaše ponašanje?

Andrej Plenković, vrli premijer korporacije REPUBLIKA HRVATSKA još je kao balavac u svojem maturalnom radu dobro detektirao važnost informacija, citiram:

“Izvor informacija je u svim klasnim društvima vladajuća klasa. Ona putem sredstava masovnog komuniciranja upravo želi da masama priopćava samo one informacije koje su s njene točke gledišta poželjne (radi lakšeg upokoravanja, eksploatiranja itd.) jer će mase pod tim utjecajem pružiti najmanji otpor.” 

I tako dođosmo do posljednje inventurne stavke u naprtnjači:

5. STRPLJENJE

Kao što ste iz do sada pročitanog mogli zaključiti, potraga za ključem slobode uključuje poprilično teškog rada… i ne malo vremena koje ćete morati odvojiti ako želite da vaša djeca ili unučad ili makar praunučad žive u slobodnom društvu. Taj posao nije za šupke i lijenčine. Zato proročki izjavljujem da ste vi koji ste imali strpljenja doći ovako daleko u ovome serijalu u najmanju ruku imate potencijal da krenete na ovu samotnu avanturu, jer vam definitivno ne manjka strpljivosti.

I za kraj, neću vam reći kako izgleda ključ za slobodu. Sami ćete ga pronaći, nemam nikakve sumnje u to – ukoliko hrabro, odlučno, disciplinirano, znalački i strpljivo krenete na put.

Hvala na pažnji.

Stock
Member
Famed Member
Stock
20 dana prije
Reply to  KISIK

Ovo je dobro!

jefvniswfvwnerfvowuf
Gost
jefvniswfvwnerfvowuf
19 dana prije
Reply to  KISIK

Dobro ti je ovo.

Sirius
Gost
Sirius
21 dana prije
Reply to  Stock

Mozda neki prepper napravio sebi bunker pa kad ga je napunio sa svim potrebnim minirao ulaze da nitko ne moze uci 🙄. A po jednoj teoriji cijela evropa je povezana podzemnim tunelima. A tu je jos i prica o drevnim tunelima na koje rudari nailaze prilikom rudarenja.

KISIK
Gost
KISIK
21 dana prije

Malo Onaj od Gore,malo Bušenje, malo odiroma$eni uran&ja pap’tonija…
eto,novi dan nova nafaka…

... ....
Gost
... ....
21 dana prije

Postoje istraživanja koja dokazuju da um utječe na materiju, tipa kolektivna molitva u nekom svetištu izliječi nekoga. Postoji energija koju kreira udružena masa, to možete osjetit recimo na koncertu, to je ono sta diže drogiranu i/ili pijanu zvijezdu na bini, koja koji trenutak ranije ne zna za sebe. Tako i negativne kolektivne emocije vuku neke druge vibracije. Možda možemo zakljucit da su takve vibracije ovdje amplificirane. Život je čudo i jedna nevjerovatna snaga, zaustavljen odlukom stozera po direktivi onih iznad. Kao pluteni čep na ušće Amazone. Kao jaka tenzija koja mora da se oslobodi ili će nas raznijeti. To je kraj gdje se ljudi trude i snalaze oduvijek, u hrv je možda najnerazvijeniji i od vlasti je zanemaren. Onda još lockdown, staje posao, staje život, čovjeku brane da bude čovjek, ta neizvjesnost, strah, ljutnje i frustracije. I pukne to po onim najslabijima.
Bio onaj ministar u dnevniku.. pita ga slinavi voditelj hoće li biti otvaranja radnih mjesta jer to je kraj koji je pretrpio egzodus mladih, demografsku katastrofu.. a radna mjesta i proizvodnja su najbolji jamac za oporavak i bolju demografsku sliku. Ovaj mu odgovara da ne mogu oni ulagat u privatnu imovinu bla bla, razvezao se a ništa o proizvodnji i radnim mjestima.
E tad mu slinavi prekine monolog i kaže: “Dobro, ali niste mi odgovorili, hoće li država potaknuti ulaganja, proizvodnju? Halo, zemlja zove ministra, pro-i-zvo-dnja, ra-dna mje-sta, u-la-ga-nja??!” Je prekinuo ga je slinavi sluga, hau jes nou.

kdk
Gost
kdk
21 dana prije
Reply to  ... ....

Postoji energija koju kreira udružena masa, to možete osjetit recimo na koncertu, to je ono sta diže drogiranu i/ili pijanu zvijezdu na bini, koja koji trenutak ranije ne zna za sebe.”

Duende?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik