Fracking može prouzrokovati zemljotrese, tvrde američki znanstvenici

Fracking i zemljotres
200 komentara

Decenijama naftni operateri u dolini Salinas “pucaju” vodom duboko u zemlju. Sada naučnici vjeruju da je aktivnost možda pokrenula zemljotrese.

Nedavna studija povezuje seizmičku aktivnost oko naftnog polja San Ardo sa upotrebom „ubrizgavanja otpadnih voda“. Kada naftne kompanije crpe sirovu naftu iz zemlje, prati je velika količina vode. Ova otpadna voda se zatim pumpa kroz bunare duboko u zemlju.

Istraživanje nije prvo koje zemljotrese vezuje za ubrizgavanje otpadnih voda. Više od hiljadu milja dalje u državi Sooner, veza je dobro prihvaćena. U 2016. godini najveći zemljotres u istoriji Oklahome, jačine 5,8, pogodio je grad Pawnee, oštetivši građevine udaljene 300 km i natjeravši Pawnee Nation da proglasi vanredno stanje. Naučnici vjeruju da je ovaj zemljotres i hiljade drugih u Oklahomi izazvan ubrizgavanjem otpadnih voda.

Ali u izjavi za Herald, Udruženje naftnih derivata zapadnih država reklo je da ne bi bilo na mjestu upoređivati seizmičke aktivnosti u Kaliforniji sa onim što se dešava u državama poput Oklahome, zbog razlika u geologiji i aktivnosti naftnih polja.

Odgovarajući na tvrdnju Asocijacije, vodeći autor studije Thomas Goebel rekao je da „greške nije briga da li su u Oklahomi ili Kaliforniji. Fizika zemljotresa i pokretanje procesa svuda su isti. “

Studija

Goebel, profesor seizmologije na Univerzitetu u Memphisu, i Manoochehr Shirzaei, profesor geofizike u Virginia Techu, pomno su pregledali više od 40 godina podataka o ubrizgavanju otpadnih voda i 1.735 lokalnih zemljotresa. Otkrili su da su zemljotresi u San Ardu imali tendenciju da se dešavaju u blizini bunara za odlaganje otpadnih voda i da su promjene brzine ubrizgavanja otpadnih voda bile zasjenjene promjenama u aktivnosti zemljotresa, sa zakašnjenjem od oko 13 do 17 mjeseci.

Kako to opisuje Goebel: „usponi i padovi stopa zemljotresa pratili su uspone i padove stopa ubrizgavanja“. Sličan odložen odgovor opisan je istraživanjima veze sa zemljotresom u Oklahomi.

Nedavna studija povezuje seizmičku aktivnost oko naftnog polja San Ardo sa upotrebom ubrizgavanja otpadnih voda. Prije 2008. godine, država Sooner bila je relativno mirna u pogledu seizmičke aktivnosti. Ali tokom posljednje decenije, naftne operacije su dramatično povećale upotrebu ubrizgavanja otpadnih voda. I u tom istom vremenskom periodu država je doživjela eksploziju zemljotresa.

Prema Američkom Geološkom zavodu, većina zemljotresa u Oklahomi prouzrokovana je ubrizgavanjem otpadnih voda u zemlju.

Kako se to dešava

Otpadne vode i tečnosti za fracking mogu da pokrenu ili „izazovu“ zemljotrese jer su prisilno pod zemljom pri vrlo visokim pritiscima. One se probijaju kroz pore i prelome u stijeni, koje su i sami već pod ogromnim tektonskim stresom.

Poput površine stola za vazdušni hokej, koji ispucava vazduh ispod paka kako bi smanjio trenje i pomogao mu da glatko klizi, pumpanje tečnosti visokog pritiska u podzemne rupe i prelome olakšava im klizanje i stvaranje zemljotresa.

Ali, kao što navodi USGS, mnogo je vjerovatnije da bi ubrizgavanje otpadne vode izazvalo zemljotrese zbog frackinga. To je zato što u poređenju sa operacijama frackinga, bunari za odvođenje otpadnih voda pumpaju veće količine tečnosti, tokom dužih vremenskih perioda.

Za svoju analizu, Goebel i Shirzaei su podatke o zemljotresima nabavili od Centra za podatke o zemljotresima u Sjevernoj Kaliforniji i podatke o ubrizgavanju otpadnih voda od Kalifornijskog odjeljenja za upravljanje geološkom energijom. Svi operateri nafte po zakonu moraju da prijave podatke ubrizgavanja otpadnih voda u CalGEM.

Goebel i Shirzaei su takođe pogledali satelitske snimke i otkrili da se dno doline diže, u nekim oblastima više od pola inča godišnje. Prema Gebelu, ovo je dokaz da pritisci pod zemljom nisu u ravnoteži, što primorava zemlju da se širi.

Naftne operacije u Kaliforniji tipično su povezane sa propadanjem tla, primjetio je Joern Kaven, geofizičar iz USGS. „Ovdje zapravo vidite inflaciju, tako da se ubrizgava puno otpadnih voda.“

Okriviti San Andreas

Udruženje nafte zapadnih država, koje više od jednog vijeka zastupa naftne operacije u Kaliforniji, ukorilo je zaključke Goebela i Shirzaeija, ukazujući da su zemljotresi u Kaliforniji uobičajeni i prirodni. Udruženje je dalje istaklo da se granica ploče San Andreas, tektonski aktivna karakteristika, nalazi 22 kilometra istočno od naftnog polja San Ardo.

Ali Kaven, koji nije bio uključen u istraživanje, rekao je da bi bilo čudno da San Andreas pokrene toliko zemljotresa na daljini na kojoj se nalazi naftno polje.

U svojoj studiji, Goebel i Shirzaei pokazuju da su ubrizgavanje otpadnih voda i brzine zemljotresa u snažnoj korelaciji, a ova veza obuhvatala je i zemljotrese udaljene 15 km od naftnog polja. Kada su pokušali da uračunaju zemljotrese duž San Andreasa u svoje proračune, korelacija je oslabila. Istraživači su takođe primjetili da su se zemljotresi gomilali u blizini naftnog polja, sa manje zemljotresa u zoni između San Arda i San Andreasa.

Prema Goebelu, ova zapažanja potkrepljuju zaključak da ubrizgavanje otpadne vode izaziva zemljotrese u području San Ardo.

Mjera Z i zabrane naftnih polja

Naftno polje San Ardo posjlednji put se našlo u centru pažnje 2016. godine, kada je 56% glasača okruga Monterey donijelo mjeru Z, kojom je zabranjen fracking, ubrizgavanje otpadnih voda i razvoj novih naftnih i gasnih bušotina u okrugu.

Ali nakon što su naftne kompanije pokrenule tužbu, veći dio Mjere Z je poništen – sačuvana je samo zabrana frackinga. Danas je upumpavanje otpadnih voda u zemlju još uvijek legalno.

Žalba za obnovu Mjere Z trenutno čeka na razmatranje u apelacionom sudu. Njene pristalice nadaju se oporavku zabrane ubrizgavanja otpadnih voda i razvoja novih bušotina za naftu i gas.

„Bilo je prilično nečuveno da sudija ukine glasanje ljudi“, kaže Andy Hsia-Coron, suosnivač Protect Monterey County, lokalne organizacije koja stoji iza Mjere Z. „Postoji presedan za suzbijanje ove vrste aktivnosti.“

U stvari, taj presedan se može naći odmah u susjedstvu. 2014. godine susjedni okrug San Benito ušao je u istoriju donevši prvu zabranu frackinga u državi. Pionirska inicijativa, nazvana Mjera J, takođe je zabranila druge naftne operacije „visokog intenziteta“ u okrugu, poput ubrizgavanja otpadnih voda.

Ali, bez predviđenog sudskog datuma za obnovu Mjere Z, čini se da će otpadne vode i dalje teći u zemlju.

O budućnosti zemljotresa na naftnom polju San Ardo, Goebel je rekao: „očekuje se da će ono što se dogodilo tokom prethodnih 40 godina, isto važiti i za budućnost ako se ubrizgavanje nastavi“.

Izvor: USGS.GOV | The Mercury News

FrackingMontereyNaftaZemljotresi
Pretplatiti se
Obavijesti o
200 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zagor
3 godine prije

Molim vas, provjerite što ste napisali. Pogotovo onu p… ariju o državi Sooner.
Inače, dobar članak, naravno, fali lektor sa znanjem engleskog.

3 godine prije zadnji put uredio Zagor
Vendetta
3 godine prije

prvo sto sam pomislio je da je potres umjetno izazvan.
Kod Karlovca je vojarna i tamo je HAARP.

ovo nam je il kazna od Boga sto slavimo sotoniste pedofilw, kriminalce j slicno.
ili je kazna od zapada jer necemo vakcinu i zmaju da ce kod nas naletit na najveci otpor

ajd neka ako zna nest vise nema pise,

Faust
3 godine prije

Tvrdnje,vjerovanja i očekivanja “znanstvenika” poput ovih iznesenih u tekstu nisu znanost.To je proizvoljno,tendenciozno i nepošteno korištenje znanosti u političke svrhe.Demokratima je “rusty belt” trn u oku.

kreso
3 godine prije

Hvala na clanku!

Mozart
3 godine prije

Od amera i engleza mozete ocekivati samo ludilo

Spacevoodoo
3 godine prije

Sve se odvija po istom obrascu, kako s cijepljenjem tako i s frackingom. Najprije se sve dogodi, a onda svi političari, stručnjaci, nestručnjaci i svi mi ostali pričamo o atomima i molekulama otrova koji služe za fracking i za cijepljenje. Što se frackinga tiče gdje god su korporacije od država dobile koncesije ugovori su rađeni daleko od očiju javnosti. Tako su svi ugovori rađeni po obrascu da korporacije nisu odgovorne za eventualne štete. U Kanadi su otrovi koji se koriste pri frackingu u nekim područjima prodrli u vodu za piće i Kanada je zabranila daljnje frackiranje, međutim korporacije po ugovoru imaju prava na obeštećenje od države u visini izgubljene dobiti za vrijeme trajanja koncesije. To je tako jer su sve te ugovore sastavljali odvjetnici korporacija koji kroz revolving door prelaze u i iz nadležnih sudova koji vrše arbitražu. Sve te bitke su izgubljene i prije nego su počele. I sa… Čitaj više »

onaj najve... Dalton
3 godine prije

Svaka američka savezna država ima svoj ”državni cvijet”.
Oklahoma ”Oklahoma Rose”
Alabama kameliju, Aljaska nezaboravak…
Washington DC ”American Beauty”.
Zagreb Bandića…
P.S.
Veliki pozdrav našoj frendici @Luciji…
Draga Luce, nadam se da si dobro…

3 godine prije zadnji put uredio onaj najve... Dalton
onaj najve... Dalton
3 godine prije

Koje olakšanje…
Negativan na testu.
Na IQ testu…
P.S.
Sad se bez kompleksa manje vrijednosti mogu družiti sa lumenima koji tamo žele napraviti odlagalište nuklearnog otpada iz Krškog.

3 godine prije zadnji put uredio onaj najve... Dalton
Spacevoodoo
3 godine prije

Famozni hrvatski znanstvenik Đikić je na samom početku korone na HRT izjavio kako korona možda ima veze s klimatskim promjenama 🙃🙃🙃

Emiliano Zapata
3 godine prije

Jadni ljudi, neznam zbilja cime su to zasluzili?
Zasto nema milosti Bozje?
Zasto su toliko cudni putevi Njegovi?
Zasto ne uslisi molitve?
Zar nije dovoljno sto se ljudi bore protiv bjede, siromastva, nezaposlenosti, protiv porobljavanja, protiv lose hrane, protiv bankarske i farmaceutske mafije. Protiv lazljivih i kradljivih politicara? Zar nije dosta sto se djeca guse pod maskama?
Nije dosta sto javno ljude oce likvidirati otrovnim cjepivima?
Znaci trebaju jos biti ZIVI ZAKOPANI!

ali bog sve vidi, sve moze i voli nas???

No-one
3 godine prije

1) Prije par godina Francuska, Njemačka, Škotska, Irska, Bugarska itd. su zabranile ‘fracking’ između ostaloga zato što pojačava seizmičku aktivnost.
2) U Kolovozu 2019 Hr dodjeljuje još 6 dozvola za istraživanje i exploataciju plina.
‘Dozvola’ je višegodisnji ugovor izmedju države i privatne kompanije
https://www.worldoil.com/news/2019/8/29/croatia-awards-six-onshore-exploration-licenses-in-the-pannonian-basin
3) Petrinja je dio SA-7 plinskog bloka
https://www.change.org/p/vlada-republike-hrvatske-moratorij-na-fracking-hidrauličko-frakturiranje-u-republici-hrvatskoj/u/23661471
4) Prošli mjesec su kockoglavi šupljeglavci doživjeli EUREKA trenutak pa su probali zabraniti fracking:
https://www.croatiaweek.com/croatian-government-puts…/

Preuzeto s komentara imbex

3 godine prije zadnji put uredio No-one
Siniša
3 godine prije

Ljudi nadam se da ste svi živi i zdravi, nadam se da ste imali nikakvu ili minimalnu štetu….
Ono juče je zbilja bilo zlo i naopako.

Brainstorm
3 godine prije

istina da fracking uzrokuje slabije i lokalne zemljotrese. kod nas je fracking jedva poceo tako da to nije razlog. ovi kod nas su uzrokovani tektonskim pomicanjima.
ako cemo traziti antropoloske razloge onda misliti o pomicanju zemljine mase . polarni led se topi radi globalnog zagrijavanja. ravnoteza sila se mijenja kako masa vode ide ka ekvatorskim podrucjima.
haarp, ravna zemlja, ufo i gusteri davida ickea su budalastine namjerno ubacene sa ciljem da diskreditiraju one koji misle izvan tv kutije.

cro crv
3 godine prije

OVAKO ILI ONAKO POTRESI NEZAOBILAZNI U SVEMu naravno kad smo mi ljudi luda stvorenja koja gleda samo sebe zasebno prokletstvo tkz adamovog rebra ako me neki shvataju sto hocu da kazem .ovako ili onako nisam pametan no mogu da kazem da drzava soner ne postoji nisam siguran postoji li drzava Sonora za grad sam siguran da postoji sad dali u drzavi nevadi ili u teksasu svejedno no sve je kod njih usrano apsolutno sve itekako usrano na zalost mi se ugledali svi na njih a zaboravili sami sebe i gle sto se dogadja

tihobl
3 godine prije

Nece. Fraking ako ne izaziva zemljotrese sigurno pojacava njihovu razornost.
Cuo si da BL lezi na toploj vodi, ali ne koristimo geotermalnu energiju zbog toga sto bi to pojacali zemljotrese. A kad smo kod prorockih natpisa najavio sam ovde da ce biti zemljotresa. Lako je to bilo proreci ako i da ce vise ljudi oboliti od vakcine nego od virusa, pa cu iduce godine moci da se hvalim kako sam i to najavio.

tihobl
3 godine prije

Fraking je glupost i zlocin. U 5-6 drzava u svijetu drze se stare tehnologije – otvore rudnik skriljca, vade ga i salju u fabriku, tamo ga zagrijavaju, preradjuju i vade iz njega ugljikovodonike. Iskoristivost do 90%, znaci nekliko puta veca nego kod frakinga. Zagadjenje zanemarljivo u odnosu na fraking. Ameri su dosli na ideju da ustede – ne treba fabrika, ne treba placati puno radnika. Na brzinu stpas pare u dzep, a za posljedice neka brine neko drugi. A posljedice ce biti daleko skuplje nego sto kosta izvadjena nafta. Kolji vola za kilu mesa. Srbija ima zalihe skriljca kod Aleksinca. Planiraju otvoriti rudnik i fabriku za preradu od koje ce grad zivjeti 50 godina. Hrvatska se opredjelila za koncesiju od stranih fraking kompanija. Ne iznenadjuje me sto se Hrvatska opredjelila za modernu tehnologiju umjesto zastarjele, vec me iznenadjuje sto i Srbija nije, kad u Srbiji vedri i oblaci Rio Tinto… Čitaj više »

Mateja
3 godine prije

Ali to pomeni, da bo glavni svetovni terorist (ZDA) končno plačal svoje zločine?

Ivana
3 godine prije
Bobo
3 godine prije

Danas mogu sve napraviti pa tako i potres i nikakvo čudo da nas zlotvori namjerno jebu u zdrav mozak

mario
3 godine prije

Ljudi uvijek stvaraju, ako im ugušiš kreativnost i nametneš represiju, sve misli, emocije kao električni impulsi idu i u zemlju. Zemlja hoće da povrati ravnotežu a zemljotresi i priroda reagira. Prije jedno dvije godine u Meksiku na godišnjicu stradanja od potresa na taj isti datum opet potres…

Legendarni Grk
3 godine prije

Izgleda da je i ovaj potres nasilno izazvan elektromagnetskim valovima: http://istinomprotivlazi.info/component/k2/2599-milanovic-i-plenkovic-su-najodgovorniji-i-za-ovaj-potres-u-petrinji-znaju-za-haarp-a-prave-se-blesavi Milanović i Plenković na gornjoj slici izgledaju kao masončine koji znaju da su namjerno napravili ljudima štetu i sada glumataju da dolaze pomoći ljudima – jasno se vidi njihov perfidan pogled i izraz lica uz podli smješak. Poznato je da su se još 1946. na pustim otocima oko Australije obavljali eksperimenti s elektromagnetskim valovima koji su izazivali poplave neprekidnom kišom, tsunamije, potrese i slične nasilne klimatske događaje. Danas je to toliko razvijeno da se može pokrenuti oluja, pa se oluja pojača do snage orkana ili uragana i usmjeri se na neki grad, kao što to već nekoliko desetljeća rade kada klimatski napadaju obalne gradove u SAD. Do prije tri godine je netko pod imenom WeatherWar101 pisao o takvim stvarima, objavljivao analize s tehničkim detaljima i pokazivao je video snimke kako su nastajali uragani i kako su usmjeravani prema raznim… Čitaj više »

Sirius
3 godine prije

Prije par mjeseci sam cuo dva slaba ali identicna potresa u razmaku od samo dva dana. Culo se kao jaca eksplozija. Cudi me sto ljudi od svuda pisu na internetu slicno. Prije sam cuo drugacije potrese, nikada sa ovakvim zvukom. Zvukovi su bili razlicitog zvuka i inteziteta. Kao grmljavina ili kao kad kamion u daljini istresa kamenje. Nikad tako kratki i nikad identicni u tako kratkom vremenu.

KISIK
3 godine prije

Malo Onaj od Gore,malo Bušenje, malo odiroma$eni uran&ja pap’tonija…
eto,novi dan nova nafaka…

... ....
3 godine prije

Postoje istraživanja koja dokazuju da um utječe na materiju, tipa kolektivna molitva u nekom svetištu izliječi nekoga. Postoji energija koju kreira udružena masa, to možete osjetit recimo na koncertu, to je ono sta diže drogiranu i/ili pijanu zvijezdu na bini, koja koji trenutak ranije ne zna za sebe. Tako i negativne kolektivne emocije vuku neke druge vibracije. Možda možemo zakljucit da su takve vibracije ovdje amplificirane. Život je čudo i jedna nevjerovatna snaga, zaustavljen odlukom stozera po direktivi onih iznad. Kao pluteni čep na ušće Amazone. Kao jaka tenzija koja mora da se oslobodi ili će nas raznijeti. To je kraj gdje se ljudi trude i snalaze oduvijek, u hrv je možda najnerazvijeniji i od vlasti je zanemaren. Onda još lockdown, staje posao, staje život, čovjeku brane da bude čovjek, ta neizvjesnost, strah, ljutnje i frustracije. I pukne to po onim najslabijima. Bio onaj ministar u dnevniku.. pita ga slinavi… Čitaj više »

istina boli
3 godine prije

zar se ovaj članak o izvoru potresa ne podudara nekako sa lokacijama frackinga u HR? Moguće je da je baš to uzrok potresa…….za razmišljenje…..

https://www.rijekadanas.com/profesor-s-pmf-a-glavni-uzrok-potresa-u-baniji-nalazi-se-na-jadranu/?utm_source=Midas&utm_medium=Widget&utm_campaign=Content%2bexchange

3 godine prije zadnji put uredio istina boli
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI