Cijena nafte nastavlja padati dok svjetske ekonomije trpe probleme zbog Covida-19

Cijena nafte opada
4 komentara

Cijena nafte već drugi dan bilježi pad. Uzrok pada je porast broja zaraženih koronavirusom, kao i nove mjere zaključavanja, koje provode sve veći broj država svijeta.

Vrijednosti za West Texas Intermediate (WTI) i međunarodnu referentnu vrijednost Brent u petak pali su za oko dva posto. WTI je pao ispod 38 dolara po barelu, dok je Brent trgovao nešto iznad 40 dolara po barelu.

Cijena nafte u četvrtak obilježila je prvi pad u četiri razdoblja. Unatoč produljenju tih gubitaka na kraju tjedna, ugovori o sirovinama i dalje ostaju snažni tjedni dobici, a WTI je u tjedan dana porastao za oko sedam posto.

Negativni sentiment na svjetskom energetskom tržištu potaknut je novim porastom zaraženih od Covida-19. U Europi je situacija najkritičnija, a zbog velikog broja zaraženih sve veći broj država nameće nove mjere zaključavanja, što dovodi do pada cijena nafte.

Iako SAD također bilježe brzi porast slučajeva zaraženih od Covida-19, investitori su uglavnom pratili ishod izbora. Dionice od ponedjeljka ponovno rastu, no u petak su zabilježile lagani pad, nakon obavijesti da je kandidat za demokratskog predsjednika Joe Biden pobijedio u ključnim državama na bojnom polju i da se time približio konačnoj pobjedi.

Analitičari tvrde da bi pobjeda Bidena mogla utjecati na cijenu sirove nafte, jer bi promjena vlasti u Washingtonu mogla rezultirati ublažavanjem pritiska na Iran, čiju su naftnu industriju pogodile američke sankcije. Prema izvještaju Market Watcha, pozivajući se na Eugena Weinberga, analitičara iz Commerzbanke, pobjeda Demokrata učinila bi zbližavanje s Teheranom vjerojatnijim događajem, što bi samim time značilo bolje trgovanje sa sirovom naftom.

Opskrba je glavni uzrok brige za ključne svjetske proizvođače nafte, zbog širenja Covida-19. U pokušaju uravnoteženja tržišta, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici na čelu s Rusijom, poznatiji kao OPEC+, uveli su masovne rezove proizvodnje početkom ove godine. Potpisnici sporazuma OPEC+ trebali bi od siječnja smanjiti ograničenja od 7,7 milijuna barela dnevno (bpd) za oko 2 milijuna bpd. Međutim, ranije je objavljeno da bi savez mogao zadržati proizvodnju na sadašnjoj razini nakon isteka roka, ako tržište nafte ne pokaže znakove oporavka.

Cijene NafteOPECsirova naftaWTI
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
LNZ
3 godine prije

Šta mi vrijedi benzin po 0.95€ kad ne mogu nikuda?

Max
3 godine prije

Sve je to dio plandemije.

Istrazuj
3 godine prije

“…pobjeda Demokrata učinila bi zbližavanje s Teheranom vjerojatnijim događajem, što bi samim time značilo bolje trgovanje sa sirovom naftom…

Kakva je ovo besmislica?
Analiticari…???
Ako cijena nafte pada, to znaci da nafte ima i previse na trzistu.
Kako Iranska nafta moze doprinijeti bilo cemu, osim daljem padu cijene nafte – meni nije jasno…

Alex
3 godine prije

Nafte je previše na tržištu i stalno se otvaraju nove bušotine. Da ovu zemlju ne vode lopovi,imali bismo i mi i nafte i plina dovoljno za 4 milijuna stanovnika.
I novca za kupit kad je ono bila ispod nule.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI