Saudijska Arabija prijeti embargom na naftu

Saudijska Arabija Aramco
42 komentara

Saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman upozorio je zapadne države da ne ograničavaju cijenu sirove nafte koju isporučuje kraljevstvo, dodajući da će svaki pokušaj nametanja gornje granice biti dočekan zaustavljanjem prodaje i smanjenjem proizvodnje.

Dodao je da će drugi veliki proizvođači nafte najvjerovatnije slijediti njihov primjer.

“Dakle, ako bi se nametnula gornja cijena na izvoz saudijske nafte, nećemo prodavati naftu nijednoj zemlji koja nameće gornju granicu naše ponude i smanjit ćemo proizvodnju nafte, i ne bih se iznenadio da drugi to učine isto”, rekao je bin Salman u intervjuu za Energy Intelligence u utorak.

Prema ministru, politike ograničavanja cijena neizbježno pogoršavaju nestabilnost i volatilnost tržišta i negativno bi uticale na cjelokupnu naftnu industriju širom svijeta.

On je uporedio gornju granicu cijene nafte sa američkim prijedlogom da se usvoji takozvano NOPEC zakonodavstvo, ističući da je potencijalni uticaj takvih mjera na tržište nafte sličan. NOPEC (Zakon o zabrani proizvodnje i izvoza nafte) omogućio bi OPEC-u i nacionalnim naftnim kompanijama da budu tuženi prema američkom antimonopolskom zakonu zbog antikonkurentnih pokušaja da se ograniče globalna ponuda nafte i naknadnog uticaja na cijene sirove nafte.

U decembru su EU, zemlje G7 i njihovi saveznici uveli kolektivnu zabranu izvoza ruske nafte iz mora, zajedno sa gornjom cijenom od 60 dolara po barelu. Još jedan embargo kojim se zabranjuje gotovo sav uvoz ruskih naftnih derivata, kao i uvođenjem ograničenja cijena dizela i drugih naftnih derivata, počeo je 5. februara.

Moskva se protivila bilo kakvim pokušajima da se ograniči cijena svog izvoza energije. Ruske vlasti su zabranile bilo kakve poslove sa naftom u okviru šeme ograničenja cijena. Rusija je u februaru objavila planove za dobrovoljno smanjenje proizvodnje nafte u martu za 500.000 barela dnevno jer zaustavlja prodaju kupcima koji se pridržavaju gornje granice cijena koju je nametnuo Zapad.

Prema riječima saudijskog ministra nafte, politika koju vodi Zapad dodaje “nove slojeve rizika i neizvjesnosti” na globalno tržište nafte “u trenutku kada su jasnoća i stabilnost najpotrebniji”.

NaftaOPECsaudijska arabija
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
BanOvan
1 godina prije

Eto saudijcima obojene revolucije ili ce jemenci dobiti Patriote…

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Ta … Ove zapadne ” elite ” su očevidno , izgubile contact sa realnošću … Brod ludjaka … Besmisleno išta više komentirati …

alexosijek
1 godina prije

Ha, jedno pitanje za sve vas koji ovo čitate – da li ima tko ikakva saznanja što se događa i kakav je status onih INA-inih naftnih polja u Siriji?…jer zadnje koliko se sjećam je bio dopis Republike Iran upućeno hrvatskom ministarstvu vanjskih poslova tamo prošlo ljeto o dogovoru za rješenje tih naftnih polja, i nakon toga totalna tišina…pa, eto, ako netko nešto zna više, molim….lp

Eto
1 godina prije

Pokazuje se greska zapada što su nakon ww2 bili previše popustljivi prema nekim dijelovima svijeta

Ivan
1 godina prije

Zamislite sto si zapadne svinje dozvoljavaju, gdje to ima da kupac ogranicava cijenu prodavatelju? Saudijska Arabija je u pravu, treba prekinuti isporuku zapadu pa neka se gamad glode ko stakori..

Tupko Glupko
1 godina prije

Bliski Istok ne može smisliti izuzetne, znaju jako dobro što im tamo rade desetljećima.

I oni okreću leđa izuzetnima, čak i njihovi najbliži suradnici (najveći izvoznici nafte) – vidi se u tekstu da Saudijska Arabija radi točno ono što radi Rusija (nema ucjena sa gornjom granicom cijena nafte od nikoga, smanjuju proizvodnju po potrebi).

Uz britanske bivše kolonije (Five Eyes – UK, Australija, Kanada, SAD i Novi Zeland), još samo poslušna kujica Europa želi ići u propast skupa sa izuzetnima.

Max
1 godina prije

Ako uslijedi još i to, a to je logična reakcija eto velike depresije.

abc
1 godina prije

Eto vam vaša zapadna fašistička i rasistička izuzetnost… Možete je utaknuti u svoje čmareve….😁😁😁😁😁😂😂😂

nessy
1 godina prije

Ova ideja je sama po sebi nevjerojatna! Da kupac odredjuje cijenu? Pa ovo samo idiotu moze pasti na pamet. Jesu li oni culi za OPEC? Dogovore li se zemlje OPEC-a, dignut ce cijenu na broj koji zamisle. Vec smo imali slicnu situaciju krajem ’70. godina, kada je cijena otisla u nebo jer se kartel, OPEC, tako dogovorio (zbog politickih razloga, iniciranih od USA). Pa ni Rusiju samu nisu uspjeli prisiliti na to, a kamoli sve zemlje proizvodjace, udruzene.

Noname
1 godina prije

Obnavljanje diplomatskih odnosa između Saudijske Arabije i Irana bio je zapanjujući poraz za Sjedinjene Države, što prijeti njihovom utjecaju na Bliskom istoku i diljem svijeta. Tako kaže kolumnist American Thinker Thomas Lifeson. “Šokantna vijest da je Kina uspjela uvjeriti dva arhineprijatelja – šiitski Iran i sunitsku Saudijsku Arabiju – da obnove diplomatske odnose u dogovoru koji je dogovoren u Pekingu je zapanjujući poraz za Ameriku koji prijeti temeljima našeg diplomatskog utjecaja na Bliskom istoku. i u cijelom svijetu“, upozorava. Kako je za Novorossiju primijetio politolog Sergej Prostakov, geopolitičke promjene na Bliskom istoku uslijedile su nakon vojnih sukoba i, što je najvažnije, preraspodjele na svjetskim gospodarskim tržištima. Beskrajni sukobi u Iraku, Siriji, Jemenu, napetosti u Palestini i Libanonu očito su umorili elite Saudijske Arabije i Irana. “Politika sankcija Washingtona i njegov gospodarski smjer, koji je usmjeren na opskrbu ugljikovodicima i drugim sirovinama s domaćih tržišta i iz zemalja uglavnom američkog kontinenta i Australije,… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI