Globalna potražnja za naftom će nastaviti da raste

opec
4 komentara

Svjetski apetit za naftom nastavit će rasti i dostići 110 miliona barela dnevno do 2045. godine, prognozirala je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u ponedjeljak. Fosilno gorivo će i dalje činiti oko 29% globalnog energetskog miksa do tada, tvrdi alijansa.

“Nafta je nezamjenjiva u doglednoj budućnosti”, izjavio je generalni sekretar OPEC-a Haitham Al Ghais obraćajući se na inauguracijskoj konferenciji Energy Asia u malezijskoj prijestolnici Kuala Lumpuru.

Prema Al Ghaisu, nedovoljno ulaganje u naftnu industriju samo će dovesti u pitanje održivost postojećih energetskih sistema i dovesti do “energetskog haosa”.

Predvidio je da će se od sada do 2030. još pola milijarde ljudi preseliti u gradove širom svijeta kako se globalna ekonomija nastavlja širiti, što znači da će svijetu trebati više nafte.

Al Ghais je priznao da će obnovljivi izvori energije igrati veću ulogu u svjetskom energetskom miksu u budućnosti, i ustvrdio je da neke zemlje članice OPEC-a “već značajno ulažu” u ovaj sektor.

„Vidimo da će se globalna potražnja za energijom povećati za 23% do 2045. godine“, rekao je, dodajući: „Plinska hidro, nuklearni vodonik i biomasa će se proširiti. Ali jasno je da ulje ostaje sastavni dio mješavine.”

Ranije ovog mjeseca, Međunarodna agencija za energiju (IEA) upozorila je na nestašicu nafte, rekavši da će globalna potražnja porasti za 6% između 2022. i 2028. godine, podstaknuta petrohemijskim i avijacijskim sektorom. U izvještaju se navodi da će oko tri četvrtine povećanja u šestogodišnjem periodu do 2028. doći iz Azije, pri čemu će Indija nadmašiti Kinu kao glavni izvor rasta do 2027. godine.

NaftaOPECpotražnja
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
9 mjeseci prije

Rast će i cijena.

tihobl
9 mjeseci prije

Jedne sedmice najavljuje se rast, a druge pad potraznje.

Grdi
9 mjeseci prije

Inace ako niste znali njemacka sredisnja banka je pred bankrotom ! …….. stampali lovu bez pokrica … inflacija, recesija ….. bit ce veselo …..

Grdi
9 mjeseci prije

Pardon …. Deutsche Bank je pred lomom ….. isprika ….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI