Putin i saudijski prestolonaslednik razgovaraju o sporazumu OPEC+

Vladimir Putin Mohammed bin Salman
8 komentara

Ruski predsjednik Vladimir Putin i saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman održali su telefonski razgovor u petak, saopštila je pres-služba Kremlja. Dvojica lidera razgovarala su o raznim pitanjima, od saradnje na tržištu nafte do napora u rješavanju “regionalnih kriza” na Bliskom istoku.

Strane su razgovarale o nekoliko ključnih tema bilateralnog dnevnog reda, sa naglaskom na daljem širenju obostrano korisnih veza u trgovini, ekonomskoj saradnji, investicijama i energetici“, navodi se u čitanju Kremlja.

Dodaje se da su obje strane “izrazile zadovoljstvo nivoom koordinacije u OPEC plusu u cilju osiguranja stabilnosti globalnog tržišta nafte” i da su “razmotreni i izgledi za saradnju između Saudijske Arabije i BRICS-a”.

Alijansa OPEC+ nastala je 2016. godine, osnovana od strane Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), kojom dominira Saudijska Arabija, i grupe drugih velikih proizvođača nafte, na čelu s Rusijom. Ranije ovog mjeseca, neki od vodećih proizvođača unutar OPEC+ grupe najavili su dobrovoljna dodatna ograničenja od 1,16 miliona barela dnevno (bpd) počevši od maja do kraja 2023.

Smanjenje je došlo pored smanjenja ruske proizvodnje za 500.000 barela dnevno i smanjenja proizvodnje za 2 miliona barela dnevno na snazi ​​od prošlog novembra. OPEC+ je tvrdio da je taj potez bio potreban kako bi se naftna tržišta zaštitila od volatilnosti, iako je naišao na kritike drugih organizacija. Međunarodna agencija za energiju (IEA) tvrdi da bi taj potez vjerovatno pogoršao deficit u opskrbi naftom i prijetio oporavku globalne ekonomije, a ne pomoći tržištima.

Osim razgovora o pitanjima vezanim za naftu, Putin i bin Salman razgovarali su o mirovnim naporima na Bliskom istoku, saopštila je pres služba Kremlja. Nije elaborirano o kojim žarišnim tačkama problematičnog regiona su razgovarali.

“Dvojica lidera su razmijenila mišljenja o različitim aspektima razvoja događaja na Bliskom istoku u kontekstu napora u kojima Rusija i Saudijska Arabija učestvuju u rješavanju regionalnih kriza”, navodi se u saopštenju .

Posljednjih sedmica bilo je indicija koje sugeriraju da se niz dugogodišnjih sukoba u regiji, posebno ratovi u Jemenu i Siriji, možda privode kraju kroz stalne diplomatske napore različitih strana.

Ranije ovog mjeseca, sirijski ministar vanjskih poslova Faisal Mekdad napravio je probojnu posjetu Saudijskoj Arabiji, prvo takvo putovanje otkako je Rijad prekinuo diplomatske odnose s Damaskom 2012. Nakon posjete, Saudijska Arabija je javno podržala sirijsko jedinstvo i integritet i podržala političko rješenje 12-godišnji rat.

Kina je prošlog mjeseca posredovala u sporazumu između Saudijske Arabije i Irana o normalizaciji odnosa, pri čemu je prekretnica pokrenula mirovne pregovore o okončanju osmogodišnjeg sukoba u Jemenu, koji je u velikoj mjeri potaknut dugogodišnjim rivalstvom između Teherana i Rijada.

OPECrusijasaudijska arabija
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
DavV
1 godina prije

Natovci na aparatima, sve se mijenja samo ne NATO pakt

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

Ne treba vam meteorolog da bi znali na koju stranu vjetar puše.

P.S.
Pogodi državu….

Tamo su iznenada vrlo ljuti zbog stanja ljudskih prava u Saudiji…

tihobl
1 godina prije

Mirovnim sporazumom huti su ostali bez posla i hoce da se prijave u vagnerovce. Bin Salman ima viskove americkog oruzja i opreme i dosao je Putinu sa ponudom da obuje i naoruza huti borce. Steta da tolika oprema trune na skladistima, a da oni dolaze u Rusiju u sandalama. Svijet se okrenuo naglavacke.

Tupko Glupko
1 godina prije

Smanjenjem proizvodnje nafte od zemalja članica OPEC+ dići će se cijene nafte na tržištu, ali ne treba zaboraviti da najskuplju proizvodnu cijenu nafte u svijetu ima SAD (44 dolara po barelu), te da skokom cijena i oni naglo uskaču u ponudu na svjetskom tržištu kao veliki igrač jer imaju jako velike zalihe nafte koju vade po tako skupoj cijeni (frakiranje i sl.), te bi ju time mogle ustabiliti.

Drugim riječima, dizanje cijene nafte odgovara svima (ruskoj ratnoj mašineriji, bliskoistočnim i afričkim državama bogatima naftom, Venezueli), samo ne onima koji imaju domaću proizvodnju nafte i plina u vrlo malim ili nikakvim količinama – Europa, Japan, Kina.
Oni koji sankcioniraju Rusiju će gorivo plaćati još skuplje na ionako abnormalne cijene koje već plaćaju.
Najveći luzer – kao i obično u cijeloj ovoj priči – će i ovdje biti Europa.
Koja će – naravno – kupovati naftu od izuzetnih.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Posao prije svega … Od nečega se valja živjeti !

Max
1 godina prije

Nečim će udariti po zapadu.

nessy
1 godina prije

Nevjerojatno! Oni bi rjesavali regionalne krize bez USA? A cak ih nisu ni za dozvolu pitali? Pa dobro, gdje ide ovaj svijet? Jesu li oni svjesni da bez dominantnih USA nema gay parada, jednostavne promjene spola za malu djecu, pa cak ni USA ambasadora koji ljudima pojednostavni posao i kaze kako treba izgledati unutarnja, a pogotovo vanjska politika. Mozda cak odu tako daleko da ukinu podrsku demokratskim pokretima poput ISIS-a, koje ameri skrovito podrzavaju. Neka se srame, nastave li ovako, sve tekovine USA u 700 vojnih baza van Amerike dolaze u pitanje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI